Μάκμπεθ-ο κύκλος του στΑΙΜΑτος

3,5

Ο Δημήτρης Μυλωνάς διασκευάζει το έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε τραγωδία τριών ατόμων, διατηρώντας την ουσία του έργου και θέτοντας διαχρονικά ερωτήματα για την ηθική φύση του ανθρώπου.

Μάκμπεθ, ο κύκλος του στΑΙΜΑτος

Ο στρατηγός Μάκμπεθ ποθεί την εξουσία και, γυρίζοντας νικητής απ' τον πόλεμο, αποφασίζει να κάνει ο ίδιος πράξη την προφητεία που του έδωσαν τρεις μάγισσες, ότι δηλαδή θα γίνει βασιλιάς. Με τη στήριξη της γυναίκας του, της Λαίδης Μάκμπεθ, σκοτώνει τον κάτοχο του στέμματος και για να είναι ασφαλής δολοφονεί τους μάρτυρες του εγκλήματος, αλλά και τους γιους και τους φίλους εκείνων που δολοφόνησε. Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ στρέφει το βλέμμα του στον βασιλιά και τη βασίλισσα με μεγάλη ακρίβεια. Παρακολουθεί τις δράσεις και τις συνέπειες των πράξεών τους, την ίδια την εξέλιξη των χαρακτήρων τους, σαν ένας "ελισαβετιανός Αριστοτέλης", ακολουθώντας δηλαδή τους νόμους της ενδελέχειας που, σύμφωνα με τον Έλληνα φιλόσοφο, διέπουν την αρχαία τραγωδία. Καταγράφει τις ενδότερες σκέψεις τους δίχως να λογοκρίνει την ωμότητά τους και ρίχνει φως στα απύθμενα βάθη της ανθρώπινης ψυχής. Καταγράφοντας, λοιπόν, το μακάβριο φονικό γαϊτανάκι, πετυχαίνει κάτι σημαντικό σε επίπεδο κοινωνιολογικής παρατήρησης: ξεσκεπάζει την προβληματική ηθική και το θρυμματισμένο ψυχισμό που απορρέουν από το ασυγκράτητο πάθος για εξουσία. Σ’ αυτό το έργο η σκέψη του φόνου και το αδίστακτο γάντζωμα πάνω της διαποτίζει τα πάντα. 

Μάκμπεθ, ο κύκλος του στΑΙΜΑτος

Η τραγωδία αυτή βασίζεται στους δυο βασικούς ήρωές της, με τρίτο δραματικό πρόσωπο τον κόσμο, δηλαδή βοηθητικούς χαρακτήρες που κινούνται γύρω τους σαν χορός. Σε αυτήν τη σκέψη βασίστηκε, πιθανότατα, η ιδέα της διασκευής τριών ατόμων στο κλασικό έργο από τον Δημήτρη Μυλωνά. Μέσα από τους δύο βασικούς χαρακτήρες ανέδειξε τη μεγαλομανία που κάνει το έργο διαχρονικά επίκαιρο, προκλητικό και απολύτως ενδιαφέρον. Ο Μυλωνάς καυτηριάζει το αχόρταγο "είναι" μας, παρουσιάζοντας τον Μάκμπεθ ως έναν κοινό άνθρωπο, που μάλλον επιφυλακτικά, αποφασίζει να αφήσει την παλιά ζωή του και να ενδυθεί την ιστορία του σαιξπηρικού ήρωα, να ζήσει ξανά από την αρχή. Ο Γιάννης Νταλιάνης ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο χωρίς να υπερβάλλει στη σωματοποίηση της έντασης που τον διακατέχει, αλλά και χωρίς να χάσει τη φυσική ευγένεια που τον χαρακτηρίζει. Λίγο υψηλότεροι τόνοι θα δημιουργούσαν στο θεατή την αίσθηση επικινδυνότητας ενός ηφαιστείου που σιγοβράζει. Η Άννα Ελεφάντη ταιριάζει εξαιρετικά με το ρόλο της Λαίδης Μάκμπεθ, της γυναίκας-δηλητήριο που βρίσκεται πιο κοντά στον κόσμο των ενστίκτων, της φύσης, στον παγανισμό και αυτό σκιαγραφείται πολύ ωραία μέσα στον λειτουργικό σκηνικό χώρο της Στέφης Πανταβού

Η ατμόσφαιρα της παράστασης ενισχύεται από τα καλοσχεδιασμένα κοστούμια της Άρτεμις Φλέσσα, το φωτισμό του Γιώργου Αγιαννίτη και την κίνηση που επιμελείται η Ειρήνη Κυρμιζάκη. Στο στόχο της, που είναι η προβολή του αγώνα για εξουσία, ο εξαιρετικός Θανάσης Βλαβιανός κρατά κομβικούς ρόλους (αυλικός, βασιλιάς, στρατηγός) που φωτίζουν τη θολή ατμόσφαιρα του ακράτητου πάθους, η οποία οδηγεί τον Μάκμπεθ σε ματωμένα μονοπάτια.

Περισσότερες πληροφορίες

Μάκμπεθ-ο κύκλος του στΑΙΜΑτος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Ο «Μακμπέθ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ επαναπροσδιορίζεται σε μια διασκευή για τρία πρόσωπα, αποκαλύπτοντας την εμπειρία των ηρώων για την εξουσία και την αιώνια μάχη των δύο φύλων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αγλαΐα Παππά: "Κάθε συνάντηση με την Εκάβη, την Κασσάνδρα, την Ελένη είναι τύχη"

Πρωταγωνίστρια που καθηλώνει, η Αγλαΐα Παππά μάς μίλησε για την παράσταση "Τρωάδες" στο Tempus Verum και τη συνάντησή της με τη σκηνοθέτρια Violet Louise.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
05/02/2023

Η "Έντα Γκάμπλερ" είναι η γνωμάτευση της εποχής μας

Το έργο του Ίψεν, που σκιαγραφεί ψυχαναλυτικά τον άνθρωπο του σήμερα, ανεβαίνει στη σκηνή του Bios.

Τελευταίες παραστάσεις για το "Μεφίστο" στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η εμπνευσμένη παράσταση από το έργο του Κλάους Μαν ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες.

"Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι": Μια μυθική συνάντηση του Τζον Μάλκοβιτς με τον Τιμοφέι Κουλιάμπιν στη Στέγη

Από την κεντρική σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεκινάει η διεθνής περιοδεία της παράστασης που φέρνει στην ίδια παράσταση δύο ηθοποιούς παγκόσμιου βεληνεκούς και τον πλέον ανερχόμενο Ευρωπαίο σκηνοθέτη στο σπουδαίο έργο του Μπερνάρ Μαρί Κολτές.

Ο Ανδρέας Πασπάτης είναι "Σόλο" στην τοποθεσία Άβατον

Αφού μας εξήγησε πώς είναι να μένεις μόνος στο "Διαβάστηκε", ο τίτλος "Σόλο" ήταν ουσιαστικά αναμενόμενος για νέα του παράσταση.

Δύο θιασαρχίνες σε νέες παραστάσεις

Η Μαίρη Ραζή στο θέατρο Πρόβα και η Μαίρη Ιγγλέση στο θέατρο "Ελεύθερη έκφραση"