Οι "'Όρνιθες" του Άρη Μπινιάρη επιστρέφουν για να ξαναπετάξουν!

Με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και τον Γιώργο Χρυσοστόμου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και έναν σύνολο σπουδαίων συντελεστών, οι “Όρνιθες” του Αριστοφάνη μεταμορφώνουν την αρχαία κωμωδία σε μια σύγχρονη τελετουργία που αξίζει να ζήσετε αυτό το καλοκαίρι.

Όρνιθες Μπινιάρης ©Μαρίζα Καψαμπέλη


Μετά τη θριαμβευτική τους πορεία στην Επίδαυρο και αλλού, οι "'Όρνιθες” του 'Άρη Μπινιάρη ανοίγουν ξανά τα φτερά τους και πετούν σε επιλεγμένα θέατρα της Αττικής. Χαρακτηρίστηκε ως "μια παράσταση-εμπειρία” και είναι σημαντικό το γεγονός ότι επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι για όσους δεν πρόλαβαν, αλλά και για όσους θέλουν να ξαναδούν την παράσταση.
 

Όρνιθες Μπινιάρης
©Τσούτσας Λάσκαρης

 

Με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και τον Γιώργο Χρυσοστόμου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και έναν σύνολο σπουδαίων συντελεστών, οι αριστοφανικοί "Όρνιθες” μεταμορφώνουν την αρχαία κωμωδία σε μια σύγχρονη τελετουργία. Η παράσταση αγγίζει με δύναμη το παρόν, μιλά για την ανάγκη αλλαγής, την υπέρβαση της φθοράς και την αναζήτηση ενός άλλου, καθαρού τόπου — εντός και εκτός μας. Μια σύνθεση θεάτρου, μουσικής και κίνησης, με σκηνικά υψηλής αισθητικής και ρυθμό που υπνωτίζει, η παράσταση σε βάζει μέσα της, σε καλεί να ακολουθήσεις το πέταγμα.

Διαβάστε Επίσης

Η Τώνια Καράογλου στην κριτική της για την παράσταση υπογραμμίζει: "Ο Μπινιάρης στράφηκε στους "Όρνιθες", έργο που -μέσω των δύο πρωταγωνιστών, που βρίσκονται προς αναζήτηση ενός νέου τόπου, μίας "καλύτερης πόλης"-, προτείνει τη δημιουργία μιας πολιτείας που θα επιτρέπει στους κατοίκους της να ζουν σαν τα πουλιά, αποδεσμευμένοι από τα βάρη και τα δεινά της εγκόσμιας ζωής. Αυτή την πολιτεία, την οποία χτίζουν μεταξύ ουρανού και γης οι δύο ήρωες με τη βοήθεια των πουλιών, ο Μπινιάρης τη φαντάστηκε σαν έναν τόπο παρθένο, "πρωτόγονο", έναν τόπο ιθαγενών, ανέγγιχτο από τον καταστροφικό ανθρώπινο χέρι˙ σημαντικά συνείσφεραν σε αυτή την αίσθηση τα σκηνικά και κυρίως τα κοστούμια, τα αξεσουάρ και οι μάσκες του Πάρι Μέξη. Έτσι, τα πουλιά, ο Χορός του έργου, πήραν στην παράσταση τον πρωταγωνιστικό ρόλο που τους έχει δώσει ήδη ο συγγραφέας, και όρθωσαν μία συλλογική και οικολογική τελικά φωνή, (τραγική) υπενθύμιση της πολυχρωμίας και της δύναμης της φύσης, που αν και έχει λυγίσει κάτω από την καταστροφική επέλεση του ανθρώπου, εδώ βρίσκει έδαφος να θριαμβεύσει και πάλι. Έστω, κι αν πρόκειται για μια ουτοπία”.

Με αυτή τη διανομή θα ταξιέψει στα ανοιχτά θέατρα η παράσταση το καλοκαίρι: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου, Κώστας Κορωναίος, Στέλιος Ιακωβίδης, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ερρίκος Μηλιάρης, Μάριος Παναγιώτου, Θανάσης Ισιδώρου. Χορός: Θανάσης Ισιδώρου, Ειρήνη Κατσινούλα, Τάσος Κορκός, Αυγουστίνος Κούμουλος, Μαρία Κυρώζη, Μαριάννα Μαθιά, Κώστας Phoenix, Κυριάκος Σαλής, Ειρήνη Τσέλλου.

Οι πρώτοι σταθμοί της περιοδείας είναι: Το Σχολείον της Αθήνας "Ειρήνη Παπά" (Δευτέρα 23 έως Πέμπτη 26 Ιουνίου), Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης "Δημήτρης Κιντής" (Δευτέρα 30 Ιουνίου & Τρίτη 1 Ιουλίου), Βεάκειο Θέατρο Πειραιά (Τρίτη 8 Ιουλίου), Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη" (Τετάρτη 9 & Πέμπτη 10 Ιουλίου) και Υπαίθριο Θέατρο Δελφών "Φρύνιχος"–Δελφοί (Σάββατο 12 Ιουλίου), Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου (Δευτέρα 14 & Τρίτη 15 Ιουλίου), Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού (Πέμπτη 17 Ιουλίου), Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας (Σάββατο 19 Ιουλίου), Νέο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Καλαμάτας (Κυριακή 20 Ιουλίου).
 

Όρνιθες Μπινιάρης
Μαρίζα Καψαμπέλη©

 

Η υπόθεση των "Ορνίθων"

Δύο φίλοι, ο Πισθέταιρος και ο Ευελπίδης, απογοητευμένοι από τις συνθήκες ζωής στην πόλη τους, αναζητούν έναν νέο τόπο όπου θα μπορέσουν να ζήσουν με ηρεμία και χαρά. Η επαφή τους με τον κόσμο των πουλιών θα τους δώσει την ιδέα να ιδρύσουν μια καινούργια πολιτεία στους αιθέρες, μεταξύ γης και ουρανού. Ενώ το χτίσιμο της πόλης βρίσκεται σε εξέλιξη, καταφθάνουν απρόσκλητοι επισκέπτες από τον κόσμο των ανθρώπων, διεκδικώντας αυθαίρετα εξουσίες και προνόμια, ενώ παράλληλα απεσταλμένοι των θεών του Ολύμπου διαμαρτύρονται θορυβημένοι για την αμφισβήτηση της θεϊκής κυριαρχίας καθώς η νέα πόλη εμποδίζει τους καπνούς από τις θυσίες να φτάσουν στον ουρανό. Θα καταφέρουν ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης, με τη συμβολή των πουλιών, να ολοκληρώσουν το χτίσιμο της Νεφελοκοκκυγίας;  Πόσο εύκολο θα είναι να πραγματώσουν τη δική τους ουτοπία;

>> Διαβάστε όσα μας έλεγαν για τους "'Όρνιθες" του Αριστοφάνη και την πολύ ποιητική, διασκεδαστική και συγκινητική παράσταση που σκηνοθετεί ο 'Άρης Μπινάρης, λίγο πριν την πρεμιέρα, ο Γιώργος Χρυσοστόμου και Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Όρνιθες

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Στο έργο, ο αρχαίος ποιητής εξιστορεί την απόφαση δύο Αθηναίων, του Πεισθέτερου και του Ευελπίδη, να εγκαταλείψουν τον κόσμο των ανθρώπων αναζητώντας μια πόλη χωρίς μικρότητα και διαφθορά, όπου να μπορεί κανείς να ζήσει με ειρήνη και δικαιοσύνη. Ιδρύουν μαζί με τα Πουλιά μια πολιτεία στους αιθέρες και υψώνουν ένα τείχος ανάμεσα στους ανθρώπους και τους θεούς.Η σκηνοθεσία τοποθετεί το έργο σε ένα προ-τραγικό περιβάλλον προσεγγίζοντάς το σαν αρχέγονη τελετή. Και όπως συμβαίνει σε κάθε τελετή, ένας θίασος ζωντανεύει βιωματικά τον μύθο. Οι δύο πρωταγωνιστές ζητούν, αλληγορικά, να «αδειάσουν» από κάθε άλλη ανθρώπινη ιδιότητα και να «κατοικηθούν», άλλοτε ηδονικά κι άλλοτε μανιασμένα, από τη ζωώδη ορμή των πουλιών σε μια παράσταση – συναυλία. Με σύμμαχο την εκρηκτικότητα της μουσικής και της κίνησης, ο Άρης Μπινιάρης δημιουργεί μια σύγχρονη σάτιρα παρασύροντάς μας σ’ ένα ηλεκτρισμένο «άσμα», που ρίχνει εκτυφλωτικό φως στα κρίσιμα ζητήματα της πόλης με το αριστοφανικό έργο πάντα ως πυξίδα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Λάμπρος Φισφής σε περιοδεία: Εσύ που θα τον δεις τον Σεπτέμβριο;

Στα ανοιχτά θέατρα της Αττικής κάνει περιοδεία ο Λάμπρος Φισφής τον Σεπτέμβριο 2026 με την τελευταία του stand up comedy παράσταση "Πολύ καλύτερα τώρα…".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/08/2026

Ένοχος ή αθώος; Στο "The Jury Experience" η ετυμηγορία είναι δική σου

Στον κινηματογράφο Δαναό μπορείς να γίνεις ένας από τους ενόρκους που θα αποφασίσουν για την τύχη του κατηγορουμένου στην διαδραστική παράσταση - εμπειρία "The Jury Experience".

Πρόλαβε εισιτήρια για τη Νένα Μεντή και το "Μια ζωή – Ο μονόλογος μιας μοδίστρας"

Ο συγκλονιστικός μονόλογος του Πέτρου Ζούλια "Μια ζωή – Ο μονόλογος μιας μοδίστρας" με ερμηνεύτρια την Νένα Μεντή συνεχίζει την περιοδεία του στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο.

4 σκηνοθέτες αποκαλύπτουν τη "στιγμή-κλειδί" των παραστάσεων που έρχονται από τους Φιλίππους στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ και το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας ενώνουν δυνάμεις. Τέσσερις σκηνοθέτες του 69ου Φεστιβάλ Φιλίππων αποκαλύπτουν τις στιγμές-κλειδιά των παραστάσεών τους, όπου ο μύθος, η όπερα και το θέατρο σκιών συναντούν το σήμερα.

"Για τρία ψυγεία και ένα πλυντήριο": Έλλη Τρίγγου και Γιάννης Κουκουράκης σε μια συγκλονιστική παράσταση

Για την ιστορία περισσότερων από 4.000 Ελληνόπουλων που δόθηκαν για υιοθεσία μιλά η παράσταση που έρχεται στην Αθήνα τη νέα σεζόν 2026-27.

"Τερματικός Σταθμός: Circus City": Η εμπειρία της μετανάστευσης συναντά το θέατρο και τη ραπ μουσική

Σε έναν σταθμό του μετρό της Νέας Υόρκης εκτυλίσσεται το έργου του/της/του Ουίτσι που περιμένουμε το 2027 στο Θέατρο "Μπέλλος", το οποίο μετατρέπει την πόλη σε ένα σύγχρονο τσίρκο επιβίωσης.

Open call από το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου για το πρόγραμμα του 2027

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ετοιμάζεται για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του 2027 και απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση υποβολής προτάσεων.