Το Ναύπλιο step by step

Η Μαρία Κρύου ξαναπερπάτησε στα στενά της πιο ατμοσφαιρικής πόλης του σαββατοκύριακου και σας φτιάχνει το ιδανικό πρόγραμμα για τα πρώτα ανοιξιάτικα weekends.

Το Ναύπλιο step by step

Η Μαρία Κρύου ξαναπερπάτησε στα στενά της πιο ατμοσφαιρικής πόλης του σαββατοκύριακου και σας φτιάχνει το ιδανικό πρόγραμμα για τα πρώτα ανοιξιάτικα weekends.

Το Ναύπλιο step by step - εικόνα 1

Η επίσκεψη στο Ναύπλιο κρύβει πάντα μια έκπληξη. Εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις δει όλα, βρίσκεις κάτι καινούργιο. Και όντως την τελευταία φορά που πήγαμε οι εκπλήξεις ήταν πολλές. Βρήκαμε την πόλη ανανεωμένη, με νέες διευθύνσεις που συμπληρώνουν το μοναδικό μωσαϊκό εμπειριών και εικόνων. Όλο και περισσότερα ποδήλατα αράζουν πλέον δίπλα στις οθωμανικές κρήνες. Πολλοί Ναυπλιώτες το έχουν επιλέξει ως μέσο μετακίνησης, κι εμείς αποφασίσαμε να τους ακολουθήσουμε νοικιάζοντας ένα από τα ποδήλατα που διαθέτει ο δήμος στην Πλατεία Συντάγματος και ξεχνώντας για λίγο το αυτοκίνητο­. Ποδηλατώντας ανάμεσα στο μοναδικό σύμπλεγμα από κτίρια φράγκικα, ενετικά και τούρκικα, ξαναθυμηθήκαμε πόσο όμορφα μπλέκουν σε αυτήν την πόλη η Ιστορία με το σήμερα. Και κάθε λίγο και λιγάκι σταματούσαμε για να τσεκάρουμε τις νέες αφίξεις αλλά και να απολαύσουμε για μια ακόμη φορά τις κλασικές αξίες.

Sightseeing best

Το Ναύπλιο step by step - εικόνα 2
Τα εκθέματα στο Μουσείο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος φλερτάρουν ακόμα και με τη σύγχρονη μόδα

Μουσείο-θεσμός της πόλης και από τα πιο δραστήρια ιδρύματα της Ελλάδας, το Μουσείο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος παραμένει από τα must see του Ναυπλίου. Αξίζει να ανεβείτε στον επάνω όροφο για να θαυμάσετε αντικείμενα άμεσα συνδεδεμένα με το λαϊκό και το νεότερο ελληνικό πολιτισμό της περιοχής ( υφαντά, κεντήματα, παλιοί χάρτες ) και τις λαϊ­κές ενδυμασίες – μέχρι και σχέδια μόδας του Issey Miyaki σε μοντέρνες «σκηνογραφημένες» προθήκες (www.pli.gr ). Πλούσιο και το πωλητήριό του, με βιβλία, αντικείμενα τέχνης και αξεσουάρ – ό,τι πρέπει για δώρο.
Το ανακαινισμένο Aρχαιολογικό Mουσείο σε μια πέτρινη αποθήκη του 1713 είναι απαραίτητη στάση, ειδικά αν ταξιδεύετε με τα παιδιά σας. Προτζέκτορες και ψηφιακά πολυμέσα έχουν επιστρατευτεί για να κάνουν την περιήγησή σας στη Μυκηναϊκή περίοδο όσο πιο ζωντανή γίνεται. Δίπλα από τα εκθέματα οθόνες plasma προβάλλουν βίντεο από τα μέρη στα οποία εντοπίστηκαν, δίνοντας μια όσο το δυνατόν πιο πλήρη εικόνα στον επισκέπτη, ενώ τα παιδιά θα ξεχαστούν στην αίθουσα πολυμέσων παίζοντας επιμορφωτικά παιχνίδια. «Ένα από τα πιο σημαντικά εκθέματα, και αγαπημένο των παιδιών, είναι η πανοπλία των Δενδρών, μοναδική στην Eλλάδα. Ο επισκέπτης μπορεί να δει σε μια οθόνη τον τρόπο με τον οποίο έμπαινε η πανοπλία στο κορμί του ανθρώπου», μας είπε ο Mπάμπης Aντωνιάδης, τοπογράφος μηχανικός, επιβλέπων εκ μέρους της Δ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του θεματικού πάρκου που ετοιμάζει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Λέρνας στην Αργολίδα.
Την πανοραμική φωτογραφία της πόλης θα την τραβήξετε βέβαια από το φρούριο του Παλαμηδίου. Δύο είναι οι τρόποι για να φτάσετε μέχρις εδώ, με το Ι.Χ. ή με τα πόδια. Αντέχετε να ανεβείτε τα 857 σκαλοπάτια –και όχι 999 όπως λέγεται– που οδηγούν σε αυτό; Με μικρές στάσεις το εγχείρημα δεν είναι ακατόρθωτο και η θέα απόλαυση.
Ο γύρος της Αρβανιτιάς προς τον όρμο Καραθώνα είναι ένας από τους ωραιότερους περιπάτους που μπορεί να κάνετε αν θέλετε να ξεφύγετε λίγο από την κοσμοσυρροή του κέντρου. Μιλάμε για μια απόσταση 3 χλμ. ( διάρκεια μιάμισης ώρας ) που ξεκινά από την Αρβανιτιά, την άκρη της παραλίας, και αγκαλιάζει τον καλυμμένο με φραγκοσυκιές βράχο της Ακροναυπλίας. Σε κάποια στιγμή ο πεζόδρομος γίνεται χωματόδρομος καθώς περπατάς και απολαμβάνεις την ηρεμία της φύσης και την αύρα της θάλασσας.
Μια ακόμα ενδιαφέρουσα βόλτα, διάρκειας 30΄, που μπορείτε να κάνετε είναι προς τον Λέοντα των Βαυαρών, μνημείο που φιλοτεχνήθηκε με εντολή του Λουδοβίκου της Βαυαρίας, πατέρα του Όθωνα, προς τιμή των συμπατριωτών του που χάθηκαν στην Ελλάδα μεταξύ 1833-1834. Ξεκινήστε από τη συμβολή των οδών Άργους και Σιδηράς Μεραρχίας και ακολουθήστε την οδό 25ης Μαρτίου. Στο πέμπτο στενό στρίψτε αριστερά, ακολουθώντας την οδό Ιατρού, και σε 150 μ. θα δείτε στα δεξιά σας το λαξευμένο λιοντάρι.

Με ένα παγωτό στο χέρι

Το Ναύπλιο step by step - εικόνα 3
Ο Μαρτσέλο ετοιμάζει καθημερινά για την «Antica Gelateria di Roma» παραδοσιακό ιταλικό παγωτό

Όλες οι βόλτες αρχίζουν και τελειώνουν στη φελινικής ατμόσφαιρας Πλατεία Συντάγματος –από τις ομορφότερες στην Ελλάδα– όπου θα θαυμάσετε το αναστηλωμένο κτίριο της πρώτης Βουλής των Ελλήνων (Βουλευτικό), το Αρχαιολογικό Μουσείο, ένα βενετσιάνικο κτίριο με μπαρόκ πινελιές, και απέναντι το Θέατρο Τριανόν, το αλλοτινό Αλληλοδιδακτικό Σχολείο. Κανείς δεν προσπερνά την πλατεία χωρίς να πιει καφέ στο «Κεντρικόν», το οποίο μεταξύ άλλων σερβίρει και γευστικότατους μελωμένους λουκουμάδες. Ακριβώς απέναντι, το καφέ-εστιατόριο «Νούφαρα» σερβίρει ωραίο καπουτσίνο και είναι επίσης δημοφιλές για τις μακαρονάδες του.
Το hot spot των τελευταίων χρόνων είναι η «Antica Gelateria di Roma» του Μαρτσέλο Ράφο, ο οποίος έχει φέρει μαζί του από τη Ρώμη την παραδοσιακή συνταγή παγωτού Siciliana καθώς και άλλα γλυκίσματα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε παγωτό σταφίδα με ρούμι και το σοκολατένιο Ferrero Rocher. Πολύ κοντά θα βρείτε και την «Παγωτομανία». Εδώ τα τραγανά χωνάκια διαφόρων μεγεθών γεμίζουν με φτυα­ράκι, oι συνταγές είναι ιταλικές και φτιάχνονται με φρέσκο γάλα και ολόκληρα φρούτα. Το αντίπαλο δέος στο ιταλικό παγωτό είναι το ελληνικότατο παραδοσιακό «Παγωτό Κουστένης» στην οδό Γεν. Κολοκοτρώνη.

Shopping tips

Το Ναύπλιο step by step - εικόνα 4
Όλες οι βόλτες στο Ναύπλιο περνούν από την Πλατεία Συντάγματος

Στην αγορά του Ναυπλίου θα βρείτε αρκετά μαγαζιά με φολκλόρ και δήθεν έθνικ αντικείμενα, από αυτά που συναντάτε παντού στην Ελλάδα. Μόνο εδώ, όμως, μπορείτε να αγοράσετε τα στιλάτα κοσμήματα-μικρογλυπτά από ασήμι και χρυσό στο εργαστήρι «Μεταλλαγή», τις αέρινες εσάρπες κατευθείαν από τον αργαλειό της Μαρίας Γονίδου στις «Αγνύθες» και, βέβαια, παραδοσιακό ουζάκι που παράγεται από το 1882 στο «Ποτοπωλείο Καρώνη». Τα κομπολογάδικα είναι θεσμός στην πόλη. Ωστόσο, αν θέλετε να μάθετε τα πάντα για την ιστορία του αγαπημένου αξεσουάρ των Ελλήνων δεν θα πρέπει να προσπεράσετε το Μουσείο Κομπολογιού του Άρη Ευαγγελινού στην Σταϊκοπούλου με την εκπληκτική συλλογή σπάνιων και παλιών βουδιστικών, ελληνικών, ­αιγυπτιακών ή και ­άλλων κομπολογιών.

Κοντινές εκδρομές

Μόνο τέσσερα χιλιόμετρα χωρίζουν το Ναύπλιο από την Τίρυνθα με τα εντυπωσιακά κυκλώπεια τείχη­ και 25 χλμ. από το ανάκτορο του θρυλικού Aγαμέμνονα στις ­Μυκήνες, έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου. Στο δρόμο για τις Μυκήνες, λίγο πριν από τον οικισμό της Νέας Κίου, στρίψτε δεξιά προς Άργος, και κάντε μια παράκαμψη για να ανεβείτε στο Κάστρο της Λάρισας.
Για μια ολοκληρωμένη αρχαιολογική περιήγηση, επιβάλλεται η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου ( 30 χλμ. ). Μετά τον οικισμό Εξώστης, στα 2,8 χλμ. από την πόλη, θα βρείτε τη διασταύρωση όπου στρίβετε αριστερά προς Κρανίδι-Επίδαυρο. Η διαδρομή έχει κάποιες στροφές, είναι όμως όμορφη και καταπράσινη.

Προτάσεις για φαγητό και ποτό

Το Ναύπλιο step by step - εικόνα 5
Ο Δημήτρης επί το έργον στο μεζεδοπωλείο «Ήμαρτον»

Από τις φρέσκιες αφίξεις στην πόλη είναι το καφέ-μπαρ «Βάτραχος» όπως και το «Circulo Cooperativa», όπου θα συνδυάσετε τον καφέ ή το ποτό σας με κάποιο από τα βιβλία της βιβλιοθήκης του, ενώ ωραίο cafe διαθέτει και το «Φουγάρο», ο νέος arty πολυχώρος του Ναυπλίου στις παλιές εγκαταστάσεις της κονσερβοποιίας Ανθός. Για ένα στιλάτο δείπνο προτείνουμε το «Αμυμώνη» (2752028981) του «Nafplia Palace», με δημιουργική ελληνική κουζίνα, και το γκουρμέ εστιατόριο «Circle» (2752070700) του «Amphitryon». Αν ο θαλασσινός αέρας σας ανοίξει την όρεξη για ψαράκι, στην προκυμαία της Παλιάς Πόλης θα βρείτε τον ανακαινισμένο «Αραπάκο» (2752027675) και τον «Σαβούρα» (2752027704 ). Οι χορτοφάγοι θα εκτιμήσετε τις σαλάτες του «Αλαλούμ» (2752029883) αλλά και τις παραδοσιακές γκόγκες (χειροποίητα ζυμαρικά). Καλομαγειρεμένα μαγειρευτά έχει ο «Βασίλης» (2752025334). Τις εντυπώσεις μας κέρδισε­ ο «Κήπος» (2752022979) με τις επιλογές που προσφέρει σε ελληνική κουζίνα, πάστα και γκριλ. Μεσογειακή κουζίνα θα βρείτε στο «Κακαναράκης 1986» (2752025371), ενώ μεζεδοκαταστάσεις θα απολαύσετε στον «Νούλη» (2752025541) και στο «Επί Σκηνής» (2752021331). Το «Ήμαρτον» (2752025109) του Δημήτρη και της Γεωργίας, ένα μίνι μεζεδοπωλείο που μοιάζει με τραπεζαρία ­σπιτιού, μας ξετρέλανε­ κι αυτό με τους μεζέδες του.

Διαμονή για κάθε στιλ

Το Ναύπλιο step by step - εικόνα 6
Ξενώνας «Anthemion»

Ρομαντική ατμόσφαιρα
Την αριστοκρατική αύρα της πόλης ­νιώθεις στο ιστορικό και πολυτελές «Grand Bretagne» (2752096200 ). Η πανσιόν «Αμυμώνη» (2752099477) στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο αρχοντικό και τα δωμάτια έχουν ξύλινα πατώματα και έπιπλα-αντίκες. Σημειώστε επίσης το «Δίας» (2752022276) σε ένα παλιό αρχοντικό, τις άνετες και πολυτελείς σουίτες του «Κυβέλη Suites» (2752096230 ), το «Αμφιτρίτη» (2752096270), με δωμάτια ­διακοσμημένα με αντίκες και χειροποίητα χαλιά, και το αδερφάκι του «Amfitriti Belvedere» (2752096250). Όμορφη θέα από τα δωμάτια του ανακαινισμένου «Αθηνά» (2752026647) στην Πλατεία Συντάγματος, ατμόσφαιρα εποχής στο διακοσμημένο με αντίκες και fresco «Ilion Hotel Suites» (2752025114) και στον ξενώνα «Ανδρομέδα» (2752096480), ο οποίος στεγάζεται σε νεοκλασικό διατηρητέο του 1850. Στην πανσιόν «Μαριάννα» (2752024256) από τα 21 δωμάτια με τις μικρές λουλουδιασμένες αυλές ξεχωρίζει το Νο 16, που είναι σκαλισμένο στο βράχο και το προτιμούν κυρίως οι... ερωτευμένοι. Στη νέα πόλη ξεχωρίζει ο ρομαντικός ξενώνας «Αέρινον» (2752047290). Από τις πιο προσιτές προτάσεις διαμονής στην πόλη είναι ο ξενώνας «Anthemion» (2752022912) σε κτίριο νεοκλασικού στιλ μέσα σε κήπο.
Χαλάρωση και πολυτέλεια
Κλασική επιλογή το πολυτελές και διαχρονικά κομψό «Nafplia Palace Hotel and Villas» (2752070800) στην Ακροναυπλία. Μαζί με τη θέα στο Μπούρτζι, στις κεραμιδένιες σκεπές της πόλης και από κάποια δωμάτια στο Παλαμήδι, απολαμβάνεις την άνεση στα πολυτελή φωτεινά δωμάτια. Μπορεί η διαμονή στα μπανγκαλόους-βίλες να είναι πιο ακριβή επιλογή, θα σας ανταμείψουν όμως το ιδιαίτερο ντιζάιν και οι hi tech παροχές. Αν είστε ζευγάρι, επιλέξτε τις Ambassador Villas, κάποιες από τις οποίες διαθέτουν και τζάκι. Στο φιλόξενο boutique hotel «Amfitryon» (2752070700 ), που σε τίποτα δεν θυμίζει το παλιό «Ξενία», τα πάντα είναι σχεδιασμένα ώστε να νιώσει ο επισκέπτης άνετα. Τίποτα δεν κόβει τη θέα στη θάλασσα και το φως λούζει τα δωμάτια με τις μπεζ αποχρώσεις και τη λιτή­ ­διακόσμηση. Το «Αιών» (2752099377), είναι από τα καινούργια ξενοδοχεία στην πόλη, με αισθητική που παραπέμπει σε city hotel. Αν πάλι θέλετε να απολαύσετε βόλτες στο Ναύπλιο χωρίς τη φασαρία της Παλιάς Πόλης, η ιδανικότερη επιλογή είναι το «Melissaki Villas» ( 2752096414 ), στο γειτονικό οικισμό Πυργιώτικα. Αποτελείται από τέσσερις ανεξάρτητες μονοκατοικίες-βίλες και δύο επιπλέον δωμάτια, όλα με μοντέρνα ­διακόσμηση, πολύ καλές παροχές και personalized service. Στον κήπο θα βρείτε μεγάλη πισίνα, ενώ προσφέρεται εξίσου για οικογένειες και μεγάλες παρέες που αναζητούν ιδιωτικότητα.

Το Ναύπλιο step by step - εικόνα 7
«Amfitriti Belvedere»

Για φυσιολάτρες
Αν πάλι θέλετε να συνδυάσετε γεύση από Ναύπλιο με φυσιολατρικό weekend στην εξοχή, στην ανερχόμενη περιοχή Πυργιώτικα το αγροτουριστικό «Perivoli Hotel» (2752047905), σε απόσταση 8,5 χλμ. από την πόλη, είναι χτισμένο σε έναν παλιό πορτοκαλεώνα και ιδανικό για χαλάρωση και ηρεμία. Εξίσου καλή πρόταση αποτελούν τα επιπλωμένα διαμερίσματα του «Klymeni» (Αγία Παρασκευή, 1,5 χλμ. από τον Καραθώνα, 2752096194 ), μέσα σε κήπο με οπωροφόρα και πανοραμική θέα στον Αργολικό κόλπο.

Περισσότερες πληροφορίες και πλήρες know how για το Ναύπλιο εδώ

(Πρώτη δημοσίευση: 02/06/2011, Updated: 21/03/2013)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.