Ηλέκτρα

Μ' ένα θίασο γνωστών πρωταγωνιστών και τη νεαρή Στεφανία Γουλιώτη στον επώνυμο ρόλο, θα δούμε (όσοι τυχεροί προλάβαμε να βγάλουμε εισιτήρια…) τη sold-out «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Πέτερ Στάιν, αυτό το σαββατοκύριακο στην Επίδαυρο.

Ηλέκτρα

Ο Στάιν, oι νέοι και οι σταρ

Μ' ένα θίασο γνωστών πρωταγωνιστών και τη νεαρή Στεφανία Γουλιώτη στον επώνυμο ρόλο, θα δούμε (όσοι τυχεροί προλάβαμε να βγάλουμε εισιτήρια…) τη sold-out «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Πέτερ Στάιν, αυτό το σαββατοκύριακο στην Επίδαυρο.

Ηλέκτρα - εικόνα 1

Είναι αδιαμφισβήτητα η μεγάλη φετινή παραγωγή των Επιδαυρίων η «Ηλέκτρα» (413 π.Χ) του Σοφοκλή διά χειρός Πέτερ Στάιν, ικανή να προσελκύσει (όπως κι έγινε) ένα διευρυμένο θεατρόφιλο κοινό: τους θαυμαστές των Ελλήνων πρωταγωνιστών αλλά κι εκείνους του διακεκριμένου και αρχαιομαθούς Γερμανού σκηνοθέτη, γνώριμου στο ελληνικό κοινό από την «Ορέστεια», την «Πενθεσίλεια» αλλά και την πιο πρόσφατη «Μήδεια». Στο ρόλο της Κλυταιμνήστρας θα δούμε την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, του Παιδαγωγού τον Γιάννη Φέρτη και του Αίγισθου τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο. Από εκεί και πέρα, τον Ορέστη θα υποδυθεί ο 24χρονος Αποστόλης Τότσικας, τη Χρυσόθεμη η 26χρονη Κόρα Καρβούνη, τον Πυλάδη ο μόλις 20χρονος Μίλτος Σωτηριάδης, ενώ την ίδια την Ηλέκτρα η –σχεδόν άγνωστη– 26χρονη απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου Στεφανία Γουλιώτη. «Ήθελα πολύ νέους, άπειρους σχεδόν, ηθοποιούς για τους βασικούς ρόλους», δήλωσε ο Στάιν σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, για να συμπληρώσει: «Πάντα βέβαια με το στήριγμα των έμπειρων και καθιερωμένων συμπρωταγωνιστών τους». Η ιδιότυπη διαδικασία των προβών, με τους ηθοποιούς να διαμένουν επί πέντε εβδομάδες στο κτήμα του Στάιν στην Ούμπρια της Ιταλίας και να δουλεύουν φράση-φράση το έργο (βάσει της μετάφρασης του Μίνωα Βολανάκη, της επιμέλειας του Πέτρου Μάρκαρη αλλά και με επιπρόσθετη επεξεργασία από τον ίδιο το θίασο), αναμένουμε ότι θα συνέβαλε στη δημιουργία ομαδικού πνεύματος.

Ποια είναι όμως η σκηνοθετική ματιά του Στάιν στην «Ηλέκτρα»; «Η ίδια η ιστορία του έργου», όπως τόνισε. «Για μένα, το να εξιστορείς τα όσα πραγματεύεται το έργο, μένοντας όσο γίνεται πιο πιστός στο πνεύμα του συγγραφέα, έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το να δείξεις, λόγου χάρη, την Ηλέκτρα ως Παλαιστίνια. Αν αρχίσεις να προσθέτεις σύγχρονα στοιχεία σ' ένα τόσο κλασικό κείμενο, το πιθανότερο είναι να το καταστρέψεις».

Όσον αφορά την ίδια την Ηλέκτρα, ο Στάιν την προσεγγίζει ως ένα υστερικό πλάσμα, επισημαίνοντας όμως ότι «όλοι είμαστε κατά βάθος υστερικοί· όλοι βιώνουμε αντιφατικά και αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα. Μόνο που η Ηλέκτρα αδυνατεί να συμβιβαστεί μ' αυτή την εσωτερική της σύγκρουση».

Ηλέκτρα - εικόνα 2

Την αίσθηση ενός εικαστικού… στάβλου θα δίνει το σκηνικό του Διονύση Φωτόπουλου: η ορχήστρα θα είναι στρωμένη με άχυρα και θα την περιστοιχίζουν γούρνες με νερό. Το εσωτερικό ανέκδοτο μεταξύ των συντελεστών της παράστασης είναι ότι οι υπεύθυνοι αρχαιολόγοι απαγόρευσαν τη διέλευση ενός κοπαδιού με κατσίκες μέσα από το θέατρο, όπως αρχικά επιθυμούσε ο σκηνοθέτης. «Θα βλέπουν οι θεατές τα άχυρα και τις γούρνες και θα περιμένουν μάταια να δουν και τις κατσίκες!», παραπονέθηκε χαμογελώντας ο Στάιν.

Σημαντικό βέβαια για τα ελληνικά δεδομένα είναι ότι η συγκεκριμένη παράσταση αποτελεί την πρώτη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Ελληνικό Φεστιβάλ, σηματοδοτώντας έτσι την απαρχή μιας σειράς συνεργασιών μεταξύ ξένων σκηνοθετών και Ελλήνων ηθοποιών για το Φεστιβάλ Επιδαύρου.

Παραστάσεις: 10 & 11/8.

INFO

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 27530/22096, 27530/22026, www.hellenicfestival.gr. Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 9 μ.μ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ριχάρδος Γ΄": Κυριακίδης και Visnevski στη θεατρική σεζόν 2027–2028

Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης τολμά τον "Ριχάρδο Γ΄" σε μια διεθνή παραγωγή για τη σεζόν 2027–2028, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Andrew Visnevski, που φωτίζει την εξουσία, την ίντριγκα και την ανθρώπινη φιλοδοξία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/03/2026

Παράσταση και live: "Evelyn Evelyn" με Amanda Palmer & Jason Webley στο 104

Στις 15 Μαρτίου, οι Amanda Palmer και Jason Webley έρχονται στο Θέατρο 104, για να παρακολουθήσουν την παράσταση "Evelyn Evelyn" και να συμμετάσχουν σε ένα μοναδικό live, γεμάτο μουσική και θεατρική ενέργεια.

Πότε ο Ντοστογιέφσκι έγινε δημοφιλής θεατρικός συγγραφέας; Ομιλία στην Αλεξάνδρεια

Διάλεξη με αφορμή την παράσταση "Η Ήμερη και το εικόνισμα", εξετάζοντας πότε ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι έγινε δημοφιλής θεατρικός συγγραφέας. Θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο τέχνης Αλεξάνδρεια και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το Εθνικό Θέατρο ανοίγει δικό του ραδιόφωνο

Το Εθνικό Θέατρο εγκαινιάζει το δικό του διαδικτυακό ραδιόφωνο, ανοίγοντας έναν νέο δίαυλο επικοινωνίας με το κοινό. Το "Ραδιόφωνο | The National Theatre Web Radio" φέρνει την καλλιτεχνική δημιουργία, τις παραστάσεις και τους ανθρώπους του θεάτρου… on air.

Νέες φωτογραφίες από τον "Κο Ζυλ" του Θωμά Μοσχόπουλου

Η νέα παράσταση "Ο Κος Ζυλ", σε κείμενο και σκηνοθεσία του Θωμάς Μοσχόπουλος, με πρωταγωνιστές τους Γιάννης Καράμπαμπας, Νίκος Κοσώνας και Θεόβη Στύλλου, προτείνει μια σύγχρονη, τολμηρή ανάγνωση της "Δεσποινίς Τζούλια", εστιάζοντας στις σχέσεις εξουσίας, επιθυμίας και κοινωνικής σύγκρουσης.

O Χρήστος Βαλαβανίδης ήταν ένας από τους πιο ευγενείς "εργάτες" του ελληνικού θεάτρου

Η διαδρομή, οι μεγάλοι σταθμοί και το τελευταίο "αντίο" στον ηθοποιό που σφράγισε με την παρουσία του την ελληνική τέχνη.

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας (09-15/03)

Συγκεντρώσαμε τις θεατρικές παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 9 έως 13 Μαρτίου 2026 και ξεχωρίζουν.