Γιάννης Κουσκούτης©
Με στόχο ένα θέατρο ανοιχτό σε όλους, ο "Βυσσινόκηπος" του Αντόν Τσέχοφ παρουσιάζεται σε παραστάσεις καθολικής προσβασιμότητας την Πέμπτη 12 και την Παρασκευή 13 Μαρτίου στην Κεντρική Σκηνή του Κτηρίου Τσίλλερ του Εθνικό Θέατρο. Η παράσταση, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Έκτορας Λυγίζος, δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους θεατές να παρακολουθήσουν την παράσταση, μέσα από ειδικές υπηρεσίες που εξασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση στο έργο.

Οι συγκεκριμένες παραστάσεις περιλαμβάνουν διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, υπερτιτλισμό για Κωφά και βαρήκοα άτομα, ακουστική περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία, καθώς και απτική ξενάγηση πριν από την έναρξη της παράστασης. Η ξενάγηση ξεκινά στις 19.00, δίνοντας τη δυνατότητα στους θεατές να γνωρίσουν τον σκηνικό χώρο και τα βασικά στοιχεία της παράστασης μέσω της αφής, πριν από την έναρξη στις 20.00.
Η σκηνοθετική προσέγγιση του Έκτορα Λυγίζου βασίζεται σε έναν ιδιαίτερο "μουσικό ρεαλισμό", όπου το ίδιο το κείμενο λειτουργεί σαν παρτιτούρα και οι ανθρώπινες φωνές σαν μουσικά όργανα. Με αφετηρία την εξαιρετική μετάφραση της Χρύσας Προκοπάκη, η παράσταση αναδεικνύει την ευαίσθητη ισορροπία ανάμεσα στο χιούμορ και τη βαθιά μελαγχολία του τσεχωφικού κόσμου.

Το τελευταίο έργο του Τσέχοφ, γραμμένο λίγο πριν από τον θάνατό του, αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας που επιστρέφει στο παλιό της σπίτι, αντιμέτωπη με την απώλεια του θρυλικού βυσσινόκηπου και με έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία γύρω της. Ανάμεσα σε αναμνήσεις, αυταπάτες και ανεκπλήρωτες επιθυμίες, οι ήρωες προσπαθούν να κρατηθούν από την οικειότητα του παρελθόντος.
Στην παράσταση πρωταγωνιστούν (με αλφαβητική σειρά) οι Γιώργος Ζιάκας, Γιάννης Κλίνης, Σοφία Κόκκαλη, Έκτορας Λυγίζος, Υβόννη Μαλτέζου, Μαρία Μοσχούρη, Αμαλία Μουτούση, Ράνια Οικονομίδου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Κατερίνα Πατσιάνη και Φοίβος Συμεωνίδης, σε μια παράσταση συνόλου που επαναφέρει στη σκηνή το σπουδαίο αυτό έργο, 41 χρόνια μετά το τελευταίο του ανέβασμα από το Εθνικό Θέατρο.

Χρήσιμες πληροφορίες
Κρατήσεις θέσεων στις προσβάσιμες παραστάσεις μέσω e-mail: omadikespoliseis@n-t.gr">omadikespoliseis@n-t.gr
Τηλεφωνικά στο Γραφείο Ομαδικών Πωλήσεων: 2107001468 (Δευτέρα - Παρασκευή: 09.00-15.00)
Εκδοτήριο Κτηρίου Τσίλλερ: Αγίου Κωνσταντίνου 22-24 (Τετάρτη - Κυριακή: 09.00-21.00)
Για υποστήριξη στη διαδικασία κράτησης θέσεων, επικοινωνήστε με email στο info@liminal.eu
Δείτε το τρέιλερ της παράστασης με Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από τη liminal
Δείτε φωτογραφίες από την παράσταση







Περισσότερες πληροφορίες
Ο βυσσινόκηπος
Μετά από 41 χρόνια παρουσιάζεται στο Εθνικό Θέατρο το τσεχοφικό κύκνειο άσμα – η σπαρακτική αυτή τραγικωμωδία που μιλά για την αέναη προσπάθεια του ανθρώπου να εξορκίσει τον τρόμο της Αβύσσου και του Άπειρου, τη σιωπή και το κενό, που ανά πάσα στιγμή απειλούν να τον αφανίσουν. Το αριστούργημα της παγκόσμιας δραματουργίας αναφέρεται με οδυνηρή ελαφρότητα σ’ ένα ανέμελο παρόν, που συμπιέζεται ασφυκτικά ανάμεσα σε ένα νοσταλγικά εξωραϊσμένο παρελθόν και σε ένα τραγικά αβέβαιο μέλλον. Τα μέλη μιας «ευρύτερης οικογένειας» ξαναβρίσκονται μετά από χρόνια στο γερασμένο πια – και υποθηκευμένο – σπίτι τους. Όλες και όλοι γνωρίζουν μέσα τους πως είναι η τελευταία ευκαιρία να ξαναζήσουν παρέα την ανακούφιση της οικειότητας που τους ενώνει, αλλά και να αποχαιρετίσουν όλα αυτά που, ακόμα και την ώρα που τα βιώνουν, αισθάνονται πως είναι ήδη παρελθόν. Οι ιδιοκτήτες του βυσσινόκηπου, πνιγμένοι στα χρέη και στις αυταπάτες τους, αρνούνται να δεχτούν πως το κτήμα χάνεται και πως ο κόσμος γύρω, αλλάζοντας δραματικά, τους ξεπερνά. Όπως, λίγο πολύ, και όλα τα πρόσωπα του έργου, επιλέγουν να γαντζωθούν από την ξεγνοιασιά μιας αιώνιας παιδικότητας, αναβάλλοντας πεισματικά την ενηλικίωσή τους.

