Το Lemon, η ανεξάρτητη και χειροποίητη καλλιτεχνική παραγωγή του performer και πιανίστα Μελαχρινού Βελέντζα, επιστρέφει στην Αθήνα για 9 μοναδικές παραστάσεις στο ΠΛΥΦΑ από 31 Ιανουαρίου έως 28 Φεβρουαρίου.
Με 25.000 θεατές σε περισσότερους από 60 προορισμούς, 184 παραστάσεις σε απομακρυσμένα σημεία της Ελλάδας και αμέτρητες συναντήσεις με κοινό που δεν είχε πρόσβαση σε θέατρο, η παραγωγή συνεχίζει να διευρύνει τα όρια μεταξύ θεάτρου και πραγματικής ζωής, προσφέροντας ένα θέατρο ενεργό, με κοινωνικό αποτύπωμα και πολιτικό πρόσημο.

Η ιστορία του σπουδαιότερου πιανίστα των Ωκεανών
Η παράσταση βασίζεται στο έργο του Ιταλού συγγραφέα Alessandro Baricco, σε μετάφραση του Σταύρου Παπασταύρου και διασκευή-σκηνοθεσία-κίνηση της Γεωργίας Τσαγκαράκη.
Η υπόθεση εξελίσσεται στις αρχές του προηγούμενου αιώνα πάνω στο υπερατλαντικό ατμόπλοιο Βιρτζίνιαν. Ένα νεογέννητο εγκαταλείπεται μέσα σε κουτί λεμονιών πάνω στο πιάνο της πρώτης θέσης και ο ναύτης που το βρίσκει το βαπτίζει Ντάννυ Μπούντμαν, με παρατσούκλι Τι Ντι Λέμον 1900. Το παιδί θα γίνει ο σπουδαιότερος πιανίστας του Ωκεανού, συνοδευόμενο από τον τρομπετίστα και μοναδικό φίλο του, Τιμ Τούνυ, που τον προτρέπει να γνωρίσει τη ζωή στη στεριά. Επί σκηνής, τον ρόλο του 1900 υποδύεται ο Μελαχρινός Βελέντζας, ενώ ο Γιώργος Δρίβας ενσαρκώνει τον Τιμ Τούνυ.
Η παράσταση παρουσιάζεται με αγγλικούς υπέρτιτλους, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία σε θεατές όλων των γλωσσών.

Ένα θέατρο που ταξιδεύει όπου υπάρχουν θεατές
Μετά από 8 χρόνια πρωτότυπων παραστάσεων ανάμεσα στη στεριά και τη θάλασσα, η απίστευτη ιστορία του πιανίστα που δεν κατέβηκε ποτέ από το καράβι στο οποίο γεννήθηκε αγκυροβολεί στον ακατέργαστο και ατμοσφαιρικό βιομηχανικός χώρο στο Βοτανικό
Από το 2018, το Lemon ξεκίνησε ως site-adaptive παράσταση, κατεβαίνοντας από το θεατρικό καράβι της Αθήνας και ταξιδεύοντας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας: σε παραλίες, λιμενοβραχίονες, ναυάγια πλοίων, εγκαταλελειμμένα κτήρια και πλατείες χωριών, ακόμη και σε κτήματα λεμονιών. Η παράσταση ένωσε κοινότητες, προσφέροντας πολιτιστική δυνατότητα σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και κερδίζοντας εξαιρετικές κριτικές για την ενέργεια και τη βαθιά ανθρώπινη ιστορία της.
Η Αθήνα γίνεται ο επετειακός σταθμός αυτής της παραγωγής, η οποία είχε προηγουμένως 42 συνεχόμενες sold-out παραστάσεις στο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο Μπάγκειον. Η βραβευμένη παράσταση-εμπειρία ενθουσιάζει τους θεατές όπου κι αν παρουσιάζεται αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Ενέργεια που κατακλύζει τη σκηνή, συγκινεί και συναρπάζει σε 70 καταιγιστικά λεπτά μιας βαθιά ανθρώπινης ιστορίας που φέρνει στην επιφάνεια το υπαρξιακό ερώτημα: "Εσείς πού νιώθετε ευτυχισμένοι;"

Special Lemon Piano Night και παράλληλες δράσεις
Μετά την τελευταία παράσταση, το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, ο Μελαχρινός Βελέντζας θα προσφέρει μια special βραδιά με πιάνο και προσωπικές αφηγήσεις, μοιράζοντας στιγμές από τα 8 χρόνια ταξιδιών του Lemon.
Πριν από κάθε παράσταση, οι θεατές μπορούν να περιηγηθούν στον χώρο και να δουν φωτογραφίες και βίντεο από αυτά τα χρόνια. Παράλληλα, η πρωτότυπη δράση #theatroxwriskinto επιτρέπει την παρακολούθηση της παράστασης χωρίς κινητά τηλέφωνα, ενισχύοντας τον τελετουργικό χαρακτήρα του θεάτρου και τη συλλογική εμπειρία.
Όπως σημειώνεται, "Θέατρο υπάρχει όπου υπάρχουν θεατές", και το Lemon αποδεικνύει ότι μπορεί να ζήσει παντού, φέρνοντας κοντά ανθρώπους και ιστορίες, σε στεριά και θάλασσα, εδώ και 8 χρόνια.

Περισσότερες πληροφορίες
Lemon
Βασισμένο στον μονόλογο "Χιλιαεννιακόσια" του Αλεσάντρο Μπαρίκο, το έργο εξελίσσεται πάνω σε ένα ατμόπλοιο που πραγματοποιεί το ταξίδι Ευρώπη-Αμερική. Ένα νεογέννητο μωρό εγκαταλείπεται από τους μετανάστες γονείς του μέσα σε μια κούτα από λεμόνια. Ο ναύτης που το βρίσκει του δίνει το παρατσούκλι Τι Ντι Λέμον -από την κούτα των λεμονιών- και 1900 -από τη χρονιά που τον βρήκε. Ο ναύτης αυτός πεθαίνει και ο 1900 μένει ξανά ορφανός. Πάνω στο πλοίο, ο ενήλικας πια ήρωας της ιστορίας γνωρίζει τον έναν και μοναδικό του φίλο, τον τρομπετίστα Τιμ Τούνυ. Ο τελευταίος τον παροτρύνει διαρκώς να κατέβει στη στεριά, προκειμένου να εξαργυρώσει το ταλέντο του και να ζήσει μία “κανονική” ζωή. Την site-adaptive παράσταση που ταξιδεύει κυρίως σε αποκεντρωμένες περιοχές προσαρμόζοντας την ιστορία του πιανίστα 1900 στον κάθε διαφορετικό τόπο και δημιουργώντας μία πρωτότυπη εμπειρία για τους θεατές -σε ένα χωριό 25 μόνιμων κατοίκων, σε αγκυροβολημένα καράβια, εν πλω, σε ένα κτήμα λεμονιών κ.ά.- σε καλλιτεχνική διεύθυνση Μ. Βελέντζα, έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα 16.700 θεατές.