Βουδαπέστη update: Επιμένει ορίτζιναλ

Όχι ότι δεν ανήκε πάντα στους αγαπημένους προορισμούς αλλά τώρα τελευταία φιγουράρει στην ταξιδιωτική ατζέντα ανάμεσα στα πρώτα ονόματα. Άραγε είναι οι διάσημες value for money επιδόσεις της ή το γλεντζέδικο ταπεραμέντο των Μαγυάρων που αποφάσισε να ξεμυτίσει;  Όπου και αν ποντάρετε ένα είναι σίγουρο: η Βουδαπέστη λιμάρει την γοητεία της και στο πρώτο κιόλας ραντεβού θα σας έχει κατακτήσει.

Βουδαπέστη update: Επιμένει ορίτζιναλ

Όχι ότι δεν ανήκε πάντα στους αγαπημένους προορισμούς αλλά τώρα τελευταία φιγουράρει στην ταξιδιωτική ατζέντα ανάμεσα στα πρώτα ονόματα. Άραγε είναι οι διάσημες value for money επιδόσεις της ή το γλεντζέδικο ταπεραμέντο των Μαγυάρων που αποφάσισε να ξεμυτίσει; Όπου και αν ποντάρετε ένα είναι σίγουρο: η Βουδαπέστη λιμάρει την γοητεία της και στο πρώτο κιόλας ραντεβού θα σας έχει κατακτήσει.

Πέστη: τα λέει όλα

Η πτήση της Ryanair από Θεσσαλονίκη ήταν γεμάτη. Τα 56 ευρώ μας (μετ’ επιστροφής και συμπεριλαμβανομένων φόρων) ανταποκρίθηκαν με το παραπάνω στο 2ωρο ταξίδι. Η προσγείωση όμως στο αεροδρόμιο Ferihegy συνοδεύτηκε από απότομη αλλαγή θερμοκρασίας. Τυλιχτήκαμε καλά στα ρούχα μας και τρέξαμε να βολευτούμε σ ένα μαύρο ταξί, που έμοιαζε να βγήκε από ντεντεκτιβική ταινία. Πίσω από το παρμπρίζ και το ψιλόβροχο η πόλη ξεδιπλωνόταν νωχελικά μπροστά μας με τα αυστηρά και μονοκόμματά της κτίρια βαμμένα στις 50 αποχρώσεις του γκρι.

Βουδαπέστη update: Επιμένει ορίτζιναλ - εικόνα 1

Το σκηνικό αλλάζει άρδην μόλις φτάνουμε στην περιοχή της παλιάς Συναγωγής στο κέντρο της Πέστης που πολύ- πολύ πρόσφατα μετατράπηκε σε πολυεθνική bohemian συνοικία και ίσως το πιο hot σημείο της πόλης για ντόπιους και ταξιδιώτες. Ο λόγος: ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, φουλ «ανακαινισμένο» με νεόδμητα ξενοδοχεία/απάρτμεντς, στοές, spa, τζαζ μπαράκια και μπόλικα φαγάδικα, όλα γύρω από ένα φωτεινό αίθριο όπου τις μέρες των ματς στήνεται γιγαντοοθόνη και εξέδρα. Τα κυριακάτικα πρωινά στον αυλόγυρο έχει παζάρι με μικρούς χειροποίητους θησαυρούς και απομιμήσεις από διάσημα κοσμήματα του Hollywood. Με €52/βραδιά μπορείς να νοικιάσεις εδώ ένα υπέροχο ευρύχωρο απάρτμεντ για 4-6 άτομα αλλά μην ξαφνιαστείς όταν μάθεις ότι στο διπλανό διαμέρισμα έχει μόνιμους ενοίκους όλο τον χρόνο και μάλιστα απ όλο τον κόσμο. Τα καλά νέα ταξιδεύουν γρήγορα…

Βουδαπέστη update: Επιμένει ορίτζιναλ - εικόνα 2

Δύσκολο να πιστέψεις ότι εδώ ακριβώς συνέβη ένα από τα μεγαλύτερα εβραϊκά ολοκαυτώματα στην ιστορία της χώρας. Η έντονη παρουσία του νεαρόκοσμου εξαλείφει σιγά- σιγά τα ίχνη. Στην θέση τους γράφεται τώρα μια μπαροϊστορία στα γύρω στενάκια μέχρι την Dod utca, όπου εναλλακτικά καφέ πρόλαβαν να ξεφυτρώσουν και παρά το άγουρο -ακόμα- στυλ τους έχουν την δύναμη να σε κρατήσουν, τουλάχιστον για την πρώτη βραδιά και σερβίροντας το αργότερο μέχρι τις 23.00. Περίπου εκείνη την ώρα κλείνουν και τα humus point της κοντινής Kyrali utca για σπέσιαλ ντονέρ και άλλες γευστικές πικάντικες αλχημείες.

Ο δρόμος με τις πάπρικες

Βουδαπέστη update: Επιμένει ορίτζιναλ - εικόνα 3
Στο art-nouveau κατάστημα «Philanthia» μπορείτε να βρείτε όμορφα είδη δώρων και αναμνηστικά.

Καθισμένοι στην αυλή του καφέ Vian (Hercegprímás 15, www.cafevian.com>>) για πρωινό -που, εκτός από τις καταπληκτικές χορταστικές μπαγκέτες, σου προσφέρει το προνόμιο να ζεσταθείς ρομαντικά τυλιγμένος με πικέ κουβερτούλα- οι επισκέπτες με τους χάρτες ανά χείρας, προσανατολίζονται πριν εξορμήσουν προς τα ενδότερα της πόλης. Την ίδια στιγμή οι Ούγγροι κρατούν την ατμόσφαιρα θερμή βολτάροντας στον εμπορικό πεζόδρομο της Vaci Utca που παρά το πέρας των γιορτών είναι γεμάτη κόσμο, σταντ και πλανόδιους φλαουτίστες. Η εκκεντρική βιτρίνα της Philanthia (Vaci utca 9), ίσως με τα πιο παραμυθένια χριστουγεννιάτικα στολίδια ever, παραμένει ανοιχτή όλο τον χρόνο μιας και αποτελεί μόνη της ένα αξιοθέατο. Μπείτε, αγγίξτε, φωτογραφίστε αλλά κοιτάξτε αλλού για σουβενίρ γιατί οι τιμές τσούζουν.

Βουδαπέστη update: Επιμένει ορίτζιναλ - εικόνα 4
Απολαύστε το τυλιχτό παραδοσιακό γλυκό kurtosalacs σε 8 διαφορετικές γεύσεις.

Τις υπόλοιπες αισθήσεις θα γλυκάνει ένα kurtosalacs (www.kurtosalacs.com>>) πασπαλισμένο με σοκολάτα. Αυτό το τυλιχτό παραδοσιακό γλυκό που φτιάχνουν παντού στο κέντρο της Πέστης είναι σίγουρα μια από τις λίγες ούγγρικες λέξεις που θα θυμόμαστε για χρόνια. Άλλες δύο είναι σίγουρα η Erzsebet ter, το ανερχόμενο όνομα μια πλατείας με τραπεζάκια και φίνα παραδουνάβια καφέ και η κοντινή πλατεία Vorosmarty, ομφαλός της πόλης με ορόσημο το διάσημο καφέ ζαχαροπλαστείο Gerbeaud (Vörösmarty tér 7-8, www.gerbeaud.hu>>.) να της δίνει έναν αέρα αυστροουγγρικής αριστοκρατίας.

Βουδαπέστη update: Επιμένει ορίτζιναλ - εικόνα 5
Ορόσημο στην πλατεία Vorosmarty το καφέ ζαχαροπλαστείο «Gerbeaud».

Από τα υπόγεια ρεστοράν της Vaci σκαρφαλώνουν μυρωδιές πάπρικας -οι οποίες πωλούνται παντού σε περιποιημένα σακουλάκια- αλλά κρατάμε την όρεξη μας γιατί η φίλη Panni, αυθεντική Ουγγαρέζα, μας υποσχέθηκε να κεράσει το καλύτερο γκούλας της πόλης στα cozy ταβερνάκια πίσω από τον Καθεδρικό. Εκεί κοντά είναι το διάσημο μπαρ Morrison με πολλούς έλληνες φοιτητές, το οποίο θα προσπεράσουμε για χάρη του Szimpla Kert (www.szimpla.hu>>), underground στέκι με industrial ντεκόρ και που για χάρη της κουλτουριάρικης ατμόσφαιρας που αποπνέει θα ξαναεπιστρέψουμε το επόμενο βράδυ.
Φτάνουν λίγα ποτήρια Palinka, τον μαγυάρικο αυτόν «μαγικό ζωμό» , για να αψηφήσεις το κρύο και να απολαύσεις την μεταμεσονύκτια Βουδαπέστη. Φόβος για να κυκλοφορήσεις αργά το βράδυ δεν υπάρχει. Μόνο οι τερατόμορφες σκαλιστές φάτσες στις σκονισμένες μισοσκότεινες πανύψηλες πόρτες των κτιρίων γοτθικού στυλ, που εξάπτουν την φαντασία, είναι λίγο τρομακτικές.

Βουδαπέστη update: Επιμένει ορίτζιναλ - εικόνα 6
Απολάυστε τον καφέ σας σε ένα από τα φίνα παραδουνάβια καφέ στην πλατεία Erzsebet ter.

Στις όχθες του Δούναβη τα φαρδιά πεζοδρόμια ενδείκνυνται για νυχτερινό περπάτημα – αδιαφορώντας για τις θερμοκρασίες- και εύκολα παρασύρουν τα βήματα σε μια μακριά βόλτα που περνά από τις φωτισμένες γέφυρες των Αλυσίδων και της Ελισάβετ. Κατά μήκος υπάρχουν παγκάκια σαν μεγάλες ξαπλώστρες για μεγάλες και μικρές παρέες, που τα ζεστά απογεύματα με μερικές τοπικές μπύρες θα είναι ειδυλλιακά, ενώ, όσο πέφτει η νύχτα, εκεί μπορεί να πετύχετε τίποτα Ούγγρους να εξοβελίζουν την φθινοπωρινή μελαγχολία πιάνοντας τα βιολιά και τα ακορντεόν.

Η Βούδα και ο Θεός

Η τουριστική περιοχή της Βούδας μοιάζει να έχει μείνει αναλλοίωτη στον χρόνο. Αν και πιο μέσα, στις πυκνοκατοικημένες περιοχές – αδιάφορες για τον επισκέπτη- η ανοικοδόμηση οργιάζει. Οι προτεσταντικές και καθολικές εκκλησίες όμως κατά μήκος του Δούναβη δίνουν την αίσθηση της ηρεμίας και της πραότητας καθώς οι μύτες των καμπαναριών τους υψώνονται να φτάσουν στον Θεό, είτε τις κοιτάς από κοντά είτε από το κατάστρωμα ενός ποταμόπλοιου. Το τελεφερίκ που οδηγεί στο κάστρο μοιάζει να κατασκευάστηκε στον κόσμο των χόμπιτ, το μεγαλοπρεπές ανάκτορο ατενίζει τον Δούναβη και το επιβλητικό Κοινοβούλιο, αρχιτεκτόνημα που, πραγματικά, προκαλεί δέος για την ανθρώπινη ικανότητα.

Βουδαπέστη update: Επιμένει ορίτζιναλ - εικόνα 7
Πάρτε το τελεφερίκ για να επισκεφτείτε το ιστορικό κάστρο Bouda.

Συνακόλουθη και η γοητεία του παραμυθένιου St Matthias που μετά από αρκετό περπάτημα το είδαμε να ξεπροβάλει, όχι μέσα από το λεωφορείο, αλλά πίσω από ένα κατάφυτο μονοπάτι δάσος. Αν δεν συνιστά ιεροσυλία- θα ήταν το ιδανικό μέρος για τα γυρίσματα μιας ταινίας με τίτλο Ωραία Κοιμωμένη. Ανάμεσα στην χιλιοειπωμένη ομορφιά της πόλης, δίπλα στα κύματα του Δούναβη οι κάτοικοι κάνουν τζόκινγκ, τα ψώνια τους και χρησιμοποιούν τα πατίνια και τα ποδήλατά τους ως βασικό μέσο μεταφοράς.

Το μυστικό..

…που ξεκλειδώνει όμως αυτόν τον προορισμό σε όλο του το μεγαλείο βρίσκεται κάπου διάχυτο ανάμεσα στην Βούδα και την Πέστη. Αλίμονο αν μείνεις μόνο στην επιφανειακή ομορφιά των γοτθικών αριστοτεχνημάτων και του Δούναβη. Δεν είναι ανάγκη να είσαι ρομαντικός για να την αισθανθείς να ξανακαλύπτει τον εαυτό της απενοχοποιημένα. Η Βουδαπέστη αλλάζει, και όλο αυτό στα μάτια επισκέπτη θυμίζει ατμόσφαιρα ρετρό ταινίας. Vintage ντυσίματα που δεν υπάγονται σε καμιά μόδα, συνεννοήσεις στην νοηματική ακόμα και για τα βασικά, μαρκίζες με νέον από κείνες που αποτυπώνονταν κάποτε σε φιλμ φωτογραφικών μηχανών Zenith. Τα παλιά έπιπλα και κάδρα, που οι Ούγγροι τα καίνε στους δρόμους σαν αυτοσχέδιες σόμπες, ακόμα και στην κεντρική Kyrali utca, υποδηλώνουν και την διάθεση τους για ανανέωση. Μαζεύονται γύρω από την φωτιά, και χωμένοι στις τραγιάσκες τους τα λένε πίνοντας ζεστά αφεψήματα. Αν τους ρωτήσεις τι συμβαίνει εδώ δεν μπορούν να σου απαντήσουν παρά μόνο στην γλώσσα τους αλλά μ’ ένα τρόπο καταλαβαίνεις ότι η συμβολική αυτή κίνηση τους ελαφραίνει.

Βουδαπέστη update: Επιμένει ορίτζιναλ - εικόνα 8
Στο μοντέρνο χώρο του «Akvuarium» διοργανώνονται καθημερινά διάφορες μουσικοχορευτικές και θεατρικές εκδηλώσεις.

Όπως επίσης καταλαβαίνεις την βαθιά τους κουλτούρα περνώντας από τις ουρές έξω από την όπερα για να δουν Βάγκνερ (www.opera.hυ>) αλλά και από τον μοντέρνο εκθεσιακό χώρο Akvuarium με live τρομπέτες και σαξόφωνα, που το καλοκαίρι απλώνει σεζ-λονγκ και γίνεται θερινός κινηματογράφος. Εν ολίγοις, το ταξίδι στην Βουδαπέστη είναι μάλλον ένα ταξίδι στον χρόνο που προς το παρόν προσφέρεται σε πραγματικά value for money ευκαιρία.

Διαμονή

Gozsducourt: Ένα από τα ξενοδοχεία στην περιοχή της παλιάς Συναγωγής, σημερινό ραντεβού της εναλλακτικής Βουδαπέστης. Σε βάζει κατευθείαν στο mood αφού δεν είναι ακριβώς ξενοδοχείο μια και διαθέτει και μόνιμους ενοικιαστές, αίθριο με υπαίθριες οθόνες, μικρά καφέ για το πρωί που το βράδυ γίνονται jazz bars και κυριακάτικα παζάρια. (από €30/δίκλινο, www.gozsducourt.com>>)

Βουδαπέστη update: Επιμένει ορίτζιναλ - εικόνα 9
Πολυτελής διαμονή στο ξενοδοχείο «Marriot» που βρίσκεται δίπλα στον Δούναβη.

Marriott: Θα το πετύχετε στις βόλτες σας πλάι στα αραγμένα ποταμόπλοια του Δούναβη. Δωμάτια με πολυτελή κλασική επίπλωση και καλαίσθητο lobby. Τα απογεύματα θα το πετύχετε στις καλές του καθώς η αφρόκρεμα της πόλης διοργανώνει εδώ cocktail -lounge party (www.marriott.com>, από €82)

Bohemart Hotel: Πολύ κοντά στην Vaci utca και με ένα από τα καλύτερα πρωινά της πόλης! Τα περιποιημένα δωμάτια θυμίζουν κουκλόσπιτα και πριν μπείτε μπορείτε να απολαύσετε ένα κοκταίηλ Hydro στην σάλα υποδοχής. (www.bohemarthotel.hu>, από €68)

Tips

Γενικά μπορείτε να κινείστε άνετα με ταξί γιατί είναι φτηνό. Αποφεύγετε να παίρνετε ταξί από τον δρόμο, διότι θα σας υπερχρεώσουν αφού σας κάνουν βόλτες στο γύρω από το τετράγωνο. Ζητείστε, όπου και να βρίσκεστε να σας καλέσουν ένα ταξί.

Η ταρίφα από το αεροδρόμιο στην πόλη είναι €21-€25 αλλά υπάρχει και λεωφορείο που σας αφήνει στο κέντρο.

Το τοπικό νόμισμα είναι φιορίνια αλλά μπορείτε να πληρώνετε σχεδόν παντού σε ευρώ και τα ρέστα σας θα έρθουν σε φιορίνια με ισοτιμία στάνταρ.

Πριν καθίσετε στα κεντρικά καφέ κοιτάξτε τον κατάλογο για να μην πληρώσετε μπαγκέτα €11!
Πώς θα πάτε
Απευθείας πτήσεις από Αθήνα για Βουδαπέστη δύο φορές την εβδομάδα πραγματοποιεί η Aegean (aegeanair.com) (Τιμή από € 240 μετ΄επιστροφής με φόρους)
Από Θεσσαλονίκη με Aegean (aegeanair.com) μέσω Αθήνας. Η Raynair(ryanair.com) πιθανότατα θα ξανανοίξει το απευθείας δρομολόγιο της για Βουδαπέστη από τον Μάρτιο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.