
Το νέο ανέβασμα του "Ονείρου ενός Γελοίου” σηματοδοτεί την επιστροφή της Έφης Μπίρμπα και του Άρη Σερβετάλη στο αριστούργημα του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, με πρεμιέρα στις 18 Νοεμβρίου, στο Θέατρο Κιβωτός. Όπως έχουν δηλώσει στο παρελθόν οι ίδιοι: "Το όνειρο ενός γελοίου… Το τελευταίο έργο του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι ήταν η αφορμή για να εμπλακούμε με την πραγματικότητα ενός ονείρου και την κρισιμότητα του γελοίου. Ξεκινήσαμε αυτή την όμορφη διαδρομή μέσα στο καλοκαίρι από το ανοιχτό θέατρο του Βύρωνα το 2022 και συνεχίζουμε μέσα στον χειμώνα στο κλειστό θέατρο Κιβωτός, κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Το ορατό είναι το τσόφλι του αόρατου. Όνειρο και πραγματικότητα συμφύρονται με ευχή το ασυνείδητο να γίνει συνειδητό. Το σκοτάδι να φωτιστεί. Το τραύμα να θεραπευτεί. Η αγάπη να γίνει δρόμος. Προχωράμε μέχρι να βρεθούμε στο κέντρο. Λίγο αριστερά, λίγο δεξιά ψάχνοντας και προσπαθώντας συνεχώς να βρούμε την θέση μας… .

Πρόκειται για μια παράσταση που δεν απλώς αναβιώνει το προηγούμενο έργο, αλλά το φέρνει ως νέα, μυσταγωγική θεατρική πρόταση—αντλώντας δύναμη από το ποιητικό και καθαρτικό στοιχείο του νερού, καθώς και από την ένταση που αναδύεται όταν το όνειρο μετατρέπεται σε αλήθεια. Η Μπίρμπα, ως σκηνοθέτιδα και εικαστικός, δημιουργεί έναν σκηνικό χώρο όπου το νερό λειτουργεί ως καθρέφτης της ψυχής—ένα πεδίο όπου το πραγματικό και το φαντασιακό διασταυρώνονται, όπου η ύλη μετασχηματίζεται σε όραμα, και όπου κάθε αντικείμενο στέκει τόσο ως σύμβολο όσο και ως βιωμένη εμπειρία. Ο Σερβετάλης, από τη μεριά του, προσφέρει μια ερμηνεία ολοκληρωτική και έντονα συναισθηματική: ο ίδιος δεν απλώς υποδύεται τον Γελοίο, αλλά γίνεται σχεδόν ενσάρκωση του ονείρου· κινείται στην σκηνή με πλαστικότητα, με καθαρότητα λόγου και συγκλονιστική παρουσία .

Η παράσταση λειτουργεί λιγότερο ως αφήγηση και περισσότερο ως φιλοσοφική κατάδυση—μία θεατρική φιλοσοφική συζήτηση γύρω από το νόημα της ύπαρξης, της ματαιότητας, της γνώσης. Σε αυτήν τη διαδρομή, το όνειρο γίνεται προάγγελος αναγέννησης, ένα σημείο αναστροφής που οδηγεί από την απόγνωση στη λύτρωση. Με μόνο 15 παραστάσεις, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, αυτή η επανεμφάνιση του "Ονείρου ενός Γελοίου” κρατά τη δυναμική προηγούμενων sold-out κύκλων, εγκαινιάζοντας τη νέα θεατρική σεζόν με ένα έργο που δεν δίνει απαντήσεις, αλλά αφήνει ερωτήματα—και, μέσα από αυτά, διανοίγει δρόμους προς το προσωπικό, το συλλογικό, και το υπαρξιακό.
Διαβάστε την κριτική της Μαρίας Κρύου για την παράσταση.