Βουδαπέστη: και ρετρό και hip!

Η Κατερίνα- Καλλιστώ Γούναρη περπατά στα παγωμένα σοκάκια της Βούδας και στις ανερχόμενες γειτονιές της Πέστης και ανακαλύπτει μια ζωντανή νεανική μητρόπολη με αύρα εποχής.

Βουδαπέστη: και ρετρό και hip!

Η Κατερίνα- Καλλιστώ Γούναρη περπατά στα παγωμένα σοκάκια της Βούδας και στις ανερχόμενες γειτονιές της Πέστης και ανακαλύπτει μια ζωντανή νεανική μητρόπολη με αύρα εποχής.

Βουδαπέστη: και ρετρό και hip! - εικόνα 1
(φωτό: Λευτέρης Παπαυλάκης)

Καμιά φορά είναι ωραίο να είσαι απλώς τουρίστας. Να επισκέπτεσαι όλα τα κλισέ που προτείνουν οι ταξιδιωτικοί οδηγοί ακόμα και να ενδίδεις σε τουριστικές "παγίδες". Αρκεί φυσικά να έχεις επίγνωση για να το απολαύσεις. Στην Βουδαπέστη αυτό λειτουργεί πολύ καλά. Οι οδηγίες λένε: φάε μια κάπως ακριβούτσικη αλλά αξέχαστη σοκολατίνα στο καφέ Gerbeaux ( gerbaux.hu ) σερβιρισμένη σε πιάτο αντίγραφο του 18ου αι. πριν διασχίσεις τον πεζόδρομο Vaci utca με τις απέριττες βιτρίνες, τους κομψούς φανοστάτες και την μυρωδιά από πάπρικα. Γλυκά θα περπατήσεις προς την πλατεία Vorosmarty όπου όλο και θα πετύχεις κάποιο κυριακάτικο εύθυμο παζάρι με βιβλία στα ουγγρικά και κολοκυθόπιτες ή κερασόπιτες αναλόγως την εποχή. Από εκεί είσαι μόλις μια ανάσα από τα...καφετί κύματα του Δούναβη και μια καταπληκτική θέα. Μπορείς να ατενίσεις τα ποταμόπλοια προχωρώντας είτε κατά μήκος της Πέστης είτε πάνω στην γέφυρα της Ελισάβετ με μια νοσταλγική και γκριζωπή διάθεση.

Βουδαπέστη: και ρετρό και hip! - εικόνα 2

Μπαίνοντας στην Βούδα μέτρα ένα - ένα τα αξιοθέατα που δεν πρέπει επουδενί να χάσεις: από τους παραμυθένιους τρούλους του Saint Matthias και τον Πύργο των Ψαράδων μέχρι τους παραποτάμιους ναούς. Για αρχή πάρε το siklo, το λιλιπούτειο τελεφερίκ που οδηγεί στο κάστρο και έχει θέα στο ίσως πιο εντυπωσιακό Κοινοβούλιο της Ευρώπης ενώ μια βόλτα με το τραμ της πόλης αποτελεί ρετρό εμπειρία.

Για διαμονή, φαγητό, ποτό το τετράγωνο της παλιάς Συναγωγής στην Πέστη ανάμεσα στην Dob και την Kyrali utca έχει πολλά να προσφέρει. Είναι η ανερχόμενη γειτονιά της πόλης που σε κάθε στροφή της αποκαλύπτεται πότε ένα μαγαζάκι με μεταχειρισμένα πότε ένα χαριτωμένο μπιστρό, περιπλανώμενοι σαξοφωνίστες και πολλά -πολλά humus point που σε τραβάνε από την μύτη. Η ξενοδοχειακή υποδομή της περιοχής- πρόσφατα ανακαινισμένη- έχει δημιουργήσει έναν μοντέρνο μικρόκοσμο γύρω της που συνεχώς κερδίζει έδαφος στην πόλη.

Βουδαπέστη: και ρετρό και hip! - εικόνα 3

Και ενώ εξερευνείς όσα προτείνουν οι σελίδες των ταξιδιωτικών οδηγών σιγά-σιγά θα αισθανθείς ότι η πρωτεύουσα των Μαγυάρων είναι μια μηχανή του χρόνου που θα σε πάει εποχές, όχι πολύ παλιές. Οι μουσικές στα μαγαζιά, οι στιλιστικές και ενδυματολογικές επιλογές θυμίζουν ταινία της δεκαετίας του '80. Η μανία των Ούγγρων να ξεφορτώνονται παλιά πράγματα, -ακόμα και να τα καίνε στους δρόμους, το ότι παλεύουν να συνεννοηθούν μαζί σου με κινήσεις αφού ελάχιστοι γνωρίζουν αγγλικά, η κεντρική ταμπέλα fashion street αποπνέουν την νέα τους ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Και καθώς τα αριστοτεχνήματα των Αψβούργων ενώνουν το παρελθόν με την σύγχρονη ζωή η Βουδαπέστη αποκτά ένα επιπλέον ταπεραμέντο. Μετά από ένα-δύο ποτηράκια Palinka θα το αισθανθείς πιο έντονα.

Φαγητό/ Ποτό

Για πρωινό οι αφράτες μπαγκέτες του Cafe Vien (cafe-vien.hu) ενδείκνυνται για να πάρετε δυνάμεις με μόλις λίγα φιορίνια και αν σας αρέσει ο αριστοκρατικός αέρας του μπορείτε να επιστρέψετε και για δείπνο.
Εκτός από τα νοστιμότατα ντονέρ που πρωταγωνιστούν στην Kiraly utca δοκιμάστε τα cozy ρεστοράν γύρω από τον καθεδρικό του Αγίου Στεφάνου: τοπ εθνική κουζίνα και απίστευτο γκούλας στο Dio (Sas utca 4).
Αν σας πάρει το βράδυ στην περιοχή μπορείτε να ξεκινήστε από το Morisson’s 2 (morissons.hu) όπου θα συναντήσετε όλο τον φοιτητόκοσμο της πόλης, ανάμεσά τους και Έλληνες αλλά μην παραλείψετε το Szimpla Kert (szimpla.hu ) το underground μυστικό των ντόπιων. Αν πάλι έχετε πιο arty διάθεση κατεβείτε τα σκαλιά του Akvarium ( www.akvariumklub.hu )και όλο και κάποια έκθεση η μίνι συναυλία θα παίζει στους chill out χώρους του.

Διαμονή

Βουδαπέστη: και ρετρό και hip! - εικόνα 4
Gozsducourt

Gozsducourt: Πιάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στην ανερχόμενη και μποέμ συνοικία της Πέστης. Κεντρικότατο και σημείο συνάντησης ξένων και ντόπιων αφού δεν ακριβώς ξενοδοχείο, αλλά διαθέτει και μόνιμους ενοίκους. Μπαλκόνια και ταράτσες βλέπουν σε λιθόστρωτο αίθριο με υπαίθριες οθόνες, μικρά καφέ για το πρωί που το βράδυ γίνονται jazz bars και κυριακάτικα παζάρια. Στα συν τα ευρύχωρα value for money apartments του. (από €30/δίκλινο, gozsducourt.com )

Βουδαπέστη: και ρετρό και hip! - εικόνα 5
Marriott

Marriott: Κλασικό city hotel με θέα στον μελαγχολικό Δούναβη. Απεριτίφ στο κοσμοπολίτικο ισόγειο και ήχοι από τα ποταμόπλοια φτιάχνουν ατμόσφαιρα. Τα δωμάτια του έχουν πολυτελή κλασική επίπλωση - επιλέξετε ένα με θέα στον ποταμό. (marriott.com, από €82)

Δείτε τα κλασικά must-see της Βουδαπέστης εδώ

Πώς να πάτε

H Aegean πραγματοποιεί πτήσεις για Βουδαπέστη ξανά από τις 15/3. Πληροφορίες www.aegeanair.com

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.