Μονεμβασιά-Νεάπολη best of

Μετρώντας αρκετές νέες και φιλόδοξες ξενοδοχειακές κι εστιατορικές αφίξεις, ένας από τους πιο κλασικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς στην Ελλάδα κάνει rebranding και στοχεύει να προσελκύσει πιο υψηλό τουρισμό.

Μονεμβασιά-Νεάπολη best of

Μετρώντας αρκετές νέες και φιλόδοξες ξενοδοχειακές κι εστιατορικές αφίξεις, ένας από τους πιο κλασικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς στην Ελλάδα κάνει rebranding και στοχεύει να προσελκύσει πιο υψηλό τουρισμό.

Μονεμβασιά-Νεάπολη best of - εικόνα 1

Στη… σκιά βέβαια του Κάστρου της Μονεμβασιάς, η ευρύτερη περιοχή της Νεάπολης, του Κάβο Μαλιά και του Κυπαρισσιού έχει μια σειρά από άγνωστα και ήσυχα παραθαλάσσια θέρετρα με πιο οικονομικές προτάσεις διαμονής και ιδιαίτερη γοητεία. Η διαμονή μες στο κάστρο –ειδικά το καλοκαίρι– προτείνεται στους hardcore λάτρεις της αρχιτεκτονικής αλλά και σε εκείνους που θέλουν να αφιερώνουν το πρωί σε οδοιπορικά και το βράδυ να απολαμβάνουν τη μοναδική ατμόσφαιρα της Παλιάς Πόλης. Το Κυπαρίσσι είναι ένα μαγικό παραθαλάσσιο χωριουδάκι σταματημένο θα έλεγε κάποιος σε άλλες δεκαετίες, ενώ ο Κάβο Μαλιάς έχει τη δική του ταυτότητα και κάνοντας συντονισμένες προσπάθειες για μια ήπιου τύπου ανάπτυξη προσφέρεται για περιπατητές κι εξερευνητές οι οποίοι βάζουν τις ανέσεις σε δεύτερο επίπεδο. Η Ελαφόνησος, τέλος, ιδανικός προορισμός κυρίως για τους λάτρεις του κάμπινγκ, προσφέρεται και για μονοήμερη εκδρομή, με βασικό ατού την παραλία του Σίμου.

Sightseeing best

Μονεμβασιά-Νεάπολη best of - εικόνα 2
Κυπαρίσσι

Για να περπατήσετε το Κάστρο της Μονεμβασιάς, χρειάζεστε οπωσδήποτε ένα ολόκληρο πρωί: ξεκινήστε από το όμορφο, μικρό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πλατεία Ελκομένου Χριστού, που θα σας βάλει στο κλίμα. Η πιο σύντομη διαδρομή για να επισκεφθείτε την Άνω Πόλη, τον έρημο πια οικισμό ψηλά στο κάστρο, ξεκινάει από την Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα. Αν θέλετε να εξερευνήσετε καλύτερα τους ερειπιώνες, πάρτε το μονοπάτι που ξεκινάει αριστερά από την κεντρική πύλη και πηγαίνει αρχικά σύρριζα στο τείχος. Ένα συμπαθητικό κοντινό χωριό είναι τα Τάλαντα με τον αναστυλωμένο νερόμυλο – αποτελεί ωραία ιδέα για πικνίκ. Προς τη Νεάπολη, τώρα, σημειώστε το φάρο του Κάβο Μαλιά, χαρακτηρισμένο ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο, τα πολλά μοναστήρια και τα εκκλησάκια της περιοχής, που αποκαλείται και «μικρό Άγιον Όρος», το απολιθωμένο δάσος στην παραλία του Αγίου Νικολάου, το επισκέψιμο σπήλαιο της Καστανιάς, το όμορφο ναυτικό χωριό Βελανίδια και το πρώην Γερμανικό Ναυτικό Παρατηρητήριο στον Κάβο Μαλιά (ξεκινά μονοπάτι από τα Βελανίδια).

Παραλίες

Μονεμβασιά-Νεάπολη best of - εικόνα 3

Στη Μονεμβασιά, αν δεν σας φοβίζουν οι κροκάλες και οι βουτιές, δοκιμάστε τη μικρή εξέδρα στο Πορτέλο, τη μοναδική θαλασσινή πύλη των τειχών, αλλιώς οι καλύτερες κοντινές παραλίες είναι οι ήρεμες αμμουδιές νότια του κάστρου, προς Ξιφία, Άγιο Στέφανο κ.λπ. Ιδιαίτερη εμπειρία η παραλία της Πλύτρας (θα δείτε ταμπέλες στους Μολάους), καθώς στο βυθό φαίνονται τα ερείπια της ρωμαϊκής πόλης του Ασωπού. Η ομορφότερη παραλία της ευρύτερης περιοχής είναι βέβαια ο εξωτικός Σίμος στην Ελαφόνησο.

Πού να μείνετε

Μονεμβασιά-Νεάπολη best of - εικόνα 4
Kinsterna Hotel & Spa

Moni Emvasis Luxury Suites (Κάστρο Μονεμβασιάς, 2732062122, από € 180): Σε πανέμορφο πετρόχτιστο κτίριο πάνω στο κεντρικό στενό, οι τρεις σουίτες ποντάρουν σε σπάνιες για την τοποθεσία ανέσεις, όπως τα μεγάλα μπάνια με υδρομασάζ jet, και τολμούν να συνδυάσουν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με το μοντέρνο ντιζάιν.
Θεοφανώ Art Hotel (Κάστρο Μονεμβασιάς, 2732061212, από € 90): Ένας ιδιαίτερος νέος ξενώνας με 14 ρομαντικά δωμάτια που φέρουν τη διακοσμητική σφραγίδα της ιδιοκτήτριας Φανής Ζαμπέλη. Εδώ θα νιώσετε φιλοξενούμενοι σε σπίτι φίλων.
Kinsterna Hotel & Spa ( Άγιος Στέφανος, Μονεμβασιά, 2732066300, από € 139): Ένα από τα ομορφότερα ξενοδοχεία της Ελλάδας με βάση ένα κτίριο 500 ετών, σε μεγάλο κτήμα που θυμίζει Τοσκάνη κι εξασφαλίζει απόλυτη αίσθηση ιδιωτικότητας. Παρέχονται ιδιαίτερες υπηρεσίες upon request (π.χ. βόλτα με το σκάφος του αρχοντικού σε απομονωμένες παραλίες, όπως του Ντάμου). Έχουν ξεκινήσει επίσης εργασίες επέκτασής του και είναι ήδη έτοιμες 8 νέες κατοικίες με ιδιαίτερες ανέσεις κι εντυπωσιακές βεράντες με θέα στο Μυρτώο Πέλαγος.
Αϊβαλί (Νεάπολη, 2734022287, από € 35): Απλό ξενοδοχείο, με πολύ φιλόξενους ιδιοκτήτες-γνώστες της περιοχής.
Limira Mare (Νεάπολη, 2734022236, από € 55): Κλασική μονάδα σε ενιαίο κτίριο ’70s αισθητικής, η πιο αξιοπρεπής λύση για διαμονή στη Νεάπολη.
Μυρτώον (Κυπαρίσσι, 2732055033, από € 30): Απλά διαμερίσματα σε προνομιακό σημείο με ωραία θέα.
Cavo Cortia (Κυπαρίσσι, 2732300414, 6948984176, από € 50): Όμορφα στούντιο σε απόσταση 1,5 χλμ. από το χωριό, μπροστά στο γραφικό λιμανάκι του Αγίου Νικολάου.

Πού να φάτε

Μονεμβασιά-Νεάπολη best of - εικόνα 5
Χρυσόβουλο

Χρυσόβουλο (Κάστρο Μονεμβασιάς, 2732062022): Το ατμοσφαιρικό café-restaurant άνοιξε πέρυσι το καλοκαίρι και αποτελεί μια πρόταση που ξεφεύγει από τις κλασικές ταβέρνες του οικισμού. Εντυπωσιακή βεράντα, ωραίος εσωτερικός χώρος, μενού ελληνικής και διεθνούς κουζίνας με έμφαση στα τοπικά προϊόντα υπό την επιμέλεια του Μιχάλη Ντουνέτα.
Kinsterna Restaurant (Άγιος Στέφανος, Μονεμβασιά, 2732066300): Ακόμη κι αν δεν μένετε στο ξενοδοχείο, αξίζει να ζήσετε την εμπειρία με ένα δείπνο στο ατμοσφαιρικό εστιατόριό του, το οποίο σερβίρει μεσογειακή κουζίνα με έμφαση στα προϊόντα του κτήματος, σε τραπέζια που «ίπτανται» πάνω από τη βυζαντινή στέρνα.
Νεράιδα (Άγιος Νικόλαος, Νεάπολη, 2734031227): Πολύ όμορφο ρετρό σκηνικό και τοπικά πιάτα με προϊόντα από παραγωγούς της περιοχής.
Τροκαντερό (Κυπαρίσσι, 2732055236): Ταβερνάκι που φημίζεται για τις τοπικές νοστιμιές του: γκόγκες, κόκορας, αγκινάρες, χόρτα του βουνού κ.ά.
Ματούλα (Κάστρο Μονεμβασιάς, 2732061660): Η πιο διάσημη από τις ταβέρνες του Κάστρου, σε όμορφη αυλή και ταρατσάκια, διατηρεί αξιοπρεπή ποιότητα και γρήγορο σέρβις.
Τράτα (Γέφυρα Μονεμβασιάς, 2732062084): Αξιοπρεπής λύση για ψάρι και μαγειρευτά με θέα στο κάστρο.

Περισσότερα για τη Μονεμβασιά και τη Νεάπολη μαζί με όλες τις αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και γεύσης από τον Alpha Guide εδώ και εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.