Βιράρουμε για το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι

Αφού πέρασε ένα ξάγρυπνο τριήμερο γλεντιού ζώντας το Κυνήγι του Θησαυρού στην κρητική φοιτητούπολη, η Ιωάννα Γκομούζα ετοιμάζει ξανά βαλίτσα για το Ρέθυμνο για ν’ απολαύσει τις 45 ομάδες του καρναβαλιού στην κορυφαία στιγμή της αποκριάς. Δες γιατί αξίζει να την ακολουθήσεις.

Βιράρουμε για το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι

Αφού πέρασε ένα ξάγρυπνο τριήμερο γλεντιού ζώντας το Κυνήγι του Θησαυρού στην κρητική φοιτητούπολη, η Ιωάννα Γκομούζα ετοιμάζει ξανά βαλίτσα για το Ρέθυμνο για ν’ απολαύσει τις 45 ομάδες του καρναβαλιού στην κορυφαία στιγμή της αποκριάς. Δες γιατί αξίζει να την ακολουθήσεις.

Βιράρουμε για το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι - εικόνα 1

Τρεις εβδομάδες γεμάτες κεφάτα μασκαρεμένα «τρεχάματα», παραδοσιακές καντάδες και δρώμενα, δεκατέσσερις χιλιάδες καρναβαλιστές, εβδομήντα χιλιάδες επισκέπτες, εκατό παρά ένα χρόνια ιστορίας: θεσμός που γίνεται κάθε χρόνο απαράβατο ραντεβού για τους Ρεθεμνιώτες, όπου κι αν βρίσκονται, το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι γιορτάζει φέτος ενενήντα εννέα χρόνια επίσημης ιστορίας και είκοσι χρόνια από την αναβίωση της καρναβαλικής παρέλασης. Από το 1914 βέβαια, οπότε για πρώτη φορά σεργιάνισε στη λεωφόρο Κουντουριώτη και στην παλιά πόλη με άρμα ο βασιλιάς Καρνάβαλος άδοντας (μέσα από ένα γιγαντιαίο μαντολίνο) κάτω από τα μπαλκόνια των σπιτιών, έχουν καταναλωθεί αμέτρητα σφηνάκια τσικουδιάς στο όνομά του, σ’ ένα παρεϊστικο γλέντι που βάζει στο ρυθμό του ολόκληρη την πόλη. «Το καρναβάλι είναι πολύ σημαντικό για μας», υπερθεμάτισε από την πρώτη στιγμή της συνάντησής μας και η αντιδήμαρχος Τουρισμού-Πολιτισμού Πέπη Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη. «Το έζησα από τη γέννηση της αναβίωσής του πριν από είκοσι χρόνια όταν τυχαία μπήκα σε μια ομάδα με φίλους και κατεβήκαμε να κάνουμε μια βόλτα με στολές στην κεντρική λεωφόρο. Σήμερα αυτή η βόλτα είναι ένας θεσμός που ενώνει ολόκληρη τη ρεθεμνιώτικη κοινωνία, η οποία επί μήνες βεγγερίζει δημιουργώντας το καρναβάλι της επόμενης χρονιάς, ετοιμάζοντας σατυρικό θέατρο, τα άρματα, τις στολές. Άλλωστε είναι και ένας τρόπος για να μάθουμε την πόλη μας και την ιστορία της».
Βρέθηκα στο Ρέθυμνο πριν από λίγες μέρες, το τριήμερο που ξετυλιγόταν το Κυνήγι του Θησαυρού, και αν μη τι άλλο αυτή τη συμμετοχικότητα την έβλεπα διαρκώς μπροστά μου: σαράντα πέντε πληρώματα (από τους πολυνίκες «Αργόσχολους» μέχρι τους φετινούς κουζουλούς νικητές της ομάδας «Έκατσ’ η κουτσή κατσίκα»), έτρεχαν από το πρωί με τα πόδια και με μηχανάκια αναζητώντας τις απαντήσεις στους γρίφους του παιχνιδιού - το οποίο φέτος οργάνωσαν οι περσινοί νικητές «Αμελέτητοι» με το σενάριο να αφηγείται το στόρι ενός ανεκπλήρωτου έρωτα και να μας ταξιδεύει στη σύγχρονη ιστορία της πόλης. Όταν λέμε ομάδες βέβαια δεν εννοούμε μόνο τους «κυνηγούς» του κάθε γκρουπ αλλά σύσσωμη την οικογένεια του κάθε καρναβαλιστή: τις γιαγιάδες και τους παππούδες, τους πιτσιρικάδες και τους γονείς τους που «ξεσκόνιζαν» επί εβδομάδες στις βιβλιοθήκες ό,τι εγχειρίδιο τοπικής ιστορίας κυκλοφορεί για να βγουν στο κυνήγι διαβασμένοι (!) μέχρι και τους… ξενιτεμένους φοιτητές. Δεν κάνω πλάκα, μου το έλεγε μια από τις πιο «σκληροπυρηνικές» κυνηγούς που εκείνες τις μέρες ήταν διαρκώς σε ανοιχτή σύνδεση μέσω Ίντερνετ και τηλεφώνου με τον γιο της στην Αγγλία περιγράφοντάς του τους γρίφους ώστε να βοηθήσει κι εκείνος!

Τι θα κάνεις αυτό το καρναβαλικό τετραήμερο

Βιράρουμε για το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι - εικόνα 2
Καντάδες στην Παλιά Πόλη

Φέτος το θέμα του καρναβαλιού είναι «Είκοσι χρόνια μύθοι» και συνδέεται φυσικά με τη σύγχρονη αναβίωση της παρέλασης. Το καλύτερο θα ήταν να βρίσκεσαι στο Ρέθυμνο ήδη από την Παρασκευή 15/3 για να σεργιανίσεις συνοδεία παραδοσιακών κρητικών καντάδων στα στενά της παλιάς πόλης, ανάμεσα στα πανέμορφα παραδοσιακά σπίτια με τις καμάρες και τα περίτεχνα θυρώματα που σώζονται από τα χρόνια της ενετοκρατίας και της τουρκοκρατίας. Ριζίτες, λυράρηδες και βρακοφόροι από παραδοσιακά φωνητικά σύνολα θα ξεκινήσουν στις 6.30 μ.μ. από την πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη για ένα τουρ σατυρικής μαντινάδας στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους (Αρκαδίου, Εθνικής Αντιστάσεως, Κουντουριώτη) και στην παραλιακή Ελευθερίου Βενιζέλου έως το Λύκειο Ελληνίδων.
Το Σάββατο 16/3 πάντως φρόντισε να είσαι ξεκούραστος για να ιχνηλατήσεις (με τα πόδια ή με ποδήλατο) σοκάκι σοκάκι την παλιά πόλη. Την πρώτη φωτογραφία θα τη βγάλεις ίσως από το ενετικό φρούριο της Φορτέτζας, ψηλά πάνω στο λόφο του Παλαιόκαστρου, με το φακό να χαϊδεύει πότε τα κτίσματα στο εσωτερικό του (την πυριτιδαποθήκη, το τζαμί του Ιμπραήμ Χαν, την κατοικία του Ρέκτορα) και το πέλαγος, πότε το πανόραμα της πόλης και, στο βάθος, τον χιονισμένο Ψηλορείτη. Ακριβώς απέναντι από την ανατολική είσοδο του κάστρου βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο φιλοξενεί εκθέματα από τις ανασκαφές σημαντικών αρχαίων πόλεων του νομού, καλύπτοντας από τη νεολιθική έως και τη ρωμαϊκή περίοδο. Από εδώ είτε κινηθείς μέσω της παραλίας είτε από τα πεζοδρομημένα στενά, χωρίς χάρτη και συγκεκριμένο σκοπό, όλο και κάποια στιγμή θα πέσεις πάνω στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης (Χειμάρρας 8), στη Λότζια του 16ου αιώνα (πάλαι ποτέ χώρος συγκέντρωσης των ευγενών, σήμερα στεγάζει πωλητήριο του Ταμείου Αρχαιολογικών Χώρων) και φυσικά στην πολυφωτογραφημένη κρήνη Ριμόντι με τις τρεις λεοντοκεφαλές, στην πλατεία Πλατάνου. Και άντε μετά να ξεφύγεις από τη γοητεία των καλντεριμιών και των αναστυλωμένων αρχοντικών. Διασχίζοντας την κεντρική οδό Εθνικής Αντιστάσεως, αν στρίψεις στην Τσουδερών, κάθισε για ένα γλυκό στο γαλλοπρεπές «Bistro 22». Βέβαια στο ύψος του Αγίου Φραγκίσκου, εύκολα θα λοξοδρομήσεις προς την αντίπερα «όχθη», προς τη μεγάλη πλατεία Μικρασιατών που περιβάλλεται από το «τούρκικο» σχολείο (δηλαδή το σημερινό 1ο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο κατασκευάστηκε το 1796 για να στεγάσει το σχολείο θηλέων), το τζαμί Νερατζέ ή Γαζή Χουσεΐν Πασά με τον επιβλητικό μιναρέ (σήμερα στο κτίριο στεγάζεται το Ωδείο) και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο. Μέχρι να έρθει η ώρα για τη βραδινή παρέλαση θα έχεις χρόνο για περιηγήσεις στα σοκάκια: για να χαζέψεις τη Μεγάλη Πόρτα (την πύλη Guora) μασουλώντας καλτσούνια από τον παμπάλαιο φούρνο του Ζαχαρία Αντωνακάκη, για να ανακαλύψεις μέσα στο παρακείμενο βιβλιοχαρτοπωλείο του Στέλιου Δασκαλάκη τη μαρμάρινη κρήνη ενός παλιού τζαμιού (!) και ακριβώς από πίσω και το κτίριο με το μιναρέ του, για να απολαύσεις ρακές και μερακλίδικους σπιτικούς κρητικούς μεζέδες στο «Οινομαγειρείον Τα 2 Ρου» (Πάνου Κορωναίου 28) ή ίσως για ένα πρώτο ποτό με τζαζ μουσική υπόκρουση στην αρτίστικη εσωτερική αυλή του «Figaro» (Βενάρδου 21) αλλά και για ν’ αγοράσεις μπακλαβαδάκια και κανταϊφι από το ιστορικό εργαστήρι του Γιώργου και της Κατερίνας Χατζηπαράσχου (δίπλα από το Λαογραφικό Μουσείο, στην οδό Βερνάρδου). Οι αποστάσεις είναι μικρές και περπατιούνται ευχάριστα.
Αρκετά νωρίτερα από τις 9 το βράδυ πάντως φρόντισε να έχεις πιάσει καλή θέση στη λεωφόρο Κουντουριώτη (κατά προτίμηση απέναντι από το Δημαρχείο) για μια από τις κορυφαίες στιγμές του ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού: την έμμετρη στιχομυθία με την οποία ο Βασιλιάς Καρνάβαλος «στολίζει» τον δήμαρχο για τα κακώς κείμενα της πόλης. Η βραδινή παρέλαση κρατά μία ώρα, ξεκινά από το ξενοδοχείο «Ελίνα» (Κουντουριώτη & Παπανδρέου) και τερματίζει με πάρτυ, φέτος σε λάτιν ρυθμούς, στην πλατεία Μικρασιατών. Περιμένοντας όμως την μεγάλη κυριακάτικη παρέλαση το γλέντι κρατά μέχρι πρωίας στα μπαρ του ενετικού λιμανιού (κλασικοί προορισμοί τα «Φορτέτζα» και «Metropolis») αλλά και στα κλαμπ της πόλης.
Σε βρήκε άυπνο η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς; Η παραδοσιακή ταβέρνα «Κνωσσός» στο παλιό λιμάνι θα είναι ανοιχτή από το πρωί αν «ψήνεσαι» για παραδοσιακό πρωινό (γιαούρτι με μέλι, καλτσουνάκια, αυγά, σπιτικές μαρμελάδες, γραβιέρα, τσάι του βουνού) με φόντο το Φάρο. Εγγυημένη λύση για να στυλωθείς επενδύοντας σε… θερμίδες απολαυστικά προσφέρουν και τα άπαιχτα γλυκά του chef de patisserie Μανώλη Περάκη στο δημοφιλές lounge café Living Room στην παραλιακή (Ελ. Βενιζέλου 5). Εμείς δοκιμάσαμε με την παρέα ό,τι μπορούσαμε (μελωδία σοκολάτας, cheesecake, γλυκό cookies, bitter σοκολάτα) και θα επιστρέφαμε ευχαρίστως και γι’ άλλα. Η παρέλαση ξεκινά στις 2 το μεσημέρι αλλά οι ομάδες θα έχουν παραταχθεί ήδη από τις 11.30 το πρωί στο σημείο εκκίνησης στον κόμβο Θεοτοκόπουλου, με ρακές και τραγούδια, περιμένοντας την έναρξη. Έως τις 6 το απόγευμα το ποτάμι των χιλιάδων καρναβαλιστών θα ξεχύνεται με κομφετί, χορευτικά και σαματά στην λεωφόρο Κουντουριώτη έως τον Δημοτικό Κήπο, πριν κατηφορίσει στην παραλία για το κάψιμο του καρνάβαλου και το μεγάλο πάρτυ στην αμμουδιά με βεγγαλικά και συναυλία. Στα στενά και τα νυχτερινά στέκια της πόλης βέβαια η γιορτή θα κρατά απτόητη μέχρι πρωίας. Για να αντέξεις λοιπόν επιβάλλεται ένα καλό κρητικό τσιμπούσι. Αγαπημένες επιλογές στην παλιά πόλη, για καλοφαγάδες και οινολάτρες; Τα καλούδια, μετά ζωντανής παραδοσιακής μουσικής, στο βενετσιάνικο κτίριο του ξενοδοχείου «Veneto House» (Επιμενίδου 4) και οι δημιουργικές προτάσεις πάνω στην κρητική κουζίνα ενός από τα ομορφότερα ρεστοράν της Ελλάδας, της «Αυλής» (Ξανθουδίδου 22 & Ραδαμάνθυος).

Αμόλα καλούμπα για εκδρομή την Καθαρή Δευτέρα

Βιράρουμε για το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι - εικόνα 3
Πανέμορφη η Μονή Αρκαδίου

Με ή χωρίς χαρταετό την Καθαρή Δευτέρα η υπόθεση σηκώνει εκδρομή. Άλλωστε στα χωριά του Ρεθύμνου αναβιώνουν αυτή τη μέρα παμπάλαια έθιμα. Το μουσείο και ο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος στην αρχαία Ελεύθερνα μπορεί να είναι ακόμα σε στάδιο προετοιμασίας ώστε μέσα στα επόμενα χρόνια να ανοίξουν για το κοινό, στο περιποιημένο χωριό όμως, στις 11 το πρωί, αναβιώνει από τους νέους το μπεγιράκι ή ψηλογαϊδούρα, οπότε γιατί να μην βάλεις στο πρόγραμμά σου ένα πέρασμα; Οδηγώντας μέσα από λόφους σπαρμένους με ελαιώνες, αμπέλια και κατακίτρινα μανουσάκια, τα χιλιόμετρα θα κυλήσουν γρήγορα ως την πανέμορφη Μονή Αρκαδίου, το ονομαστό μοναστήρι που έμεινε στην ιστορία από τα γεγονότα του ολοκαυτώματος του 1866. Εμείς κάναμε τη διαδρομή παρέα με την έμπειρη ξεναγό Ιωάννα Γλύπτη (τηλ. 6977455930) και είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε πλείστες λεπτομέρειες τόσο για την αρχιτεκτονική και την ιστορία του μοναστηριού όσο και για την ευρύτερη περιοχή που βρίθει μνημείων (εκκλησιαστικών και όχι μόνο) και φυσιολατρικών διαδρομών. Λέει λοιπόν να συνεχίσεις με κατεύθυνση προς τον Ψηλορείτη: άλλωστε στα όμορφα χωριά της κοιλάδας Αμαρίου τα πατροπαράδοτα έθιμα έχουν την τιμητική τους αυτή τη μέρα.
Στον Θρόνο, στα «πόδια» της αρχαίας Συβρίτου, κάνε μια στάση στον κεντρικό δρόμο για ένα χορταστικό πλάνο στον χιονισμένο Ψηλορείτη και για το βυζαντινό εκκλησάκι της Κοίμησης της Θεοτόκου του 11ου αιώνα. Για να δεις εκ των έσω το ψηφιδωτό δάπεδο και τις τοιχογραφίες της κρητικής σχολής παίρνεις τα κλειδιά από την ταβέρνα «Aravanes» (τηλ. 2833022760). Από εδώ και πέρα η διαδρομή ελίσσεται προσφέροντας μοναδικές βίστες στο ψηλότερο βουνό της Κρήτης και στην εύφορη κοιλάδα Αμαρίου. Επόμενη στάση, οπωσδήποτε στο Μέρωνα που θα σε υποδεχτεί με κεράσματα έξω από κάθε σπίτι, ενώ από τις 12 το μεσημέρι στην πλατεία του αναβιώνουν εν χορδαίς και οργάνοις ουκ ολίγα δρώμενα: οι καταχανάδες, η αρκούδα, ο Χότζας, ο τσαγκάρης, το προξενιό, η καμήλα, έθιμα τα οποία οι ντόπιοι κατά περίπτωση μπορεί να συνδέσουν και με σάτιρα της σύγχρονης πραγματικότητας. Απλωμένο σ’ ένα φυσικό εξώστη με μοναδικό ορίζοντα προς τον Ψηλορείτη και την κοιλάδα, το χωριό (αλλά και τα περίχωρα) προσφέρουν ενδιαφέρον «υλικό» και για τους ταγμένους περιηγητές: μια σειρά από τοιχογραφημένες εκκλησίες της περιόδου της Ενετοκρατίας, τις οποίες ο πατήρ Εμμανουήλ Βαμιεδάκης φροντίζει να αναδείξει ετοιμάζοντας τον περιηγητικό οδηγό «Ωδή/Οδοί ναών». Κορωνίδα ο ναός της Παναγίας, η τρίκλιτη θολοσκέπαστη βασιλική στο κέντρο του οικισμού, η οποία ανήκε στην οικογένεια των Καλλέργηδων όπως φαίνεται και από τα οικόσημα. Ο τοιχογραφικός διάκοσμος, με τεχνοτροπία που προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη, αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σύνολα του δεύτερου μισού του 14ου αιώνα στην Κρήτη. Πρόσεξε την εντυπωσιακή παράσταση της Ρίζας του Ιεσσαί στο δυτικό τοίχο του κεντρικού κλίτους, την εξαιρετικής τέχνης εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας που νιώθεις να σε «παρακολουθεί» με το βλέμμα της, αλλά και τις αξιόλογες εικόνες από εκκλησίες της περιοχής που εκτίθενται στο ναό.
Καθαροδευτεριάτικα δρώμενα βέβαια (π.χ. οι καταχανάδες, οι ασπροπρόσωποι με το αλεύρωμα των ανδρών και ο στρούμπος που περιλαμβάνει κυνηγητό μετά… ξύλου) έχει στα πέριξ και στους Αποστόλους, ένα ακόμα περιποιημένο χωριό που στα σοκάκια του κρύβει συναντήσεις με εγκαταλελειμμένα λιοτρίβια, πλατάνια και το σπίτι του Αγαθάγγελου Λαγκουβάρδου, του ηγούμενου του μοναστηριού της Πρέβελης ο οποίος φυγάδευσε πολλούς στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων από το νησί κατά τη διάρκεια του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Στο έμπα των Αποστόλων το περιποιημένο μαγαζάκι του Γυναικείου Συνεταιρισμού «Ερατώ» μπορεί να γεμίσει το καλάθι σου με σπιτικές μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, αρτοποιήματα, ξινόχοντρο και άλλα τοπικά και χειροποίητα, ενώ στην άλλη άκρη του κεντρικού δρόμου, πλάι στην πλατεία όπου θα πραγματοποιηθούν τα δρώμενα (τα παιχνίδια που λένε και οι ντόπιοι), στην ταβέρνα του Ταμπουνέλη θα δοκιμάσεις ό,τι βγάζει το μποστάνι και ο στάβλος της κυρίας Καλλιόπης Κεχαγιαδάκη.
Από τους Αποστόλους το κοντέρ αρχίζει να γράφει κατηφορικά χιλιόμετρα προς την τεχνητή λίμνη και το φράγμα των Ποταμών, ένα από τα νεότερα της Ελλάδας, στην περιοχή του οποίου ξεδιπλώνονται δύο όμορφα φαράγγια, του Αγίου Αντωνίου και λίγο πιο κάτω το Πρασσανό. Τα χιλιόμετρα για το Ρέθυμνο αρχίζουν να λιγοστεύουν πια… επικίνδυνα αλλά ευτυχώς οι καλοδιατηρημένες Πρασσές, ένα γραφικό μεσαιωνικό χωριό που κρατά ζωντανές τις μνήμες της βενετσιάνικης, τούρκικης και κρητικής αρχιτεκτονικής (αναστυλωμένα ενετικά κτίσματα, ενετικό υδραγωγείο και παλιές εκκλησίες), θα ξεπροβάλλει μπροστά σου την κατάλληλη στιγμή για μια τελευταία στάση-χάσιμο στην ανόθευτη ενδοχώρα του Ρεθύμνου.

Ζήσε το καρναβάλι σαν ντόπιος: Τέσσερις παλιές «καραβάνες» του καρναβαλιού μας δίνουν συμβουλές

Βιράρουμε για το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι - εικόνα 4

Μάνος Τσάκωνας (επί χρόνια υπεύθυνος των καρναβαλικών εκδηλώσεων, συγγραφέας του βιβλίου «20 χρόνια Κυνήγι Θησαυρού» και μέλος της φετινής νικήτριας ομάδας του κυνηγιού «Έκατσ’ η κουτσή κατσίκα»): Το καρναβάλι του Ρεθύμνου δεν είναι μόνο μια παράσταση για τις τέσσερις Κυριακές της Αποκριάς. Προετοιμάζεται όλο το χρόνο και ο επισκέπτης συμμετέχει ενεργά γιατί οπουδήποτε και αν βρεθεί στην πόλη είναι καρναβάλι: μπορείς να δεις τις ομάδες που προετοιμάζουν τις στολές τους και τις μάσκες τους, να φτιάχνουν τα άρματά τους, να κάνουν τα πάρτυ τους. Μπορείς να πάρεις μέρος και στην παρέλαση, αν καταφέρεις να βρεις στολή. Μόνο τσέκαρε άμεσα τι υπάρχει διαθέσιμο γιατί αυτές τις μέρες εξαντλούνται (πληροφορίες από το καρναβαλικό γραφείο, στο Σπίτι του Πολιτισμού, Αρκαδίου 50, παλιά πόλη, 2831040140).

Βιράρουμε για το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι - εικόνα 5

Αναστασία Ποθουλάκη («κυνηγός» του Κρυμμένου Θησαυρού εδώ και 19 χρόνια με την ομάδα Μαλαγάνες): Η κορυφαία στιγμή του καρναβαλιού για μένα, πέρα από το Σαββατοκύριακο του Κρυμμένου Θησαυρού, είναι σίγουρα η καρναβαλική παρέλαση (φέτος στις 17/3). Η καλύτερη θέση για να τη δεις είναι μπροστά στο δημαρχείο. Πρέπει όμως να πιάσεις θέση γύρω στις δύο ώρες νωρίτερα γιατί το σημείο είναι περιζήτητο, αφού εκεί παρουσιάζουν όλες οι ομάδες το χορευτικό τους μπροστά στους κριτές, είναι η στιγμή τους. Εναλλακτικά, άλλο καλό σημείο είναι στο σινεμά Παντελή (στην αρχή της παρέλασης) γιατί είναι φαρδύς ο δρόμος και έχεις καλή θέαση των ομάδων.

Βιράρουμε για το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι - εικόνα 6

Μαρία Παραγιουδάκη (την πετύχαμε να φτιάχνει το άρμα της ομάδας Σκαραβαίοι στη μεγάλη αποθήκη του καρναβαλιού στα νέα σφαγεία, στον κόμβο Ατσιποπούλου): Προσωπικά μου αρέσουν αυτά που προηγούνται της καρναβαλικής παρέλασης: τα δρώμενα, τα πάρτυ, η κατασκευή των αρμάτων. Το καλό άρμα για να γίνει θέλει μεράκι, όρεξη και κέφι. Οι αποθήκες του καρναβαλιού λειτουργούν πυρετωδώς μέχρι την τελευταία στιγμή, έως και πριν την παρέλαση. Στην αποθήκη στα νέα σφαγεία φτιάχνουν φέτος το άρμα τους 13 ομάδες. Υπάρχει άλλη μία όπου κατασκευάζονται 4 άρματα αλλά και μικρότερες αποθήκες των ομάδων. Για να μάθεις πού μπορείς να δεις ζωντανά την κατασκευή, πάρε πληροφορίες από το καρναβαλικό γραφείο (στο Σπίτι του Πολιτισμού, Αρκαδίου 50, παλιά πόλη, 2831040140).

Βιράρουμε για το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι - εικόνα 7

Πέτρος Κλαψινός (μέλος της φετινής οργανωτικής επιτροπής και της ομάδας των Τζιτζικοτρίχιδων): Τα άρματα όταν τελειώσει η παρέλαση δεν τα πετάμε ούτε πάνε χαμένα. Τα κρατάμε σε αποθήκη και στολίζονται την επόμενη χρονιά σε όλη την πόλη για να μπορεί να τα χαρεί και ο Ρεθυμνιώτης και ο επισκέπτης. Τα κλασικά σημεία που εκτίθενται τα παλιά άρματα είναι οι είσοδοι, αλλά και οι πλατείες της πόλης. Φέτος έχουν στολιστεί 16 με 18 άρματα, είναι το υπαίθριο μουσείο του καρναβαλιού.

Διαμονή

Για να ζήσετε την αύρα της παλιάς πόλης σε κάποιο αναστυλωμένο κτίριο εποχής, σπεύσατε, τέτοιες μέρες αυτά τα δωμάτια κάνουν γρήγορα «φτερά». Έμεινα στο Rimondi Estate (2831051001), ένα από το πιο σικάτα, πρόσφατης εσοδείας, boutique hotels στην καρδιά της πόλης. Αδερφάκι του γνωστού (και αντικρυνού) Palazzo Rimondi, διαθέτει 12 σουίτες και μεζονέτες, κάθε μια με το δικό της χαρακτήρα αλλά με κοινό παρονομαστή τον πετυχημένο συνδυασμό πολυτέλειας εποχής και σύγχρονου ντιζάιν στην επίπλωση, τα έργα τέχνης και τον προσεγμένο εξοπλισμό (αναπαυτικά κρεβάτια Cocomat, ελεύθερο wi-fi, υδρομασάζ κ.ά.). Τη στιγμή που γινόταν το ρεπορτάζ υπήρχε ακόμα διαθεσιμότητα στις σουίτες του Palazzo Rimondi (2831051289), στο ατμοσφαιρικό Palazzino di Corinna (2831021205-6), στο πολυτελούς ύφους Antica Dimora Suites (2831024241-3), στα παραδοσιακού στυλ δωμάτια του Veneto House (2831056634) και στο Vetera Suites (2831023844), που παντρεύει το ρετρό με το ρομαντικό στιλ. Εκτός παλιάς πόλης, ποντάρετε στα άνετα δωμάτια του πρόσφατα ανακαινισμένου Theartemis Palace (2831053991-3). Συμπαθητική και πιο προσιτή πρόταση, κοντά στην καρναβαλική λεωφόρο αποτελεί το Hotel Brascos (2831023721-4).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.