Ο Αιμίλιος Χειλάκης συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Μολιέρο αυτό το καλοκαίρι

Μάθαμε πρώτοι τα επόμενα σχέδια του σκηνοθετικού διδύμου Αιμίλιου Χειλάκη-Μανώλη Δούνια.

Αιμίλιος Χειλάκης

Ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας, έχοντας συνυπογράψει τη σκηνοθεσία πολλών επιτυχημένων παραστάσεων ("Μήδεια", "Μη σου τύχει", "Αντιγόνη", "Ιφιγένεια", "Μόνος με τον Άμλετ" κ.ά.), βρίσκονται στην προετοιμασία της ένατης κατά σειρά συνεργασίας τους: διασκευάζουν και σκηνοθετούν τον "Κατά φαντασίαν ασθενή", το τελευταίο έργο του Μολιέρου. Επιστρέφουν έτσι στο Γάλλο κωμωδιογράφο, έπειτα από τον "Δον Ζουάν" (2009, Εθνικό) και τον "Ταρτούφο" (2016), συνεχίζοντας τη μελέτη τους στον κλασικό συγγραφέα που, μέσα από το πρίσμα της κωμωδίας, ασκούσε έντονη κριτική στη γαλλική κοινωνία.

Μανώλης Δούνιας
Patroklos Skafidas©
Μανώλης Δούνιας

Ο "Κατά φαντασίαν ασθενής" ασχολείται με ένα καθολικό θέμα και ουσιαστικά καταθέτει ένα πολιτικό σχόλιο και καταγγέλλει κάθε μορφή εξουσίας, ακόμα κι αν πρόκειται για την ιατρική επιστήμη. Η ιστορία στρέφεται γύρω από τον υποχόνδριο και φιλάργυρο Αργκάν: η περιουσία του αποτελεί στόχο και καθώς ο ίδιος νομίζει συνεχώς ότι είναι άρρωστος αποδεικνύεται εύκολο θύμα για τους επιτήδειους. Ο Μολιέρος, με ανάλαφρο τρόπο, βάζει στο μικροσκόπιο κάθε λογής αυθεντία που, μέσα από τη γνώση που έχει, μπορεί να δυσκολεύει τον πολίτη. Μάλιστα, το έργο γράφτηκε όταν ο συγγραφέας ήταν άρρωστος και απογοητευμένος από τους γιατρούς, ενώ λίγο μετά την τέταρτη παράσταση του έργου –στην οποία πρωταγωνιστούσε–, πέθανε στα παρασκήνια, το Φεβρουάριο του 1673.

Στον θίασο συμμετέχουν μαζί με τον Αιμίλιο Χειλάκη, η Αθηνά Μαξίμου, η Μυρτώ Αλικάκη, ο Θοδωρής Ρωμανίδης, ο Νίκος Γκέλια, ο Παναγιώτης Γαβρέλας, η Βίκυ Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Ζυγούρης και ο Δημήτρης Φιλιππίδης. Η παράσταση, που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στα τέλη Ιουνίου, θα παρουσιαστεί στα ανοιχτά θέατρα των αττικών δήμων και θα περιοδεύσει ανά την Ελλάδα. Τα σκηνικά θα υπογράψει ο Γιώργος Γαβαλάς, τα κοστούμια η Αλεξία Θεοδωράκη, τη μουσική ο Θοδωρής Οικονόμου, τους φωτισμούς ο Νίκος Βλασόπουλος και την κίνηση η Έλενα Γεροδήμου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Συζήτηση για τους Αφροέλληνες με αφορμή την παράσταση "Άσπρο Μαύρο" στο Επί Κολωνώ

Οι συντελεστές της παράστασης "Άσπρο Μαύρο" συνομιλούν με τρεις καλεσμένους στην εκδήλωση - συζήτηση "Η Ορατότητα της Αφροελληνικής Κοινότητας στο Σύγχρονο Γίγνεσθαι".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/12/2025

"Μάρτυρας κατηγορίας"- Μυστήριο και αμείωτο σασπένς και 3η χρονιά στο "Δημήτρης Χορν"

Με ένα καστ γεμάτο ταλέντο και ενέργεια, η παράσταση "Μάρτυρας κατηγορίας" ζωντανεύει το θρυλικό δικαστικό θρίλερ της Άγκαθα Κρίστι στο θέατρο "Δημήτρης Χορν". Για 3η χρονιά η ένταση και η αληθοφάνεια κρατούν το κοινό καθηλωμένο από την πρώτη στιγμή ως το συγκλονιστικό φινάλε.

"Το μεγάλο μας τσίρκο": Το ιστορικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη ξανά στα φώτα της σκηνής

Ο Πέτρος Ζούλιας σκηνοθετεί το έργο-σταθμός της θεατρικής και πολιτικής ιστορίας μας, σε μια μουσικοθεατρική υπερπαραγωγή, με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη και τον Δημήτρη Γκοτσόπουλο επικεφαλής του πολυμελούς θιάσου.

Τιμητική βράβευση στον σκηνοθέτη και συγγραφέα Μπάμπη Πλαϊτάκη από τον οργανισμό Heritage & Museums

Προβολή της θεατρικής του παράστασης "Δείπνο με τον Μεγαλέξανδρο".

Η "Φόνισσα" σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή

Η "Φόνισσα" εμπνέει τη νεοσύστατη Ομάδα "Φάος", που υπό τη σκηνοθεσία του Θοδωρή Αμπαζή μετατρέπει τον παπαδιαμαντικό λόγο σε μουσικοθεατρική παράσταση, φωτίζοντας εκ νέου τη σκοτεινή δύναμη του εμβληματικού έργου.

Το θέατρο "Τζένη Καρέζη" υποστηρίζει την απεργία των ηθοποιών

'Το θέατρο χωρίς τους ανθρώπους του, δεν μπορεί να υπάρξει': Σε ακύρωση παραστάσεων προχωράει το θέατρο "Τζένη Καρέζη", δείχνοντας την υποστήριξή του στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Τι ισχύει με την απεργία που ανακοίνωσε το Σ.Ε.Η.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος που στηρίζει τα αιτήματα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.