Ο "Ριχάρδος IIΙ*" σε διασκευή του Ανδρέα Φλουράκη επιστρέφει στο Σύγχρονο Θέατρο

Το ομώνυμο έργο του Γουίλιαμ Σαίξπιρ επιστρέφει για δεύτερη χρονία στο Σύγχρονο Θέατρο, μια παράσταση σε ελεύθερη διασκευή του Ανδρέα Φλουράκη.

Ριχάρδος 3 ©Υπατία Κορνάρου

Σκοτώνοντας πατέρα, αδέλφια, ανήψια, αφανίζοντας όποιον θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στην κατάκτηση του στέμματος ο "Ριχάρδος ΙΙΙ", οδηγεί τον εαυτό του στην τραγικότητα...Ο ήρωας του Σαίξπηρ είναι σκοτεινός και παράλληλα πάρα πολύ έξυπνος. Ο γνωστός συγγραφέας Ανδρέας Φλουράκη, διασκεύσε το δραματικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ για την ομάδα Anima και η παράσταση τους, "Ριχάρδος IIΙ*", επανέρχεται για δεύτερη χρονιά στο Σύγχρονο Θέατρο από το Νοέμβριο σε σκηνοθεσία της Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη. Πρόκειται για μια προσπάθεια της ομάδας να καταδείξει τη σύγχρονη "προοπτική" του κλασσικού θεάτρου και τη διαφορετική ματιά με τη οποία αντιμετωπίζει τα κείμενα και το συγκεκριμένο έργο. 

Ριχάρδος 3
©Υπατία Κορνάρου

Λίγα λόγια για την πλοκή: 

Μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο των Ρόδων μεταξύ των οίκων Γιορκ και  Λάνκαστερ, η Αγγλία απολαμβάνει μια περίοδο ειρήνης. Όμως, ο μικρότερος αδελφός του βασιλιά, ο Ριχάρδος, καταστρώνει σχέδια εξόντωσης των φυσικών διαδόχων και των αντιπάλων του για να κατακτήσει τον θρόνο της Αγγλίας, σχέδια που στη συνέχεια υλοποιεί με απόλυτη επιτυχία. Έτσι, παρακολουθούμε τη μακιαβελική άνοδο στην εξουσία ενός διεφθαρμένου ανθρώπου και τη σύντομη βασιλεία του, την οποία διακόπτει ο βίαιος θάνατός του.  

Σχετικά με το έργο: 

Ο αστερίσκος στον Ριχάρδο ΙΙΙ* καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα. Η ελεύθερη αυτή διασκευή είναι προϊόν μυθοπλασίας και δεν αναφέρεται σε αληθινά πρόσωπα και καταστάσεις. 

Η παράσταση, χρησιμοποιώντας τη συνθήκη του θεάτρου μέσα στο θέατρο, συμπεριλαμβάνει τρεις παράλληλες ιστορίες: το πρωτότυπο Σαιξπηρικό έργο, τα γεγονότα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των προβών και την αγωνιώδη προσπάθεια ενός ηθοποιού να καταφέρει να προβάλει την εμπειρία του. Η συνύπαρξη αυτών των αλληλένδετων ιστοριών στοχεύει να αναδείξει τα πάντα κρίσιμα θέματα της ανεξέλεγκτης χρήσης της εξουσίας, της άσκησης βίας του ισχυρού απέναντι στον αδύναμο, καθώς και του ρόλου των ΜΜΕ στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Συμμετέχουν: Χαρά Κονταξάκη (σκηνικά- κοστούμια), Ανδρέας Φλουράκης (ελεύθερη διασκευή) ,Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη (σκηνοθεσία), Ορέστης Τζιόβας, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Γιώργης Παρταλίδης, Ντένια Ψυλλιά, Μαρία Καρακίτσου, Δημήτρης Καραβιώτης, Γιώργος Δεμελίδης, Δανάη Τάγαρη. (ηθοποιοί με σειρά εμφάνισης)

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Άνοιξε η προπώληση του Δεκεμβρίου για την παράσταση "Το Πάρτι της ζωής μου"

Μετά τα συνεχόμενα sold out, "Το Πάρτι της Ζωής μου" της Ελένης Ράντου επιστρέφει για 5η χρονιά και ανοίγει την προπώληση του Δεκεμβρίου με νέες θέσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/09/2026

"Έγκλημα στο Νείλο": Οι Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη εγκαινιάζουν το νέο Θέατρο Άθενς Μπρόντγουαιη

Με την εμπειρία και τη δυναμική των Θεατρικών Επιχειρήσεων Τάγαρη, το Άθενς Μπρόντγουαιη επιστρέφει στη θεατρική ζωή της Αθήνας, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή με μια μεγάλη παραγωγή, το "Έγκλημα στο Νείλο".

Στο "Κόκκινο" του Τζον Λόγκαν ο δάσκαλος συναντά τον μαθητή και η τέχνη γίνεται πεδίο μάχης

Ο Γιώργος Κιμούλης και ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος πρωταγωνιστούν στο "Κόκκινο" του Τζον Λόγκαν, μια αιχμηρή ιστορία για την τέχνη και τη δημιουργία.

Dogville: Πρώτες φωτογραφίες από την εμβληματική παράσταση του Άρη Μπινιάρη

Η εμβληματική κινηματογραφική ιστορία του Lars von Trier μεταφέρεται στη σκηνή από τον Άρη Μπινιάρη. Το Dogville έρχεται τον Νοέμβριο του 2026 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε μια θεατρική διασκευή που υπόσχεται να φωτίσει ξανά τη σκοτεινή και καθηλωτική ιστορία του.

"The Exam": Mια καθηλωτική δοκιμασία για την επιτυχία, την εξουσία και την ανθρώπινη φύση

Η Εφηβική Σκηνή του Θεάτρου Λαμπέτη παρουσιάζει το "The Exam" του Άντι Χάμιλτον, μια αγωνιώδη εξέταση όπου ο ανταγωνισμός δοκιμάζει τα όρια, σε σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη.

Αποκλειστικό: Ο Ανδρέας Στάικος αποδομεί τους νεοελληνικούς μύθους στο Θέατρο Αργώ

Δύο αδημοσίευτα μονόπρακτα του Ανδρέα Στάικου παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Με αιχμηρή γραφή, κομψή ειρωνεία και ποιητική διάθεση, ο συγγραφέας απογυμνώνει τις κοινωνικές ψευδαισθήσεις και υμνεί την ελευθερία στο Θέατρο Αργώ.

"Η βροχή μέσα της": Η νουάρ επιστροφή στο πατρικό τραύμα

Όταν μια γυναίκα επιστρέφει στο πατρικό της, ένας αινιγματικός εξομολογητής πυροδοτεί ένα νουάρ παιχνίδι ανάμεσα στη μνήμη, τη φαντασία και τη μοναξιά. Ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι επαναπροσδιορισμού στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον.