Γευστικά ραντεβού αφορμή για ταξίδι

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι γιορτές με αφορμή τη συγκομιδή των προϊόντων του φθινοπώρου και τα καζανέματα μας βάζουν σε mood για ταξίδι. Συγκεντρώσαμε διαφορετικά ραντεβού ανά την Ελλάδα.

Γευστικά ραντεβού αφορμή για ταξίδι

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι γιορτές με αφορμή τη συγκομιδή των προϊόντων του φθινοπώρου και τα καζανέματα μας βάζουν σε mood για ταξίδι. Συγκεντρώσαμε διαφορετικά ραντεβού ανά την Ελλάδα.

Για τσίπουρα στο Καπέσοβο και στην Κόνιτσα

Μόλις ξεκίνησαν τα καθιερωμένα Σαββατοκύριακα του ξενώνα «Θουκιδίδη» στο Καπέσοβο Ζαγορίου, μυώντας παραδοσιακά τους επισκέπτες στην απόσταξη του τσίπουρου συνοδεία τοπικών μεζέδων. Όσοι θέλουν το συνδυάζουν και με οργανωμένους περιπάτους για μάζεμα μανιταριών. (6979983798/ τιμή €75 με πρωινό).

Γευστικά ραντεβού αφορμή για ταξίδι - εικόνα 1

Όσοι ανηφορίσουμε από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο κονιτσιώτικο ξενοδοχείο-αγρόκτημα «Villa Rustica» δεν προβλέπω να αποζητούμε και τόσο τη ριλάξ ατμόσφαιρα στο ξύλινο σπιτάκι μας. Αυτό το τριήμερο η μελισσοπαραγωγική εταιρεία Bee Happy του Νίκου Κυρίτση (γνωστού στους λάτρεις των σπορ και από την εταιρεία εναλλακτικών δραστηριοτήτων No Limits), μας στέλνει πρόσκληση για παρεΐστικο γλέντι με καζανέματα, μελισσο-γεύσεις, δραστηριότητες στη φύση και εκδρομές στα κοντινά Μαστοροχώρια. Το Σάββατο 23/11 θα ξεκινήσουμε τη μέρα στην αγκαλιά της επιβλητικής χαράδρας του Αώου πεζοπορώντας ως τη Μονή Στομίου ή προαιρετικά με ραφτινγκ στο Βοϊδομάτη. Από τις πέντε το απόγευμα θα αράξουμε στο καζαναριό του αγροκτήματος για να φτιάξουμε –μετά της απαραίτητης… γευσιγνωσίας φυσικά– τσίπουρο, στις 7 μ.μ. θα μάθουμε για το μέλι, τις κηραλοιφές και την πρόπολη της Bee Happy φτιάχνοντας και ρακόμελο, ενώ κατά τις 9 το βράδυ, στο τσακίρ κέφι πλέον, θα το ρίξουμε στους μεζέδες και, γιατί όχι, και στο χορό. Στην παρέα μας άλλωστε θα έχουμε και συγκρότημα έντεχνου λαϊκού τραγουδιού. Κι αν μετά απ’ όλα αυτά την Κυριακή έχουμε διάθεση να… ξεμυτίσουμε από το πάπλωμα, ο Νίκος μας ετοιμάζει εκδρομή στο πανέμορφο Γαναδιό στα Μαστοροχώρια.
Η τιμή είναι € 105 κατ’ άτομο και περιλαμβάνει δύο διανυκτερεύσεις με πρωινό, το δείπνο του Σαββάτου, την πεζοπορία στη Μονή Στομίου, την εκδρομή στο Γαναδιό, τη συμμετοχή στη βραδιά με την ορχήστρα και όσο τσίπουρο μπορούμε να καταναλώσουμε! Όποιος αντί για την πεζοπορία, προτιμήσει το ράφτινγκ ας υπολογίζει € 115 συνολικά. Περισσότερα στα: 26550 23777, 6944751418. Ι.Γκ.

Για μάζεμα ελιάς στη Λακωνία και στη Μάνη

Στις 22-24 Νοεμβρίου διοργανώνεται συγκομιδή ελιάς από τον ξενώνα «Ευμέλεια» (2130/369814, τιμή €150/άτομο με πλήρη διατροφή) στις Γούβες Λακωνίας. Συγκεκριμένα οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο μάζεμα και στη διαλογή της ελιάς Καλαμών, αλλά και να μάθουν τρόπους για τη συντήρησή της. Το βράδυ του Σαββάτου θα υπάρχει τσιμπούσι με διάφορα εδέσματα και χειμωνιάτικες σούπες δίπλα στο τζάκι, ενώ θα γίνουν και ομιλίες σχετικά με την ελιά και το ελαιόλαδο.

Γευστικά ραντεβού αφορμή για ταξίδι - εικόνα 2

Συγκομιδή ελιάς διοργανώνεται και από τον ξενώνα «Πετρίτη» (27330/52600/€90 με πρωινό) στο Οίτυλο της Μάνης από τις 15 μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Η επίσκεψη στο ελαιοτριβείο συνδυάζεται με χρήσιμες γνώσεις για την παραγωγή του ελαιόλαδου καθώς και την αποθήκευση και συντήρηση του, ενώ οι ημέρες θα ολοκληρώνονται με γεύματα στα τραπέζια του ξενώνα.

Για μανιταροεξορμήσεις στη Βόρεια Εύβοια και στον Ταΰγετο

Ο ξενώνας «Βατερή» στη Λίμνη Ευβοίας (2227032493/ τιμή €65 χωρίς πρωινό, με παραδοσιακό πρωινό σε μπουφέ επιπλέον €6/άτομο, για Παρασκευή/Σάββατο έκπτωση 10%, παιδιά έως 10 ετών δωρεάν, επιπλέον άτομο σε δωμάτιο €5, από 3 διανυκτερεύσεις κ πάνω 13% έκπτωση) μας προσκαλεί μέσα στο Νοέμβριο για εξορμήσεις στη φύση προς άγρα μανιταριών, τα οποία θα ψήνονται το βράδυ στο τζάκι συνοδεία κρασιού, ενώ τις γνώσεις μας θα συμπληρώνει ειδικός μανιταρολόγος.

Γευστικά ραντεβού αφορμή για ταξίδι - εικόνα 3

Τα μανιτάρια έρχονται οσονούπω στο επίκεντρο και για τον ξενώνα «Το μπαλκόνι του Ταϋγέτου» στο Γεωργίτσι Λακωνίας. Το Σαββατοκύριακο 15-17 Νοεμβρίου και με τη βοήθεια των έμπειρων μανιταροσυλλεκτών Νεκτάριου Φιλιππόπουλου και Γιώργου Κατίνα, οι επισκέπτες θα συλλέξουν άγρια μανιτάρια στο Βόρειο Ταΰγετο, μαθαίνοντας να ξεχωρίζουν τις βασικές ποικιλίες. Στο τέλος της εξόρμησης σειρά έχουν τεχνικές συντήρησης και αποθήκευσης αλλά και νόστιμες συνταγές, ενώ θα υπάρξουν φυσικά και μαγειρέματα από την οικοδέσποινα Κική Παύλου, που θα συνδυάσει υγιεινά τα μανιτάρια με ντόπια προϊόντα, όπως πέστροφες από το Καστόρι, χειροποίητα ζυμαρικά από την Αγόριανη, προϊόντα στρουθοκαμήλου από τα Μανταίικα συνοδεία των κρασιών του «Κτήµατος Τσέλεπου».
Το κόστος διαμονής τριών ημερών (2 διαν/σεις) με πλήρη διατροφή και η συμμετοχή σε wine dinner είναι € 138/άτομο. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις 27310 61062.

Φεστιβάλ μελιού στη Βυτίνα Αρκαδίας

Γευστικά ραντεβού αφορμή για ταξίδι - εικόνα 4

Το τετραήμερο 25-28 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Βυτίνα Γορτυνίας το «Φεστιβάλ μελιού και προϊόντων μέλισσας» σε συνεργασία με τους μελισσοκόμους του Δήμου και άλλους φορείς μελισσοκομίας. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 26/10 στις 19.15 και θα περιλαμβάνονται παρουσίαση παραγωγικής διαδικασίας του μελιού, έκθεση μελιού και παραγώγων του, εκπαιδευτική ημερίδα, έκθεση φωτογραφίας, επίδειξη γαστρονομίας και γαστρονομικός διαγωνισμός, προσφορά εδεσμάτων και γλυκισμάτων, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις καθώς και ενημέρωση του κοινού σχετικά με το μέλι. Η συμμετοχή στην έκθεση είναι δωρεάν. Για διαμονή στην Βυτίνα εδώ>.

Για κάστανα στην Άρνα, στην Καστάνιτσα και στην Αμπελιώνα

Γευστικά ραντεβού αφορμή για ταξίδι - εικόνα 5

Για δέκατη χρονιά η γιορτή Κάστανου στην Άρνα Λακωνίας δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να δοκιμάσουν ψητά και βραστά κάστανα, γλυκά που έχουν βάση το κάστανο, καθώς και ζεστό τσίπουρο αποσταγμένο από το καζάνι που θα καίει στην πλατεία. Στους πάγκους της υπαίθριας αγοράς θα βρίσκονται άφθονα τοπικά προϊόντα, όπως κάστανα, ρόδια, καρύδια, κυδώνια, μήλα, κολοκύθες, μέλι, κρασί, γλυκά κουταλιού, αρωματικά φυτά του βουνού, αλλά και χειροποίητα κοσμήματα και διακοσμητικά από ανακυκλώσιμα υλικά, φτιαγμένα από γυναίκες της Άρνας. Η γιορτή συμπληρώνεται από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, παραδοσιακή μουσική και χορευτικά από τους μαθητές του δημοτικού Ξηροκαμπίου και του χορευτικού Συλλόγου Κάμπου. Για διαμονή στο χωριό σας προτείνουμε τον παραδοσιακό ξενώνα Γεωδή (27310/20703, €100 με πρωινό). Εναλλακτικά αναζητήστε διαμονή προς Γύθειο>> ή στα υπόλοιπα χωριά Ταϋγετου>>.
Η υπαίθρια αγορά θα είναι ανοικτή την Παρασκευή 25/10 από τις 3 μ.μ., το Σάββατο 26/10 και την Κυριακή 27/10 από τις 12 το μεσημέρι, καθώς και το πρωί της Δευτέρας 28/10.

Γευστικά ραντεβού αφορμή για ταξίδι - εικόνα 6

Το κάστανο γιορτάζει το Σάββατο 26 Οκτωβρίου και στην Καστάνιτσα του Πάρνωνα. Από το πρωί θα προσφέρεται στην πλατεία του Αϊ Γιάννη τσάι του βουνού, ενώ το μεσημέρι θα σερβίρονται παραδοσιακά φαγητά, όπως φασόλια με μακαρόνια, φασολάδα, ψητή ρέγκα, γουρουνοπούλα, γίδα βραστή, πιάτα και γλυκά με κάστανο, συνοδευμένα από κρασί, τσίπουρο, παραδοσιακή μουσική και χορούς. Παράλληλα θα γίνει παρουσίαση παραδοσιακών εδεσμάτων από τις νοικοκυρές του χωριού με σκοπό την ανάδειξη του νοστιμότερου πιάτου. Επίσης εκθέσεις ζωγραφικής, λαογραφικού υλικού και χειροποίητων προϊόντων καθώς και ομιλία από το Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα σχετικά με το περιβάλλον και το κάστανο. Για διαμονή σας στο χωριό σας προτείνουμε τον παραδοσιακό ξενώνα Αντωνίου (27550/52255, 6979003530, €50 με πρωινό) ή εναλλακτικά στα χωριά Πάρνωνα>.

Γευστικά ραντεβού αφορμή για ταξίδι - εικόνα 7

Την ίδια ημέρα φουφούδες θα καίνε και στην Αμπελιώνα Μεσσηνίας σκορπίζοντας στην ατμόσφαιρα μυρωδιές από ψητά κάστανα και φασολάδα, ενώ άφθονο θα ρέει και το τοπικό τσίπουρο. Ο ατμοσφαιρικός ξενώνας Εποχές (210/8017451) μες στο χωριό είναι ήδη γεμάτος για το weekend. Εναλλακτικά αναζητήστε διαμονή στα χωριά της ορεινής Αρκαδίας προς Καρύταινα> - Ανδρίτσαινα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
17/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.