Η "Αναπαράσταση της δίκης του Σωκράτη" έρχεται στο θέατρο Βράχων

Η παράσταση του Δήμου Αβδελιώδη, η οποία παίζεται στα αρχαία ελληνικά με νεοελληνικούς υπέρτιτλους, παρουσιάζεται με ελεύθερη είσοδο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Στη σκιά των Βράχων".

Gilles Decorvet

Η παράσταση του Δήμου Αβδελιώδη "Η αναπαράσταση της δίκης του Σωκράτη" παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Στη Σκιά των Βράχων" με την ευγενική χορηγία του Δήμου Δάφνης-Υμηττού, τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, με ελεύθερη είσοδο, στο Θέατρο Βράχων "Άννα Συνοδινού" του Διαδημοτικού Δικτύου Δήμων Δάφνης-Υμηττού & Βύρωνα.

Η θεατρική παράσταση "Η αναπαράσταση της δίκης του Σωκράτη", όπως αποδίδεται μέσα από το μοναδικό κείμενο του Πλάτωνα "Απολογία Σωκράτη" παρουσιάζεται στην αρχαία ελληνική γλώσσα με υπέρτιτλους στα νέα ελληνικά.

Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2015 στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σημαντική στιγμή της πορείας της υπήρξε η παρουσίασή της στην ιστορική Όπερα του Ανόι στο Βιετνάμ, παρουσία διπλωματικών αντιπροσωπειών, όπου θεωρήθηκε σημαντικό γεγονός για τη συμβολή της επικαιροποίησης των ιδεών του Σωκράτη.

Η αναπαράσταση της δίκης του Σωκράτη Gilles Decorvet
Gilles Decorvet

Η παράσταση με τον Gilles Decorvet δόθηκε τον Νοέμβριο του 2022 στη Γενεύη, ενώ προγραμματίζονται νέες παραστάσεις ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Ο ελληνιστής Ελβετός Gilles Decorvet, ο οποίος ερμηνεύει τον Σωκράτη, διατελεί Καθηγητής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Έχει μελετήσει ενδελεχώς την αρχαία και την σύγχρονη ελληνική γλώσσα κι έχει μεταφράσει στα γαλλικά κορυφαίους Έλληνες συγγραφείς. Αφηγείται επίσης, σημαντικά κείμενα σε σχολεία, θέατρα και φεστιβάλ, στην Ελβετία και στη Γαλλία. Δίπλα στον Decorvet, στον ρόλο του κατήγορου Μέλητου, θα δούμε τον Μάρκο Παλαιό

Τα κοστούμια σχεδίασε ο Αριστείδης Πατσόγλου. Η κλεψύδρα που χρησιμοποιείται στην παράσταση φέρνει την υπογραφή του Κώστα Κοτσανά. Βοηθός σκηνοθέτρια η Στεφανία Βλάχου.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Η αναπαράσταση της δίκης του Σωκράτη

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 90 '

Ο Δήμος Αβδελιώδης συνεχίζει την έρευνα του πάνω στην πλατωνική «Απολογία του Σωκράτη» με μια παράσταση που βασίζεται στην καινοτόμο μέθοδό του για την εκφορά της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, με υπέρτιτλους στα νέα ελληνικά και στα αγγλικά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

5 λόγοι της Ειρήνης Δερμιτζάκη για να δεις τη "Ruby Moon"

Αν αναζητάς μια παράσταση που συνδυάζει μυστήριο, φαντασία και βαθιά ανθρώπινα συναισθήματα, η "Ruby Moon" είναι ό,τι πρέπει. Η σκηνοθέτιδα Ειρήνη Δερμιτζάκη μάς δίνει πέντε λόγους να τη δούμε φέτος στο Αγγέλων Βήμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
23/10/2025

Θέλεις να δεις από κοντά τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2025;

Κερδίστε 100 διπλές προσκλήσεις για να παρακολουθήσετε ζωντανά τη βραδιά απονομής των 27ων Θεατρικών Βραβείων Κοινού, την Τρίτη 4 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η καρδιά του θεάτρου χτυπάει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης μεταμορφώνεται σε έναν ανοιχτό χώρο πολιτισμού, συνύπαρξης και δημιουργίας για μικρούς και μεγάλους, με επίκεντρο την τέχνη του θεάτρου.

#Cancel

Η πολιτική ορθότητα και η κουλτούρα της ακύρωσης απασχολεί τον Βορειοϊρλανδό συγγραφέα Ντέιβιντ Άιρλαντ, ο οποίος μεταχειρίζεται τη φόρμα μιας "ενδοθεατρικής" κωμωδίας. Ανεβαίνει σε μια παράσταση δυναμικής ενέργειας και πολύ καλών ερμηνειών.

Butoh με τις Αλίκη Γερμανού και Νικολέτα Ξεναρίου

Δύο εμβληματικές γυναικείες μορφές του Παρισιού των "Τρελών Χρόνων" ζωντανεύουν μέσα από τη σωματικότητα του Butoh, σε μια χοροθεατρική τριλογία της Αλίκης Γερμανού και της Νικολέτας Ξεναρίου, όπου ο χρόνος γίνεται σώμα, μνήμη και ποίηση στο Θέατρο Ροές.

Θέατρο Εκστάν: Συνεπές στην τέχνη και την ανθρώπινη ευαισθησία

Το Θέατρο Εκστάν ανεβάζει για δεύτερη χρονιά δύο συγκινητικά γαλλικά έργα, τις "Μέρες ολόκληρες στα δένδρα" της Μαργκερίτ Ντυράς και "Η ιστορία της Μαρί" του Ζωρζ Μπρασσάι, παραμένοντας συνεπές, ποιητικό και βαθιά ανθρώπινο.

O 'Ερρίκος Ε’' και οι πρώτες φωτογραφίες από τις πρόβες του

Οι πρώτες φωτογραφίες και το trailer από τις πρόβες του "Ερρίκου Ε’" μας φέρνουν κοντά στην πολυαναμενόμενη παράσταση του Σαίξπηρ, σε νέα μετάφραση και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Διαμαντή, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά από 85 χρόνια.