Άμλετ

3

Καλές στιγμές αλλά και αδυναμίες, σε μια παράσταση που επιβεβαιώνει το δημοφιλή χαρακτήρα του έργου καθώς και τις δυσκολίες της αναμέτρησης μαζί του.

Άμλετ

Κάθε φορά που ανεβαίνει ο «Άμλετ» το ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο προσανατολισμός της παράστασης. Καθώς μιλάμε για ένα έργο τεράστιου ιδεολογικού εύρους και πολλαπλών επιπέδων –φιλοσοφικών, πολιτικών, υπαρξιακών, ψυχαναλυτικών–, είναι μάλλον αδύνατο να το μεταχειριστεί κάποιος στην πληρότητά του. Παρά το τραγικό ή το ποιητικό μεγαλείο, πάντως, παραμένει ένα έργο που στον πυρήνα του πυροδοτείται από ένα δημοφιλή λαϊκό μύθο. Ο Λεβάν Τσουλάτζε επικεντρώνεται στη δύναμη της ιστορίας και διαβάζει το έργο περισσότερο ως οικογενειακό δράμα παρά ως ποιητική ή πολιτική τραγωδία. Χαρακτηριστικά, π.χ., η παράσταση δεν ξεκινάει με τη σκηνή του φαντάσματος, αλλά με τη γαμήλια δεξίωση Γερτρούδης και Κλαύδιου, εισάγοντας τους θεατές αμέσως στο πρόβλημα που βασανίζει τον Άμλετ. Χάρη στη λιτή (αν και σε σημεία πεζή) μετάφραση και στη δραματουργία, η ιστορία κατεβαίνει με άνεση στην πλατεία, σε μια πολύ εύρυθμη εκδοχή.

Κέντρο βάρους είναι ο σάπιος, υπό κατάρρευση οίκος εντός του οποίου συγκεντρώνεται η δράση (σκηνικά: Σταύρος Λίτινας), όπου και κλείνονται ερμητικά οι αντικρουόμενοι πόλοι του έργου. Η σκηνοθετική ανάγνωση περιορίζει την ερμηνευτική δυναμική, καθώς μοιάζει να παρουσιάζει μια ιδιωτική ιστορία χωρίς ευρύτερη προοπτική, στη γραμμή που ακολουθεί όμως αποζημιώνει με ωραίες σκηνικές ιδέες, όπως η δράση on και off stage, η απόδοση της «τρέλας» του Άμλετ, η αυτοκτονία της Οφηλίας, η θεατρική παρουσία του Ηθοποιού κ.λπ. Είναι επίσης ενδιαφέρουσα η συνεχής παρουσία του κωμικού διδύμου Δ. Καπετανάκος - Δ. Διακοσάββας, που λειτουργεί ως ένα απολύτως γειωμένο αντίπαλον δέος μέσα σε ένα σύμπαν υπερβατικών παθών.

Άμλετ - εικόνα 1

Από τους ηθοποιούς, η Ιωάννα Παππά ερμηνεύει ώριμα την Οφηλία και σε καίριες σκηνές συμβάλλει στο να αποκτήσει η παράσταση ποιητικό μέγεθος. Ωραίος είναι και ο τρόπος με τον οποίο η σκηνοθεσία καταδεικνύει την πατρική εξουσία επάνω της, με τον Θοδωρή Κατσαφάδο να αποδεικνύει τη σκηνική του άνεση, αλλά καθιστώντας μάλλον συμπαθητικό τον Πολώνιο. Ο Άρης Λεμπεσόπουλος υποδύεται με μανιέρα, αλλά εύστοχα μέσα στο πλαίσιο του αστικού δράματος τον Κλαύδιο (η σκηνή της προσευχής είναι από τις ωραιότερες της παράστασης), ενώ η Γερτρούδη της Πέμης Ζούνη παραμένει αδιευκρίνιστη.

Ο Τάσος Ιορδανίδης (Άμλετ) είναι μετρημένος κι εσωτερικός, χρειάζονται μόνο καλύτερο έλεγχο οι εξάρσεις του, ενώ οι σκηνές του με την Παππά και τον Ιάσονα Παπαματθαίου (Οράτιος) είναι από τις πιο δουλεμένες της παράστασης. Αυτό που αδικεί το εγχείρημα τελικά δεν είναι ο ερμηνευτικός περιορισμός, αλλά η επίμονη προσπάθεια του σκηνοθέτη να δημιουργήσει ατμόσφαιρες και να εντυπωσιάσει κάνοντας κατάχρηση φωτιστικών εφέ, υποβλητικής μουσικής, καπνών κ.λπ. Ο εκμοντερνισμός της όψης δεν ενοχλεί, δημιουργείται ωστόσο ανακολουθία όταν σε μια παράσταση όπου έχουν ήδη εμφανιστεί σύγχρονα όπλα (και τσιγάρα, και mp3), λαμβάνει χώρα μια ξιφομαχία.

ΑΝΕΣΙΣ Λεωφ. Κηφισιάς 14, ­Αμπελόκηποι, 2107488881. Διάρκεια: 150΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Άμλετ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 150 '

Η παράσταση επικεντρώνεται στη δύναμη της σαιξπηρικής ιστορίας που πραγματεύεται διαχρονικά ζητήματα σχετικά με την πολιτική, την εξουσία και την ηθική και την κατεβάζει με άνεση στην πλατεία σε μια πολύ εύρυθμη σκηνική εκδοχή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πέντε ραντεβού στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Με σύγχρονα ελληνικά έργα, μία επανάληψη, δύο πολυαναμενόμενες ξένες μετακλήσεις και μια σημαντική πολιτική μαρτυρία συνεχίζεται το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, σε Μικρή Επίδαυρο και Πειραιώς 260, την εβδομάδα 10-16 Ιουλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
09/07/2025

Ακρόαση από το θέατρο Αγγέλων Βήμα με προορισμό τη θεατρική Αυστραλία

Ένα θεατρικό αφιέρωμα στη σύγχρονη δραματουργία της Αυστραλίας ετοιμάζει το Αγγέλων Βήμα για τη σεζόν 2025-26.

"Η θάλασσα και ο γέρος": Ο Τάσος Νούσιας στον συγκλονιστικό ρόλο του Σαντιάγο, στην Ηλιούπολη

Ο βραβευμένος Τάσος Νούσιας πρωταγωνιστεί, για 2η χρονιά, στην παράσταση "Η Θάλασσα και ο Γέρος" – μια θεατρική μεταφορά του αριστουργήματος του Έρνεστ Χέμινγουεϊ "Ο Γέρος και η Θάλασσα", σε σκηνοθεσία Μαρλέν Καμίνκσι.

"Στο τσακ!" της Δήμητρας Παπαδοπούλου – Η ξεκαρδιστική κωμωδία επιστρέφει

Η ανατρεπτική κωμωδία της Δήμητρας Παπαδοπούλου "Στο τσακ!" επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης και υπόσχεται γέλιο μέχρι δακρύων, μέσα από παρεξηγήσεις, σύγχρονες σχέσεις και... εκπλήξεις στο τσακ.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου συνεχίζει την καλοκαιρινή της περιοδεία

Έχοντας ήδη επισκεφτεί κάποια θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, η κατά Τερζόπουλο "Ορέστεια" συνεχίζει να περιοδεύει με τελευταίο σταθμό το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Αποκλειστικό: Ένα θερινό σινεμά γεννιέται στο Επί Κολωνώ

Το Επί Κολωνώ είναι μια κυψέλη πολιτισμού που δεν σταματά να ονειρεύεται και να μοιράζεται ιδέες και εμπειρίες. Φέτος, μετατρέπει την αυλή του σε θερινό σινεμά, προσκαλώντας μας σε βραδιές ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, κάτω απ’ τον πλάτανο.

"Ιφιγένεια / Βορά": Από τον βωμό της Αυλίδας, στη σκηνή της Πειραιώς

"Ήρθα εδώ, να δω τη θάλασσα, να διαλογιστώ, ν’ αλλάξω. Πάντα μπορείς να ξαναρχίζεις…". Με αυτή τη φράση ξεκινά το ταξίδι της Ιφιγένειας, όχι στην Αυλίδα αυτή τη φορά, αλλά στην Πειραιώς 260, μέσα από τον θεατρικό μονόλογο "Ιφιγένεια / Βορά", σε κείμενο της Βίβιαν Στεργίου και σκηνοθεσία της Αικατερίνης Παπαγεωργίου.