Terror

3,5

Ευθύνη ή καθήκον; Αυτό το ερώτημα βρίσκεται στον πυρήνα του δικαστικού δράματος του Γερμανού συγγραφέα Φέρντιναντ φον Σίραχ, που ανεβάζει με μεστή σκηνοθεσία ο Γιώργος Οικονόμου.

Terror

Ευθύνη ή καθήκον; Αυτό το ερώτημα βρίσκεται στον πυρήνα του δικαστικού δράματος του Γερμανού συγγραφέα Φέρντιναντ φον Σίραχ, που ανεβάζει με μεστή σκηνοθεσία ο Γιώργος Οικονόμου. Το κοινό στη θέση των ενόρκων παρακολουθεί τη δίκη ενός πιλότου της πολεμικής αεροπορίας που πήρε την πρωτοβουλία να καταρρίψει ένα αεροπλάνο της Lufthansa, το οποίο είχε καταλάβει ένας ισλαμιστής τρομοκράτης. Η απειλή της "προσγείωσης" του αεροπλάνου σ’ ένα γήπεδο με 70.000 φίλαθλους όπλισε το χέρι του πιλότου, ο οποίος, ενώ φαίνεται να μην έλαβε σχετική εντολή από τις αρμόδιες αρχές, το κατέρριψε. Είναι αθώος ή ένοχος για τον θάνατο των 164 επιβατών του αεροπλάνου; Στο "Terror", οι ένορκοι-θεατές είναι αυτοί που καλούνται να αποφασίσουν με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας και τη θέση που παίρνουν απέναντι στην έννοια της ατομικής ευθύνης. Ο συγγραφέας αντιλαμβάνεται τη ζωή και όλο τον κόσμο ως μια σκηνή, της οποίας τα δραματικότατα πρόσωπα είμαστε εμείς, οι άνθρωποι. Παραθέτοντας στοιχεία οδηγεί το θεατή να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Terror
Εβίτα Σκουρλέτη

Το κείμενο έχει ενδιαφέρον για τον τρόπο με τον οποίο χτίζει τη δικογραφία και για τις σκέψεις που εγείρει στο θεατή γύρω από το κατά πόσο είμαστε ακόμα ελεύθεροι, για το αν αποδίδεται δικαιοσύνη, αλλά και για το ποιοι αποφασίζουν για εμάς. Η αλήθεια είναι ότι δεν πρωτοτυπεί από άποψη εξέλιξης των χαρακτήρων και με βάση τις τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων στο δικαστήριο δομεί διάφορες αντιθέσεις προκειμένου να προχωρήσει την πλοκή. Στην παράσταση η περιεκτική σκηνοθετική πρόταση του Γιώργου Οικονόμου είναι πυξίδα για να μην χαθεί το μέτρο και για να αναδειχθεί η ιστορία. Το ενδιαφέρον για όλα όσα συμβαίνουν στη σκηνή-δικαστήριο το ενισχύουν και, οι στακάτες, ρεαλιστικές ερμηνείες όλων των πρωταγωνιστών που είναι εξαιρετικά ταιριαστοί στους ρόλους τους. Ο Βασίλης Παλαιολόγος δίνει κύρος στο ρόλο του Προέδρου του Δικαστηρίου, η Μαρίνα Ασλάνογλου δίνει νόημα σε κάθε φράση, σε κάθε στοιχείο που εκφράζει η Κα Νέλσον-εισαγγελέας και με τις ερωτήσεις της καταφέρνει να πυροδοτήσει το μηχανισμό της σκέψης και της αμφιβολίας στους ενόρκους, ο Μιχάλη Αλικάκος έχει μπει για τα καλά στο πετσί του ρόλου που ερμηνεύει, του κυρίου Μπίγκλερ-συνήγορου Υπεράσπισης, ο Γιώργος Σπάνιας χτίζει με αμεσότητα το ρόλο του κατηγορούμενου Λαρς Κοχ, η Βιργινία Ταμπαροπούλου που υποδύεται την κυρία Μάιζερ, τη μοναδική μάρτυρα κατηγορίας φέρνει τη συγκίνηση στη σκηνή χωρίς υπερβολές και εξάρσεις, αλλά με ένα βαθύ συναίσθημα και ο Δημήτρης Λιόλιος στο ρόλο του μάρτυρα Υπεράσπιστης κυρίου Λάουτερμπαχ παίζει με το μέτρο που απαιτεί το ήθος του έργου. Ζωή και θέατρο, αλήθεια και ψεύδος, τα λάθη και τα πάθη της ανθρώπινης ύπαρξης είναι έννοιες αλληλοτροφοδοτούμενες μέσα από την παράσταση, που φέρνει ενώπινο μας σοβαρά, ουσιαστικού προβληματισμού θέματα.

Terror
Εβίτα Σκουρλέτη

ΑΘΗΝΩΝ Βουκουρεστίου 10, κέντρο, 2103312343. Διάρκεια: 100'.

Περισσότερες πληροφορίες

Terror

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Στις 26 Μαΐου και λίγο μετά τις οχτώ το απόγευμα, ένα αεροπλάνο της Lufthansa ταξιδεύει από το Βερολίνο προς στο Μόναχο με 164 επιβάτες, υπό καθεστώς ομηρίας. Η διαταγή του τρομοκράτη προς τον πιλότο είναι να το ρίξει στο γήπεδο Allianz Arena του Μονάχου, κατά τη διάρκεια του αγώνα Γερμανίας - Αγγλίας, τον οποίο παρακολουθούν 70.000 φίλαθλοι. Η Γερμανική κυβέρνηση ενημερώνεται άμεσα και δύο μαχητικά αεροσκάφη απογειώνονται. Παρακολουθούν την κατάσταση από απόσταση αναπνοής περιμένοντας οδηγίες. Ο νόμος απαγορεύει ρητά στους πιλότους των μαχητικών να καταρρίψουν το πολιτικό αεροσκάφος. Δεν σκοτώνεις αθώους για να προστατέψεις άλλους αθώους. Παραβαίνοντας τις διαταγές όμως ο σμηναγός Λαρς Κοχ το καταρρίπτει για να προστατέψει τους φιλάθλους του γηπέδου.. Η παράσταση αφορμάται από το γεγονός αυτό και καλεί τους θεατές να γίνουν ένορκοι: θα αθωώσουν ή όχι τον Κοχ;

Αθηνών

Βουκουρεστίου 10

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.