Τρίτη χρονιά παραστάσεων για το "…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς"

Την αγάπη του για τον άνθρωπο και τα αδιέξοδα μπροστά στα οποία βρίσκεται, έδειξε ο Χρόνης Μίσσιος μέσα από το πολυδιαβασμένο λογοτεχνικό έργο «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς», που παρουσιάζει η ομάδα GAFF και η βραβευμένη σκηνοθέτρια Σοφία Καραγιάννη.

Γιορτινοί εξοδούχοι, προσοχή!
Τα θέατρα τροποποιούν τα ωράρια και τις ημέρες των παραστάσεων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Πριν την έξοδό σας επιβεβαιώσετε τις όποιες αλλαγές για να οργανώσετε καλύτερα τις θεατρικές σας εξορμήσεις.
Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς Χριστίνα Φυλακτοπούλου©

Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης, ο Κωνσταντίνος Πασσάς, ο Δημήτρης Μαμιός και ο Γιάννης Μάνθος με τη Σοφία Καραγιάννη στο σκηνοθετικό τιμόνι κατάφεραν να κάνουν sold out το "…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς", μεταφέροντας ατόφιο το λόγο που διατυπώνεται, αλλά και τα νοήματα που προκύπτουν μέσα από το πολυδιαβασμένο λογοτεχνικό έργο του Χρόνη Μίσσιου, που αναβιώνει την ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας. Στο συγκεκριμένο κείμενο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γράμματα, το 1985 και τον καθιέρωσε από τους πρώτους μήνες της κυκλοφορίας του ως συγγραφέα, ο ιδεαλιστής διανοούμενος περιγράφει προσωπικά βιώματα, πολύ σκληρά, αλλά απολύτως αληθινά. Ποια είναι αυτά; Όλα συμβαίνουν την περίοδο του ελληνικού Εμφυλίου, το 1947. Τη χρονιά εκείνη, μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ο τότε δεκαεξάχρονος Χρόνης Μίσσιος συλλαμβάνεται, βασανίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο για τη συμμετοχή του στον Δημοκρατικό Στρατό. Έκτοτε, μέχρι και τον Αύγουστο του 1973 (αμνηστία του Παπαδόπουλου) περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε φυλακές και εξορίες, ως πολιτικός κρατούμενος. Εκεί μαθαίνει ανάγνωση και γραφή. Είκοσι ένα χρόνια σε φυλακές και εξορίες του έμαθαν πολλά! "Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος. Και αυτό είναι η κορυφαία πολιτική μάχη", έλεγε ο Μίσσιος και η θέση του αυτή έδωσε στην ομάδα GAFF το έναυσμα να ανεβάσει στη σκηνή τις αυτοβιογραφικές αναμνήσεις του.

Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς
Χριστίνα Φυλακτοπούλου©

 
Η παράσταση τιμήθηκε με το Βραβείο Διεθνούς Ρεπερτορίου από την Ένωση Θεατρικών Κριτικών και Βραβείο Δραματουργίας 2022- 2023 από την Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών. Φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, ξεδιπλώνει το νήμα της ιστορίας, όπως το βίωσε ο Χρόνης Μίσσιος, από τις 30 Σεπτεμβρίου στο Σύγχρονο Θέατρο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Παράσταση βασισμένη σε διηγήματα του Έντγκαρ Άλλαν Πόε έρχεται στο Αλκμήνη

Τι συμβαίνει όταν οι αναμνήσεις ξεθωριάζουν; Ποιος επιζεί ανάμεσα στο παιδί που υπήρξαμε και στον ενήλικα του φόβου; Εμπνευσμένη από τον Πόε, η παράσταση "Λήθη Vs Θύμηση – Δοκιμή Πόε" ενώνει λόγο, κίνηση, εικόνα σε υβριδικό θεατρικό σύμπαν performance εικαστικής εγκατάστασης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Μία επιπλέον παράσταση στις 5/1 για τον Καρυοθραύστη

Μία επιπλέον παράσταση στις 5/1 προστίθεται για τον Καρυοθραύστη, η οποία θα είναι καθολικά προσβάσιμη και απευθύνεται σε όλο το κοινό.

Αρετή Πασχάλη: Από τη "Ληστεία της συμφοράς" στα όνειρα που ταξιδεύουν

Η Αρετή Πασχάλη μιλά για τη "Ληστεία της συμφοράς" στο Λαμπέτη, την αγάπη της για το θέατρο, τις επιρροές της, τις σκηνές που την συγκινούν και τα όνειρα που την ταξιδεύουν στη σύγχρονη ελληνική σκηνή.

"Πνεύμονες" : Last call για το βραβευμένο έργο

Στις 27 & 28/12 προλαβαίνετε να δείτε τους "Πνεύμονες" στο Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα, ένα έξυπνο και αστείο δράμα, μια ιστορία παράξενης, σκληρά αληθινής και συνηθισμένης αγάπης.

Theatre pick | Όταν το ελληνικό θέατρο γίνεται αιχμηρό: η "Έντα" του Παλούμπη και του Τσιοτσιόπουλου

Το "Έντα" των Αντώνη Τσιοτσιόπουλου και Γιώργου Παλούμπη φέρνει στη σκηνή ένα ωμό, πολιτικό, σημερινό έργο, συνεχίζοντας τη δυναμική των ελληνικών in-yer-face κειμένων που μιλούν ανοιχτά για εξουσία, ηθική και το μέλλον αυτής της χώρας. Πρωταγωνιστεί μια δυναμική ομάδα ηθοποιών.

Γιατί τα αγόρια δυσκολεύονται να βρουν τη θέση τους σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται ραγδαία;

Στο νέο του έργο, "Δύο ή τρία πράγματα που ξέρω γι’ αυτόν", που ανεβαίνει στο Θέατρο Προσκήνιο, ο Αζάς στρέφει το βλέμμα του στην κρίση της ανδρικής ταυτότητας — ένα θέμα όλο και πιο παρόν στη δημόσια και ιδιωτική μας ζωή.

Πρεμιέρες: Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 22-28 Δεκεμβρίου και αξίζουν.