Ελίνα Γιουνανλή©
Το επιβλητικό Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας, ένας από τους πιο φιλόξενους ανοιχτούς πολιτιστικούς χώρους της Αττικής, ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τη θερινή σεζόν με δύο ξεχωριστές προτάσεις που ποντάρουν στο γέλιο. Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου θα παιχτεί η "Ειρήνη-Μια επίσκεψη στο έργο του Αριστοφάνη" σε σκηνοθεσία και σύλληψη του Νίκου Καραθάνου, και διασκευή, πρωτότυπο κείμενο και τραγούδια του Φοίβου Δεληβοριά. Στο πλαίσιο της μεγάλης της περιοδείας, η διαχρονική αυτή κωμωδία μεταφέρει ένα πάντα επίκαιρο και οικουμενικό μήνυμα για την ανάγκη της ειρηνικής συνύπαρξης, την ελπίδα και την ανθρώπινη αλληλεγγύη. Μέσα από την οξυδερκή σάτιρα του αρχαίου ποιητή, τη ζωντανή σκηνοθετική ματιά και τις δυναμικές ερμηνείες του θιάσου, η παράσταση συνδυάζει το ποιητικό στοιχείο με το καυστικό χιούμορ, προσφέροντας μια ουσιαστική θεατρική εμπειρία κάτω από τον αττικό ουρανό.
Πρωταγωνιστούν οι: Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Θανάσης Αλευράς, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Πάνος Παπαδόπουλος, Ζέτα Μακρυπούλια, Βάσω Καβαλιεράτου, Φοίβος Δεληβοριάς, Νίκος Καραθάνος, Άγγελος Τριαντάφυλλου, Γιλμάζ Χουσμέν, Άλκης Μπακογιάννης, Κωνσταντίνος Κοντογεωργόπουλος, Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Γιάννης Σαμψαλάκης, Βασίλης Παπαδόπουλος, Σπύρος Μπόσγας, Αντώνης Χρήστου. Ορχήστρα επι σκηνής: Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, Θοδωρής Ρέλλος, Γιόελ Σότο, Γιάννης Αγγελόπουλος (Jan Van De Engel).

Τη σκυτάλη παίρνει αμέσως μετά ο Αλέξανδρος Τσουβέλας, ένας από τους πιο δημοφιλείς και αγαπημένους κωμικούς της γενιάς του, παρουσιάζοντας τη νέα του stand-up παράσταση με τίτλο "Εξωγήινος: Η Επιστροφή" για δύο διαδοχικές βραδιές, την Κυριακή 27 και τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου. Με το αστείρευτο ταλέντο του στον αυτοσχεδιασμό, την αμεσότητα με το κοινό και τις απολαυστικές παρατηρήσεις του για την καθημερινότητα, τις σχέσεις και τις παράλογες πλευρές της σύγχρονης ζωής, ο Τσουβέλας υπόσχεται ένα εκρηκτικό διήμερο γεμάτο καταιγιστικούς ρυθμούς. Το γεγονός ότι η παράσταση της Κυριακής είναι ήδη sold-out επιβεβαιώνει τη σαρωτική ανταπόκριση του κόσμου, ενώ η βραδιά της Δευτέρας προσφέρει την τελευταία ευκαιρία για όσους θέλουν να ζήσουν από κοντά αυτή τη μοναδική εμπειρία να δουν την παράσταση.
Προπώληση εισιτηρίων: more.com
Περισσότερες πληροφορίες
Ειρήνη - Μια επίσκεψη στο έργο του Αριστοφάνη
Ένα σκηνικό πανηγύρι – επίσκεψη στην αντιπολεμική αριστοφανική κωμωδία που εξελίσσεται σε γιορτή αντίστασης απέναντι στην παράνοια της εποχής μας που στρέφεται με χιούμορ, σαρκασμό και λυρισμό απέναντι στη βία. Η πολιτική κωμωδία του Αριστοφάνη που αποτυπώνει την απόγνωση των απλών ανθρώπων που συνθλίβονται από τις συμφορές του Πελοποννησιακού Πολέμου, μετατρέπεται σε μια παράσταση με γυναικείο DNA και ζωντανή μουσική, που απαντάει στην τρέλα του πολέμου με τρέλα, ενώ συνομιλεί με το αριστοφανικό σύμπαν στην ολότητά του. Η «Ειρήνη» κατέχει κομβική θέση στο συνολικό έργο του Αριστοφάνη ως άκρως συμφιλιωτική και η πιο αισιόδοξη από τις πολιτικές του κωμωδίες. Παρά τον ισχυρό δεσμό της με την εποχή που τη γέννησε, η κωμωδία παραμένει διαχρονική γιατί φωτίζει έναν μηχανισμό που επαναλαμβάνεται μέχρι σήμερα: πολέμους που παρατείνονται εις βάρος των πολλών και προς όφελος λίγων.
Εξωγήινος: Η επιστροφή
Μια παράσταση με ανατροπές, ατάκες, πρόζα, αυτοσχεδιασμούς με γήινους και «εξωγήινους» χαρακτήρες, που μας ταξιδεύει στο χρόνο και συγκρίνει εποχές, ήθη και έθιμα.


