Ο παγοπώλης έρχεται

3

Το σπανίως παιζόμενο έργο του Αμερικανού δραματουργού θέτει δραματουργικές προκλήσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά στη γοητευτική και ατμοσφαιρική ανάγνωση του Ακύλλα Καραζήση.

Ο παγοπώλης έρχεται © Γκέλυ Καλαμπάκα

Πόσο γοητευτικό είναι το σύμπαν που έχει στήσει ο Ακύλλας Καραζήσης επί σκηνής! Μάλιστα, καθώς έχει αναμετρηθεί με ένα δύσκολο έργο, το κατόρθωμά του γίνεται ακόμη σημαντικότερο. Ο "Παγοπώλης" είναι ένα από τα τελευταία δράματα που έγραψε ο Ο’Νιλ και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κι αυτό αυτοβιογραφικό – αν και όχι όσο το "Μακρύ ταξίδι ημέρας μέσα στη νύχτα", όπου ουσιαστικά ανασύστησε θεατρικά την οικογενειακή του ιστορία. Τα πρόσωπα του "Παγοπώλη" είναι ένα σύνολο από χαμένες ψυχές, ανέστιοι, τυχοδιώκτες, τζογαδόροι, αλκοολικοί (ο Ο’Νιλ υπέφερε ο ίδιος από αλκοολισμό και κατάθλιψη). Περνούν τις μέρες τους άπρακτοι στο παρακμιακό μπαρ του Χάρι Χόουπ, ένα καταφύγιο όπου ο χρόνος κυλάει διαφορετικά, αναλογίζονται το παρελθόν τους και προσμένουν ένα αόριστο αύριο, ως άλλοι μπεκετικοί ή τσεχοφικοί ήρωες. Καθένας τους έχει μια ιστορία να αφηγηθεί –και αυτές οι μακρόσυρτες αφηγήσεις διαμορφώνουν τη (μη) δράση–, ενώ βρίσκονται εν αναμονή της ετήσιας επίσκεψης του Χίκι, ενός πλασιέ που είναι η ψυχή των πιο τρελών γλεντιών τους. Ο Χίκι πράγματι θα έρθει, όμως αυτήν τη φορά τα δεδομένα αλλάζουν, καθώς τους αναγκάζει, βεβιασμένα όμως και χωρίς επιτυχία, να αναμετρηθούν με τις αυταπάτες τους.

Ο παγοπώλης έρχεται
Γκέλυ Καλαμπάκα©

Ο σκηνοθέτης συμπυκνώνει το μακροσκελές έργο σε παραστάσιμη διάρκεια, το διασκευάζει ανά σημεία –υπάρχουν στιγμές που το κείμενο δίνει την εντύπωση πως είναι πρωτότυπο και ίσως αυτοσχεδιάζεται από τους ηθοποιούς–, και μειώνει τα πρόσωπα στα βασικά. Ως αποτέλεσμα, δεν καταφέρνει απλώς να ανασυνθέσει ένα σύμπαν ενεργητικής αδράνειας και πύκνωσης χρόνου ή να μας συστήσει τους ευάλωτους μέσα στη φθορά ήρωες, αλλά κάνει το έργο να μιλήσει και για το σήμερα, χωρίς να καταντάει επικαιρικό. Οι ήρωες του Ο’Νιλ, διαψευσμένοι καλλιτέχνες, πρώην αναρχικοί και κομμουνιστές, μιλούν και για την εποχή μας, ειδικά καθώς φιλτράρονται μέσα από τη νέα δραματουργία που υπογράφει ο σκηνοθέτης (η μετάφραση είναι του Αντώνη Γαλέου).

Ο παγοπώλης έρχεται
Γκέλυ Καλαμπάκα©

Και ενώ σε σημεία είναι διάχυτη η αίσθηση της διάψευσης των προσδοκιών και της ουτοπίας, σε άλλα η παράσταση κραυγάζει τη φράση-κλειδί: "στο διάολο η αλήθεια, το ψέμα ενός ονείρου μας κρατάει ζωντανούς". Ίσως γι’ αυτό, παρά τον σκοτεινό χαρακτήρα του έργου, τη ραχοκοκαλιά της παράστασης διατρέχει μια ανάλαφρη, και σε σημεία κωμική, αίσθηση. Το μουσικό περιβάλλον που υπογράφει ο Gary Salomon προσφέρει το πλαίσιο, όπως και η (σωματική) καθοδήγηση των ηθοποιών, που ακροβατεί μεταξύ της γείωσης και της ελαφρότητας (Έλενα Τοπαλίδου, Κωνσταντίνος Πλεμμένος, Ελίνα Ρίζου, Γιώργος Κατσής, Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Ακύλλας Καραζήσης). Καθοριστική η συμβολή του Κωνσταντίνου Σκουρλέτη στη σκηνογραφική αποτύπωση του περιθωριακού μπαρ, όπως και των φωτισμών της Μαριέττας Παυλάκη.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο παγοπώλης έρχεται

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Γοητευτική και ατμοσφαιρική ανάγνωση του σπάνια παιζόμενου έργου του Ο' Νιλ, όπου οι θαμώνες ενός παρακμιακού μπαρ περνούν άπρακτα τις μέρες τους προσμένοντας την άφιξη ενός πλασιέ με τον οποίον μοιράζονται τις πιο μεγάλες κραιπάλες τους. Όταν αυτός καταφτάσει, θα αναγκαστούν να αναμετρηθούν με τις αυταπάτες τους.

Προσκήνιο

Καπνοκοπτηρίου 8 & Στουρνάρη, Πολυτεχνείο

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.