Τρίτη χρονιά παραστάσεων για το "…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς"

Την αγάπη του για τον άνθρωπο και τα αδιέξοδα μπροστά στα οποία βρίσκεται, έδειξε ο Χρόνης Μίσσιος μέσα από το πολυδιαβασμένο λογοτεχνικό έργο «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς», που παρουσιάζει η ομάδα GAFF και η βραβευμένη σκηνοθέτρια Σοφία Καραγιάννη.

Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς Χριστίνα Φυλακτοπούλου©

Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης, ο Κωνσταντίνος Πασσάς, ο Δημήτρης Μαμιός και ο Γιάννης Μάνθος με τη Σοφία Καραγιάννη στο σκηνοθετικό τιμόνι κατάφεραν να κάνουν sold out το "…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς", μεταφέροντας ατόφιο το λόγο που διατυπώνεται, αλλά και τα νοήματα που προκύπτουν μέσα από το πολυδιαβασμένο λογοτεχνικό έργο του Χρόνη Μίσσιου, που αναβιώνει την ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας. Στο συγκεκριμένο κείμενο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γράμματα, το 1985 και τον καθιέρωσε από τους πρώτους μήνες της κυκλοφορίας του ως συγγραφέα, ο ιδεαλιστής διανοούμενος περιγράφει προσωπικά βιώματα, πολύ σκληρά, αλλά απολύτως αληθινά. Ποια είναι αυτά; Όλα συμβαίνουν την περίοδο του ελληνικού Εμφυλίου, το 1947. Τη χρονιά εκείνη, μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ο τότε δεκαεξάχρονος Χρόνης Μίσσιος συλλαμβάνεται, βασανίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο για τη συμμετοχή του στον Δημοκρατικό Στρατό. Έκτοτε, μέχρι και τον Αύγουστο του 1973 (αμνηστία του Παπαδόπουλου) περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε φυλακές και εξορίες, ως πολιτικός κρατούμενος. Εκεί μαθαίνει ανάγνωση και γραφή. Είκοσι ένα χρόνια σε φυλακές και εξορίες του έμαθαν πολλά! "Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος. Και αυτό είναι η κορυφαία πολιτική μάχη", έλεγε ο Μίσσιος και η θέση του αυτή έδωσε στην ομάδα GAFF το έναυσμα να ανεβάσει στη σκηνή τις αυτοβιογραφικές αναμνήσεις του.

Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς
Χριστίνα Φυλακτοπούλου©

 
Η παράσταση τιμήθηκε με το Βραβείο Διεθνούς Ρεπερτορίου από την Ένωση Θεατρικών Κριτικών και Βραβείο Δραματουργίας 2022- 2023 από την Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών. Φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, ξεδιπλώνει το νήμα της ιστορίας, όπως το βίωσε ο Χρόνης Μίσσιος, από τις 30 Σεπτεμβρίου στο Σύγχρονο Θέατρο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Για τον Γιάννη Χουβαρδά, ο 'Ιβάνοφ' είναι καθρέφτης της εποχής και της ψυχής μας

Ο "Ιβάνοφ!" του Τσέχοφ ζωντανεύει στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (από 23/1), αποκαλύπτοντας την αιώνια πάλη του ανθρώπου με τη ματαιότητα, την ηθική συνείδηση και την κατάθλιψη. Ο σκηνοθέτης Γιάννης Χουβαρδάς μιλά για την παράσταση που συνδυάζει τραγωδία, κωμωδία και μουσική, αποκαλύπτοντας καθρέφτες του δικού μας εσωτερικού κόσμου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
17/01/2026

"αθανασία": Όταν η πίστη πρωταγωνιστεί στη νέα παράσταση της Νεφέλης Μαϊστράλη

Θυμάστε την Αγία Αθανασία του Αιγάλεω; Την πίστη, τα θαύματα και το σκάνδαλο; Η ιστορία επιστρέφει στη σκηνή μέσα από το νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη, "αθανασία", σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη, με πρωταγωνίστρια την Έλλη Τρίγγου.

Έφυγε από τη ζωή η Μέλπω Ζαρόκωστα

Πέθανε σε ηλικία 93 ετών η ηθοποιός Μέλπω Ζαρόκωστα, αφήνοντας πίσω της μια σημαντική πορεία στο ελληνικό και ομογενειακό θέατρο, με θεατρικούς ρόλους, τηλεοπτικές εμφανίσεις και διεθνείς σπουδές στην υποκριτική.

Η κωμική όπερα Φάλσταφ επιστρέφει για έξι παραστάσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Στις 15, 18, 21, 26 Φεβρουαρίου και στις 1, 5 Μαρτίου αναβιώνει το κύκνειο άσμα του Βέρντι, που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Σκάλα του Μιλάνου το 1893.

Ο Sidi Larbi Cherkaoui έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής να χορέψει ενάντια στη βία και τη λήθη

Ένα συγκλονιστικό έργο μνήμης και συμφιλίωσης από τον Sidi Larbi Cherkaoui θα δούμε στο Φεστιβάλ της Ανοιξης του Μεγάρου Μουσικής. Ο χορός, η ζωντανή μουσική και η εικαστική δύναμη ενώνονται σε μια τελετουργία ταυτότητας, απώλειας και ανθρωπιάς.

"Ο Γιάννης το βούδι": Η αθέατη ιστορία ενός παιδιού ζωντανεύει στο Ίδρυμα 'Μιχάλης Κακογιάννης'

Το συνταρακτικό έργο της Ευαγγελίας Γατσωτή 'Ο Γιάννης το βούδι' επιστρέφει για λίγες μόνο παραστάσεις για να μας θυμίσει πόσο βαθιά μέσα μας ριζωμένα είναι τα αγκάθια της "μικρής" μας κοινωνίας.

"Μάκβεθ" από την Κατερίνα Ευαγγελάτου με Γάλλο και Καραμπέτη

Μετά από μια καθοριστική και ουσιαστική πορεία στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, η Κατερίνα Ευαγγελάτου επιστρέφει σε έναν χώρο που δεν είναι απλώς τόπος δημιουργίας, αλλά κομμάτι της θεατρικής της μνήμης. Το Αμφι-Θέατρο ανοίγει ξανά έναν κύκλο συνέχειας, με σεβασμό στην ιστορία του και βλέμμα στραμμένο στο παρόν.