Με ποιο έργο επιστρέφουν στο υπόγειο του Bios ο Κώστας Κουτσολέλος και η Δώρα Στυλιανέση;

Τόσο μικρό, αλλά τόσο σπουδαίο το διήγημα “Το παλτό” του Νικολάϊ Γκόγκολ ενέπνευσε τον Κώστα Κουτσολέλο και τη Δώρα Στυλιανέση για τη δημιουργία της παράστασης που θα παρουσιάσουν στο Bios Basement.

Το παλτό και μία ιστορία υδρωπικίας, Κουτσολέλος-Στυλιανέση Ε. Στρούλια ©

Πόσο δύσκολο είναι η απόκτηση ενός παλτού; Για ένα και μόνο "παλτό", αγωνίζεται ο ήρωας του Νικολάϊ Γκόγκολ, το οποίο καταφέρνει να αποκτήσει μετά από τρομερές δυσκολίες. Και το αποτέλεσμα; Αντί να τον αποζημιώσει, του προκαλεί νέες τραγικές περιπέτειες…Ο αγώνας για την ζωή, κάτω από το βάρος της απαξίωσης της φτώχειας και της εκμετάλλευσης, μας κάνει να νιώθουμε το κείμενο αυτό δικό μας…Ο Γκόγκολ αποτελεί μια εξέχουσα μορφή στη Ρωσική λογοτεχνία, έχει τον τρόπο να αποκαλύπτει και να σαρκάζει τις  ταπεινότητες του ανθρώπου, την απληστίας και την ανοησία. Η δράση του άρχισε και τελείωσε μέσα στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα, τα έργα του παραμένουν τραγικά επίκαιρα και συνεχίζουν να εμπνέουν. Ο Κώστας Κουτσολέλο και η Δώρα Στυλιανέση εμπνεύστηκαν από το έργο του Γκόγκολ "Το παλτό" για την παράσταση τους "Το παλτό και μία ιστορία υδρωπικίας” που θα παρουσιάσουν στο Bios Basement, από 17 Οκτωβρίου

Το παλτό και μία ιστορία υδρωπικίας, Κουτσολέλος, Στυλιανέση
Ε. Στρούλια ©

Ένας από τους επιδραστικότερους ηθοποιούς, σκηνοθέτες της γενιάς του ο Κουτσολέλος, σαρκάζει και αυτοσαρκάζεται χωρίς ταμπού και με την αμεσότητα που σχολιάζει με καυστικά χαϊκού, τα πάντα και τους πάντες, μέσα από το κανάλι επικοινωνίας των social media, έτσι στήνει και τις παραστάσεις του ποντάροντας στην ομαδική δουλειά. Οι συνεργάτες του είναι καλλιτέχνες που βλέπουν το θέατρο ως μια ρεαλιστική εμπειρία που θεματολογικά συνδιαλέγεται με τις αναπόφευκτες ρήτρες της ζωής: πόνος, απελπισία, απώλεια κ.ά. Με τη Δώρα Στυλιανέση συναντήθηκαν στο 2023 στο αινιγματικό έργο του Γιώργου Χειμωνά "Ο γιατρός Ινεότης", ένα έργο για τον θάνατο, για το τέλος της ανθρωπότητας και για την ανάγκη να εμφανιστεί ένα νέο είδος ανθρώπων, ανώτερο πιο σοφό και πιο δίκαιο. Τώρα, οι δυο τους γράφουν και πρωταγωνιστούν στην παράσταση "Το παλτό και μία ιστορία υδρωπικίας”, μια παράσαση που όπως λένε οι ίδιοι είναι γυμνή "με μοναδικό μέσο τα σώματα των ηθοποιών, ανυπεράσπιστα και έκθετα μπροστά στα μάτια των ηθοποιών. Μια περφόρμανς για την χαμένη παιδική ηλικία, για την κούραση της ενηλικίωσης, και για την τέχνη ως μοναδικό καταφύγιο”.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Open Call: Υποβολή συμμετοχών για το Off Off Athens Theatre Festival 2026

Το Off Off Athens Theatre Festival 2026 έρχεται στο Θέατρο Επί Κολωνώ και προσκαλεί νέους δημιουργούς να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/01/2026

"Μέχρι να σβήσουν τ’ άστρα": Τελευταίες παραστάσεις στο Θέατρο Χώρα

Το "Μέχρι να σβήσουν τ’ άστρα", σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Θέατρο Χώρα, αφήνοντας πίσω του μια παράσταση ανθρώπινη, όπου το κοινωνικό βλέμμα, η τρυφερότητα και το σκοτάδι συνυπάρχουν με σπάνια ισορροπία.

"Στην εξοχή": Τελευταίες παραστάσεις στο θέατρο Αποθήκη

Με κοφτερούς, καθημερινούς διαλόγους αποκαλύπτονται σκοτεινά υπόγεια στρώματα στις σχέσεις των ανθρώπων στο έργο του "Στην εξοχή" του Μάρτιν Κριμπ που ολοκληρώνει τις παραστάσεις στις 25 Ιανουαρίου.

"Ο Φιάκας" : Ο Οδυσσέας Σταμούλης μπαίνει στην παρέα της απίθανης κωμωδίας του Από Μηχανής

Η διαχρονική κωμωδία του Δημοσθένη Κ. Μισιτζή "Ο Φιάκας" συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία με τον Οδυσσέα Σταμούλη και τον Δημήτρη Μυλωνά στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Ο "Βυσσινόκηπος" ανθίζει στη σκηνή του Πορεία με Τάρλοου – Καλτσίκη

Ο Δημήτρης Τάρλοου επιστρέφει στον Τσέχοφ και θα σκηνοθετήσει τον "Βυσσινόκηπο" με την Αλεξια Καλτσίκη στο ρόλο της Λιούμποφ Αντρέγεβνα.

"Push Up": Ένας καυστικός καθρέφτης του σύγχρονου εργασιακού κόσμου

Χιούμορ και ανατροπές πυροδοτούν τη δράση στο "Push Up" του Roland Schimmelpfennig που ανεβαίνει στο Θέατρο ΕΛΕΡ – Ελένη Ερήμου, σε μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία της Έφης Ρευματά, για 12 μόνο παραστάσεις.

Η βία που βαφτίστηκε ελευθερία: η Ειρήνη Λαμπρινοπούλου μιλά για τη "Μαρτυρία μιας κλεμμένης εφηβείας"

Η Ειρήνη Λαμπρινοπούλου σκηνοθετεί το συγκλονιστικό "Μαρτυρία μιας κλεμμένης εφηβείας" της Vanessa Springora. Με αφορμή την πρεμιέρα στο Θέατρο Τέχνης, μας μιλά για τη συναίνεση όταν το σώμα είναι παιδικό, για την εξουσία που κρύφτηκε πίσω από τη λογοτεχνία και για τη σιωπή που έγινε τραύμα. Φέρνει στη σκηνή μια αναγκαία, επώδυνη αλήθεια-εδώ, σήμερα, τώρα.