Sexy laundry

3,5
Sexy Laundry Πάνος Γιαννακόπουλος©

Τι κάνεις όταν η ρουτίνα ύστερα από είκοσι πέντε χρόνια γάμου, εισχωρήσει σε κάθε πτυχή της σχέσης σου; Αυτό το ερώτημα απασχολεί την Άλις, την ηρωίδα του "Sexy laundry", που πείθει το σύζυγό της, Λάρι, να περάσουν ένα σαββατοκύριακο σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο προκειμένου να αναθερμάνουν τη σεξουαλική τους ζωή. Η Καναδέζα συγγραφέας δεν ανακαλύπτει τον τροχό, αντιθέτως προτείνει μια δοκιμασμένη συνταγή, ένα έργο "για ζευγάρια" (αλλά όχι μόνο)· την ξανασερβίρει όμως με φροντίδα και δραματουργική δεξιοτεχνία. Συστήνει δύο χαρακτήρες που διαθέτουν σκηνικό χάρισμα και στήνει πάνω τους μια γλυκόπικρη κωμωδία που μιλάει με τρυφερότητα και απενοχοποίηση για τη συμβίωση, όπου ο καθένας μπορεί να αναγνωρίσει κομμάτια του εαυτού του και των σχέσεών του.

Sexy Laundry
©Panos Giannakopoulos

Στηρίζεται, βέβαια, στην αντιπαράθεση μάλλον στερεοτυπικών απεικονίσεων του αρσενικού και του θηλυκού, έτσι όπως ο Λάρι εμφανίζεται ως ο "απλός" άνδρας, που το μόνο που αποζητάει είναι ο θαυμασμός και η ησυχία του, ενώ η Άλις είναι η περίπλοκη, απαιτητική, υπεραναλυτική, αλλά και με υψηλότερη αντίληψη της πραγματικότητας γυναίκα. Παρ’ όλ’ αυτά, η Ριμλ παρουσιάζει οικείους ήρωες που διαθέτουν ανθρώπινη "ψίχα" και η ματιά της αποδεικνύεται γλυκιά, ειλικρινής, ακόμη και διεισδυτική σε σημεία. Έτσι, το έργο δεν μοιάζει με κατασκευή, γι’ αυτό και κυλάει αβίαστα, προκαλεί την ταύτιση και επιτρέπει σε πολλά συναισθήματα να αναδυθούν: από την κωμική εκτόνωση μέχρι τις δραματικές κορυφώσεις και τη συγκίνηση, που σε στιγμές είναι πραγματικά αφοπλιστική.

Sexy Laundry
© Panos Giannakopoulos

Τουλάχιστον όλα αυτά αποδεικνύονται στη θερμή, άμεση παράσταση που σκηνοθετεί ο Σπύρος Παπαδόπουλος, και στην οποία συμπρωταγωνιστεί με τη Ρένια Λουιζίδου. Η χημεία μεταξύ τους είναι το μεγάλο ατού της, ζεσταίνει από το πρώτο λεπτό τη σκηνική θερμοκρασία και κάνει αυτούς τους δύο μεγαλοαστούς Αμερικανούς να μοιάζουν σαν ένα ζευγάρι της διπλανής μας πόρτας. Το έργο δεν προορίζεται για κάποια σκηνοθετική "άποψη", απαιτεί όμως μια γρήγορη αλλά όχι βιαστική σκηνοθεσία και, σε αυτό το πόστο, ο Σπύρος Παπαδόπουλος τα καταφέρνει θαυμάσια: συλλαμβάνει το ρυθμό του κειμένου και καθοδηγεί ανάλογα την παράσταση, δίνοντας παράλληλα τον απαραίτητο χώρο και χρόνο να προκύψουν και να αναδειχθούν όλες οι συναισθηματικές διακυμάνσεις, με αποτέλεσμα μια απολαυστική (ίσως και αποκαλυπτική για κάποιους) εμπειρία όπου τα γέλιο εναλλάσσεται με το δάκρυ. Η Ρένια Λουιζίδου, σε μία από τις καλύτερες στιγμές της, αποδεικνύεται η ιδανική Άλις, μια γυναίκα με πολλές πτυχές· δίπλα της, ο Παπαδόπουλος είναι εξαιρετικά άνετος, καθώς μεταδίδει την αφελή απλοϊκότητα του Λάρι, αλλά ξεχωρίζει ιδιαίτερα όταν χρειαστεί να αποδείξει την ήρεμη δύναμή του. Η μετάφραση της Νικολέτας Κοτσαηλίδου αποδεικνύεται σημαντικός σύμμαχος στο ρυθμό της παράστασης και την επικοινωνία με την πλατεία. Ικανοποιητικό το σκηνικό της Ηλένιας Δουλαδίρη στην απεικόνιση της πολυτελούς ξενοδοχειακής σουίτας.

Περισσότερες πληροφορίες

Sexy laundry

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Ένα ζευγάρι, ο Λάρι και η Άλις, προσπαθούν να σώσουν τη σχέση τους ύστερα από 25 χρόνια γάμου και τρία παιδιά, αντιμετωπίζοντας τους φόβους και τις ανασφάλειές τους και αναζητώντας νέους τρόπους για να την κρατήσουν ζωντανή, στην πρωτόπαιχτη ξεκαρδιστική, τρυφερή και βαθιά ανθρώπινη ιστορία της Καναδής συγγραφέα που αγγίζει τους θεατές όλων των ηλικιών. Στο δωμάτιο ενός πολυτελούς ξενοδοχείου με ένα εγχειρίδιο του σεξ για αρχάριους ανά χείρας και με οδηγό το χιούμορ και την ειλικρίνεια, προσπαθούν να βρουν τη χαμένη ερωτική επιθυμία και το πάθος που τους ένωσε, αποδεικνύοντας πως η δύναμη της αγάπης μπορεί να νικήσει τα πάντα.

Κάππα

Κυψέλης 2

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.