grape 2025: Το Φεστιβάλ Αθηνών απένειμε τα Βραβεία Κοινού

Στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του grape 2025, το Φεστιβάλ Αθηνών επιβράβευσε τις καλύτερες ελληνικές παραστατικές παραγωγές, αναδεικνύοντας νέους δημιουργούς Θεάτρου και Χορού με τα Βραβεία Κοινού Εθνικής Τράπεζας – Mastercard.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα © Χαράλαμπος Βλαχοδήμος-Ηλίας Λαχανάς

Σε μια βραδιά αφιερωμένη στη νέα γενιά δημιουργών του Θεάτρου και του Χορού, απονεμήθηκαν στην Πειραιώς 260 τα Βραβεία Κοινού Εθνικής Τράπεζας – Mastercard, στο πλαίσιο του grape 2025, της πλατφόρμας του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου που προωθεί τις ελληνικές παραστατικές τέχνες διεθνώς. Το πρώτο βραβείο απέσπασε η θεατρική παράσταση "Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα" του Κωνσταντίνου Ντέλλα, το δεύτερο το έργο χορού "Επαρκώς δημιουργικό" του Κωνσταντίνου Παπανικολάου (συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και του ΚΠΙΣΝ), ενώ τρίτο βραβείο έλαβε η παράσταση "Κλημεντίνες χωρίς κουκούτσι" της Νοεμή Βασιλειάδου. Τα βραβεία συνοδεύονται από σημαντικά χρηματικά έπαθλα.

grape 2025

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ 2019–2025, Κατερίνα Ευαγγελάτου, ευχαρίστησε τους χορηγούς και τόνισε τη σημασία του θεσμού: "Το grape έχει δώσει πολλούς καρπούς και ελπίζουμε να δώσει ακόμη περισσότερους στο μέλλον, βοηθώντας τα έργα να ταξιδεύουν σε μεγάλες διοργανώσεις του εξωτερικού". Ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Μιχαήλ Μαρμαρινός, σημείωσε πως "η θεσμοθετημένη επιχειρηματικότητα στηρίζει ό,τι γεννιέται τώρα", προσθέτοντας ότι το grape έχει ήδη αποκτήσει διεθνή αναγνωρισιμότητα.

Εκ μέρους των χορηγών, η Λουκία Χωραφά (Mastercard) και η Ελευθερία Βολιώτη (Εθνική Τράπεζα) υπογράμμισαν τη δέσμευση των δύο οργανισμών να στηρίζουν τη σύγχρονη ελληνική δημιουργικότητα.

grape 2025

H κ. Ευαγγελάτου εξέφρασε μια ελπίδα μιλώντας για τους καρπούς του grape: "Ελπίζουμε ότι θα δώσει ακόμα περισσότερους στο μέλλον, με την έννοια όχι μόνον της παραγωγής αλλά κυρίως του "ταξιδιού”, του πώς αυτά τα έργα καταφέρνουν να βρουν τη θέση τους σε πολύ μεγάλες σκηνικές διοργανώσεις στην Ασία, την Αμερική και την Ευρώπη". Ενώ ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Μιχαήλ Μαρμαρινός, επεσήμανε ότι "Είναι υπέροχο που η θεσμοθετημένη επιχειρηματικότητα, η τόσο ώριμη πια, στηρίζει ακριβώς αυτό που αναπτύσσεται, αυτό που εμφανίζεται τώρα" και πρόσθεσε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ασία συνάντησε πολλούς επιμελητές και διευθυντές φεστιβάλ που μιλούσαν πολύ για το grape. "Άρα είμαστε σε σωστό δρόμο, που φυσικά θα συνεχίσει", κατέληξε ο κ. Μαρμαρινός

Φέτος, στην τρίτη χρονιά του θεσμού, συμμετείχαν οκτώ έργα και περισσότεροι από 80 εκπρόσωποι διεθνών φεστιβάλ και πολιτιστικών οργανισμών, αναδεικνύοντας τη δυναμική του grape ως γέφυρας που ενώνει την ελληνική σκηνή με τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Δύο μεταμεσονύκτιες παραστάσεις από το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Μια σπάνια μεταμεσονύκτια εμπειρία κάτω από τα αστέρια: Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μάς προσκαλεί στο Αρχαίο Στάδιο για δύο ανατρεπτικές μουσικές παραστάσεις που ξεκινούν εκεί όπου τελειώνει η μέρα, επαναπροσδιορίζοντας το αρχαίο δράμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/06/2026

Οι θέσεις εξαντλούνται για την τελευταία παράσταση πριν κλείσει το Ηρώδειο

Ελάχιστα εισιτήρια απομένουν για την 'Εκάβη - Στη σκιά της Πολιτείας' του Στάθη Λιβαθινού, την τελευταία θεατρική παράσταση που παίζει στο Ηρώδειο πριν κλείσει για εργασίες ανακαίνισης.

Οι πρεμιέρες του Σαββατοκύριακου (20 & 21/06)

Το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Ιουνίου 2026 μας φέρνει κοντά σε ωραίες θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και σύγχρονο χορό.

Η "Λυσιστράτη" του Σταμάτη Κραουνάκη ανεβαίνει στον Λυκαβηττό

Μετά τον θρίαμβο στο Ηρώδειο, η ξεκαρδιστική "Λυσιστράτη" του Σταμάτη Κραουνάκη ανεβαίνει στον Λυκαβηττό στις 15 Ιουλίου. Μια σύγχρονη όπερα γεμάτη σάτιρα, ρυθμό και τριάντα σπουδαίους ερμηνευτές σε μια αξέχαστη γιορτή.

Η Επίδαυρος αλλιώς: Δύο μεταμεσονύκτιες μυσταγωγίες στο Αρχαίο Στάδιο επαναπροσδιορίζουν το αρχαίο δράμα

Το Φεστιβάλ Επιδαύρου 2026 μάς προσκαλεί κάτω από τον έναστρο ουρανό με τις ανατρεπτικές μουσικές δημιουργίες των Δημήτρη Καμαρωτού και Ζήση Σέγκλια, για δύο μοναδικές, βιωματικές σκηνικές προτάσεις που θα θυμόμαστε για καιρό!

"Πετάει πετάει": Πρεμιέρα για τη διαχρονική φαρσοκωμωδία στο θερινό Θέατρο Αλέα

Πρεμιέρα τον Ιούνιο για την ξεκαρδιστική κωμωδία του Marc Camoletti σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Βάσιας Παναγοπούλου, με τους Θανάση Βισκαδουράκη, Αλέξανδρο Μαρτίδη, Δήμητρα Κολλά, Ειρήνη Τάσσου, Κατερίνα Μπαξεβανάκη και Δήμητρα Δερζέκου.

Ένα νέο θέατρο "γεννιέται" στο Ζάππειο: Πρώτες εικόνες από το (υπό κατασκευή) Αμφιθέατρο

Έναρξη του θεσμού "Φεστιβάλ Ολυμπίων" στους Κήπους του Ζαππείου, την Κυριακή 21 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, με δωρεάν συναυλία για το κοινό.