Τρίτη χρονιά παραστάσεων για το "…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς"

Την αγάπη του για τον άνθρωπο και τα αδιέξοδα μπροστά στα οποία βρίσκεται, έδειξε ο Χρόνης Μίσσιος μέσα από το πολυδιαβασμένο λογοτεχνικό έργο «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς», που παρουσιάζει η ομάδα GAFF και η βραβευμένη σκηνοθέτρια Σοφία Καραγιάννη.

Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς Χριστίνα Φυλακτοπούλου©

Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης, ο Κωνσταντίνος Πασσάς, ο Δημήτρης Μαμιός και ο Γιάννης Μάνθος με τη Σοφία Καραγιάννη στο σκηνοθετικό τιμόνι κατάφεραν να κάνουν sold out το "…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς", μεταφέροντας ατόφιο το λόγο που διατυπώνεται, αλλά και τα νοήματα που προκύπτουν μέσα από το πολυδιαβασμένο λογοτεχνικό έργο του Χρόνη Μίσσιου, που αναβιώνει την ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας. Στο συγκεκριμένο κείμενο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γράμματα, το 1985 και τον καθιέρωσε από τους πρώτους μήνες της κυκλοφορίας του ως συγγραφέα, ο ιδεαλιστής διανοούμενος περιγράφει προσωπικά βιώματα, πολύ σκληρά, αλλά απολύτως αληθινά. Ποια είναι αυτά; Όλα συμβαίνουν την περίοδο του ελληνικού Εμφυλίου, το 1947. Τη χρονιά εκείνη, μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ο τότε δεκαεξάχρονος Χρόνης Μίσσιος συλλαμβάνεται, βασανίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο για τη συμμετοχή του στον Δημοκρατικό Στρατό. Έκτοτε, μέχρι και τον Αύγουστο του 1973 (αμνηστία του Παπαδόπουλου) περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε φυλακές και εξορίες, ως πολιτικός κρατούμενος. Εκεί μαθαίνει ανάγνωση και γραφή. Είκοσι ένα χρόνια σε φυλακές και εξορίες του έμαθαν πολλά! "Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος. Και αυτό είναι η κορυφαία πολιτική μάχη", έλεγε ο Μίσσιος και η θέση του αυτή έδωσε στην ομάδα GAFF το έναυσμα να ανεβάσει στη σκηνή τις αυτοβιογραφικές αναμνήσεις του.

Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς
Χριστίνα Φυλακτοπούλου©

 
Η παράσταση τιμήθηκε με το Βραβείο Διεθνούς Ρεπερτορίου από την Ένωση Θεατρικών Κριτικών και Βραβείο Δραματουργίας 2022- 2023 από την Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών. Φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, ξεδιπλώνει το νήμα της ιστορίας, όπως το βίωσε ο Χρόνης Μίσσιος, από τις 30 Σεπτεμβρίου στο Σύγχρονο Θέατρο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Βασίλης Μπισμπίκης και "Άνθρωποι και ποντίκια" συνεχίζουν: Νέες ημερομηνίες λόγω sold out

Λόγω της αυξημένης ζήτησης, ξεκινάει σήμερα η προπώληση για τις παραστάσεις του έργου "Άνθρωποι και ποντίκια" στο Cartel.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/01/2026

Το "Toxic" του Γιώργου Αγγελίδη σε δυναμική πρεμιέρα στο Θέατρο Αργώ

Το νέο ψυχολογικό θρίλερ σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Λέπουρη με τον Κώστα Φραγκολιά και τη Νατάσα Παπαδάκη παρουσιάζεται για λίγες μόνο παραστάσεις

"Σεσουάρ για δολοφόνους" : Επιστρέφει δυναμικά στο Γκλόρια

Μακαλιάς, Ρούμπος, Λάμη, Λύκος, Χιώτης, Ψυχράμη και άλλοι ηθοποιοί έρχονται στο Γκλόρια για να μας ξεσηκώσουν με το ανεπανάληπτο "Σεσουάρ για δολοφόνους".

Up to the "Mountain"-οι RootlessRoot επιστρέφουν

Στο χώρο ΦΙΑΤ θα δούμε το "Mountain" των RootlessRoot που φέρνει ξανά στη σκηνή τη Λίντα Καπετανέα και τον Jozef Fruček σε ένα σωματικό, τελετουργικό ντουέτο.

Θέατρο Μαβίλη: Μια νέα σκηνή στην πόλη

Το Θέατρο Μαβίλη θα κάνει σύντομα εγκαίνια. Είναι ένας νέος χώρος που δεν θέλει απλώς να φιλοξενεί παραστάσεις· θέλει να γίνει ζωντανός πυρήνας πολιτισμού.

"Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας-Το μιούζικαλ" με θίασο 17 ηθοποιών και μουσικών

Ένας από τους πιο αγαπημένους ελληνικούς μύθους επιστρέφει αλλιώς: "Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας" γίνεται μιούζικαλ, μέσα από τη δημιουργική σύμπραξη Γιάννη Καλαβριανού και Θοδωρή Οικονόμου, με ζωντανή μουσική και εντυπωσιακό καστ.

Στα Τζάμια Κρύσταλλα θα μάθεις το "the great nothing" του σύμπαντος

Το νέο έργο της Αντωνίας Οικονόμου στον χώρο Τζάμια Κρύσταλλα, κάνει πρεμιέρα για λίγες παραστάσεις από 5 Φεβρουαρίου, ένα χοροθεατρικό ταξίδι στο πιο μοναχικό σημείο του σύμπαντος.