Ηλέκτρα

Μ' ένα θίασο γνωστών πρωταγωνιστών και τη νεαρή Στεφανία Γουλιώτη στον επώνυμο ρόλο, θα δούμε (όσοι τυχεροί προλάβαμε να βγάλουμε εισιτήρια…) τη sold-out «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Πέτερ Στάιν, αυτό το σαββατοκύριακο στην Επίδαυρο.

Ηλέκτρα

Ο Στάιν, oι νέοι και οι σταρ

Μ' ένα θίασο γνωστών πρωταγωνιστών και τη νεαρή Στεφανία Γουλιώτη στον επώνυμο ρόλο, θα δούμε (όσοι τυχεροί προλάβαμε να βγάλουμε εισιτήρια…) τη sold-out «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Πέτερ Στάιν, αυτό το σαββατοκύριακο στην Επίδαυρο.

Ηλέκτρα - εικόνα 1

Είναι αδιαμφισβήτητα η μεγάλη φετινή παραγωγή των Επιδαυρίων η «Ηλέκτρα» (413 π.Χ) του Σοφοκλή διά χειρός Πέτερ Στάιν, ικανή να προσελκύσει (όπως κι έγινε) ένα διευρυμένο θεατρόφιλο κοινό: τους θαυμαστές των Ελλήνων πρωταγωνιστών αλλά κι εκείνους του διακεκριμένου και αρχαιομαθούς Γερμανού σκηνοθέτη, γνώριμου στο ελληνικό κοινό από την «Ορέστεια», την «Πενθεσίλεια» αλλά και την πιο πρόσφατη «Μήδεια». Στο ρόλο της Κλυταιμνήστρας θα δούμε την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, του Παιδαγωγού τον Γιάννη Φέρτη και του Αίγισθου τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο. Από εκεί και πέρα, τον Ορέστη θα υποδυθεί ο 24χρονος Αποστόλης Τότσικας, τη Χρυσόθεμη η 26χρονη Κόρα Καρβούνη, τον Πυλάδη ο μόλις 20χρονος Μίλτος Σωτηριάδης, ενώ την ίδια την Ηλέκτρα η –σχεδόν άγνωστη– 26χρονη απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου Στεφανία Γουλιώτη. «Ήθελα πολύ νέους, άπειρους σχεδόν, ηθοποιούς για τους βασικούς ρόλους», δήλωσε ο Στάιν σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, για να συμπληρώσει: «Πάντα βέβαια με το στήριγμα των έμπειρων και καθιερωμένων συμπρωταγωνιστών τους». Η ιδιότυπη διαδικασία των προβών, με τους ηθοποιούς να διαμένουν επί πέντε εβδομάδες στο κτήμα του Στάιν στην Ούμπρια της Ιταλίας και να δουλεύουν φράση-φράση το έργο (βάσει της μετάφρασης του Μίνωα Βολανάκη, της επιμέλειας του Πέτρου Μάρκαρη αλλά και με επιπρόσθετη επεξεργασία από τον ίδιο το θίασο), αναμένουμε ότι θα συνέβαλε στη δημιουργία ομαδικού πνεύματος.

Ποια είναι όμως η σκηνοθετική ματιά του Στάιν στην «Ηλέκτρα»; «Η ίδια η ιστορία του έργου», όπως τόνισε. «Για μένα, το να εξιστορείς τα όσα πραγματεύεται το έργο, μένοντας όσο γίνεται πιο πιστός στο πνεύμα του συγγραφέα, έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το να δείξεις, λόγου χάρη, την Ηλέκτρα ως Παλαιστίνια. Αν αρχίσεις να προσθέτεις σύγχρονα στοιχεία σ' ένα τόσο κλασικό κείμενο, το πιθανότερο είναι να το καταστρέψεις».

Όσον αφορά την ίδια την Ηλέκτρα, ο Στάιν την προσεγγίζει ως ένα υστερικό πλάσμα, επισημαίνοντας όμως ότι «όλοι είμαστε κατά βάθος υστερικοί· όλοι βιώνουμε αντιφατικά και αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα. Μόνο που η Ηλέκτρα αδυνατεί να συμβιβαστεί μ' αυτή την εσωτερική της σύγκρουση».

Ηλέκτρα - εικόνα 2

Την αίσθηση ενός εικαστικού… στάβλου θα δίνει το σκηνικό του Διονύση Φωτόπουλου: η ορχήστρα θα είναι στρωμένη με άχυρα και θα την περιστοιχίζουν γούρνες με νερό. Το εσωτερικό ανέκδοτο μεταξύ των συντελεστών της παράστασης είναι ότι οι υπεύθυνοι αρχαιολόγοι απαγόρευσαν τη διέλευση ενός κοπαδιού με κατσίκες μέσα από το θέατρο, όπως αρχικά επιθυμούσε ο σκηνοθέτης. «Θα βλέπουν οι θεατές τα άχυρα και τις γούρνες και θα περιμένουν μάταια να δουν και τις κατσίκες!», παραπονέθηκε χαμογελώντας ο Στάιν.

Σημαντικό βέβαια για τα ελληνικά δεδομένα είναι ότι η συγκεκριμένη παράσταση αποτελεί την πρώτη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Ελληνικό Φεστιβάλ, σηματοδοτώντας έτσι την απαρχή μιας σειράς συνεργασιών μεταξύ ξένων σκηνοθετών και Ελλήνων ηθοποιών για το Φεστιβάλ Επιδαύρου.

Παραστάσεις: 10 & 11/8.

INFO

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 27530/22096, 27530/22026, www.hellenicfestival.gr. Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 9 μ.μ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Το κλασικό έργο ως γέφυρα Ελλάδας και Τουρκίας στο Μέγαρο

Μετά την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, η συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη έρχεται στο Μέγαρο στις 16/5, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στην σαιξπηρική ιστορία και έναν πολυπολιτισμικό θίασο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
16/05/2024

Μάθε με να φεύγω

Η πικρή ιστορία άτυχων ερώτων και μοναξιάς του Άκη Δήμου αποδίδεται από τον Γιάννη Σκουρλέτη με μία παράδοξη, queer σκηνική γλώσσα, που γοητεύει με τη δυναμική της. | Powered by Uber| Powered by Uber

Ένας εχθρός του λαού

Παράσταση συλλογικής αφηγηματικής φόρμας που αναδεικνύει το σημαντικού πολιτικού προβληματισμού ιψενικό έργο, αφήνοντας όμως σε δεύτερη μοίρα ζητήματα θεατρικότητας | Powered by Uber

Η "Βότκα μολότοφ" "σκάει" κι αυτό το καλοκαίρι

Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και με τον Τάσο Χαλκιά ως Τσέχοφ επιστρέφει με καλοκαιρινή περιοδεία σε ανοικτά θέατρα της Αττικής.

"Uncanny valley": Οι Rimini Protokoll συμμετέχουν με περφόρμανς στο Athens Digital Arts Festival

Η γερμανική θεατρική ομάδα που δημιούργησε το επιδραστικό θεατρικό κίνημα Reality Trend έρχεται στο Ρεξ, με μια περφόρμανς με πρωταγωνιστή ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ.

"Glorious Epic": Έχεις ξαναδεί σύγχρονο χορό στο Alcatraz Strip Club;

Η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη παρουσιάζει μια "ένδοξη έπικ παράσταση χορού", μια ποιητική αλληγορία για την ομορφιά του αταίριαστου στο πιο φημισμένο στριπ κλαμπ της Αθήνας.

Τα πρώτα residencies του Εθνικού Θεάτρου είναι γεγονός

Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος "Residencies" του Εθνικού ξεκίνησε και τρεις καλλιτέχνες από την Ελλάδα θα ταξιδέψουν σε σημαντικά ευρωπαϊκά θέατρα αλλά και ισάριθμοι από το εξωτερικό θα φιλοξενηθούν από το Εθνικό.