Η Ανατολή

3
Ανατολή Πάτροκλος Σκαφίδας©

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος επιστρέφει στην Έλλη Παπαδημητρίου, τη συγγραφέα που εγκαινίασε τη λειτουργία του Θεάτρου του Νέου Κόσμου πριν είκοσι πέντε χρόνια με τον "Κοινό λόγο", μια συλλογή όπου καταγράφηκαν προφορικές μαρτυρίες γυναικών από την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής ως τον Εμφύλιο. Η "Ανατολή" αντλεί κι αυτή από την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής και αποτελεί ίσως το magnus opus της Παπαδημητρίου, αφού το εξέδωσε το 1942 κι έπειτα επανερχόταν σε αυτό, αναθεωρώντας και εμπλουτίζοντάς το,  ανά δεκαετία σε κάθε επέτειο από την Καταστροφή, μέχρι και το 1992.

Ανατολή
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Η παράσταση διαγράφει έναν κύκλο, καθώς χτίζεται γύρω από τον "τελευταίο αιχμάλωτο" που φτάνει στην Ελλάδα από την Σμύρνη και την εξιστόρησή του, που πηγαίνει πίσω στα χρόνια του α΄παγκοσμίου πολέμου μέχρι και την Καταστροφή για να κλείσει επιστρέφοντας στο παρόν. Η αφηγηματικότητα και ο μουσικός χαρακτήρας κυριαρχούν στη δράση, που χτίζεται γύρω από τον Μανώλη Μαυροματάκη, στον ρόλο του αιχμαλώτου, ενώ οι υπόλοιποι ερμηνευτές –Ελένη Ουζουνίδου, Αποστόλης Ψυχράμης, Δημήτρης Καπουράνης και Μιχάλης Τιτόπουλος, με τη συνοδεία του τσελίστα Τάσου Μισυρλή- τον πλαισιώνουν πότε ως "Χορός" και πότε σε ξεχωριστούς ρόλους. Η γλώσσα της Παπαδημητρίου, πλούσια και γλαφυρή, επιβάλλεται, καθώς ζωντανεύουν δια μέσου της  οι ιστορίες απλών, καθημερινών ανθρώπων. Οι μνήμες, τα τραύματα, η σχέση με τη γενέθλια γη κυριαρχούν και μεταφέρουν συγκίνηση μέσα από την ανεπιτήδευτη παρουσία  του Μανώλη Μαυροματάκη. Η Ελένη Ουζουνίδου φέρνει στη σκηνή μια ζεστή, μητρική ποιότητα, ενώ η σωματική παρουσία των ερμηνευτών δονείται από μια συνεχή, πότε έντονη πότε αδιόρατη, ρυθμική ενέργεια, χάρη στη μουσική του Φώτη Σιώτα και την επιμέλεια κίνησης της Σοφίας Πάσχου.

Ανατολή
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Ο Βαγγέλης Θεδωρόπουλος αφήνει το κείμενο να απλωθεί και να επιδράσει στην πλατεία, λείπει όμως η επεξεργασία εκείνη που θα τόνιζε κάποιες κλιμακώσεις συναισθημάτων, αλλαγές ρυθμού ή δραματικής κατάστασης. Ας ληφθεί, πάντως, υπόψιν πως, καθώς πρόκειται για παράσταση που δημιουργήθηκε για να παιχθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Τίρυνθας (με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή), η μεταφορά σε θέατρο, και μάλιστα κλειστό, στερεί κάτι από την εμπειρία που μετέδιδε αρχικά.  

Περισσότερες πληροφορίες

Η Ανατολή

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 60 '

Τα μοιραία γεγονότα της Μικρασιατικής εκστρατείας και καταστροφής (1918-1922) πραγματεύεται η θεατρική σύνθεση-φόρος τιμής στη συγγραφέα που συνέδεσε τη ζωή και το έργο της με την Μικρά Ασία, όπου λόγος, τραγούδι, χορός και ιστορική μνήμη συνυπάρχουν αρμονικά. Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος είχε την τύχη να γνωρίσει και να συνδεθεί με την Έλλη Παπαδημητρίου τη δεκαετία του ’70, όταν ήταν ακόμη σπουδαστής στη δραματική σχολή. Τώρα επιστρέφει στο έργο της με μια παράσταση που μοιάζει με επίσκεψη μιας παρέας προσφύγων σ’ έναν αρχαιολογικό χώρο, σε μια τελετή μνήμης για τη χαμένη τους πατρίδα.

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.