Χριστούγεννα με Παπαδιαμάντη: Ο Θανάσης Σαράντος επιστρέφει με τον "Αμερικάνο"

Τέσσερις παραστάσεις στο Θέατρο Ροές σας περιμένουν για να ταξιδέψετε με το αριστουργηματικό έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Ο Αμερικάνος», σε ερμηνεία Θανάση Σαράντου. Αξιοποιήστε την ειδική τιμή προπώλησης €10 για όλες τις παραστάσεις έως τις 28 Δεκεμβρίου.

Ο αμερικάνος, Θανάσης Σαράντης Μαριλένα Σταφυλίδου, Τάσος Θώμογλου©

Τι ωραία που οι καλλιτέχνες επανέρχονται σε επιτυχίες που έχουν αγαπηθεί από το κοινό! Η παράσταση "Ο Αμερικάνος" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με τον Θανάση Σαράντο, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας μακροχρόνιας και διαχρονικής επιτυχίας. Μετρώντας πάνω από 500 παραστάσεις και έχοντας ταξιδέψει σε περισσότερες από 50 πόλεις της Ελλάδας, η θεατρική μεταφορά του αριστουργηματικού διηγήματος συνεχίζει να συγκινεί και να μαγεύει θεατές κάθε ηλικίας. Για 15ο χρόνο, η παράσταση επιστρέφει στο Θέατρο Ροές (29-30/12, 5-6/1), προσφέροντας την ευκαιρία σε νέους και παλιούς θεατές να βιώσουν ξανά την ομορφιά της ιστορίας του Παπαδιαμάντη.

Ο Αμερικάνος

Η ιστορία του "Αμερικάνου" αγγίζει βαθιά την ελληνική ψυχή: ο Τζων Στόθισον επιστρέφει στο νησί του μετά από 25 χρόνια ξενιτιάς και αναζητά τον έρωτα και την πατρίδα του, όπως ο Οδυσσέας την Ιθάκη. Η θεατρική μεταφορά για έναν ηθοποιό και έναν μουσικό ζωντανεύει την ιδιόμορφη γλώσσα του Σκιαθίτη συγγραφέα, ενώ η ζωντανή μουσική, με την πλούσια ατμόσφαιρα ήχων, συμπληρώνει το μαγικό παπαδιαμαντικό σύμπαν. " Θα μπορούσε να είναι η ιστορία κάθε μετανάστη. Ίδια κι απαράλλαχτη με αμέτρητα προσωπικά και οικογενειακά δράματα, που γνώρισε η Ελλάδα εκείνης της εποχής, αλλά και κάθε εποχής. Αμέτρητοι ήταν οι νέοι που μπροστά στην αμείλικτη φτώχεια εγκατέλειψαν τα πάντα βουτώντας στο άγνωστο: Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία… Ο "Αμερικάνος" του Παπαδιαμάντη δεν είναι παρά ο μετανάστης απανταχού της γης".

Ο μουσικός Αλέξανδρος Αβδελιώδης συνοδεύει τον Θανάσης Σαράντο επί σκηνής ερμηνεύοντας μουσικές του Λάμπρου Πηγούνη σε αυτήν την παράσταση που δεν είναι μόνο καλλιτεχνική εμπειρία, αλλά και ένα ταξίδι στην ιστορία και την ψυχή των ανθρώπων που αναζητούν την πατρίδα τους και τον έρωτα, ανεξαρτήτως εποχής. Ο Παπαδιαμάντης, με το αξεπέραστο έργο του, παραμένει πάντα σημαντικός και επίκαιρος, ενώ ο "Αμερικάνος" συνεχίζει να προσφέρει συγκίνηση, ποίηση και λυρισμό στο ελληνικό θέατρο.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Ο ηθοποιός στον "Αμερικάνο" ως αφηγητής, ερμηνεύει μια περσόνα του Παπαδιαμάντη. Κρυφοκοιτάζει τη δράση και μεταμορφώνεται σε όλα τα πρόσωπα τα οποία αφηγείται με τη συνδρομή της μουσικής και των ήχων που δημιουργήθηκαν ειδικά για την παράσταση και που ερμηνεύονται ζωντανά από έναν μουσικό. Το αποτέλεσμα είναι ένας συνεχής διάλογος της ιδιόμορφης γλώσσας του Σκιαθίτη συγγραφέα που αποδίδεται αυτούσια με την σύγχρονη ζωντανή μουσική: το σύμπαν των ατμοσφαιρικών ήχων που παράγονται από μια ιδιαίτερη χρήση του πιάνου το οποίο παίζεται και ως σαντούρι συνάδουν με τον πλούτο και τη δύναμη της συναρπαστικής παπαδιαμαντικής γλώσσας. Ηθοποιός και θεατές καλούμαστε να κοινωνήσουμε στον μυστηριώδη και μαγευτικό κόσμο του Παπαδιαμάντη, τον γεμάτο ποίηση και λυρισμό.

Ειδική προφορά προπώλησης για όλες τις παραστάσεις €10 από  more.com έως 28/12. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τι θέατρο θα δούμε τον Σεπτέμβριο

Ένα γεμάτο θεατρικό τοπίο - από τη Στοά Αρσακείου και το ιστορικό κέντρο μέχρι το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Θησείον και την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής - μας περιμένει τον Σεπτέμβριο του 2026 με περισσότερες από 40 παραστάσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
05/09/2026

"Ο Αρχιτέκτων": Ο Γιώργος Παπαπαύλου επιστρέφει στο Θέατρο 104

Ο Γιώργος Παπαπαύλου πρωταγωνιστεί στη σουρεαλιστική κωμωδία "Ο Αρχιτέκτων" της Φώφης Τρέζου, σε σκηνοθεσία Ζωής Ξανθοπούλου. Μετά τη θερμή περσινή υποδοχή, η παράσταση επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο 104.

"Miss Julie": Το παιχνίδι εξουσίας του Στρίντμπεργκ στο Θέατρο της Ημέρας

Η ομάδα Reboot παρουσιάζει το αριστούργημα του Αύγουστου Στρίντμπεργκ "Miss Julie". Ένα καθηλωτικό ψυχολογικό θρίλερ όπου τα όρια μεταξύ θύτη και θύματος θολώνουν επικίνδυνα σε ένα αβυσσαλέο παιχνίδι εξουσίας.

H "Λυσιστράτη" με την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου κάνει αθηναϊκή πρεμιέρα

Ήρθε η στιγμή: η "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Αστέριου Πελτέκη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, καταφθάνει στην Αττική για τέσσερις μόνο παραστάσεις.

Νέο trailer για την παράσταση του Πάνου Βλάχου

"ΑΛΕΞ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ": Μια ‘Μικρή Ιστορία Βίας’ της Λητώς Τριανταφυλλίδου και του Πάνου Βλάχου στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης", από 7 Νοεμβρίου 2026.

Momix: Οι μάγοι του χορού στο Christmas Theater

Την "Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων" όπως δεν την έχουμε ξαναδεί παρουσιάζουν οι διεθνούς φήμης Momix στο Christmas Theater, τον Δεκέμβριο 2026.

Η Άννα Βαγενά διδάσκει ξανά στο Θέατρο Μεταξουργείο

Η Άννα Βαγενά προσκαλεί ηθοποιούς και φιλότεχνους στο Θέατρο Μεταξουργείο για ένα βιωματικό ταξίδι στις δεκαετίες του '50 και '60 με οδηγό τον Δημήτρη Ψαθά.