Σίρλεϊ

3

Μιάμιση ώρα ψυχαγωγίας προσφέρει η παράσταση που με θέρμη σκηνοθετεί ο Βασίλης Μαυρογεωργίου και ερμηνεύει η Ελένη Ουζουνίδου, στο μπριόζικο –αλλά και κάπως παρωχημένο- έργο του Ουίλι Ράσελ.

Σίρλεϊ Πάτροκλος Σκαφίδας©

Ο μονόλογος του Ουίλι Ράσελ αποτέλεσε μεγάλη εμπορική επιτυχία από τη στιγμή που πρωτοανέβηκε (στα μέσα της δεκαετίας του 1980, στη Μεγάλη Βρετανία), και τα–αν και σποραδικά- ανεβάσματά του μέχρι σήμερα δείχνουν ότι διατηρεί τη σκηνική του γοητεία. Πρόκειται για το μονόλογο μιας νοικοκυράς που βυθίζεται σε ένα βαθύ προσωπικό τέλμα, ειδικά αφότου τα παιδιά της μεγάλωσαν κι η ίδια απέμεινε με τον παρόντα-απόντα σύζυγό της, περνώντας τις μέρες της μιλώντας στον τοίχο της κουζίνας και αναρωτούμενη τι απέγινε η ζωή της. Η ευκαιρία να ταξιδέψει για δύο εβδομάδες στην Ελλάδα αποδεικνύεται το βήμα που θα την βοηθήσει να επαναπροσδιορίσει τη ζωή και τις επιθυμίες της.

Σίρλεϊ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Με χιούμορ και αμεσότητα ο Ράσελ συνθέτει την πορεία της ηρωίδας του, καθώς εκφράζει ενώπιόν μας τα μικρά και τα μεγάλα ερωτηματικά, τα αδιέξοδα και τις ματαιώσεις της, και την παρακολουθεί στο ταξίδι της στην Ελλάδα, που αποδεικνύεται κυρίως ένα ταξίδι αυτογνωσίας και αυτοπροσδιορισμού. Τα θέματα που θίγει το έργο δεν  είναι αδιάφορα ούτε άκαιρα, εκφράζονται όμως με ένα μάλλον εύπεπτο, επιδερμικό τρόπου που το κάνει να ακούγεται παρωχημένο· συχνά μοιάζει να αναπαράγει μοτίβα και τσιτάτα που έρχονται κατευθείαν από "γυναικείο" περιοδικό, ή ενδεικτική είναι η γραφική, ξεπερασμένη εικόνα όπως σκιαγραφείται ο "Έλληνας εραστής", που συναντάει η Σίρλεϊ στις διακοπές της.

Σίρλεϊ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Η παράσταση, βέβαια, λειαίνει σε μεγάλο βαθμό τις αντιρρήσεις επί του κειμένου χάρη στην ερμηνεία της Ελένης Ουζουνίδου. Υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Βασίλη Μαυρογεωργίου, η ηθοποιός εμβαθύνει με ενσυναίσθηση και διορατικότητα στην ηρωίδα, επιτυγχάνοντας να αποδώσει την ταυτότητα  μιας γυναίκας που έχει καμουφλάρει τη δυστυχία της πίσω από ένα προσωπείο χαρωπής αφέλειας, έως ότου βρει το θάρρος για το μεγάλο βήμα μπροστά. 

Περισσότερες πληροφορίες

Σίρλεϊ

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 90 '

Η Σίρλεϊ Βάλενταϊν είναι μια γυναίκα που βρίσκεται σε ένα τέλμα, σε έναν συμβατικό γάμο, με ένα σύζυγο που την καταπιέζει και μια κοινωνία που την περιορίζει. Εκείνη όμως βρίσκει μέσα της χώρο για να ονειρεύεται και να ξεφεύγει από τη ματαιότητα που την απειλεί. Αυτή η έντονη ανάγκη της για ζωή την οδηγεί να ταξιδέψει από την Αγγλία στην Ελλάδα και, μέσα από μια ανέλπιστη περιπέτεια, να βρει τελικά πολύ περισσότερα απ’ όσα αναζητούσε. Ο σκηνοθέτης προσέγγισε με τέτοιο τρόπο το έργο ώστε αυτό ισορροπεί ανάμεσα στον ρεαλισμό και την ανακάλυψη ενός βαθύτερου σουρεαλισμού που χαρακτηρίζει τις εσωτερικές ζωές των ανθρώπων.

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

O Μάνος Καρατζογιάννης γράφει για την "Κασέτα" της Λούλας Αναγνωστάκη

Δείτε νέες φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη για την παράσταση του αναρχικού έργου μίας από τις πιο σημαντικές και δυναμικές γυναικείες μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
26/04/2024

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.