Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Ενδιαφέρον προδιαγράφεται το φετινό πρόγραμμα της Επιδαύρου, με διεθνείς καλλιτεχνικές παρουσίες, σημαντικά σκηνοθετικά ονόματα και συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις του αρχαίου δράματος και εμφανή κυριαρχία της τραγωδίας. Η "συνομιλία" των ξένων καλλιτεχνών με το αρχαίο ελληνικό δράμα συνεχίζεται και η φετινή έναρξη του Φεστιβάλ Επιδαύρου, στις 5 και 6 Ιουλίου, γίνεται με την κατά Τιμοφέι Κουλιάμπιν "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" με τη συμμετοχή ενός ελληνικού θιάσου. Ο Ρώσος σκηνοθέτης που έχουμε απολαύσει δύο φορές στην Ελλάδα, σε Πειραιώς 260 και Στέγη με έργα Τσέχοφ ("Τρεις αδερφές", 2018) και Κολτές ("Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι", 2023), θα συνεργαστεί για πρώτη φορά με Έλληνες και Ελληνίδες ηθοποιούς και θα παρουσιάσει την τραγωδία του Ευριπίδη με τους Ανθή Ευστρατιάδου, Μαρία Ναυπλιώτου, Νικόλα Παπαγιάννη, Δημήτρη Παπανικολάου, Θάνο Τοκάκη, Νίκο Ψαρρά κ.ά. Διεθνή υπογραφή φέρνει και η Comédie Française, που επανέρχεται στο αργολικό θέατρο λίγα χρόνια μετά την παράσταση "Ηλέκτρα/Ορέστης" (2019), αυτή τη φορά με τον Τιάγκο Ροντρίγκεζ στη σκηνοθεσία. Λίγους μόλις μήνες μετά την προβοκατόρικη "Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες", ο Πορτογάλος σκηνοθέτης προτείνει μία διασκευή της ευριπίδειας "Εκάβης" με την παράσταση "Not Hecuba" (26-27/7), παντρεύοντας τον αρχαίο ελληνικό μύθο με μία σύγχρονη ιστορία.

Τιμοφέι Κουλιάμπιν Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
© Alex Kat15
Ο Τιμοφέι Κουλιάμπιν σκηνοθετεί την "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" με ελληνικό θίασο

Το Εθνικό κατοχυρώνει μια σημαντική συνεργασία με τον Θόδωρο Τερζόπουλο, γεγονός μεγάλης καλλιτεχνικής εμβέλειας καθώς σηματοδοτεί την πρώτη συνεργασία του διεθνώς καταξιωμένου δημιουργού με το πρώτο κρατικό θέατρο της χώρας. Ο Τερζόπουλος ανεβάζει την αισχυλική τριλογία της "Ορέστειας" (12-13/7), πιστός στο αρχετυπικό θέατρο που υπηρετεί, διερευνώντας τη δυναμική σχέση του σώματος με τον μύθο, τον χρόνο και τη μνήμη. Στους ρόλους μερικοί από τους σταθερούς συνεργάτες του: Έλλη Ιγγλίζ, Δαυίδ Μαλτέζε, Άννα Μαρκά Μπονισέλ, Αγλαΐα Παππά, Σάββας Στρούμπος, Σοφία Χιλλ κ.ά. Το Εθνικό προτείνει τραγωδία και για τη δεύτερη επιδαύρεια παραγωγή του, την οποία αναθέτει στον ταλαντούχο Θάνο Παπακωνσταντίνου. Έξι χρόνια μετά την εντυπωσιακή "Ηλέκτρα" του, ο δημιουργός με την ιδιαίτερη υπογραφή, που επίσης φέρει έντονα στοιχεία τελετουργικότητας, σκηνοθετεί τις ευριπίδειες "Βάκχες" (2-3/8), με τους Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Μαριάννα Δημητρίου, Αλεξία Καλτσίκη, Θέμη Πάνου, Αργύρη Πανταζάρα κ.ά.

Θεόδωρος Τερζόπουλος
Ο Θόδωρος Τερζόπουλος στην πρώτη του συνεργασία με το Εθνικό ανεβάζει "Ορέστεια"

Αριστοφανική κωμωδία θα δούμε από τον Γιάννη Κακλέα και τον Άρη Μπινιάρη. Ο πρώτος συνεργάζεται με το ΚΘΒΕ και ανεβάζει τον διασκεδαστικό "Πλούτο" (19-20/7) με έναν ωραίο θίασο: Μάνο Βακούσης, Αλέξανδρος Ζουριδάκη, Φαίη Κοκκινοπούλου, Χρήστος Κοντογεώργης, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου αλλά και την ιστορικό Μαρία Ευθυμίου για της ανάγκες της Παράβασης. Ο Μπινιάρης επιστρέφει στην Επίδαυρο μετά τον "Προμηθέα δεσμώτη", με κωμωδία αυτή τη φορά και τους "Όρνιθες" (9-10/8), όπου η αναζήτηση μιας ουτοπικής πολιτείας θα πάρει τη μορφή μιας αρχέγονης τελετής με έντονο μουσικό χαρακτήρα. Στον ενδιαφέροντα θίασο συμμετέχουν οι Μιχάλης Βαλάσογλου, Στέλιος Ιακωβίδης, Αυγουστίνος Κούμουλος, Ερρίκος Μηλιάρης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Κυριάκος Σαλής, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Γιώργος Χρυσοστόμου κ.ά.

Γιάννης Κακλέας
Ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί "Πλούτο" με το ΚΘΒΕ

Μοναδική γυνακεία σκηνοθετική παρουσία είναι αυτή της Μαριάννας Κάλμπαρη που θα παρουσιάσει στη συμπαραγωγή του Θεάτρου Τέχνης με του Νέου Κόσμου, τις "Ικέτιδες" του Αισχύλου, που κλείνουν το πρόγραμμα της Επιδαύρου στις 23 και 24 Αυγούστου. Στην τραγωδία που έχει στον πυρήνα της την έννοια του διωγμού και του ασύλου ερμηνεύουν οι Λυδία Κονιόρδου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Λένα Παπαληγούρα, Άκης Σακελλαρίου, Γιάννης Τσορτέκης αλλά και η Μαρίνα Σάττι ως σολίστ, καθώς και πενηνταμελής γυναικείος χορός  από τη χορωδία Chóres, τη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης και τη χορευτική-ακροβατική ομάδα "Κι όμως κινείται".

Μαριάννα Κάλμπαρη
Τις "Ικέτιδες" του Αισχύλου σκηνοθετεί η Μαριάννα Κάλμπαρη

Στο μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου συνεχίζεται εμφανώς συρρικνωμένο το πρόγραμμα των "Contemporary Ancients/Σύγχρονων Αρχαίων", όπου παρουσιάζονται σύγχρονα ελληνικά έργα που έχουν γραφτεί με ανάθεση του Φεστιβάλ και συνομιλούν με έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Φέτος, περιλαμβάνει δύο μονολόγους, που θα παρουσιαστούν σε μία σπονδυλωτή παράσταση (5-6/7): ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης εμπνέεται από την "Εκάβη" το "Εγώ, μια δούλα", το οποίο σκηνοθετεί ο Νίκος Χατζόπουλος και ερμηνεύει η Φιλαρέτη Κομνηνού, ενώ η Βίβιαν Στεργίου γράφει το "Ιφιγένεια / Βορά" με αφορμή την "Ιφιγένεια εν Αυλίδι", σε σκηνοθεσία της Αικατερίνης Παπαγεωργίου και ερμηνεία της Ελίζας Σκολίδη.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Κατερίνα Πατσιάνη: "Το Πολυτεχνείο είναι ακόμη ζωντανή, βιωμένη μνήμη"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του "Tank / Όλη νύχτα εδώ" στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την ομάδα RMS MATAROA που σκηνοθετεί ο Μάνος Βαβαδάκης, μιλήσαμε με την ηθοποιό Κατερίνα Πατσιάνη για τη μοναδική παράσταση της φετινής σεζόν που μιλά για όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 1973.

Νεκτάριε Λιονάκη πώς "Το Nόημα" της Μαρίας Λαϊνά έγινε "Ζάχαρη" κι εσείς "ένα πείραμα για την εμμονή της κατάκτησής της";

Τι σχέση έχει η "Ζάχαρη" με την ψυχική ισορροπία; Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη για την πρώτη του παράσταση που έρχεται τον Μάιο στο "Μπάγκειον" και κάνει -στην κυριολεξία- πραγματικότητα ένα όνειρό του.

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.