4 εύκολες μονοήμερες

Δεν χρειάζεται να το σκεφτείτε και πολύ, ούτε καν να φουλάρετε το ρεζερβουάρ. Αρκεί μια ηλιόλουστη Κυριακή ή μια αργία, όπως η Καθαρά Δευτέρα που πλησιάζει, κι επιστρέφοντας το ίδιο απόγευμα θα νιώθετε ότι έχετε φύγει τουλάχιστον για weekend…

4 εύκολες μονοήμερες

Δεν χρειάζεται να το σκεφτείτε και πολύ, ούτε καν να φουλάρετε το ρεζερβουάρ. Αρκεί μια ηλιόλουστη Κυριακή ή μια αργία, όπως η Καθαρά Δευτέρα που πλησιάζει, κι επιστρέφοντας το ίδιο απόγευμα θα νιώθετε ότι έχετε φύγει τουλάχιστον για weekend…

Ναύπλιο: κλασικό, αλλά τόσο νέο

Έχουμε έρθει ουκ ολίγες φορές, αλλά δεν το βαριόμαστε ποτέ. Κι εκείνο πάντα μας ανταμείβει, είτε με τις αγαπημένες εικόνες –πρώτο πρώτο το ραχάτι στην Πλατεία Συντάγματος– είτε με νέα ενδιαφέροντα στέκια.
12 μ.μ. Δύο ωρίτσες και κάτι αφότου ξεκινήσαμε από την Αθήνα πίνουμε ήδη τον καφέ μας στους ατμοσφαιρικούς χώρους του «Φουγάρου» (Ασκληπιού 98, 2752047347) απολαμβάνοντας τη νέα εικόνα του Ναυπλίου, που ταιριάζει γάντι στην arty προσωπικότητά του. Οι παλιές εγκαταστάσεις της κονσερβοποιίας Ανθός έχουν μετατραπεί σε πολυχώρο που πλέον διαθέτει κι ένα πολύ ενδιαφέρον all day εστιατόριο.
1 μ.μ. Σειρά έχει το κλασικό Ναύπλιο. Στο Παλαμήδι λέμε να μην ανεβούμε αυτήν τη φορά, όμως ο χειμωνιάτικος καιρός είναι ό,τι πρέπει για να ευχαριστηθούμε τη βόλτα στον πεζόδρομο, που ξεκινάει από την άκρη της παραλίας και αγκαλιάζει τον καλυμμένο με φραγκοσυκιές βράχο της Ακροναυπλίας, το «γύρο της Αρβανιτιάς», όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι.

4 εύκολες μονοήμερες - εικόνα 1
Βόλτα στην πανέμορφη Πλατεία Συντάγματος.

2 μ.μ. Στην επιστροφή η παρέα σκορπίζεται στα σοκάκια… Άλλοι θέλουν να τσεκάρουν τι παίζει στο πάντα πρωτοπόρο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα (2752028947) και στο εξαιρετικά ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο (2752027502) στην Πλατεία Συντάγματος. Άλλοι απλώς να πιάσουν ηλιόλουστο τραπέζι κλασικά στην πανέμορφη Πλατεία Συντάγματος – η οποία βρίσκεται όσο πιο κοντά μπορεί να φτάσει μια ελληνική πλατεία στην ατμόσφαιρα της ιταλικής piazza. Άλλοι να τσεκάρουν τα εναλλακτικά στέκια, όπως το café «Circulo» (Βασ. Κωνσταντίνου 6 & Κοκκίνου 17, 2752047090) με fair trade προφίλ και γλυκά του κουταλιού από τοπικούς συνεταιρισμούς.
3 μ.μ. Οι επιλογές για φαγητό ποικίλλουν εξίσου. Τα κλασικά είναι ψαράκι και μεζέδες στην παραλία («Αραπάκος», 2752027675) και μαγειρευτά με φόντο το αλά παλιά Ελλάδα σκηνικό της Σταϊκοπούλου («Βασίλης», 2752025334). Αλλά μήπως αυτήν τη φορά τσεκάρουμε τα νέα αγαπημένα των ντόπιων, όπως το μοντέρνο cafe-bar-resto «3sixty» (Παπανικολάου 26, 2752028068). Παγωτό για το δρόμο θα πάρουμε κλασικά από την Antica Gelateria di Roma.

Θυμηθείτε το πρόσφατο αφιέρωμά μας για το Ναύπλιο εδώ
Περισσότερα για το Ναύπλιο μαζί με αξιολογημένες προτάσεις φαγητού και διαμονής από τον Alpha Guide εδώ

Μαίναλο για σκι

Δεν είναι ανάγκη να περιμένετε να χιονίσει για να απολαύσετε μια μονοήμερη στην ορεινή Αρκαδία. Και μόνο η βόλτα στο ελατοσκέπαστο Μαίναλο και η επίσκεψη στο Σπήλαιο Κάψια αρκούν ως αφορμή. Με το που ανοίξει το χιονοδρομικό όμως είναι η τέλεια ευκαιρία για μια πρώτη fun γνωριμία με το σπορ.

4 εύκολες μονοήμερες - εικόνα 2
Η διασκέδαση στο χιόνι είναι για μικρούς και μεγάλους!

12 μ.μ. Προτού πάρουμε τα βουνά, μπαίνουμε… μέσα τους! Και συγκεκριμένα στο Σπήλαιο Κάψια (6951003299), που θεωρείται από τους ειδικούς ένα από τα δέκα σημαντικότερα στην Ελλάδα και όντως η περιήγηση αποτελεί ιδιαίτερη εμπειρία, με highlight την αίθουσα των Θαυμασίων, όπου παρουσιάζονται ιδιαίτερα σπάνιοι χρωματισμοί. Ακολουθήστε την ξεναγό στο μονοπάτι που κυκλώνει το κεντρικό κομμάτι του, σε μια βόλτα εύκολη και φιλική ακόμη και στα μικρά παιδιά.
1.30 μ.μ. Πέδιλα νοικιάσαμε, δάσκαλο βρήκαμε, τα παιδιά κάνουν ήδη τα πρώτα τους βήματα στο χιόνι, ενώ οι μεγάλοι μοιραστήκαμε στις πίστες και στο σαλέ για ζεστή σοκολάτα. Μπορεί η απόσταση από την Αθήνα μέχρι το χιονοδρομικό της Οστρακίνας να φτάνει γύρω στα 170 χλμ., ο δρόμος μέχρις εδώ όμως είναι σίγουρα από τους πιο ξεκούραστους στην Ελλάδα. Επιλέξτε το, λοιπόν, ως εναλλακτική στα πιο μεγάλα, κοντινά χιονοδρομικά στην περίπτωση που θέλετε να κάνετε μια χαλαρή βόλτα κυρίως για το ski fun και χωρίς ιδιαίτερες ουρές.

4 εύκολες μονοήμερες - εικόνα 3
Προμηθευτείτε παραδοσιακές λιχουδιές από τα καταστήματα της περιοχής.

3 μ.μ. Αντί να κατεβούμε από τον εύκολο δρόμο μέσω Καρδαρά, επιλέγουμε τον πιο φιδογυριστό –τίγκα στο έλατο, και το χιόνι ενίοτε– που βγάζει στη Βυτίνα. Στεμνίτσα λέμε να μη φτάσουμε αυτήν τη φορά, αλλά να ανεβούμε μέχρι τα Μαγούλιανα και το Βαλτεσινίκο ακολουθώντας μία από τις ομορφότερες διαδρομές, επίσης μες στα έλατα. Στη διαδρομή σταματάμε να χαζέψουμε το μεσοπολεμικό Σανατόριο της Μάνας, το οποίο –έρημο πια– εντυπωσιάζει ακόμη με την αρχιτεκτονική του, σε ένα πανέμορφο ξέφωτο μες στο δάσος.
4 μ.μ. Προτού πάρουμε το δρόμο της επιστροφής, κάνουμε στάση για παραδοσιακές νοστιμιές στις ταβέρνες της Βυτίνας.

Θυμηθείτε το πρόσφατο αφιέρωμά μας για την ορεινή Αρκαδία εδώ
Περισσότερα για τη Βυτίνα μαζί με αξιολογημένες προτάσεις φαγητού και διαμονής από τον Alpha Guide εδώ

Ακροκόρινθος με τα παιδιά

Το επιβλητικό κάστρο, το οποίο συνήθως προσπερνάμε ξεκινώντας τις εκδρομές μας στην Πελοπόννησο μαζί με τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου στους πρόποδές του, είναι μια ωραία ιδέα για μια εύκολη και low budget βόλτα.

4 εύκολες μονοήμερες - εικόνα 4
Ο αρχαιολογικός χώρος είναι πολύ όμορφος και καλοσυντηρημένος.

11 π.μ. Δεν έχει περάσει ούτε μιάμιση ώρα από τότε που φύγαμε από την Αθήνα (περίπου 80 χλμ.) και φτάνουμε ήδη στην Αρχαία Κόρινθο. Η διαδρομή μέχρις εδώ είναι πανεύκολη και υπάρχει επαρκής σηματοδότηση. Αφήνουμε τον αρχαιολογικό χώρο για μετά και σε λίγα λεπτά παρκάρουμε έξω από το κάστρο του Ακροκόρινθου. Τα 5χρονα αγόρια της παρέας δεν κρατιούνται να διαβούν τις πύλες με τα πειρατικά σπαθάκια που επέμεναν να κουβαλήσουν μαζί ανά χείρας και παρέα με… Βυζαντινούς, Φράγκους και Οθωμανούς που έχουν συγκρατήσει από τις διηγήσεις μας καθοδόν. Τυπικό δείγμα φρουριακής αρχιτεκτονικής, με την πρώτη οχύρωσή του να χρονολογείται στα τέλη των 7ου-6ου π.Χ. αιώνων και τα σωζόμενα τείχη από την περίοδο της Ενετοκρατίας, το κάστρο του Ακροκόρινθου κρύβει μέσα του σε μια μεγάλη έκταση ερείπια ναών, τζαμιά με μιναρέ, κρήνες κ.λπ. – όρεξη να ’χετε!
1 μ.μ. Καθισμένοι κάτω από τα δέντρα στο πλάτωμα με τη βυζαντινή δεξαμενή και τη θέα μέχρι τη θάλασσα, απολαμβάνουμε –με το χειμωνιάτικο ήλιο για παρέα– το ειδυλλιακό σκηνικό στήνοντας ένα πρόχειρο πικνίκ. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι έχουμε σχεδόν όλο τον αρχαιολογικό χώρο δικό μας, αφού οι μόνοι που συναντάμε είναι ένα ζευγάρι ξένων και μια ομάδα που κάνει καποέιρα μες στα ερείπια!

4 εύκολες μονοήμερες - εικόνα 5
Ακόμα και τα παιδιά θα βρούν ενδιαφέρουσα την εκδρομή στον Ακροκόρινθο.

2 μ.μ. Σειρά έχει ο πολύ όμορφος και καλο-συντηρημένος αρχαιολογικός χώρος- αξίζει να περπατήσετε γύρω από το δωρικό ναό του Απόλλωνα που δεσπόζει στο κέντρο και να αναζητήσετε τα ίχνη από τη Ρωμαϊκή Αγορά, τα λουτρά και τις στοές και, φυσικά, να θαυμάσετε τα ευρήματα των ανασκαφών στο μουσείο (ψηφιδωτά, κεραμικά κ.ά.).
2.30 μ.μ. Αν έχετε όρεξη για επιπλέον βόλτα, το Λουτράκι είναι δίπλα. Στην αντίθετη περίπτωση θα βρείτε δυο-τρεις κλασικές ψησταριές οι οποίες, παρά το πρόχειρο και τουριστικό σκηνικό της περιοχής, είναι αξιοπρεπείς καθώς και μια παλιομοδίτικη παιδική χαρά μες στα πεύκα – για εκτόνωση προτού πάρετε το δρόμο της επιστροφής.

Χαλκίδα για ούζο

Γιατί έχουμε τόσο καιρό να πάμε στη Χαλκίδα; Περπατώντας στην παραλία, απορείς με τον εαυτό σου που ξεχνάς ότι το πολύ σε απόσταση 50 λεπτών από την Αθήνα νιώθεις σαν σε διακοπές.

4 εύκολες μονοήμερες - εικόνα 6
Εντυπωσιακή η παραλία φωταγωγημένη.

11 π.μ. Εν αρχή είναι η παραλία. Το σήμα κατατεθέν της πόλης και ο καλύτερος τρόπος για να μπεις στους ρυθμούς της – ειδικά το κομμάτι από το εντυπωσιακό Κόκκινο Σπίτι, πάνω σε βράχο που βρέχεται και από τις τρεις πλευρές από τη θάλασσα, μέχρι την Παλιά Γέφυρα.
12 μ.μ. Μετά την Παλιά Γέφυρα, στρίβοντας δεξιά και στη συνέχεια αριστερά, ο δρόμος περνάει μπροστά από το στρατόπεδο και φτάνει στην καρδιά της πόλης. Αν αγαπάτε τα μουσεία, θα εκπλαγείτε ανακαλύπτοντας ότι η Χαλκίδα δεν είναι μόνο περαντζάδα και ουζάδικα. Το Λαογραφικό Μουσείο (Σκαλκώτα 2, 2221021817) στεγάζεται στις τρεις εντυπωσιακές γοτθικές αίθουσες που απέμειναν από το ιστορικό κάστρο Νεγρεπόντε κατά τους Φράγκους κι Εγριμπόζ κατά τους Τούρκους- εξίσου ενδιαφέρον είναι όμως και το Αρχαιολογικό Μουσείο (Ελ. Βενιζέλου 13, 2221025131).

4 εύκολες μονοήμερες - εικόνα 7
Βόλτες στην παραλία της Χαλκίδας με όλη την οικογένεια.

1 μ.μ. Όταν έρθει η ώρα για καφέ, επιλέξτε ανάλογα με το mood σας ανάμεσα στο «Boheme» (Πλατανιώτη 1, 2221081111) με την jazz ατμόσφαιρα και το «Xenia Bar-Cafe» (2221024616) –το «Τουριστικό» όπως το λένε εδώ– κάτω από το κάστρο, με τον Εύριπο, τη Χαλκίδα και τον Ευβοϊκό στα πόδια σας και στο βάθος τις κορυφές της χιονισμένης Δίρφης. Αν έχετε διάθεση, λέει και η ανάβαση μέχρι το ατμοσφαιρικό Φρούριο με το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.
2.30 μ.μ. Τα διλήμματα συνεχίζονται και όταν ανοίξει η όρεξη. Η κλασική επιλογή είναι τα ουζερί της Νέας Λάμψακου, όπως ο «Καπετάνιος» (2221028191) με την ατελείωτη ποικιλία από όστρακα και θαλασσινά, φρέσκα ψάρια καθώς και μεγάλη λίστα ούζου και τσίπουρου. Μέσα στην πόλη, πάλι, οι ντόπιοι προτιμούν να πίνουν το ουζάκι τους μακριά από την παραλία, σε πιο cult στέκια, αλλά πάντα με φρέσκο ψαράκι και όστρακα και χαμηλές τιμές (π.χ. «Τα Καβουράκια», Αρεθούσης 91, 2221027108).

Περισσότερα για τη Χαλκίδα μαζί με αξιολογημένες προτάσεις φαγητού και διαμονής από τον Alpha Guide εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.