Ανδρέας Κανελλόπουλος©
Σαίξπηρ και Χάινερ Μίλερ μαζί προτείνει η Σοφία Αντωνίου! Η νέα σκηνική πρόταση στο Θέατρο Πορεία, με τίτλο "Αμλετ (machine)" επιχειρεί μια τολμηρή συνομιλία ανάμεσα στον "Άμλετ" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και τη ριζοσπαστική "Μηχανή Άμλετ" του Χάινερ Μίλερ. Η παράσταση που ξεκινά σήμερα, 20 Απριλίου, είναι μια δραματουργική σύνθεση που μετατρέπει τον Άμλετ σε σύγχρονο σύμβολο υπαρξιακής αγωνίας.
Ο ήρωας επανέρχεται ως φάντασμα του ίδιου του εαυτού του, εγκλωβισμένος σε έναν κόσμο που διαρκώς επαναλαμβάνεται και καταρρέει. Η φράση "Time is out of joint” αποκτά εδώ μια σχεδόν πολιτική διάσταση, υποδηλώνοντας τη ρήξη ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Η παράσταση λειτουργεί ως πεδίο έρευνας, όπου το κλασικό κείμενο αποδομείται και επανασυντίθεται μέσα από σωματικότητα, λόγο και μουσική.

Οι ηθοποιοί Μιχάλης Αφολαγιάν, Δημήτρης Καπουράνης, Γιάννης Κόραβος, Λωξάνδρα Λούκας, Aurora Marion, Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος, Γιώργης Παρταλίδης υποστηρίζουν την αίσθηση μιας κοινής αφήγησης: ο Άμλετ δεν είναι πλέον ένας, αλλά πολλαπλός. Τα προσωπικά και ιστορικά "φαντάσματα" αναδύονται σκηνικά, μετατρέποντας το έργο σε μια ανοιχτή αναμέτρηση με τη μνήμη και την ταυτότητα.
"Ήμουν ο Άμλετ. Στεκόμουνα στην ακτή και μιλούσα στα κύματα που πάφλαζαν"
"ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ με την πλάτη στραμμένη στα ερείπια της Ευρώπης"


"Η Σοφία Αντωνίου, συνεχίζοντας την ερευνητική της πορεία πάνω στα κλασικά έργα και τη σύγχρονη δραματουργία, αναμετριέται με τον Άμλετ, τοποθετούμενη ανάμεσα στον Ουίλιαμ Σαίξπηρ και τον Χάινερ Μίλερ, ως μια αναγκαία διαπραγμάτευση του παρελθόντος με το παρόν, σε έναν κόσμο που επαναλαμβάνεται μηχανικά. Μαζί με μια δημιουργική ομάδα νέων καλλιτεχνών, που μοιράζονται ένα κοινό όραμα και μια κοινή ανάγκη για έρευνα, επιχειρεί να επαναδιαπραγματευτεί τη θέση του ανθρώπου μέσα σε αυτόν τον κόσμο".
Το "'Άμλετ (machine)" αναδεικνύει τη διαρκή επικαιρότητα του σαιξπηρικού ήρωα, προτείνοντας μια στοχαστική ανάγνωση: ο άνθρωπος ως ον σε κρίση, που παλεύει να υπάρξει μέσα στα ερείπια της ίδιας του της ιστορίας.

Τις μεταφράσεις των έργων υπογράφουν οι Γιώργος Χειμωνάς και Ελένη Βαροπούλου. Τον σκηνικό χώρο και τα κοστούμια επιμελήθηκε η Μαριλένα Καλαϊτζαντωνάκη, την κίνηση η Ιωάννα Τουμπακάρη, την μουσική σύνθεση ο Jeph Vanger και τους φωτισμούς ο Γιώργος Ιεραπετρίτης. Την σκηνογραφική ομάδα συνθέτουν οι Τίμοθυ Λασκαράτος, Στέφανος Λώλος, Χρήστος Κραγιόπουλος.
Δείτε φωτογραφίες από την παράσταση






Προπώληση εισιτηρίων: more.com
Περισσότερες πληροφορίες
Άμλετ (machine)
Ο «Άμλετ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ συναντά τη «Μηχανή Άμλετ» του Χάινερ Μίλερ σε μια παράσταση - ανοιχτή αναμέτρηση με τα φαντάσματά μας - τα προσωπικά, τα συλλογικά, τα ιστορικά. Η Σοφία Αντωνίου, συνεχίζοντας την ερευνητική της πορεία πάνω στα κλασικά έργα και τη σύγχρονη δραματουργία, αναμετριέται με τον Άμλετ ως μια αναγκαία διαπραγμάτευση του παρελθόντος με το παρόν σε έναν κόσμο που επαναλαμβάνεται μηχανικά. Ο Άμλετ επιστρέφει ως το δικό μας φάντασμα και ζητά να μην τον ξεχάσουμε. Σκηνοθετεί την παράσταση της ίδιας του της ζωής. Μαζί του, μια ομάδα ηθοποιών αφηγείται ξανά και ξανά την ιστορία ενός ανθρώπου που προσπαθεί να υπάρξει μέσα σε έναν κόσμο που καταρρέει.

