Frida κι Άλλο

4

Η video art συναντάει το θέατρο σε αυτήν την υψηλής αισθητικής πολυμεσική παράσταση-αφιέρωμα στη Φρίντα Κάλο.

Frida κι Άλλο

Η video art συναντάει το θέατρο σε αυτήν την υψηλής αισθητικής πολυμεσική παράσταση-αφιέρωμα στη Φρίντα Κάλο.

Frida κι Άλλο - εικόνα 1

Πληθωρική: αυτή η λέξη ταιριάζει γάντι στη Μεξικανή ζωγράφο, που ζωγράφιζε πρωτίστως από και με την ψυχή της. Χαρακτηρίζει όμως και την παράσταση των Fly Τheatre, της ομάδας που μας σύστησε πέρυσι με την ιστορία της Μικρασιάτισσας «Αγγελικής» τη δουλειά της πάνω στο σωματικό θέατρο. Στη φετινή παράσταση η αισθητική και ο στόχος τους μετατοπίζονται, καθώς η γυμνή όψη αντικαθίσταται από το πλουραλιστικό περιβάλλον που δημιουργεί με τη βοήθεια της τεχνολογίας ο Robin Beer, ο οποίος δικαίως μπορεί να θεωρηθεί συνοδοιπόρος και συμπρωταγωνιστής της Κατερίνας Δαμβόγλου.

Frida κι Άλλο - εικόνα 2

Η Φρίντα εξιστορεί την πολυτάραχη ζωή της με οδηγό τα λίγο πολύ­ γνωστά γεγονότα που καθόρισαν την έντονη προσωπικότητά της και μοιραία την τέχνη της (το ατύχημα που την καθήλωσε σε μια ζωή πόνου, η πολυκύμαντη σχέση της με τον Ντιέγκο Ριβέρα, η γνωριμία της με εξέχουσες προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής σκηνής, η διεθνής αναγνώριση) και η Κατερίνα Δαμβόγλου ερμηνεύει τη ζωγράφο ως μια εξτραβαγκάν φιγούρα, ντίβα και «drama queen», με μνημειακό στήσιμο, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην κίνηση των χεριών της, και με χαρακτηριστική εκφορά λόγου, που προσομοιάζει στα ισπανικά και προσδίδει μουσικότητα. Η ερμηνεία της αποδίδει την εξπρεσιονιστική προσωπικότητα της μικροσκοπικής –μόνο στο σώμα– Φρίντα Κάλο, δημιουργώντας όμως μια μονοτονία ύφους που ίσως κουράσει κάποιους.

Οι κάθε είδους προβολές γύρω από και πάνω στην ηθοποιό συνομιλούν μαζί της (τις εκτελεί με πραγματική μαεστρία και απόλυτο συντονισμό με τα δρώμενα ο Beer), δεν περιορίζονται σε αναπαραστάσεις των πινάκων της, αλλά δημιουργούν ένα ολόκληρο σύμπαν, εμπνευσμένο και καλαίσθητο και σε μεγάλο βαθμό αποκαθιστούν τη συγκινησιακή φόρτιση, που ζημιώνεται από τη μεγαλόσχημη ερμηνεία της Δαμβόγλου. Χωρίς τη συγκεκριμένη εικαστική σύλληψη, παρά το πολύ καλό κείμενο και την ολόψυχη παρουσία της ηθοποιού, η παράσταση θα ήταν λειψή.

ΘΕΑΤΡΟ 104 Ευμολπιδών 104, Γκάζι, 2103455020. Διάρκεια: 75΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Frida Κι Άλλο

  • Performance
  • Διάρκεια: 75 '

Η Κ. Δαμβόγλου ερμηνεύει τη Μεξικανή ζωγράφο Φρίντα Κάλο και ο R. Beer δημιουργεί ζωντανά ήχους και βίντεο, πλάθοντας έτσι τον κόσμο γύρω της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ποιο έργο του Θανάση Τριαρίδη παίζεται για τρίτη χρονιά στο Olvio;

Οι πραγματικότητες, οι αδικίες και οι γκρίζες ζώνες της κοινωνίας απασχολούν τον Θανάση Τριαρίδη στο "Να ξέρετε πως αυτό που ακούτε είναι σφύριγμα τρένου". Στο πλαίσιο της παράστασης, που συνεχίζει για 3η χρονιά, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τον ανώτατο δικαστικό Χρήστο Ράμμο και τον ακτιβιστή και διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/02/2026

Το ιστορικό music hall "Μέδουσα" ξανά ζει

Η Αθήνα ξαναβρίσκει το θρυλικό της σαββατόβραδο στη "Μέδουσα". Το ιστορικό music hall που ταυτίστηκε με τον Γιώργο Μαρίνο αναβιώνει και συνεχίζει να ξαναβάζει φωτιά στη διασκέδαση με νέους συντελεστές.

Παράσταση-αφιέρωμα στον ελληνισμό της Αυστραλίας της δεκαετίας του ‘60 στο Αγγέλων Βήμα

"Έφυγες με το Πατρίς": Ένα θεατρικό ταξίδι μνήμης στο Αγγέλων Βήμα σε σκηνοθεσία Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου με τους Γιάννης Ντάσιος, Λίλη Τέγου και Γιάννης Τσιώμου να πρωταγωνιστούν.

"Άσπρο Μαύρο": Τελευταίες παραστάσεις στην Αθήνα και έναρξη περιοδείας

Η σπαρακτική υπαρξιακή σύγκρουση πίστης και απόγνωσης του Cormac McCarthy ολοκληρώνει τον κύκλο της στο Θέατρο Επί Κολωνώ και ταξιδεύει στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στο τιμόνι της σκηνοθεσίας ο Αντώνης Καφετζόπουλος, που συμπρωταγωνιστεί με τον Ζερόμ Καλούτα.

"Δημοκράτορες" του Γιάννη Αποσκίτη: Τελευταίες παραστάσεις

Μια μαύρη, γκροτέσκα κωμωδία για την εξουσία, την παράνοια και τα όρια της επιστήμης είναι το έργο του Γιάννη Αποσκίτη, που παίζεται για λίγο ακόμα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

"Ο σωσμένος" στο Cartel: Μπισμπίκης–Κιτσοπούλου σε μια απροκάλυπτη συνάντηση

Η νέα παράσταση του "Σωσμένου" στο Cartel φέρνει τη συνάντηση Μπισμπίκη και Κιτσοπούλου, με ρεαλισμό, σκληρή θεματολογία και αθηρόστομη ειλικρίνεια, ενώ η μουσική του Μπάμπη Παπαδόπουλου καθορίζει την ατμόσφαιρα της αναμενόμενης πρεμιέρας.

Τρεις θεατρικές παραστάσεις επιστρέφουν στο σανίδι

Τέσσερις γυναίκες ηθοποιοί ανεβαίνουν στη σκηνή για να ερμηνεύσουν ξανά τρεις βαθιά ανθρώπινες παραστάσεις που συγκαταλέγονται στις θεατρικές επαναλήψεις της σεζόν που επιστρέφουν για δεύτερη χρονιά.