Αινιγματικές παραλλαγές

3

Χιούμορ, ευαισθησία και ανατροπές κρύβει αυτό το δραματουργικό μπρα ντε φερ μεταξύ δύο ανδρών, που ερμηνεύουν ωραία, αν και χωρίς εκπλήξεις, ο Γιάννης Μπέζος και ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης. | Powered by Uber

Αινιγματικές παραλλαγές

Έργο προορισμένο να αρέσει θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι "Αινιγματικές παραλλαγές", καθώς δραματοποιούν τη σύγκρουση δύο ανδρών, που ξεκινάει με αφορμή μια δημοσιογραφική συνέντευξη, αλλά στρέφεται τελικά γύρω από την ύπαρξη μιας γυναίκας και τη σχέση τους μαζί της. Οι διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες των ηρώων, δηλαδή του σνομπ και δύστροπου νομπελίστα συγγραφέα, που ζει απομονωμένος σε ένα νησί, και του "ψαρωμένου" δημοσιογράφου που έχει καταφθάσει για να του πάρει συνέντευξη, τροφοδοτούν το κείμενο με ζωηράδα, ενώ οι αποκαλύψεις της πλοκής, που ξετυλίγονται μέχρι και το τελευταίο λεπτό, ξαφνιάζοντας ακόμη και όσους θεατές υποψιάζονται γρήγορα κάποια από τα μυστικά της, κρατούν το ενδιαφέρον σε υψηλά επίπεδα. Εξάλλου, η συγγραφική δεξιότητα είναι εμφανής στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τις κλιμακώσεις, τις συναισθηματικές εναλλαγές και την εκλαϊκευμένη φιλοσοφική διάθεση.

Αινιγματικές παραλλαγές

Ο Γιάννης Μπέζος και ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, αντίστοιχα, ανταποκρίνονται παραπάνω από επαρκώς στους ρόλους, μέσα στην εύρυθμη παράσταση, που συνσκηνοθετεί ο δεύτερος μαζί με τον Σωτήρη Τσαφούλια. Είναι και οι δύο άνετοι, με ωραία χημεία, δεν αποφεύγεται όμως η δημιουργία της εντύπωσης πως το βάρος έχει πέσει περισσότερο στο "πλασάρισμα" των δύο διαφορετικών χαρακτήρων και στις ερμηνευτικές ευκαιρίες που δίνει η αντίστοιξή τους, παρά σε όσα κρύβονται πίσω από τη "βιτρίνα" των ηρώων – σε αυτό το πλαίσιο, πάντως, ο Μπέζος απολαμβάνει τις μεταπτώσεις του δύστροπου ρόλου του, ενώ ο Δαδακαρίδης ερμηνεύει ωραία τον άνδρα που δείχνει να έρχεται δεύτερος σε αυτήν τη μάχη. Η –σκηνοθετική αδεία– προσθήκη του ρόλου της γυναίκας (Σοφία Καλπενίδου), χωρίς να είναι απαραίτητη, προσθέτει ψήγματα λυρισμού και ευαισθησίας.

Πρώτη δημοσίευση: 24/3/2022

Περισσότερες πληροφορίες

Αινιγματικές παραλλαγές

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 80 '

Ο διχασμός, η απομόνωση και οι ανθρώπινες σχέσεις βρίσκονται στο επίκεντρο της συνάντησης ενός νομπελίστα συγγραφέα αποτραβηγμένου από τον κόσμο και ενός δημοσιογράφου που καταφέρνει να του πάρει συνέντευξη. Ο Αμπέλ Ζνόρκο είναι ένας συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ που ζει μόνος, αποτραβηγμένος στο Ροσβανοϋ, ένα μικρό νησί στη Θάλασσα της Νορβηγίας, αποφεύγοντας τα πάντα και ειδικά τους ανθρώπους. Έχοντας πρόσφατα εκδώσει το 21ο του βιβλίο που έχει γίνει τεράστια επιτυχία, δέχεται να δώσει συνέντευξη σε έναν δημοσιογράφο που τον πολιορκεί καιρό τον Έρικ Λάρσεν. Άραγε πόσο τυχαία επέλεξε ο Αμπέλ Ζνόρκο τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο και πόσο τυχαία επέλεξε ο Έρικ Λάρσεν τον συγκεκριμένο συγγραφέα; Αυτό το έργο επέλεξε ο Σ. Τσαφούλιας για την πρώτη σκηνοθετική του απόπειρα που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα 30.000 θεατές με τον Γιάννη Μπέζο και τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη σε δύο ερμηνείες που βραβεύτηκαν από τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού του "α".

Βεάκη

Στουρνάρη 32

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Lost & Found": Ένα σύγχρονο έργο για τη μετανάστευση σε σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου

Μια σύγχρονη θεατρική ματιά στην ευθραυστότητα και την ανθρώπινη ταυτότητα παρουσιάζεται στο Θέατρο Altera Pars με το "Lost & Found" της Nalini Vidoolah Mootoosamy.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/02/2026

"Η πολιορκία του Λένινγκραντ": Μια δυστοπική ιστορία στο Bios

Δύο γυναίκες, έγκλειστες σε μουσειακές προθήκες ενός αβέβαιου αύριο, παίζουν σε λούπα την επιβίωσή τους. Η Ειρήνη Δράκου σκηνοθετεί μια κωμικοτραγική ελεγεία για την τέχνη που αρνείται να πεθάνει, αναζητώντας φως μέσα στο σκοτάδι της λήθης.

Έτσι θα μοιάζει το Ηρώδειο της επόμενης μέρας

Το εμβληματικό Ωδείο εισέρχεται σε τροχιά ριζικής αποκατάστασης και αυτό είναι το σχέδιο για την ολική αναγέννηση του κορυφαίου τοπόσημου. Με τριετές "λουκέτο", στατικές ενισχύσεις και σύγχρονες υποδομές, το Υπουργείο Πολιτισμού θωρακίζει το μνημείο, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα κρυμμένους θησαυρούς και αθέατα ψηφιδωτά.

"The Creatures Conversations – Witches": Η δύναμη των σύγχρονων "μαγισσών" στο Θέατρο Ροές

Η ομάδα Kaviria Dance Co. μετατρέπει τη μαγεία σε πράξη χειραφέτησης μέσα από μια παράσταση σύγχρονου χορού.

5 + 1 θεατρικές επαναλήψεις ξανά στο σανίδι

Έξι θεατρικές παραστάσεις που επιστρέφουν τον Φεβρουάριο αλλά και στις αρχές Μαρτίου (από 28/02 έως 03/03).

Περιπλανώμενοι στην ιστορία της Μέσης Ανατολής, (ξανά) θυμόμαστε τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος

Μια παράσταση-διάλογος με το παρόν, το παρελθόν και το σήμερα, σε κείμενο της αμερικανίδας ακτιβίστριας Naomi Wallace παίζεται στο Τρένο στο Ρουφ.

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας (23/02-01/03)

Συγκεντρώσαμε τις θεατρικές παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 23 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου.