Κύπρος reloaded

Με επίκεντρο την εντυπωσιακή Μαρίνα Λεμεσού, που φιλοδοξεί να εξελιχτεί σε landmark της Κύπρου από την άνοιξη, μέχρι τις δημιουργίες σταρ αρχιτεκτόνων και τις νέες ζωντανές πιάτσες της Λευκωσίας, η Κύπρος υποδέχεται το 2014 με ανανεωμένο ταξιδιωτικό προφίλ. Από τον Βαλσάμη Δουκάκη

Κύπρος reloaded

Με επίκεντρο την εντυπωσιακή Μαρίνα Λεμεσού, που φιλοδοξεί να εξελιχτεί σε landmark της Κύπρου από την άνοιξη, μέχρι τις δημιουργίες σταρ αρχιτεκτόνων και τις νέες ζωντανές πιάτσες της Λευκωσίας, η Κύπρος υποδέχεται το 2014 με ανανεωμένο ταξιδιωτικό προφίλ. Από τον Βαλσάμη Δουκάκη

Κύπρος reloaded - εικόνα 1
Ο ντιζαϊνάτος πύργος του Ζαν Νουβέλ είναι πλέον το ψηλότερο κτίριο της Λευκωσίας

Ζαλισμένος από διαφορετικές εικόνες κι εμπειρίες –με καθεμία να αποτελεί ακόμη και αφορμή για ταξίδι– γύρισα από μια επίσκεψη στην Κύπρο, την οποία διοργάνωσαν από κοινού ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού και οι Κυπριακές Αερογραμμές. Από το «καλογυαλισμένο» παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων στη Λάρνακα βρεθήκαμε σχεδόν σε χρόνο-μηδέν να σεργιανίζουμε στο ήσυχο χωριουδάκι Τόχνη και να απολαμβάνουμε τον καφέ μας με θέα στο ηλιοβασίλεμα παρέα με τον Σοφρώνη Ποταμίτη, έναν από τους πρωτεργάτες του αγροτουρισμού στην Κύπρο και ιδιοκτήτη του συγκροτήματος αναπαλαιωμένων παραδοσιακών σπιτιών «Cyprus Villages» (www.cyprusvillages.com.cy). Τη σύντομη, αλλά επιβεβλημένη στάση στην Πέτρα του Ρωμιού, σημείο ανάδυσης της θεάς Αφροδίτης και σύμβολο της δύναμης του θρυλικού Διγενή Ακρίτα γαρ, ακολούθησε η άκρως ενδιαφέρουσα επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Πάφου, ενώ στη συνέχεια εξερευνήσαμε με τζιπ –και με την αδρεναλίνη στα ύψη– το Εθνικό Πάρκο του Ακάμα, φτάνοντας μέχρι τα ειδυλλιακά Λουτρά της Αφροδίτης, στη σκιά μιας πανάρχαιας συκιάς. Σκαρφαλώνοντας και πάλι στις πλαγιές του όρους Τρόοδος, περιπλανηθήκαμε σε δύο από τα γνωστότερα κρασοχώρια της επαρχίας της Λεμεσού, το γραφικό Όμοδος και τον Άγιο Αμβρόσιο, όπου δοκιμάσαμε εξαιρετικό Ξυνιστέρι στο πολύ αξιόλογο οινοποιείο του Ζαμπάρτα (www.zambartaswineries.com). Καλά όλα αυτά θα πείτε, αλλά λίγο πολύ γνωστά. Συμβαίνει κάτι νέο; Ναι, αρκεί να στρέψετε τη ματιά σας προς τη Λεμεσό και τη Λευκωσία, εκεί όπου παραμόνευαν τελικά, κατά τη γνώμη μου, και οι μεγαλύτερες εκπλήξεις του ταξιδιού.

Λεμεσός με νέο πρόσωπο

Κύπρος reloaded - εικόνα 2
Πανέτοιμη θα είναι το αμέσως επόμενο διάστημα η Μαρίνα Λεμεσού

«Από την άνοιξη και μετά όποιος έρχεται στην Κύπρο θα περνάει από τη Μαρίνα Λεμεσού», μας δήλωσε γεμάτη σιγουριά η Σοφία Παρασκευά, marketing & P.R. executive officer της Limassol Marina Ltd, την ώρα που μας ξεναγούσε στις εγκαταστάσεις αυτού του νέου landmark, το οποίο ανεβάζει τις τουριστικές υποδομές του νησιού σε άλλο επίπεδο. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους: πρόκειται για μια επένδυση συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ σε συνολική έκταση 250.000 τ.μ., η οποία, πέρα από θέσεις ελλιμενισμού για 650 σκάφη αλλά και super yachts, διαθέτει τέσσερα συγκροτήματα με 162 πολυτελή διαμερίσματα (41 εκ των οποίων με 360 μοιρών θέα στη θάλασσα), 74 επαύλεις σε τεχνητές νησίδες με δικές τους θέσεις ελλιμενισμού, ελικοδρόμιο, πάρκινγκ 750 αυτοκινήτων, spa centre, πολιτιστικό κέντρο και δεκάδες εστιατόρια και καταστήματα που θα είναι διαθέσιμα σε όλους. Θα τη χαρακτήριζα μια πραγματική ναυτική πολιτεία, με το επιπρόσθετο προσόν ότι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης.

Κύπρος reloaded - εικόνα 3
Στο «Καρατέλλο», μιαν ανάσα από το Κάστρο της Λεμεσού, για κυπριακό μεζέ

Περπατώντας ελάχιστα, βρεθήκαμε στο Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού, στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, η οποία χάρη στα πρόσφατα έργα ανάπλασης έχει αναβαθμιστεί αισθητά. Η δε μετοίκηση εδώ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου σε ένα πραγματικά πανέμορφο κτίριο έχει φρεσκάρει κατά πολύ την ατμόσφαιρα, ενώ η πεζοδρομημένη πλέον Πλατεία της Σαριπόλου αποτελεί την πιο hot πιάτσα για όλες τις ώρες της ημέρας. Στην πλατεία σημειώστε το «In Theory» για ωραία cocktails και νόστιμα πιατάκια, όπως και το «Καρατέλλο» στον Χαρουπόμυλο Λανίτη (πίσω από το κάστρο), που αμπαλάρει επιτυχημένα την κλασική τελετουργία του κυπριακού μεζέ με ένα πιο μοντέρνο περιτύλιγμα.

Κύπρος reloaded - εικόνα 4
Η διακριτική πολυτέλεια χαρκατηρίζει το πλήρως ανακαινισμένο «The Royal Apollonia» της Λεμεσού

Ριζικά ανακαινισμένο μας υποδέχτηκε όμως και το «The Royal Apollonia» (www.theroyalapollonia.com) των Louis Hotels στη λεγόμενη τουριστική περιοχή της Λεμεσού. Το εμβληματικό πεντάστερο ξενοδοχείο και ορμητήριό μας σε αυτό το ταξίδι άνοιξε ξανά τον περασμένο Μάιο με τα 204 δωμάτιά του πλήρως αναδομημένα και ανασχεδιασμένα σε μίνιμαλ και πολυτελές στιλ, ενώ ένα υπερπλήρες πρωινό, δύο εστιατόρια κι ένα πλήρως εξοπλισμένο spa συμπληρώνουν την εικόνα. Ακλόνητο προσόν η φοβερή θέα στην ανατολή του ηλίου από όλα τα δωμάτια της μπροστινής πλευράς^ το μάτι ταξιδεύει αβίαστα πάνω από την εντυπωσιακή πισίνα σε σχήμα νησιού και τον ιδιωτικό κολπίσκο του ξενοδοχείου και χάνεται στην απεραντοσύνη της θάλασσας.

Λευκωσία σε ντιζάιν και όχι μόνο αναβρασμό

Κύπρος reloaded - εικόνα 5
Στα ατμοσφαιρικά σοκάκια της Παλιάς Πόλης της Λευκωσίας

Ένα εργοτάξιο μεν, με τη βαριά υπογραφή της Ζάχα Χαντίντ δε, είναι αυτό που θα αντικρίσετε τώρα αν περάσετε από την Πλατεία Ελευθερίας, την πλέον κεντρική της πόλης, καθώς τα έργα ανάπλασης από τη διάσημη αρχιτέκτονα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Φιλοδοξία της η δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου με φουτουριστικές αναφορές (κρίνοντας τόσο από τη μακέτα όσο και από τα υπόλοιπα projects ανά τον κόσμο), το οποίο θα συνδέει την Παλιά με τη Νέα Πόλη και θα περνά πάνω από την τάφρο, που θα μετατραπεί σε χώρο πρασίνου. Μέχρι τα τέλη της χρονιάς, βέβαια, οπότε και υπολογίζεται να παραδοθεί το έργο, τα βλέμματα κλέβει ένα άλλο ντιζάιν κομψοτέχνημα: ο περίφημος πύργος του Ζαν Νουβέλ, ο οποίος ορθώνει το παράστημά του ακριβώς απέναντι από την πλατεία, στην πλευρά της Νέας Πόλης, έχοντας ήδη δεχτεί τους πρώτους ιδιοκτήτες των πανέμορφων διαμερισμάτων –μαζί με κάποια γραφεία και καταστήματα– που κρύβει στο εσωτερικό του. Εξωτερικά, πάντως, γεμάτος τρύπες που θαρρείς πως ανοίχτηκαν τυχαία και με άφθονες καμπύλες, μοιάζει με μεταμοντέρνο έργο του Γκαουντί, ενώ οι σινιέ κάθετοι κήποι του Νουβέλ που κοσμούν τις βεράντες της πίσω πλευράς του έχουν ήδη αρχίσει να φουντώνουν, δημιουργώντας έτσι ένα απόλυτα φυσικό παραβάν ιδιωτικότητας. Έντονη κινητικότητα άλλου τύπου επικρατεί κι εντός των τειχών της Παλιάς Πόλης, μια και νέα, καλόγουστα spots και μοδάτες πιάτσες ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Το συνειδητοποίησα σε μια μεγάλη βόλτα που έκανα παρέα με μια αγαπημένη φίλη από τη Λευκωσία, ξεκινώντας από τις πολύβουες οδούς Λήδρας και Ονασαγόρου προς τη Φανερωμένη και την αγορά του Παλιού Δημαρχείου, από όπου συνεχίσαμε προς το εργοστάσιο του Μιτσίδη αλλά και την Πύλη Αμμοχώστου. Δοκίμασα και σας προτείνω το «The Market Company» (σε έναν κάθετο της Ονασαγόρου) για την άψογη σαλάτα wakame με noodles και τα τραγανά καλαμαράκια σε χάρτινο χωνάκι συνοδεία ενός δροσιστικού κοκτέιλ Hugo με Prosecco, το ρομαντικό ύφους ζαχαροπλαστείο «Δυόσμος και Κανέλλα» επί της Ονασαγόρου για τσιζκέικ γλυκιάς κολοκύθας και σοκολατένιο κέικ-σκέτη κόλαση, ενώ στην ανερχόμενη πιάτσα της Πύλης Αμμοχώστου με κέρδισαν το άρτι αφιχθέν «D.O.T.» με τη γοητευτική urban-vintage ατμόσφαιρα και το πολύ αξιόλογο bar-restaurant «Carafa Bastione», το οποίο προτείνει μια θαυμάσια μεσογειακή κουζίνα με κυπριακές επιρροές – εμβληματικό πιάτο το αρνάκι με πούλλες, όπως λέγονται στα κυπριακά οι αγκινάρες Ιερουσαλήμ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.