"Χάσαμε τη θεία στοπ": Ο Χρήστος Τριπόδης μπαίνει στο θίασο

Στην ανανεωμένη παράσταση σε σκηνοθεσία Χρήστου Τριπόδη στο θέατρο Φιλίπ, ζωντανεύει το αιχμηρό και βαθιά ανθρώπινο ελληνικό σύμπαν του Διαλεγμένου.

Χάσαμε την θεία στοπ 2026 Grid Fox©

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε στο Αίθριο του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος το καλοκαίρι, το σημαντικό ελληνικό έργο του Γιώργου Διαλεγμένου "Χάσαμε τη θεία στοπ" συνεχίζει την πορεία του στο νέο θέατρο Φιλίπ στην Κυψέλη, με ανανεωμένο θίασο. Μετά τον Ορέστη Τζιόβα το ρόλο του Θανάση αναλαμβάνει ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Χρήστος Τριπόδης. Στο πλευρό του η γυναίκα του, η Ουρανία, που ερμηνεύει η Ανδριάννα Ανδρέοβιτς. 'Ένα ζευγάρι που ζει παγιδευμένο στη φτώχεια και τη μιζέρια στο Γκάζι της δεκαετίας του ’50. Στο διπλανό δωμάτιο βρίσκεται η κατάκοιτη, ετοιμοθάνατη θεία, στην κληρονομιά της οποίας έχουν εναποθέσει όλες τους τις ελπίδες για μια καλύτερη ζωή.

Από τις 31 Ιανουαρίου ανοίγει τον νέο της κύκλο η παράσταση με συμπρωταγωνιστές τους Τζένη Διαγούπη, Τζόυς Ευείδη, Γιώργο Σουξέ, Νατάσσα Κοτσοβού, Βασίλη Γιαννέλο και Βαλεντίνο Βαλάση, που επιβεβαιώνει τη διαχρονική δύναμη ενός έργου που δεν παύει να συγκινεί και να προβληματίζει, φωτίζοντας παράλληλα το αιχμηρό, ανθρώπινο και βαθιά ελληνικό σύμπαν του Γιώργου Διαλεγμένου.

Ο Χρήστος Τριπόδης για το νέο θέατρο Φιλίπ Χάσαμε τη θεία στοπ
Λεωνίδας Τούμπανος©
Ο Χρήστος Τριπόδης μέσα από το σκηνικό της παράστασης "Χάσαμε τη θεία στοπ"

Χρήστος Τριπόδης: "Ζούμε στην Αθήνα, και είναι σημαντικό να παρουσιάζουμε έργα που μιλούν για τη δική μας πραγματικότητα"

"Κατά κύριο λόγο δούλεψα με 'Έλληνες συγγραφείς στην καριέρα μου ως ηθοποιός. Με τον Διαλεγμένο, τον Ρέππα, τον Ρήγα. Τα σενάρια που κάναμε τότε στην τηλεόραση είχαν επίσης ελληνικές υπογραφές. Είμαι λάτρης του ελληνικού ρεπερτορίου. Δεν ζούμε στο Λονδίνο ή τη Νέα Υόρκη· ζούμε στην Αθήνα, και πιστεύω πως είναι σημαντικό να παρουσιάζουμε έργα που μιλούν για τη δική μας πραγματικότητα". 

"Στο έργο, ο Θανάσης και η Ουρανία είναι πολύ φτωχοί και περιμένουν το θάνατο της θείας για να ζήσουν λίγο καλύτερα. Βέβαια εκείνη δεν έχει και πολλά να τους αφήσει. Με κάποιο τρόπο αυτός επισπεύδεται, αλλά αυτό που ακολουθεί μετά δεν είναι αυτό που περίμεναν και οι ίδιοι. Είναι καταπληκτικό το πώς ο Διαλεγμένος χρησιμοποιεί τη γλώσσα των απλών ανθρώπων. Το έργο του είναι βαθιά κοινωνικό, πολιτικό, αλλά πάντα επικεντρώνεται στον άνθρωπο".​​​​​​ Η πολυπόθητη λύση παρόλα αυτά δεν έρχεται ποτέ. Αντίθετα, ο θάνατος γίνεται ο σπινθήρας για μια εκρηκτική αποκάλυψη, φέρνοντας στην επιφάνεια ψευδαισθήσεις, ενοχές και αδιέξοδα, μέσα από το χαρακτηριστικό σκληρό και πικρό χιούμορ του συγγραφέα.

Χάσαμε τη θεία Στοπ 2025-26
Grid Fox©
Ανδριάννα Ανδρέοβιτς

"Θα δείτε οικείους χαρακτήρες μόνο στο περίβλημα. Είναι άνθρωποι καιροσκόποι και το όνειρό τους είναι βραχυπρόθεσμο. Είναι η ιστορία μιας Ελλάδας με πάρα πολύ σύγχρονα στοιχεία, η οποία κυνηγάει το "αμερικανικό όνειρο", πιστεύοντας πως μπορεί να πιάσει την καλή χωρίς κόπο. Και αυτή η νοοτροπία παρέμεινε και δυστυχώς η ιστορία επαναλήφθηκε".

Χάσαμε τη θεία Στοπ 2025-26
Grid Fox©
Νατάσσα Κοτσοβού & Τζόυς Ευείδη

Στην παράσταση ακούγεται η ηχογραφημένη φωνή της Χρύσας Ρώπα. Η Μαρία Φιλίππου υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια, τους φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα και την εικαστική επιμέλεια ο Βαλεντίνο Βαλάσης.

*Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 12 ετών.

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Χάσαμε τη θεία Στοπ

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Στο εμβληματικό έργο με φόντο μια γειτονιά της δεκαετίας του ’50 στο Γκάζι, ο Θανάσης και η Ουρανία ζουν μέσα στη μιζέρια και στηρίζονται στην κληρονομιά της μελλοθάνατης θείας για να εκπληρώσουν τα όνειρά τους για μια καλύτερη ζωή. Ένας καβγάς, μια λάθος κίνηση επιφέρουν λίγο νωρίτερα τον θάνατό της. Έναν θάνατο που δεν φέρνει την πολυπόθητη λύση, αλλά είναι ο σπινθήρας για μια μεγάλη «έκρηξη».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Όλα… λάθος!": Αποκλειστική ματιά στο νέο καστ της ξεκαρδιστικής κωμωδίας

Η διάσημη κωμωδία όπου όλα πάνε ξεκαρδιστικά στραβά, επιστρέφει με νέο, ανανεωμένο θίασο τον Οκτώβριο στο θέατρο Αθηνά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/08/2026

Αντίστροφη μέτρηση για την Επίδαυρο με τον "Ίωνα" του Θωμά Μοσχόπουλου

Αυλαία για το Φεστιβάλ Επιδαύρου 2026 με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και την τραγωδία του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.

"Του αγοριού απέναντι": Πότε επιστρέφει στο θέατρο Άλσος η μουσικοθεατρική υπερπαραγωγή;

Η παράσταση των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου ανανεώνει το ραντεβού της στο θέατρο Άλσος κάτω από τα αστέρια.

Που θα δείτε την "Ειρήνη" των Καραθάνου - Δεληβοριά στην Αθήνα

Η "Ειρήνη" του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου και τραγούδια Φοίβου Δεληβοριά, ολοκληρώνει τον Σεπτέμβριο την επιτυχημένη περιοδεία της.

Ο Γιάννης Κακλέας ανεβάζει Αλμπέρ Καμί με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Μπιμπή

Το πολιτικό και φιλοσοφικό έργο του Αλμπέρ Καμί "Οι δίκαιοι" ανεβάζει τον Οκτώβριο 2026 ο Γιάννης Κακλέας με τον Κωνσταντίνο Μπιμπή πρωταγωνιστή.

"Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία": Ο Σκρουτζ επιστρέφει για 7η χρονιά στο Θέατρο Γκλόρια

Το διαχρονικό έργο του Καρόλου Ντίκενς ζωντανεύει ξανά στη σκηνή, σε διασκευή και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, με early bird προσφορά εισιτηρίων.

"Άη Λαός": 2.000 ρούχα - σύμβολα απόντων σωμάτων σε ένα μεγάλο μουσικοθεατρικό γεγονός

Ένας θίασος 22 ηθοποιών, τραγουδιστών και μουσικών πρωταγωνιστεί στην μουσικοθεατρική παράσταση "Άη Λαός", 43 χρόνια μετά την κυκλοφορία του ιστορικού δίσκου.