Vintage φθινόπωρο στο Παρίσι

Η Κατερίνα Καλλιστώ Γούναρη γυρίζει την πλάτη στη λαμπερή εικόνα της πόλης του Φωτός, περπατά σε «αλήτικες» γειτονιές, συναντά τον… Toulouse- Lautrec και την Edith Piaf και μοιράζεται μαζί μας vintage και budget spots για εναλλακτικές βόλτες.

Vintage φθινόπωρο στο Παρίσι

Η Κατερίνα Καλλιστώ Γούναρη γυρίζει την πλάτη στη λαμπερή εικόνα της πόλης του Φωτός, περπατά σε «αλήτικες» γειτονιές, συναντά τον… Toulouse- Lautrec και την Edith Piaf και μοιράζεται μαζί μας vintage και budget spots για εναλλακτικές βόλτες.

Vintage φθινόπωρο στο Παρίσι - εικόνα 1
Οι νεο-μποέμ βόλτες αρχίζουν απαραίτητα από την Μονμάρτη

Λίγο πριν πέσει η νύχτα στους δρόμους του Pigalle και οι ξεδιάντροπα μεγάλες επιγραφές φωτίσουν με κόκκινο νέον την boulevard de Clichy, όλα αρχίζουν να αλλάζουν. Περνώντας έξω απ’ το καμπαρέ Moulin Rouge, όπου τα κορίτσια προθερμαίνουν τις φούστες τους για ένα ακριβότατο υπερθέαμα Can-can, η αύρα του Toulouse- Lautrec ζωντανεύει και σ’ ακολουθεί.. Στρέψε το βλέμμα ψηλά στην Εκκλησία της Sacre Coeur. Προσευχήσου να μην έχει σύννεφα και πάρε τον ανηφορικό δρόμο για την Μονμάρτη, αψήφιστα. Από εκεί μπορείς να δεις κάθε μία ώρα ακριβώς τα φώτα στον Πύργο του Άιφελ να αναβοσβήνουν για δευτερόλεπτα. Οι ορδές των τουριστών έχουν σχεδόν αποχωρήσει και οι ζωγράφοι της place Monmarte ξεπλένουν τα πινέλα τους.

Vintage φθινόπωρο στο Παρίσι - εικόνα 2
Διαχρονικό σήμα κατατεθέν η εντυπωσιακή Sacre Coer στην κορυφή του λόφου της Μονμάρτρης.

Είναι η ώρα που οι “bobo”, οι κάτοικοι της περιοχής, οι «μπουρζουά μποέμ» βγαίνουν από τα πανάκριβα διαμερίσματά τους, και -προσπερνώντας τον Remi που σκορπίζει μελαγχολικές νυχτερινές νότες με το φαγκότο του ως αργά στους δρόμους της Μονμάρτης- κατευθύνονται στο μικρό θεατράκι Au petit Teatre de Bonheur (www.petittheatredubonheur.com). Καλά κρυμμένο πίσω από τις σκάλες της οδού Drevet διοργανώνει εξαιρετικές περφόρμανς με είσοδο ελεύθερη. Στο γειτονικό all day bar-café Le Rendez –vous des Amis Vin, συναντάς τη σωστή αναλογία cozy και μοντέρνας διακόσμησης, ενώ για σκληροπυρηνικά vintage καταστάσεις στο νούμερο 24 της rue la Vieuville υπάρχει λιλιπούτειο Αυx grain de folie με vegan σούπες που ξεκινούν από 5 ευρώ, σ ένα arty decor με γραμμόφωνα, belle époque αξεσουάρ και άλλα. Αν όμως το θέαμα ενός καμπαρέ δεν φεύγει από το μυαλό μια άκρως ιδιαίτερη trans και low budget προσέγγιση έχει το Michou (www.michou.com).

Βelleville- Με soundtrack το Java Blue

Vintage φθινόπωρο στο Παρίσι - εικόνα 3
Ζωντανή μουσική στο εστιατόριο Le Vieux Belleville.

Ο βραχνός απόηχος της Edith Piaf ακούγεται ήδη από το μετρό Pyrinee, πόσο μάλλον κατά μήκος της Rue des Cascades που είναι ό,τι πιο αυθεντικό θα συναντήσεις στην Belleville. Στο νούμερο 9 στο μικρό bistrot Literaire les cascades, μπορείς να πιεις πρωινό καφέ εξασκώντας τα γαλλικά σου μ΄ ένα βιβλίο από την βιβλιοθήκη του και αν, όταν σηκώσεις τα μάτια, έχει βραδιάσει, μη φύγεις. Παριζιάνοι ακορντεονίστες θα σε πάνε σε άλλη δεκαετία και, με την βοήθεια (φτηνού αλλά) συμπαθητικού κρασιού, εν μια νυκτί, θα μάθεις, να χορεύεις bal musette! Λίγο πιο κάτω θα σταματήσεις στη brasserie Le Mistral. Το περιβάλλον της είναι τόσο ζεστό…. που ο κήπος της είναι γεμάτος ακόμα και τον χειμώνα. Ένας ασπρομάλλης μουσικός άσσος στην κλασική κιθάρα παίζει καθαρόαιμες τσιγγάνικες μελωδίες όσο εσύ απολαμβάνεις πιάτα γαλλικού νότου σε πολύ καλές τιμές.

Vintage φθινόπωρο στο Παρίσι - εικόνα 4
Κουκλοθέατρο τρόμου; Συμβαίνει στα μπαράκια της Μπελβίλ.

Προσπερνώντας την πιο τουριστική εκδοχή της περιοχής -το ρεστοράν Le Vieux Belleville και το μπαρ Aux folies, όπου λένε πως τραγούδησε η Piaf στην πρώιμη καριέρα της - συνεχίζεις έναν περίπατο ώσπου θα πέσεις πάνω στην Rue Denoyez, το καμάρι της γειτονιάς καλυμμένη ως το τελευταίο εκατοστό με στένσιλ και στίχους. Στα γύρω μπαράκια συνωστίζεται όλη η εναλλακτική νεολαία. Εκεί κοντά στο κρυμμένο PinRosa μπορείς να δοκιμάσεις ένα ταρτάρ χωρίς να λυπηθείς τα χρήματα σου αν δεν σου αρέσει, και καπάκι να παραγγείλεις κι ένα μπέργκερ αλά γαλλικά. Όσο πλησιάζεις στα σύνορα με το Obecarmph, δεν αποκλείεται να πετύχεις μπαράκι που να έχει κουκλοθέατρο θρίλερ! Μην ψάξεις στο Pariscope, αυτά πάνε από στόμα σε στόμα.

Saint Ouen - Για αντιήρωες

Το πολυφυλετικό Saint Ouen αν ήταν στο κέντρο του Παρισιού θα άστραφτε από τα φλας των τουριστών. Εδώ όμως, στα κάπως κακόφημα βόρεια ο κόσμος έρχεται κυρίως για το Marche aux Puces. Όχι πολύ μακριά από το μετρό Porte de Vanve κάθε Σαββατοκύριακο από τις 7 ως τις 14.00 σε μια υπαίθρια αντικερί πάνω από 400 πωλητές εκθέτουν την πραμάτεια τους. Στροβιλίζεσαι ανάμεσα σε καναπέδες με την υπογραφή σύγχρονων designers, ξυλόγλυπτα και vintage φωτιστικά. Θα βρεις τα πάντα: από παλιά ντράμς και γούνινα σορτσάκια μέχρι… νυφικά, αρσενικό και παλιά δαντέλα. Στις αρ νουβό στοές του δημοπρατούνται αντίκες και κομψοί Γάλλοι παρατηρούν την διαδικασία παραγγέλνοντας καφέ. Ακόμα και αν δεν τολμάς να δοκιμάσεις πρόγευμα από την Καραϊβική στην καντίνα του «Santo Domingo», πιες ένα lardinal, σαν μπυροβυσσινάδα.

Vintage φθινόπωρο στο Παρίσι - εικόνα 5
Κάθε Σαββατοκύρικο η υπαίθρια αγορά της Saint Ouen είναι θεσμός.

Στη γειτονιά θα βρεις όμως και το καφέ- μπαρ Chop de Puces ( www.lachopedespuces.fr ), και δεν φεύγεις χωρίς να το επισκεφτείς. Θα μπορούσε να είναι το στέκι κάποιου νουάρ (αντί)ηρωα. Ένας ζεστός μικρός χώρος αφιερωμένος στον θρυλικό κιθαρίστα Django Reinhardt, -δεν αποκλείεται εδώ να συναντήσεις τον διάδοχό του- που κατά κάποιο τρόπο αποτελεί το φουαγιέ της τσιγγάνικης jazz μουσικής σχολής που υπάρχει στα ενδότερα και μπορεί κανείς να την επισκεφτεί. Από νωρίς το μεσημέρι αριστοτέχνες του είδους κάνουν φιλικό ματς που κρατάει μέχρι το βράδυ, -προβάδισμα έχουν οι αριστερόχειρες. Οι θαμώνες συμμετέχουν συνεπαρμένοι και μερικοί δεν διστάζουν να ανάψουν και τσιγάρο.

Που να μείνετε

Oops! Ζωντανό hostel στην αρχή του Quartie Latin -θα πεταχτείς και για ένα καφεδάκι στην Rue Moufferard- έχει μια hip ατμόσφαιρα αλλά εντός απαγορεύεται το αλκοόλ. Με ενδιαφέρουσα τέχνη-γκράφιτι στους τοίχους. ( dorms από €23, δωμάτιο από €60)

Vintage φθινόπωρο στο Παρίσι - εικόνα 6
Το hip hostel Oops! στο Quartie Latin.

Le regent Με μια είσοδο που μοιάζει περισσότερο να οδηγεί σε μπαρ παρά σε ξενοδοχείο έχει κάτι από την ατμόσφαιρα της παλιάς Μονμάρτης. Σε πρώτο πλάνο από το μπαλκόνι η Sacre Coeur. Για budget νεαρούς ταξιδιώτες. (dorms απο €24, δωμάτια από €65)
Hotel Particulier Monmartre Αν θέλετε να αισθανθείτε για λίγο όπως οι "bobo" της Μονμάρτης, θα σας στοιχίσει "λίγο" παραπάνω αλλά αξίζει. Ένα αυθεντικό κομμάτι σύγχρονης τέχνης με πινελιές κλασικού στυλ. Με τις βελούδινες επιφάνειες και τον κομψό κήπο του μοιάζει να ανήκει σε… διαχρονικό αριστοκράτη. (από €270 η σουίτα )

Η Aegean πραγματοποιεί καθημερινά πτήσεις για Παρίσι- Charles de Gaulle.( http://el.aegeanair.com/> )

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.