Νέος κύκλος παραστάσεων για την "Pietà" της Μάρθας Μπουζιούρη

Η συγκλονιστική παράσταση ντοκουμέντο που στηρίχτηκε σε πραγματικές ιστορίες γυναικοκτονιών επιστρέφει σε νέα στέγη.

Pieta ©Patroklos Skafidas

Ξεκίνησε τη διαδρομή της στην αρχή της σεζόν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, συγκίνησε, επαινέθηκε και καταχειροκροτήθηκε. Ο λόγος για την "Pietà" της σκηνοθέτριας που εντρυφεί στο θέατρο ντοκιμαντέρ, Μάρθας Μπουζιούρη, που αυτή τη φορά καταπιάστηκε με το επώδυνο θέμα των γυναικοκτονιών. Η παράσταση βασίστηκε στην έρευνα της ομάδας με τις μητέρες πέντε δολοφονημένων γυναικών και τώρα επανέρχεται για νέο κύκλο παραστάσεων, στο Σύγχρονο Θέατρο, από τις 5 Απριλίου

Pieta
©Patroklos Skafidas

Η "Pietà" είχε ως έμπνευση και οδηγό της πέντε γυναίκες-μητέρες που βίωσαν την υπέρτατη απώλεια, τη δολοφονία του παιδιού τους: την Κούλα Αρμουτίδου (μητέρα Ελένης Τοπαλούδη), την Ελένη Κρεμαστιώτη (μητέρα Ερατώς Μανωλακέλλη), την Κατερίνα Κώτη (μητέρα Ντόρας Ζαχαριά), την Αλεξάνδρα Μάκου (μητέρα Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου) και τη Ρόζα Φωτιάδου (μητέρα Σοφίας Σαββίδου). Με νέα ορμή και πλέον υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η παράσταση θέτει ξανά στο επίκεντρο το επώδυνο, και εκκωφαντικά επείγον θέμα των γυναικοκτονιών και πραγματοποιεί ένα δύσκολο ταξίδι στα μονοπάτια της απώλειας, του πένθους, αλλά και της αναγέννησης. 

Pieta
©Patroklos Skafidas

Όπως δήλωσε η Μάρθα Μπουζιούρη στο "α": Είναι αξιοθαύμαστη η δύναμη, η αξιοπρέπεια, η τρυφερότητα αυτών των γυναικών, ο τρόπος που μετασχηματίζουν τον πόνο τους σε δράση, σε αγώνα για την εξάλειψη της έμφυλης βίας μέσα από την ανάδειξη των συστατικών που την εκκολάπτουν. [...] Μαζί φτιάξαμε έναν τόπο δημόσιας μνήμης όχι μόνο για να πενθήσουμε, αλλά και να γιορτάσουμε, να τιμήσουμε και να αλληλοφροντιστούμε. Ελπίζοντας πως θα συμβάλλουμε σε αυτό το σημαντικό πεδίο ορατότητας και διεκδίκησης που έχει ανοίξει στο δημόσιο λόγο, αυτή τη φορά μέσα από την αιχμηρή και παρηγορητική γλώσσα του θεάτρου".

Pieta
©Patroklos Skafidas

Το κείμενο βασίστηκε στις πραγματικές αφηγήσεις των μητέρων αλλά και σε βιωματικό υλικό των ηθοποιών και η παράσταση, ισορροπώντας με γενναιότητα και ευαισθησία ανάμεσα στο πολιτικό και το ανθρώπινο και αποτίνοντας φόρο τιμής στα θύματα γυναικοκτονιών και σε όλες τις γυναίκες εκεί έξω, δημιουργήθηκε με την πολύτιμη συμβολή μιας καλλιτεχνικής ομάδας που αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες: Μάρθα Μπουζιούρη (έρευνα-δραματουργία-σκηνοθεσία-δημιουργία βίντεο), Άρτεμις Φλέσσα (σκηνικά-κοστούμια), Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου (σχεδιασμός φωτισμών), Άννα Στερεοπούλου (πρωτότυπη μουσική), Μαριέλα Νέστορα (επιμέλεια κίνησης). Ερμηνεύουν: Νικολίτσα Αγγελακοπούλου, Μαρία Μοσχούρη, Μάρθα Μπουζιούρη, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Δώρα Παρδάλη.

Pieta
©Patroklos Skafidas

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε την κριτική του "α" για την παράσταση εδώ:

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Pieta

  • Θέατρο-Ντοκιμαντέρ
  • Διάρκεια: 95 '

Η παράσταση ψηλαφεί το προσωπικό και συλλογικό τραύμα της γυναικοκτονίας –της ύστατης πράξης στην πυραμίδα κλιμάκωσης της έμφυλης βίας. Έμπνευση της στάθηκαν πέντε γυναίκες-μητέρες που βίωσαν την υπέρτατη απώλεια, τη δολοφονία του παιδιού τους: οι Κούλα Αρμουτίδου (μητέρα Ελένης Τοπαλούδη), Ελένη Κρεμαστιώτη (μητέρα Ερατώς Μανωλακέλλη), Κατερίνα Κώτη (μητέρα Ντόρας Ζαχαριά), Αλεξάνδρα Μάκου (μητέρα Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου) και Ρόζα Φωτιάδου (μητέρα Σοφίας Σαββίδου). Το κείμενο διαμορφώθηκε μέσα από τις πραγματικές αφηγήσεις των μητέρων, αλλά και το βιωματικό υλικό των ηθοποιών. Μέσα από τη γλώσσα του θεάτρου, η παράσταση πραγματοποιεί ένα ταξίδι στα μονοπάτια του πένθους και της αναγέννησης, επιδιώκοντας να μετατρέψει τη σκηνή σε έναν τόπο αλληλοφροντίδας και διεκδίκησης.

Σύγχρονο Θέατρο

Ευμολπιδών 45

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.