Δολομίτες: Άλπεις next door

Αφράτο χιόνι, υπέροχο τοπίο, δυνατές γευστικές συγκινήσεις, μοναδικά ξενοδοχεία και ατμοσφαιρικά rifugi που μοιάζουν να αιωρούνται ανάμεσα σε σύννεφα και βράχους. Ο Μίλτος Μιχαλάς βάζει στο μικροσκόπιο μερικά από τα ωραιότερα resorts των Δολομιτικών Άλπεων και βρίσκει σοβαρούς λόγους για να πάρουμε τα (ιταλικά) βουνά.
 

Δολομίτες: Άλπεις next door

Αφράτο χιόνι, υπέροχο τοπίο, δυνατές γευστικές συγκινήσεις, μοναδικά ξενοδοχεία και ατμοσφαιρικά rifugi που μοιάζουν να αιωρούνται ανάμεσα σε σύννεφα και βράχους. Ο Μίλτος Μιχαλάς βάζει στο μικροσκόπιο μερικά από τα ωραιότερα resorts των Δολομιτικών Άλπεων και βρίσκει σοβαρούς λόγους για να πάρουμε τα (ιταλικά) βουνά.

Δολομίτες: Άλπεις next door - εικόνα 1
Λευκά Χριστούγεννα στις ιταλικές Άλπεις.

Όταν φτάσεις, θα πρέπει να είναι σούρουπο: να αφήσεις το βλέμμα να βυθιστεί στα βουνά που αποκτούν μια γλυκιά ροζ λάμψη καθώς ο ήλιος κατεβαίνει σε αυτήν τη γωνιά των Άλπεων στη Βορειοανατολική Ιταλία. Είναι ένα θέαμα σκέτη μαγεία –enrosadira το αποκαλούν οι ντόπιοι–, που έχει όμως κι επιστημονική εξήγηση, η μοναδική σύνθεση του πετρώματος δολομίτη δίνει αυτήν την ιδιαίτερη απόχρωση στο παιχνίδι με το φως. Αιώνες τώρα περιηγητές, συγγραφείς και καλλιτέχνες μένουν θαμπωμένοι μπροστά στις παραλλαγές των σχημάτων των θεόρατων, κάθετων βράχων. Ο Le Corbusier βρήκε εδώ «την πιο όμορφη αρχιτεκτονική της φύσης στον κόσμο», ενώ ο διάσημος ορειβάτης και συγγραφέας sir Leslie Stephen μίλησε για «σχήματα βγαλμένα από όνειρα» και για βουνά που «μοιάζουν με γοτθικούς καθεδρικούς».

Δολομίτες: Άλπεις next door - εικόνα 2
Οι Δολομίτες αποτελούν δυναμικό προορισμό για τους λάτρεις των winter sports. © Press Office Alta Badia

Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 2009, οι Δολομίτες δεν είναι απλώς μία από τις πιο εντυπωσιακές γειτονιές του πλανήτη, αλλά κι ένας από τους πλέον δυναμικούς προορισμούς για τους λάτρεις της περιπέτειας, οι οποίοι δίνουν σταθερά ραντεβού εδώ όλο το χρόνο – για σκι το χειμώνα και για hiking και αναρριχήσεις την άνοιξη και το καλοκαίρι. Έπειτα είναι και το ιδιαίτερο πολιτισμικό μωσαϊκό αυτού του τόπου, που μοιράζεται ανάμεσα στις περιοχές Trentino, Alto Adige και Veneto, το πάντρεμα της ιταλικής και της αυστριακής κουλτούρας που σε συνεπαίρνει. Στο ίδιο εστιατόριο μπορείς να παραγγείλεις γκούλας κι ένα ποτήρι βαυαρική μπίρα ή ένα πιάτο σπιτικά νιόκι με γκοργκοντζόλα κι έναν εσπρέσο με γκράπα.

Δολομίτες: Άλπεις next door - εικόνα 3
Ντυμένα στα λευκά τα χωριουδάκια των ιταλικών Άλπεων, συνθέτουν ένα τοπίο γαλήνης και ομορφιάς. © Press Office Alta Badia

Το χαλαρό lifestyle που δένει απόλυτα με τη γαλήνη του τοπίου, η δυνατή τοπική γαστρονομία, με τη στιβαρή βουνίσια κουζίνα να συναντά τα αστέρια Michelin, η καλή σχέση ποιότητας-τιμής, οι πίστες του Dolomiti Superski που συνδέουν 12 διαφορετικά χιονοδρομικά αλλά και η εύκολη πρόσβαση (και με αυτοκίνητο από Βενετία) είναι αρκετοί λόγοι για να σε φέρουν στα χωριουδάκια των ιταλικών Άλπεων τόσο για λευκά Χριστούγεννα όσο και για συναρπαστικές χιονο-περιπέτειες μετά τις γιορτές (που οι τιμές πέφτουν). Το μενού των επιλογών είναι πραγματικά πλούσιο: από τις πολύ καλές family-friendly υπηρεσίες μέχρι τις πίστες-πρόκληση των μεγάλων αθλητικών events και από τα ορεινά καταφύγια του Alpe di Siusi μέχρι την υψηλή γαστρονομία της Alta Badia και την κοσμική ατμόσφαιρα της Cortina, οι Δολομίτες έχουν κάτι για τον καθέναν.

Η Cortina της bella vita

Δύο ώρες δρόμος με το αυτοκίνητο από τη Βενετία, η Cortina d’Ampezzo –παρά τη γειτνίαση με την Αυστρία– διαθέτει 100% ιταλικό πνεύμα και στιλ. Ολόγυρα το σχεδόν σουρεαλιστικό ντεκόρ με τους πανύψηλους δολομιτικούς σχηματισμούς και στη μέση μια κοιλάδα σαν μισοφέγγαρο, όπου απλώνεται το σκηνικό της πόλης με λιθόστρωτους δρόμους και κομψά σπίτια με ξύλινες βεράντες. Διάσημη από τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956 αλλά και ως σκηνικό χολιγουντιανών ταινιών, η Cortina κατέχει εδώ και δεκαετίες τον τίτλο του πιο κοσμοπολίτικου χειμερινού θέρετρου της Ιταλίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ειδικά την υψηλή σεζόν, επισκέπτες βγαλμένοι από σελίδες ιταλικών gossip περιοδικών, cafés και bars που γεμίζουν νωρίτερα από την ώρα που κλείνουν τα lifts και σκιέρ που ενδιαφέρονται περισσότερο για τις σινιέ βιτρίνες του πεζόδρομου Corso Italia και τα απογευματινά spritz και λιγότερο για αλπικές περιπέτειες.

Δολομίτες: Άλπεις next door - εικόνα 4
Η Cortina κατέχει τον τίτλο του πιο κοσμοπολίτικου χειμερινού θέρετρου της Ιταλίας. © Patrick Poendl/ Shutterstock.jpg

Ωστόσο, το μέρος δεν απευθύνεται μόνο σε πλούσιους Μιλανέζους και θαμώνες του St. Moritz που θέλουν να αλλάξουν τον αέρα τους. Όσοι διαθέτουν πιο περιορισμένο budget θα βρουν εδώ αλλά και στα διπλανά χωριά (όπως το San Vito di Cadore) ένα περιβάλλον φιλικό, που δεν δίνει την αίσθηση του exclusive. Μικρά και οικονομικά πανδοχεία, απλά σαλέ όπου βολεύονται άνετα οικογένειες και παρέες και καταφύγια στις βουνοπλαγιές προσφέρουν λύσεις για κάθε πορτοφόλι. Οι πίστες στις γύρω πλαγιές, στο Socrepes και στην Tofana, επιφυλάσσουν δυνατές χιονοδρομικές εμπειρίες για κάθε σκιέρ. Οι snowboarders απογειώνονται με άλματα στο Cinque Torri και οι πιο τολμηροί διασκεδάζουν με rafting και go-carting στον πάγο. Τα καλά νέα είναι ότι οι εγκαταστάσεις βελτιώνονται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια (νέα lifts, δωρεάν wifi σε ορισμένα τελεφερίκ από φέτος κ.ά.).

Δολομίτες: Άλπεις next door - εικόνα 5
Επισκεφτείτε την πρωτεύουσα του νότιου Τιρόλου, το Bolzano.

Η Cortina επίσης ολοκληρώνει μαζί με άλλα 11 resorts την Dolomiti Superski περιοχή, που προσφέρει 1.220 χλμ. πιστών, για να επιδοθείτε σε σαφάρι από χιονοδρομικό σε χιονοδρομικό με τα σκι στα πόδια και μόνο ένα πάσο. Όσο για τις après ski επιλογές, δεν αφήνουν κανέναν παραπονεμένο. Σημειώστε το wine bar «Enoteca» με τις 700 ετικέτες, την πάντα γεμάτη «Pasticceria Alvera» με τα τέλεια γλυκά, το πατινάζ στην ολυμπιακών διαστάσεων πίστα αλλά και τα πολύ ιδιαίτερα μουσεία, όπως το Παλαιοντολογικό Rinaldo Zardini.

Σκι και αστεράτοι σεφ στην Alta Badia

Δολομίτες: Άλπεις next door - εικόνα 6
Εστιατόριο «La Siriola» στο «San Cassiano Resort».

Αν η Cortina παίρνει μπόνους για την ιταλική φινέτσα της, η Alta Badia στη γειτονική κοιλάδα κλέβει τις εντυπώσεις χάρη στις έξυπνες ιδέες και στην καλή σχέση σκι και γεύσης που προσφέρει. Περιοχή του Alto Adige ή Sudtirol (Νότιο Τιρόλο), όπου οι ντόπιοι μιλούν εκτός από ιταλικά και γερμανικά και την αρχαία διάλεκτο ladin, η Alta Badia περιλαμβάνει τα δημοφιλή resorts για σκι «San Cassiano», «Corvara» και «La Villa» και αποτελεί έναν πρώτης τάξεως γαστρονομικό προορισμό στους ιταλικούς Δολομίτες. Δεκαοκτώ αστέρια Michelin μετράει όλη η περιοχή, τα τρία εκ των οποίων ανήκουν στην Alta Badia. Κορυφαία εμπειρία θεωρείται το γεύμα στο βραβευμένο με δύο αστέρια εστιατόριο «St. Hubertus» του ξενοδοχείου «Rosa Alpina» στο San Cassiano, όπου ο διάσημος σεφ Norbert Niederkofler δημιουργεί, μεταξύ άλλων, τέσσερα διαφορετικά είδη φουαγκρά. Δική του ιδέα είναι και το project «A Taste for Skiing», το οποίο προσφέρει εδώ και μερικά χρόνια προσιτές γαστρονομικές εμπειρίες με διάφορα events.

Δολομίτες: Άλπεις next door - εικόνα 7
Ο Norbert Niederkofler σεφ του «St. Hubertus».

Ένα από αυτά είναι και το Slope Food, δηλαδή η χειμερινή εκδοχή του finger/street food. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα οι σκιέρ έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τις γεύσεις και τα φημισμένα υλικά της περιοχής (όπως η γκράπα και το σπεκ) δοκιμάζοντας μικρά πιάτα με την υπογραφή αστεράτων σεφ, συνοδεία εκλεκτών τοπικών κρασιών, σε ορεινά καταφύγια και σε φιλικές τιμές (€ 12 το πιάτο μαζί με ποτήρι κρασί). Δυνατό χαρτί της Alta Badia αποτελεί και η κεντρική τοποθεσία της στο τεράστιο χιονοδρομικό πεδίο του Dolomiti Superski. Ακόμη όμως κι αν θέλετε να μείνετε εντός του συγκεκριμένου χιονοδρομικού, θα βρείτε πίστες 130 χλμ. (κυρίως εύκολες και μεσαίας δυσκολίας) αλλά και νέα snowparks –από φέτος– που θα ενθουσιάσουν τους μικρούς σκιέρ.

Δολομίτες: Άλπεις next door - εικόνα 8
Τα κελάρια κρύβουν δαμαντάκια από τον ιταλικό αμπελώνα.

Η Corvara είναι το μεγαλύτερο και πιο ζωντανό χωριό και βρίσκεται σε κομβικό για τις πίστες σημείο. Αλλά και το μικρότερο San Cassiano, το οποίο φιλοξενεί μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια και ξενοδοχεία, αποτελεί άριστη βάση εξορμήσεων. Αν σας φανεί κάπως κοσμικό το κλίμα εδώ (ειδικά στις γιορτές και στην περίοδο του καρναβαλιού επικρατεί συνωστισμός), επιλέξτε για διαμονή κάποιο από τα λιγότερο γνωστά χωριουδάκια της κοιλάδας Val Badia, λ.χ. το San Vigilio di Marebbe, το οποίο βρίσκεται κοντά στο χιονοδρομικό του Kronplatz κι ενδείκνυται για πιο οικογενειακές και budget καταστάσεις.

Δολομίτες: Άλπεις next door - εικόνα 9
Giancarlo Morelli, Andrea Berton, Norbert Niederkofler, Martin Dalsass, Fabio Cucchelli: οι κορυφαίοι σεφ της Alta Badia φέρνουν την υψηλή γαστρονομία στις πίστες. © Press Office Alta Badia

Στα must η ανάβαση με τελεφερίκ στο Lagazuoi για σκι στην 8,5 χλμ. Armentarola –μία από τις ωραιότερες πίστες των Δολομιτών– αλλά και η γραφική εκκλησία στο Santa Croce σε υψόμετρο 2.045 μ., όπου οι φωτογραφικές μηχανές παίρνουν φωτιά. Παρόλα αυτά, η top εμπειρία είναι το σκι στη 40 χλμ. πίστα Sella Ronda γύρω από τον ορεινό όγκο Sella. Αν αντέχετε τις ουρές στα lifts, αξίζει να κάνετε αυτήν τη συναρπαστική κυκλική διαδρομή, η οποία είναι εύκολη ακόμη και για τον μέσο σκιέρ και δίνει την ευκαιρία για γνωριμία με τις υπόλοιπες κοιλάδες της περιοχής. Οι πιο τολμηροί, πάλι, θα φτάσετε μέχρι τον παγετώνα της Marmolada, του ψηλότερου βουνού των Δολομιτών.

Val Gardena/Alpe di Siusi: τιρολέζικα σαλέ και αλπικά λιβάδια

Δολομίτες: Άλπεις next door - εικόνα 10
Η Val Fardena θεωρείται επί σειρά ετών ένα από τα 10 καλύτερα ski resorts παγκοσμίως.

Γλιστρώντας στις πίστες της Sella, θαρρείς πως τα ξεχνάς όλα καθώς σε τυλίγει το πέπλο μιας μοναδικά γαλήνιας φύσης. Πραγματική απόλαυση να βρεθείς στη Val Gardena, στην καρδιά της Sella Ronda, όταν το φρέσκο πρώτο χιόνι μαζί με τα πολύχρωμα τιρολέζικα σπιτάκια δημιουργούν το ιδανικό χριστουγεννιάτικο σκηνικό: τρία γραφικά χωριά (Ortisei, Santa Cristina και Selva) σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, σύγχρονες εγκαταστάσεις, μεγάλη ποικιλία από πίστες κάθε επιπέδου και ανεξάντλητες δυνατότητες για σκι στην ευρύτερη περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι η Val Gardena ψηφίζεται επί σειρά ετών από εξειδικευμένα sites ως ένα από τα 10 καλύτερα ski resorts παγκοσμίως. Το Ortisei είναι το μεγαλύτερο και το κατά πολλούς ωραιότερο χωριό στην περιοχή, με γλυκιά τιρολέζικη αισθητική, μεγάλη αγορά κι έναν πεζόδρομο ιδανικό για après ski βόλτες^ όσοι όμως επιθυμούν γρήγορη πρόσβαση στη Sella Ronda επιλέγουν για διαμονή τις Selva και S. Cristina (που βρίσκεται στη μέση της κοιλάδας).

Δολομίτες: Άλπεις next door - εικόνα 11
Αρχάριοι και έμπειροι σκιερ απολαμβάνουν τα χειμερινά σπορ στις πίστες τις περιοχής.

Πολλοί, πάλι, έρχονται εδώ για την πίστα La Longia, η οποία προσφέρει μια υπέροχη διαδρομή 10,5 χλμ., ενώ οι δυνατοί σκιέρ κατευθύνονται νωρίς το πρωί προς το Ciampinoi απ’ όπου ξεκινά η μαύρη πίστα Saslong (διάσημη από το World Cup). Κοντά στο Ortisei βρίσκεται και η low profile περιοχή του Alpe di Siusi, του μεγαλύτερου αλπικού οροπεδίου σε τέτοιο υψόμετρο στην Ευρώπη. Εδώ τα οικογενειακά rifugi συνυπάρχουν με νέα, πολυτελή ξενοδοχεία και πρωτοποριακά spa ενταγμένα αρμονικά στο περιβάλλον, ενώ οι πίστες της περιοχής είναι ό,τι καλύτερο για οικογένειες με παιδιά. Και όταν χορτάσετε σκι κι επιθυμήσετε ένα πολιτιστικό break, μπορείτε να κατηφορίσετε στην πρωτεύουσα του Νότιου Τιρόλο, το Bolzano. Το σκηνικό της πόλης έχει έντονες βαυαρικές επιρροές και περιλαμβάνει μεσαιωνικά σπίτια, χαριτωμένες μπιραρίες, ιδιαίτερες αγορές και πάγκους που πωλούν wursts. Αν μάλιστα βρεθείτε εδώ τον Δεκέμβριο, στην Piazza Walther θα δείτε μία από τις πιο γοητευτικές χριστουγεννιάτικες αγορές της Ιταλίας. Στα οπωσδήποτε και η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Νότιου Τιρόλο, όπου εκτίθεται ο περίφημος άνθρωπος των πάγων Οtzi.

Οι family friendly Val di Fassa και Val di Fiemme

Από την άλλη πλευρά του ορεινού όγκου Sella απλώνεται η Val di Fassa, βορειοανατολικά στην περιοχή του Trentino. Σκιέρ όλων των επιπέδων, snowboarders, λάτρεις του νυχτερινού σκι και των προκλητικών off piste διαδρομών κάνουν πάρτι σε εννέα ski areas, ενώ οι οικογένειες εκτιμούν ιδιαίτερα τους παιδότοπους στις πλαγιές. Το Canazei είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της κοιλάδας, με δυνατό χαρτί –πέρα από το εντυπωσιακό τοπίο και τις καλές πίστες– τις λογικές τιμές. Κύρια ατραξιόν κι εδώ η Sella Ronda, αλλά αν δεν αντέχετε τις ουρές κινηθείτε προς το Catinaccio και το Buffaure, όπου θα βρείτε ωραιότατες και λιγότερο συνωστισμένες πίστες. Λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα η Moena, η μεγαλύτερη πόλη της Val di Fassa, δελεάζει τους λάτρεις των après ski απολαύσεων με δυνατή ντόπια κουζίνα (τα κρασιά και τα τυριά της περιοχής είναι φημισμένα) και με μαγαζιά για κάθε γούστο. Το κοντινότερο χιονοδρομικό είναι το Trevalli (δέκα λεπτά με το αυτοκίνητο), με πίστες 100 χλμ., άψογα στρωμένες καθημερινά και ιδανικές για να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας.

Δολομίτες: Άλπεις next door - εικόνα 12
Ιδανικό μέρος και για χαλαρές, οικογενειακές ski holidays. © Press Office Alta Badia

Η γειτονική κοιλάδα Fiemme προσφέρει επίσης ένα αξιόλογο πεδίο για χαλαρές, οικογενειακές ski holidays και όχι μόνο. Πέντε χιονοδρομικά υπάρχουν εδώ κι έχουν κάτι για όλους – από συναρπαστικά snowparks για τους μικρούς σκιέρ μέχρι cross country πίστες. Η μεσαιωνική πόλη Cavalese αποτελεί άριστη επιλογή αν θέλετε να συνδυάσετε το relax με την περιπέτεια^ τα lifts που ξεκινούν από αυτήν θα σας οδηγήσουν στην περιοχή Alpe Cermis με την εξαιρετική ποιότητα χιονιού και τις πίστες όλων των βαθμών δυσκολίας. Το Lavazè είναι ο ναός του Nordic skiing, ενώ η περιοχή Pampeago, Predazzo, Obereggen δίνει πρόσβαση σε εκτεταμένο δίκτυο πιστών μεταξύ Trentino και Νότιου Τιρόλο. Αξίζει ωστόσο να θυσιάσετε μερικές ώρες σκι για να κάνετε πατινάζ στο κλειστό στάδιο, να δείτε το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της πόλης αλλά και να επισκεφθείτε με το αυτοκίνητο τα διάσημα κάστρα του Trentino.

CORTINA D’ AMPEZZO

Πού να μείνετε
Cristallo ( www.cristallo.it> , από € 360) Σουίτες που έχουν φιλοξενήσει διάσημους αστέρες (βλ. Φρανκ Σινάτρα), υψηλή γαστρονομία, υπερσύγχρονο spa και golf club.

Grand Hotel Savoia ( www.grandhotelsavoiacortina.com> , από € 320) Ιστορικό ξενοδοχείο, που άνοιξε τις πόρτες του ξανά πριν από λίγα χρόνια, πιο εντυπωσιακό από ποτέ.

Sporting Hotel Villa Blu ( www.villablu.it> , από € 140) Φινετσάτο κτίριο, περιτριγυρισμένο από έλατα, σε μια ήσυχη περιοχή λίγο έξω από την πόλη. Μια value for money επιλογή.

Δολομίτες: Άλπεις next door - εικόνα 13
Ξενοδοχείο «Cristallo», Cortina.

Hotel Panda (www.hotelpandacortina.it, από € 90) Σαλέ με πλούσια ξύλινη επένδυση και περιποιημένα δωμάτια που έχουν θέα στα γύρω βουνά. Ιδανική τοποθεσία κοντά στο δρόμο Corso Italia.

Rifugio Pomedes (από € 70 το δίκλινο / € 38 το άτομο σε κοιτώνα) Ο Ruggero και η Renata θα σας φιλοξενήσουν σε ένα καλαίσθητο καταφύγιο στα 2.203 μ., στο Tofane, σε απόσταση 12 χλμ. από την Cortina. Διαθέτει εστιατόριο και μπαρ.

Δολομίτες: Άλπεις next door - εικόνα 14
Το ατμοσφαιρικό spa του ιστορικού ξενοδοχείου «Cristallo».

Πού να φάτε
Tivoli (www.ristorantetivolicortina.it) Από τα καλύτερα εστιατόρια της περιοχής και το μοναδικό με αστέρι Michelin. Το χειμώνα το ελάφι και το αρνάκι έχουν την τιμητική τους. Rifugio Averau Ένα πιάτο φρέσκα σπιτικά ζυμαρικά (όπως παπαρδέλες με μανιτάρια) στην πανοραμική βεράντα του, στα 2.413 μ., είναι ό,τι καλύτερο μετά τις καταβάσεις στις πίστες του Cinque Torri.

Meloncino al Camineto (www.ilmeloncino.it) Στους πρόποδες του Tofane, με παραδοσιακή ατμόσφαιρα και αξιόλογη κουζίνα που παίζει δημιουργικά με τις τοπικές γεύσεις. Εξαιρετικά φιλέτα και ριζότο.

Δολομίτες: Άλπεις next door - εικόνα 15
Γευστικές συγκινήσεις στο βραβευμένο με αστέρι Michelin «Trivoli».

Πού να διασκεδάσετε
Στο L.P.26, που συνδυάζει delicatessen (δοκιμάστε το προσούτο) και cocktail bar με live μουσική (www.lp26.it), στις θεματικές βραδιές του θρυλικού Monkey στο ξενοδοχείο «Cristallo» και στο VIP Club για πιο πάρτι καταστάσεις.

VAL BADIA

Πού να μείνετε
Rosa Alpina Hotel & Spa (San Cassiano, www.rosalpina.it, από € 395) Πολύ καλαίσθητα δωμάτια, βραβευμένο spa και τρία εστιατόρια, μεταξύ των οποίων και το αστεράτο «St. Hubertus». Εδώ μένει και ο Τζορτζ Κλούνεϊ όταν βρίσκεται στην περιοχή!

La Perla (Corvara, www.hotel-laperla.it, από € 330) Μεγάλα δωμάτια, με ιδιαίτερη τιρολέζικη αισθητική και ρομαντική ατμόσφαιρα. Συν εστιατόριο με αστέρι Michelin και το καλύτερο κελάρι κρασιών στην περιοχή.

Δολομίτες: Άλπεις next door - εικόνα 16
Το γκουρμέ εστιατόριο «St. Hubertus» του ξενοδοχείου «Rosa Alpina Hotel & Spa».

Conturines Posta Hotel (San Cassiano, www.conturines.it, από € 140) Οικογενειακό ξενοδοχείο με προσφάτως ανακαινισμένα δωμάτια, εστιατόριο και σάουνα. Σε ήσυχη τοποθεσία, κοντά στο τελεφερίκ Piz Sorega.

Garni Ciasa de Munt (Corvara, www.ciasademunt.com, από € 98) Λιτά δωμάτια και διαμερίσματα που φιλοξενούν μέχρι 6 άτομα. Σε απόσταση 200 μ. από το κέντρο της Corvara και τα lifts.

Rifugio Fanes (Vigilio di Marebbe, www.rifugiofanes.com, από € 56 το δίκλινο / € 18 το άτομο σε κοιτώνα) Καταφύγιο με ωραία ατμόσφαιρα και καλό εξοπλισμό. Άνετα δίκλινα με δικό τους μπάνιο κι εστιατόριο που σερβίρει τοπικές σπεσιαλιτέ.

Πού να φάτε
La Stua de Michil (Corvara, www.hotel-laperla.it) Βραβευμένη με αστέρι Michelin κουζίνα από τον σεφ Arturo Spicocchi, σε απόλυτα ρομαντικό και ρουστίκ περιβάλλον. Εξαιρετική wine list με πάνω από 1.000 προτάσεις.

Club Moritzino (Piz la Ila, www.moritzino.it) Μπορεί να ακούγεται περίεργο για ορεινό εστιατόριο σε υψόμετρο 2.100 μ., αλλά η ειδίκευσή του είναι το φρέσκο ψάρι και τα θαλασσινά, που φτάνουν από τη Βενετία και μεταφέρονται με τα lifts στο βουνό!

Δολομίτες: Άλπεις next door - εικόνα 17
Ραντεβού για Martini στο ωραίο μπαρ του ξενοδοχείου «La Perla» στην Corvana.

Rifugio Scotoni (Alpe Lagazuoi) Ιδανικό σκηνικό για ατμοσφαιρικό δείπνο μετά το σκι στην Armentarola, με ψητά κρεατικά που συνοδεύονται από πολέντα με γκοργκοντζόλα.

La Tambra (Corvara, www.latambra.com) Παλιές παραδοσιακές συνταγές αλλά και μεσογειακά πιάτα με φαντασία. Δυνατό χαρτί τα ντόπια κρέατα. Δοκιμάστε τα καρπάτσιο και τα χοιρινά μάγουλα με κόκκινο κρασί.

Δολομίτες: Άλπεις next door - εικόνα 18
Η Alta Badia έχει και δυνατή apres ski ζωή. © Press Office Alta Badia

Πού να διασκεδάσετε
Στο Club Moritzino, το hot point της περιοχής, για απογευματινό ποτό με μουσική από DJs, στο ωραίο μπαρ του ξενοδοχείου La Perla στην Corvara, όπου θα πιείτε ωραία Martini cocktails, και στο La Sieia στο San Cassiano, το οποίο διαθέτει ατμοσφαιρικό lounge bar και χώρο για après ski πάρτι.

VAL GARDENA/ALPE DI SIUSI

Πού να μείνετε
Alpina Dolomites Gardena (Alpe di Siusi, www.alpinadolomites.it, από € 398) Νέο πεντάστερο resort χτισμένο σε απόλυτη αρμονία με τη φύση. Εντυπωσιακό spa και μοντέρνοι, υπεράνετοι χώροι που μοιάζουν να ενώνονται με τις πεδιάδες.

Hotel Laurin (Selva, www.hotel-laurin.it, από € 280) Ήσυχο κι εκλεπτυσμένο περιβάλλον, φρεσκο-ανακαινισμένα δωμάτια, spa κι εστιατόριο με καλή κάβα. Στην καρδιά της Selva, κοντά στα lifts της Sella Ronda.

Δολομίτες: Άλπεις next door - εικόνα 19
Το νέο πεντάστερο resort «Alpina Dolomites Gardena».

Hotel Emmy (Alpe di Siusi, www.hotelemmy.it, από € 152) Οικογενειακό resort με πολλές παροχές για παιδιά. Εξαίσια πανοραμική θέα στο χωριό Fie allo Sciliar τόσο από τα δωμάτια όσο και από την πισίνα του spa.

Hotel Alpino Plan (Selva, www.hotel-alpino.com, από € 128) Μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο, το προτιμούν και αρκετές ομάδες σκι για το καλό εστιατόριο και το φιλικό προσωπικό του.

Garni Irma (Ortisei, www.garni-irma.com, από € 76 το δίκλινο / € 132 το διαμέρισμα για 4 άτομα) Ευρύχωρα δωμάτια με μπαλκόνια και πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα που φιλοξενούν μέχρι 4 άτομα, κοντά στις πίστες Rasciesa.

Πού να φάτε
Rifugio Emilio Comici (Selva, www.rifugiocomici.com) Hot spot για μεσημεριανό στη σκιά του επιβλητικού Sassolungo. Στο μενού σπιτικά ζυμαρικά, ποικιλίες ντόπιων κρεάτων αλλά και φρέσκο ψάρι (πρόσβαση από τα lifts Comici).

Sofie Hutte (Ortisei, www.seceda.com) Στην κορυφή του Seceda, σε υψόμετρο 2.410 μ., σερβίρει τιρολέζικες σπεσιαλιτέ και διαθέτει αξιόλογο κελάρι με 300 ετικέτες απ’ όλο τον κόσμο.

Δολομίτες: Άλπεις next door - εικόνα 20
Σπιτικά ζυμαρικά στο «Rifugio Emilio Comici». © Press Office Alta Badia

Gourmet Restaurant Nives (Selva, www.hotel-nives.com) Στο κέντρο της πόλης, ιδανικό για δείπνο με μεσογειακά αλλά και τοπικά πιάτα με εποχικά βιολογικά προϊόντα.

Gostner Schwaige (Alpe di Siusi) Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ Franz Mulser ετοιμάζει στη μικροσκοπική κουζίνα του πιάτα με ντόπια κρέατα και αρωματικές βελουτέ μέσα σε καρβέλι.

VAL DI FASSA

Πού να μείνετε
Chalet Vites Mountain Hotel (Canazei, www.chaletvites.it, από € 128) Ολοκαίνουργιο ξενοδοχείο με spa, στην περιοχή Alba di Canazei. Γουστόζικα και μοντέρνα δωμάτια με φωτεινά χρώματα, παρκέ, μπαλκόνια και καλό εξοπλισμό.

Park Hotel Leonardo (Moena, www.hotelleonardo.it, από € 100) Σε ένα από τα πιο γραφικά και ήσυχα σημεία της Moena, προσφέρει άνετα, ρουστίκ ύφους δωμάτια, εστιατόριο, χώρο ευεξίας και facilities για παιδιά.

Δολομίτες: Άλπεις next door - εικόνα 21
Αλπικό μίνιμαλ στο ολοκαίνουριο «Chalet Vites Mountain Hotel».

Cesa Farinol (Canazei, www.cesafarinol.com, από € 70) Budget δωμάτια και διαμερίσματα με ξύλινη διακόσμηση συν εστιατόριο σε διπλανό κτίριο. Στα 2 χλμ. από το Canazei.

Hotel Bernard (Pozza di Fassa, www.garnibernard.it, από € 70) Μικρή οικογενειακή πανσιόν κοντά στο χιονοδρομικό Ciampac-Buffaure. Με πολύ απλά, αλλά περιποιημένα δωμάτια, μπαρ κι αίθουσα πρωινού.

Πού να φάτε
Baita Checco (Vigo di Fassa, www.baitachecco.com) Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Val di Fassa. Οι πεινασμένοι σκιέρ έρχονται εδώ για orzotto (ένα «ριζότο» με κριθάρι), σπαγκέτι ραγού και πολέντα με λουκάνικα.

Malga Panna (Moena, www.malgapanna.it) Με ένα αστέρι Michelin, αντιμετωπίζει δημιουργικά τις συνταγές και τα υλικά της περιοχής.

Rifugio Fuciade (Passo San Pellegrino, www.fuciade.it) Μικρό καταφύγιο στους πρόποδες του Cima Uomo, με δυνατή τοπική κουζίνα. Το κελάρι είναι γεμάτο εκλεκτά κρασιά και γκράπες.

VAL DI FIEMME

Δολομίτες: Άλπεις next door - εικόνα 22
Η ατμοσφαιρική σάλα του «El Molin» σε ένα μύλο του 17ου αιώνα.

Πού να μείνετε
La Roccia (Cavalese, www.hotellaroccia.it, από € 95) Κλασικό αλπικό ξενοδοχείο με wellness προφίλ, κοντά στα lifts Alpe Cermis. Δωμάτια ντυμένα με ξύλο και μεγάλες βεράντες για χάζι στη χιονισμένη Val di Fiemme.

Hotel Garni Laurino (Cavalese, www.hotelgarnilaurino.it, από € 70) Ζεστά και προσεγμένα δωμάτια με όλες τις ανέσεις, σε ένα μικρό ξενοδοχείο με ρομαντική ατμόσφαιρα σε κεντρική τοποθεσία. Διαθέτει και ξεχωριστά διαμερίσματα.

Δολομίτες: Άλπεις next door - εικόνα 23
Τα τοπικά προϊόντα αναδεικνύονται δημιουργικά από τον σεφ Alessandro Gilmozzi στο «El Molin».

Πού να φάτε
El Molin (Cavalese, www.elmolin.info) Το γαστρονομικό must της περιοχής: ο καινοτόμος σεφ Alessandro Gilmozzi πειραματίζεται με πρώτες ύλες από τα δάση της Val di Fiemme και σερβίρει εξαιρετικά πιάτα στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον ενός μύλου του 17ου αιώνα.

Rifugio Paion (Cavalese) Self service εστιατόριο σε υψόμετρο 2.300 μ. στο Alpe Cermis, με πανοραμική βεράντα απ’ όπου το μάτι φτάνει μέχρι τη Marmolada. Μεγάλη ποικιλία από φρέσκα ζυμαρικά, σούπες και σπιτικά γλυκά.

* Η τιμή που αναγράφεται είναι η χαμηλότερη της χειμερινής σεζόν για ημερήσια διαμονή σε δίκλινο με πρωινό.

SKI TIME

Δολομίτες: Άλπεις next door - εικόνα 24
Η value for money Val di Fassa προσφέρεται είτε για παρέες είτε γαι οικογένειες.

Το Dolomiti Superski skipass δίνει πρόσβαση σε πάνω από 1.200 χλμ. πίστας σκι και 450 lifts στο χιονοδρομικό πεδίο που σχηματίζουν 12 resorts (Cortina d’Ampezzo, Alta Badia, Val Gardena/Alpe di Siusi, Val di Fassa/Carezza, Arabba/Marmolada, Val di Fiemme/Obereggen κ.ά.). Κοστίζει από € 42 μέχρι € 52 (την υψηλή σεζόν) για μία ημέρα και από € 210 μέχρι € 262 για έξι ημέρες. Για παιδιά κάτω των 8 ετών το skipass διατίθεται δωρεάν ( www.dolomitisuperski.com>> ).

ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ

Δολομίτες: Άλπεις next door - εικόνα 25
Χριστουγεννιάτικο τοπίο στους Δολομίτες.

Για χαμηλότερες τιμές και λιγότερες ουρές στα lifts προτιμήστε τις off season ημερομηνίες. Η υψηλή περίοδος το χειμώνα διαρκεί από τις 22/12 μέχρι τις 6/1 και από τις 2/2 μέχρι τις 15/3.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ

Τα κοντινότερα αεροδρόμια είναι της Βενετίας (150 χλμ. από την Cortina) και του Innsbruck (120 χλμ. από Val Gardena), συμφέρουν όμως και οι απευθείας πτήσεις για το Malpensa του Μιλάνου (320 χλμ. από τη Val di Fiemme) καθώς και για Μόναχο (310 χλμ. από τη Val Gardena). Από τα αεροδρόμια θα συνεχίσετε με νοικιασμένο αυτοκίνητο, τρένο ή λεωφορείο. Μπορείτε όμως να πάτε και οδικώς από την Ελλάδα, με πλοίο από την Πάτρα μέχρι τη Βενετία (περίπου 180 χλμ. από Alta Badia & Val di Fassa) ή την Ανκόνα (προσθέτοντας περίπου 350 χλμ. στην όλη διαδρομή).

Οργανωμένα θα πάτε με το Euroski Club (2106777779). Τα φετινά πακέτα ξεκινούν από € 350 το άτομο (για 7 ημέρες το διάστημα 20-26/12 στο Cavalese, Val di Fiemme).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.