Κίμωλος: Στον πυρετό της δόξας

Με νέα προσωπικά ξενοδοχεία σε παλιούς μύλους και αγροκτήματα και χαλαρό lifestyle, το νησί-δορυφόρος της Μήλου εξελίσσεται δυναμικά σε αυτόνομο προορισμό διακοπών.

Κίμωλος: Στον πυρετό της δόξας

Με νέα προσωπικά ξενοδοχεία σε παλιούς μύλους και αγροκτήματα και χαλαρό lifestyle, το νησί-δορυφόρος της Μήλου εξελίσσεται δυναμικά σε αυτόνομο προορισμό διακοπών.

Κίμωλος: Στον πυρετό της δόξας - εικόνα 1
Βουτιές σε πανέμορφα νερά στο Ρέμα

Για χρόνια η τουριστική μοίρα της Κιμώλου έμοιαζε λίγο πολύ προδιαγεγραμμένη. Τις ομορφιές της ανακάλυπταν όσοι πετάγονταν για εύκολη μονοήμερη από τα Πολλώνια της Μήλου (το ταξίδι με την «παντόφλα» δεν διαρκεί πάνω από 25 λεπτά), οι σκαφάτοι και οι υποψιασμένοι αναχωρητές που διέμεναν στα λιγοστά, απλά ενοικιαζόμενα δωμάτια του νησιού. Το ίδιο επαναλαμβανόμενες και οι οδηγίες για τους επισκέπτες της πρώτης φοράς: «Μην ψάξετε για Χώρα, η Κίμωλος έχει Χωριό» και «Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε την τοπική λαδένια, θυμίζει πίτσα χωρίς τυρί». Κι όμως, τα πολύ τελευταία χρόνια, δηλαδή από το 2010 και μετά, το νησί βρίσκεται σε τροχιά διαρκούς ανανέωσης ως προς τις υποδομές του χωρίς να αλλοιώνει τον κατεξοχήν χαλαρό και «εναλλακτικό» χαρακτήρα του, προβάλλοντας ταυτόχρονα ως ένας νέος και αυτάρκης προορισμός διακοπών, άγνωστος στους πολλούς. Με εντυπωσίασαν ιδιαίτερα τα καινούργια ξενοδοχεία του νησιού: το «Κιμωλίς» με τα γαλάζια πορτοπαράθυρα είναι το πρώτο που συναντάς αφήνοντας πίσω του το λιμάνι της Ψάθης. Λίγο παραδίπλα η ολόλευκη και ολοκαίνουργια «Εχινούσα» (άνοιξε τον Μάιο) προσφέρει ισχυρές δόσεις κυκλαδίτικου σικ, ο άκρως γοητευτικός «Μύλος» στεγάζεται στις πλήρως ανακαινισμένες εγκαταστάσεις ενός παλιού ανεμόμυλου με φοβερή θέα, ενώ το «Κιμωλία Γη» χάνεται σε ένα αγρόκτημα-ησυχαστήριο πάνω από την υπέροχη παραλία Πράσα. Μη φανταστείτε απρόσωπα μεγάλα συγκροτήματα, αλλά μικρές, προσεγμένες μονάδες με έντονο προσωπικό χαρακτήρα, οι οποίες δείχνουν το δρόμο για μια καλώς εννοούμενη τουριστική ανάπτυξη. Κατά τα άλλα οι διακοπές στη λιλιπούτια Κίμωλο κυλούν ήρεμα, με βουτιές σε ανοργάνωτες παραλίες, φαγητό σε απλά ταβερνάκια και βόλτες στα σοκάκια του Χωριού όταν πέφτει ο ήλιος.

Παραλίες

Κίμωλος: Στον πυρετό της δόξας - εικόνα 2
Η Μπονάτσα είναι από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες του νησιού

Τα Πράσα είναι η πιο όμορφη παραλία του νησιού. Βρίσκεται στα βορειανατολικά, σε ένα σχεδόν σεληνιακό τοπίο με ολόλευκη χοντρή άμμο και υπέροχο βυθό και είναι η μόνη που διαθέτει οργανωμένο κομμάτι με ξαπλώστρες και beach bar. Κατηφορίζοντας νότια, πολλοί επιλέγουν για εύκολες βουτιές την παραλία του λιμανιού, το Ρέμα δίπλα στον ψαράδικο οικισμό της Γούπας με τα γραφικά και λαξεμένα στο βράχο «σύρματα» όπου ξεχειμωνιάζουν οι βάρκες των ψαράδων και στη συνέχεια τον Καρά για άραγμα στα πλατιά αμφιθεατρικά βράχια. Η Αλυκή, η Μπονάτσα και το Καλαμίτσι είναι οι μεγαλύτερες παραλίες του νησιού και βρίσκονται και οι τρεις, η μία δίπλα στην άλλη, στο νότιο τμήμα του. Ως επί το πλείστον αμμουδερές και με αρμυρίκια, βλέπουν στον ανοιχτό ορίζοντα και διαθέτουν ταβερνάκια και κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια. Φεύγοντας από την Αλυκή, πάνω στον κεντρικό δρόμο, το συμπαθέστατο «Ραντεβού» είναι ό,τι πρέπει για καφεδάκι ή χαλαρό ποτό με υπέροχη θέα από τη βεράντα του. Στο Κλήμα θα απλώσετε την πετσέτα σας κάτω από τα αρμυρίκια, ενώ με υπομονή και αρκετό, βατό χωματόδρομο θα φτάσετε στις παραλίες της Δέκας, τα Ελληνικά και τα πανέμορφα Μαυροσπήλια. Για όσους πάλι θέλουν να εξερευνήσουν τις υπέροχες παραλίες της «άγριας» βόρειας Κιμώλου, όπως το Σούφι, τα Μοναστήρια και την εξωτική σπηλιά στον κάβο της Γερακιάς, ο Βαγγέλης διοργανώνει με το πλεούμενό του όχι μόνο το γύρο του νησιού αλλά και της γειτονικής Πολύαιγου, όπου γεννά τα μικρά της η μεσογειακή φώκια Monachus monachus (κρατήσεις: 6972272111).

Ένα πανέμορφο «Χωριό»

Κίμωλος: Στον πυρετό της δόξας - εικόνα 3
Όλες οι βόλτες στο Χωριό περνούν από το σοκάκι της Αγοράς

Μη σας μπερδεύει η ονομασία του, αυτό το «Χωριό» μόνο χωριό δεν είναι. Πρόκειται για το μοναδικό οικισμό του νησιού (οι υπόλοιποι ζωντανεύουν μόνο το καλοκαίρι) και έτσι όπως απλώνεται σαν μικρή κωμόπολη στους πρόποδες του Ξαπολοβουνιού δοκίμασε αρκετές φορές τις ικανότητές μου στον προσανατολισμό. Είναι πολύ πιθανό να βιώσετε το ίδιο^ τέτοιο χάσιμο ωστόσο, σε φρεσκοασβεστωμένα σοκάκια με περιποιημένα σπίτια και λουλουδιασμένες αυλές, είναι σκέτη απόλαυση. Κάποια στιγμή θα παίζετε στα δάχτυλα τις πλατείες του Κάμπου με την παιδική χαρά, του Γεωργηλά με το πηγάδι, του Σχολείου με την ωραία θέα, θα ανακαλύψετε πως οι δύο φούρνοι, ο πάνω και ο κάτω, εκτός από λαδένιες φτιάχνουν και πεντανόστιμες τυρένιες και κολοκυθένιες και θα διασχίσετε κάποια από τις δύο πύλες προς τα ενδότερα του Κάστρου με τα παμπάλαια δίπατα σπίτια σχεδόν να «διαμαρτύρονται» για την εγκατάλειψή τους. Αξίζει ακόμα να επισκεφθείτε το μικρό Αρχαιολογικό Μουσείο, με ευρήματα από την ύστερη νεολιθική περίοδο μέχρι τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες. Στεγάζεται σε πανέμορφο διώροφο οίκημα απέναντι από την Παναγία την Οδηγήτρια, ενώ εντυπωσιάζει η αναπαράσταση ενός αρχαίου ταφικού μνημείου κάτω από διάφανο δάπεδο. Για ενδιαφέροντα ρούχα και αξεσουάρ τσεκάρετε το «Κουμπί» και για arty δημιουργίες την «Αρζαντιέρα». Όσοι βρεθείτε στο νησί την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου θυμηθείτε πως δύο από τις πολλές εκκλησιές του Χωριού, η Κοίμηση της Θεοτόκου (γνωστή και ως Παναγιά του Κονόμου) και η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, που βρίσκονται απέναντι η μία στην άλλη, γιορτάζουν την ίδια εβδομάδα με μεγάλα πανηγύρια.

Και όταν νυχτώνει;

Με εξαίρεση το καφέ-μπαρ «Λοστρόμος» στην Ψάθη, όλοι οι δρόμοι οδηγούν και πάλι στο Χωριό και πιο συγκεκριμένα στο πολυσύχναστο κεντρικό στενό, γνωστό και ως Αγορά. Στην αρχή του, απέναντι από την Παναγία την Οδηγήτρια και το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται το «Stavento» με τις ωραίες μουσικές (ίδιας ιδιοκτησίας και η ομώνυμη gelateria που δεν κλείνει πριν από τις 4.30 το πρωί), ενώ συνεχίζοντας θα ανακαλύψετε το πανέμορφο cocktail bar «Αγορά» με ελληνοπρεπή cocktail και ελαφριά πιάτα που άνοιξε πέρυσι και δυο τρία μαγαζιά ακόμη, όλα με τραπεζάκια έξω και χαλαρή ατμόσφαιρα που ευνοεί τις καταστάσεις μέχρι πρωίας. Στο ίδιο μήκος κύματος και τα δύο παραδοσιακά καφενεία που θα βρείτε σε σοκάκια του Χωριού, τη «Συνάντηση» που πρωτολειτούργησε πέρυσι σε ωραία υπερυψωμένη βεράντα με φαναράκια και τις «Κυκλάδες» που άνοιξαν φέτος.

Πού να μείνετε

Κίμωλος: Στον πυρετό της δόξας - εικόνα 4
Η θέα είναι ένα από τα πολλά χαρίσματα του ξενοδοχείου «Ο Μύλος»

Εχινούσα (2287051551, από € 100 χωρίς πρωινό) Ολοκαίνουργιο συγκρότημα στα 100 μέτρα περίπου από την παραλία της Ψάθης με 6 αυτόνομες κατοικίες σε ανοιχτές αποχρώσεις του γκρι, εμβόλιμες design λεπτομέρειες και υπέροχα μπάνια.
Κιμωλία Γη (2287051192, 6976500131, από € 110) Συγκρότημα σε λόφο πάνω από τα Πράσα με θέα στην Πολύαιγω και μέσα σε αγρόκτημα 7 στρεμμάτων με 4 αυτόνομες κατοικίες ποιοτικής κατασκευής και υπέροχο ντεκ. Ψυχή του η εξαιρετική οικοδέσποινα και δεινή μαγείρισσα Οδηγήτρια Τρέσσου.
Κιμωλίς (2287051612, 6944757908, από € 110) Κομψό μικρό ξενοδοχείο στα μισά της διαδρομής Ψάθη-Χωριό και διακόσμηση με ρομαντική διάθεση, παστέλ αποχρώσεις και country στοιχεία. Ιδιαιτέρως πλούσιο χειροποίητο πρωινό σε μπουφέ και ωραία βεραντούλα για να το απολαύσετε.
Μύλος (2287051554, 6951923816, από € 120) Πανέμορφο boutique hotel σε κάτασπρο ανεμόμυλο του προπερασμένου αιώνα σε λόφο ανάμεσα στην Ψάθη και το Χωριό με 5 δωμάτια διαφορετικού ύφους. Πλούσιο πρωινό με πολλά παραδοσιακά προϊόντα στο εξωτερικό ντεκ, όπου σερβίρονται επιπλέον κοκτέιλ και κρύα πιάτα.
Οπάλιο (2287051060, από € 85 χωρίς πρωινό) Τέσσερις δίχωρες αυτόνομες κατοικίες των 50 τ.μ. που κοιμίζουν μέχρι 4 άτομα, μέσα σε μεγάλο κήπο και σε απόσταση αναπνοής από το Χωριό. Στην πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα θα βρείτε είδη πρωινού για καλωσόρισμα.

Πού να φάτε

Κίμωλος: Στον πυρετό της δόξας - εικόνα 5
Ψαρονοστιμιές στην «Εχινούσα»

Η Αυλή του Σάμπλου (Χωριό, 2287051666) Λειτουργεί από το πρωί με κάποιες προτάσεις για πρωινό και συνεχίζει με έμφαση στις κιμωλιάτικες γεύσεις και κρεατικά από την οικογενειακή φάρμα. Ιδιαίτερα πιάτα οι ζυγουροκεφτέδες, το σαγανάκι από τυρί μανούρα με πελτέ και θυμάρι και το ανάλατο κατσικίσιο τυρί με σάλτσα σύκου.
Η Καλή Καρδιά (Χωριό, 2287051495) Το παραδοσιακό καφενείο των Μποχώρηδων, με ιστορία από το 1920, σερβίρει και αξιοπρεπέστατα πιάτα όπως απίστευτα τρυφερό χταποδάκι, τοπικούς ντοματοκεφτέδες με λιαστή ντομάτα, πολύ καλά μαγειρευτά και όλων των ειδών τις ποικιλίες.
Μπονάτσα (Μπονάτσα, 6945779594) Στη συμπαθέστατη ταβέρνα πάνω από την παραλία, οι γονείς Γιάκουμος και Αγγελική μαγειρεύουν και ο γιος Γρηγόρης σερβίρει καλοφτιαγμένους κιμωλιάτικους μεζέδες, κρεατικά και δυνατά μαγειρευτά, όπως κοκκινιστό κόκορα με από φρέσκα, χειροποίητα ζυμαρικά. Ακριβώς δίπλα διαθέτουν τρία ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Το Κύμα (Ψάθη, 2287051001) Με τραπεζάκια πάνω στην αμμουδιά, σερβίρει ό,τι θα περιμένατε να βρείτε σε μια ταβέρνα αλλά και πιάτα-έκπληξη ως προτάσεις ημέρας όπως τηγανητά μπαρμπούνια σβησμένα με ούζο, κριθαρότο με γαρίδες και μακαρονάδα με φιλεταρισμένα μπαρμπουνάκια.
Το Μελτέμι (Χωριό, 2287051360) Οικογενειακή ταβέρνα στην άκρη του Χωριού με τοπικά πιάτα, ντόπια κρέατα και ψάρι κατόπιν συνεννόησης. Επάνω από την ταβέρνα διαθέτουν και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Εκτός αν αναγράφεται κάτι διαφορετικό, οι τιμές είναι ανά ημέρα και αφορούν δίκλινη διαμονή με πρωινό κατά την υψηλή τουριστική περίοδο. Στην επίσημη ιστοσελίδα της Κιμώλου www.kimolos.gr θα βρείτε πολλές χρήσιμες πληροφορίες καθώς και όλα τα ενοικιαζόμενα δωμάτια του νησιού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.