Ο "Μεφίστο" του Κλάους Μαν σε ένα one man show

Το σπουδαιότερο σκοτεινό και αντιφασιστικό μυθιστόρημα του συγγραφέα παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Νικόλα Βαγιονάκη.

Μεφίστο Θανάσης Καρατζάς©

Ο Νικόλας Βαγιονάκης βασίζεται στο σπουδαιότερο μυθιστόρημα του Κλάους Μαν "Μεφίστο” και παρουσιάζει τη δική του θεατρική διασκευή για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε δική του δραματουργική επεξεργασία, χορογραφίες, σκηνοθεσία και ερμηνεία, κείμενο και μετάφραση της Ειρήνης Δερμιτζάκη.
Εμπνευσμένο από τον μύθο του Φάουστ, το πιο σκοτεινό και αντιφασιστικό έργο του συγγραφέα που δημοσιεύτηκε το 1936, ανήκει στα κλασικά της γερμανικής λογοτεχνίας του Μεσοπολέμου αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας και χαρτογραφεί την ταραγμένη εποχή που αποτέλεσε προπομπό της επικράτησης του ναζιστικού καθεστώτος· μια εποχή που δυστυχώς καθρεφτίζει με πολλούς τρόπους τη δική μας.

Μεφίστο
Θανάσης Καρατζάς©

Κεντρικός ήρωας είναι ο φιλόδοξος, χαρισματικός και ματαιόδοξος ηθοποιός Χέντρικ Χέφγκεν, ο οποίος ξεκινάει την καριέρα του από το Θέατρο Τέχνης του Αμβούργου και μιλά για ένα ισοδύναμο επαναστατικό θέατρο, μέχρι που γίνεται το αστέρι του τρίτου Ράιχ. Μέσα από την ιστορία του ξεδιπλώνεται η ιστορία της ανθρωπότητας, από το μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης μέχρι την χυδαιότητα και την κτηνωδία.

Μεφίστο
Θανάσης Καρατζάς©

Παίζει πρωταγωνιστικούς ρόλους, νιώθει όμως επαρχιώτης. Γι’ αυτό μετακομίζει στο Βερολίνο όπου γίνεται διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Ο ρόλος του "Μεφίστο” είναι αυτός που τελικά τον απογειώνει. Προκειμένου να επιβιώσει όμως μέσα στο τρίτο Ράιχ, που πλέον ελέγχει τα πάντα, ξεπουλάει τα ιδανικά και τις αξίες του. "Είναι ο άνθρωπος που μετατρέπει τον κόσμο των ονείρων σε εφιάλτη, γίνεται ο παλιάτσος μιας ανήθικης εξουσίας και διασκεδάζει πλέον δολοφόνους", όπως έχει πει ο Νικόλας Βαγιονάκης στο "α”.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Εύας Νάθενα, η μουσική επιμέλεια του Βασίλη Χριστακέα και οι φωτισμοί των Νικόλα Βαγιονάκη και Παναγιώτη Μπούκα. Το κοστούμι είναι Sur Mesure by TakisGiannetos. Το trailer της παράστασης υπογράφει ο Κωνσταντίνος Οικονόμου, ενώ οι στίχοι του τραγουδιού "Καλωσορίσατε" που ακούγεται στην παράσταση είναι του Γιάννη Κότσιρα. 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μεφίστο

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 75 '

Σε διασκευή της Ειρ. Δερμιτζάκη παρουσιάζεται το ομώνυμο μυθιστόρημα του Κλάους Μαν, η ιστορία του ηθοποιού Χέντρικ Χέφγκεν, από το ξεκίνημά του στο Θέατρο Τέχνης του Αμβούργου το 1926, οραματιζόμενος ένα επαναστατικό ισοδύναμο θέατρο, μέχρι την ανάδειξή του σε αστέρι του Γ΄ Ράιχ μια δεκαετία αργότερα. Η μετάβαση του στο Βερολίνο προκειμένου να καθιερωθεί σαν πρωταγωνιστής στο Θέατρο συμπίπτει με την άνοδο του φασισμού, που εξευτελίζει και χειραγωγεί την ανθρώπινη υπόσταση. Συνάπτει, έτσι, συμφωνία με τον διάβολο, προδίδει τα ιδανικά και τις αξίες του, και στο τέλος μεταμορφώνεται σε μαϊμού της εξουσίας. Ένας παλιάτσος που διασκεδάζει δολοφόνους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.