"Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι": Είδαμε την πρεμιέρα της διεθνούς παραγωγής στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Χαραμάδες στη μαύρη άβυσσο της ανθρώπινης επιθυμίας άνοιξε με την παράστασή του ο σπουδαίος Τιμοφέι Κουλιάμπιν, στήνοντας μία υπαρξιακή πάλη την οποία έφεραν εις πέρας με ερμηνείες ακριβείας ο Τζον Μάλκοβιτς και η Ινγκεμπόργκα Νταπκουνάιτε.

Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι Māris_Morkāns©

Αρκετό μελάνι έχει χυθεί προκειμένου να αναλυθεί τι εκπροσωπούν οι δύο ρόλοι του έργου του αινιγματικού έργου του Κολτές, δηλαδή ο Ντίλερ κι ο Πελάτης, που συναντιούνται σε ένα απροσδιόριστο μέρος και συνδιαλλέγονται πάνω σε ένα διακύβευμα υψηλού κόστους το οποίο ποτέ δεν αποσαφηνίζεται. Οι απόψεις ποικίλλουν καθώς έχει διατυπωθεί ότι επί σκηνής μπορεί να συγκρούονται ιδεολογίες, έθνη, οικονομικά συστήματα ή η ίδια η ζωή και ο θάνατος - όμως μάλλον (όπως ισχύει και στην περίπτωση του Μπέκετ και του "Περιμένοντας τον Γκοντό") αν ο συγγραφέας ήθελε να αποσαφηνίσει επακριβώς τι αφορούν τα πρόσωπα και το δραματικό διακύβευμα θα το είχε κάνει. Η ουσία είναι, πάντως, ότι ο αινιγματικός χαρακτήρας της "Μοναξιάς των κάμπων με βαμβάκι" την καθιστά ανοιχτή σε ερμηνείες - κάτι που στην προκειμένη περίπτωση μεταφράστηκε σε μία καταβύθιση στις σκοτεινές διακλαδώσεις της ανθρώπινης φύσης.

Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι
Māris_Morkāns©

Διαβάστε Επίσης

Έχοντας στο δυναμικό του δύο εξαιρετικούς ηθοποιούς, ο Κουλιάμπιν διάβασε αυτό το έργο για δύο πρόσωπα ως μία αναμέτρηση του ανθρώπου με τον εαυτό του: με το ασυνείδητο, το υποσυνείδητο, τη συνείδηση, την ύπαρξή του. Ο Μάλκοβιτς και η Νταπκουνάιτε παρουσιάζονται ως πανομοιότυπες σχεδόν φιγούρες, αυστηρά ντυμένες με κοστούμια: ο πρώτος είναι ο Πελάτης και η δεύτερη η Ντίλερ, όμως στην πορεία αλλάζουν ρόλους, σαν το ίδιο πρόσωπο να βρίσκεται σε μία διαρκή εναλλαγή θέσης και κατάστασης, τα όρια είναι ρευστά. Η δράση τοποθετείται σε ένα μαύρο υπόγειο και οι προθήκες που κρύβουν κάποιες νύξεις για το διακύβευμα της ανταλλαγής μοιάζουν σαν καλά κλεισμένα κουτάκια του μυαλού, όπου έχει θάψει ο Πελάτης τις ανείπωτες επιθυμίες του, ή και τα βαθιά του τραύματα. Όταν ανοίξουν, το τίμημα θα αποδειχθεί μεγάλο.

Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι
Māris_Morkāns©

Η χρήση των καμερών καθιστά τη σωματική σχέση και διάδραση μεταξύ των ηθοποιών πολυδιάστατη και η εικόνα τους "ξεγελάει" τον θεατή, καθώς οι δύο ήρωες κοιτιούνται και δεν κοιτιούνται, πλησιάζονται ή απομακρύνονται, αναλόγως πού στρέφεται το δικό μας βλέμμα: στη φυσική συνθήκη ή στην προβολή της; Πρόκειται για μια επιλογή που ενισχύει τη σκηνοθετική ιδέα πως οι δύο ηθοποιοί ερμηνεύουν στην πραγματικότητα έναν χαρακτήρα, έναν άνθρωπο που βυθίζεται και συγκρούεται με τα βαθύτερα σκοτάδια του. Στην ερμηνεία αυτού του ανθρώπου, ο Τζον Μάλκοβιτς και η Ινγκεμπόργκα Νταπκουνάιτε είναι συναρπαστικοί, καθώς αποδίδουν -με λιτότητα, σχεδόν "γυμνά", χωρίς εξωστρέφεια και υπερβολική επίδειξη συναισθημάτων- την ειρωνεία, το σαρκασμό, την οδύνη και την απόγνωση που ξεχειλίζει από το κείμενο του Κολτές.

Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι
Māris_Morkāns©

Διαβάστε Επίσης

Κατά καιρούς έχει επισημανθεί η "φλυαρία" του έργου ως σκηνικό εμπόδιο, ειδικά καθώς απομακρυνόμαστε από την παράδοση του λογοκρατούμενου θεάτρου. Πράγματι, η "Μοναξιά των κάμπων" από γραφής ξεδιπλώνεται ώς μία λεκτική αψιμαχία, που επιζητάει να σκάψεις μέσα της. Κρύβει όμως πολλή βία και μεγάλη υπαρξιακή μοναξιά, όπως τη μεταφέρει ο Κολτές σε δύο ήρωες που παραδέχονται πως ο μόνος τρόπος για να επικοινωνήσουν δεν είναι το άγγιμα αλλά τα όπλα. Στην εκδοχή του Κουλιάμπιν αυτή η παραδοχή μεταφράζεται σε αυτοτιμωρία: η παράσταση κλείνει με μια αυτοκτονία.

Περισσότερες πληροφορίες

Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 70 '

Ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους σκηνοθέτες καθοδηγεί δύο πολυβραβευμένους ηθοποιούς στο μυστηριώδες παιχνίδι ενός ντίλερ με τον πελάτη του, υπό το άγρυπνο βλέμμα της κάμερας.

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λήγουν οι καταλήψεις στις Δραματικές Σχολές

Με ανακοίνωση τους οι Σύλλογοι Σπουδαστών/τριών Σχολών Δραματικής Τέχνης ενημερώνουν για τη λήξη των καταλήψεων και την ταυτόχρονη συνέχιση του πολυμορφικού αγώνα τους, που ξεκίνησε με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα και υποβαθμίζει τις καλλιτεχνικές σπουδές.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/03/2023

"H Βίλα": Η διαχείριση της βίας μέσα από τα μάτια τριών γυναικών

Η Λητώ Τριανταφυλλίδου σκηνοθετεί τις Νατάσα Εξηνταβελώνη, Λίλα Μπακλέση, Αγγελική Πασπαλιάρη σε ένα έργο που εξετάζει τον απόηχο ενός τραυματικού γεγονότος στην σύγχρονη πραγματικότητά.

"Μισάνθρωπος": Πέτερ Στάιν, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος στις πρόβες στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ξεκίνησε η προπώληση για τον "Μισάνθρωπο" του Μολιέρου που θα ερμηνεύσει ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού ηθοποιός σε σκηνοθεσία του διεθνώς αναγνωρισμένου Πέτερ Στάιν κι ενός από τους σημαντικότερους ευρωπαίους σκηνοθέτες.

"Πού πας, βρε Καραγκιόζη;" Στο 2ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου Σκιών!

Ξεκινάει από το Ρομάντσο αυτό το τριήμερο και συνεχίζει στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων το φεστιβάλ που μπαίνει φέτος στη δεύτερη διοργάνωσή του ανανεωμένο και αφιερωμένο στις διαδρομές και τις συγγένειες ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.

Ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος γράφει για τα "Ορφανά" και τα επίκαιρα θέματα που πραγματεύονται

Με φόντο την πρόσφατη εθνική τραγωδία και τα ερωτήματα που έγειρε, σκηνοθέτησε ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος τα "Ορφανά" του Ντένις Κέλι, ένα έργο που όπως λεει ο ίδιος κρύβει στον πυρήνα του έναν κριτικό στοχασμό απέναντι στην έννοια "ασφάλεια" και όχι μόνο.

Η "Σταχτοπούτα" χορεύει στο Christmas Theater

Το Classical Ballet Of Eastern Europe ενώνει βραβευμένους χορευτές σε μια παραμυθένια παράσταση κλασικού χορού πάνω στο παραμύθι του Σαρλ Περό.

Το θέατρο συναντά την επιστήμη στο "The Science of CSI: Έγκλημα στο εργαστήριο"

Οι "Science Reactors" επιστρέφουν στην "Άτρακτο" και προσεγγίζουν με χιούμορ την επιστήμη σε μια παράσταση με ελεύθερη είσοδο που συνδυάζεται με εργαστήριο εγκληματολογίας.