Ο "μάγος των εικόνων" Μπομπ Ουίλσον δε μένει πια εδώ

Έγινε γνωστός ο θάνατος του σπουδαίου Αμερικανού σκηνοθέτη που μάγεψε ουκ ολίγες φορές και το ελληνικό κοινό.

Μπομπ Ουίλσον

Στην επίσημη ιστοσελίδα του, και σε αυτή στο facebook, ανακοινώθηκε την Πέμπτη 31 Ιουλίου, ο θάνατος του σπουδαίου σκηνοθέτη Μπομπ Ουίλσον. Ο "μάγος των εικόνων" που μάγεψε ουκ ολίγες φορές και το ελληνικό κοινό, ενώ σε δύο περιπτώσεις συνεργάστηκε με ΄Έλληνες ηθοποιούς, δεν είναι πια μαζί μας. Μάλιστα, η τελευταία δουλειά του που είδαμε εδώ ήταν η πρόσφατη συνεργασία του στις "Τρεις ψηλές γυναίκες" με τη Ρένη Πιττακή, την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και τη Λουκία Μιχαλοπούλου, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Υπήρξε δημιουργός ενός απολύτως προσωπικού ύφους, με παραστάσεις όπου ο λόγος συνεργαζόταν -αν δεν έδινε τη θέση του- με τη σωματικότητα και την εικαστικότητα. Δυσλεκτικός ο ίδιος, κατέφυγε γρήγορα στη δύναμη της μη λεκτικής επικοινωνίας και η δύναμη των αφαιρετικών σκηνοθεσιών του υπήρξε επιδραστικότατη. Πολύ εύστοχα, ο Λουί Αραγκόν δήλωσε για τον Ουίλσον: "είναι αυτός που ονειρευόμασταν εμείς, οι πατέρες του σουρεαλισμού, πως θα έρθει ύστερα από εμάς και θα μας ξεπεράσει".

​Τρεις ψηλές γυναίκες Ρόμπερτ Ουίλσον
©Julian Mommert
"Τρεις ψηλές γυναίκες"

΄Όπως γράφαμε το χειμώνα του 2022, με αφορμή την παράσταση της όπερας του Βέρντι, "Οθέλλος" που παρουσίασε στην ΕΛΣ, "ο Ουίλσον δεν σπούδασε θέατρο ("αν το είχα σπουδάσει, δεν θα έκανα το θέατρο που κάνω", έχει δηλώσει), αλλά καλές και εφαρμοσμένες τέχνες: η αρχιτεκτονική, η ζωγραφική, το βιομηχανικό σχέδιο και ο χορός καθόρισαν το θεατρικό στίγμα του. Εξάλλου, εκτός από σκηνοθέτης, σκηνογράφος και σχεδιαστής φωτισμών, είναι ζωγράφος, γλύπτης, σχεδιαστής και installation artist, τα έργα του έχουν λάβει μεγάλες διακρίσεις, έχουν φιλοξενηθεί στα σημαντικότερα μουσεία σύγχρονης τέχνης, ενώ συχνά τα σκηνικά αντικείμενα που δημιουργεί για τις παραστάσεις του εκτίθενται ως αυτόνομα έργα τέχνης. Αυτονόητα, το θέατρο που δημιουργεί είναι μία σκηνική συνένωση των παραπάνω".

Διαβάστε περισσότερα για την εικαστική, αισθητική και σκηνοθετική ταυτότητα του σπουδαίου δημιουργού, παρακάτω: 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Νοσταλγία: καταφύγιο ή παγίδα; Γιατί το θέατρο επιστρέφει επίμονα στο παρελθόν

Από τον Ταρκόφσκι μέχρι τις σύγχρονες σκηνές, η νοσταλγία επιστρέφει δυναμικά. Γιατί γεμίζουν τα θέατρα με ιστορίες μνήμης; Είναι ανάγκη, μόδα ή τρόπος να αντέξουμε ένα παρόν που συνεχώς μας ξεπερνά;

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
11/04/2026

Για τη Μαρία Τσιμά το "Χελιδόνι" είναι ένας ύμνος στην αγάπη και την αλήθεια κόντρα στο σκοτάδι του φανατισμού

Λίγο πριν την Κυριακή του Πάσχα, που συνδέεται άρρηκτα με το μήνυμα της αγάπης, η Μαρία Τσιμά μάς μιλά για το "Χελιδόνι", την ομοφοβική βία και τη δύναμη της αλήθειας, θυμίζοντάς μας πως η Τέχνη παραμένει ο μοναδικός δρόμος για μια ουσιαστική, συλλογική και φωτεινή Ανάσταση.

Η μεγάλη επιστροφή: Η Λυδία Κονιόρδου "ζωντανεύει" ξανά τη θρυλική "Φόνισσα"

Αποκλειστικό: Η εμβληματική "Φόνισσα" σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, η παράσταση-φαινόμενο που συγκλόνισε το 1998, επιστρέφει στη σκηνή με τη Λυδία Κονιόρδου στον ρόλο-ορόσημο της καριέρας της. Μια μυσταγωγική επιστροφή στο παπαδιαμαντικό σύμπαν που σημάδεψε τα θεατρικά μας βράδια.

Στο "Πανδοχείον" της bijoux de kant οι παραστάσεις συνεχίζονται

Η ομάδα bijoux de kant επιστρέφει με νέες ημερομηνίες για την παράσταση 'Πανδοχείον η Φιλόξενη Ερημία', ένα σκηνικό ταξίδι στη μνήμη και το φανταστικό, βασισμένο στο έργο του Ε. Χ. Γονατά.

Ο αξιαγάπητος απατεώνας "Φιάκας" σε περιμένει στο Από Μηχανής και μετά το Πάσχα

Η σπαρταριστή κωμωδία του Δημοσθένη Μισιτζή παίρνει παράταση για λίγες ακόμα παραστάσεις με τον Οδυσσέα Σταμούλη στον ομώνυμο ρόλο.

Η "Οικογένεια Άνταμς" της Θέμιδας Μαρσέλου συνεχίζει στο θέατρο Βέμπο

Το πιο σκοτεινό και ταυτόχρονα ξεκαρδιστικό μιούζικαλ - θρύλος, η 'Οικογένεια Άνταμς' επιστρέφει στο θέατρο Βέμπο μετά το Πάσχα.

Η θεατρική διαδρομή "Επόμενη Στάση: Γκαζοχώρι" επιστρέφει για 3η σεζόν

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και η ομάδα θεάτρου Ανεμόμυλοι μας προσκαλούν ξανά στη θεατρική διαδρομή που μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε το Γκαζοχώρι.