"Ουρανός κατακόκκινος: Χρόνος πριν, χρόνος μετά": Το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη "συναντά" τα νέα μέσα

"Ραντεβού" στη σκηνή του Bios με τη Σοφία Αποστόλου, την ηρωίδα-σύμβολο μιας προσωπικής αλλά και συλλογικής πληγής που προσπαθεί να βρει την ακολουθία της σ’ ένα ασαφές σήμερα. Σκηνοθετεί η Ελένη Παργινού.

Ουρανός κατακόκκινος: Χρόνος πριν, χρόνος μετά © Δήμητρα Παπαγεωργίου

"Ουρανός κατακόκκινος: Χρόνος πριν, χρόνος μετά" είναι ο τίτλος της παράστασης που θα παρουσιάζεται από τις 11 Μαρτίου, και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9 μ.μ., στο Bios exploring urban culture σε σύλληψη, σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία Ελένης Παργινού.

Ουρανός κατακόκκινος: Χρόνος πριν, χρόνος μετά
© Δήμητρα Παπαγεωργίου

Η παράσταση αντλεί έμπνευση από το συγγραφικό σύμπαν της Λούλας Αναγνωστάκη και με τη χρήση νέων μέσων αφηγείται την ιστορία της Σοφίας Αποστόλου, της ηρωίδας του ομώνυμου έργου, που ισορροπεί αριστοτεχνικά στα μεταιχμιακά δίπολα της συγγραφέως. Η Σοφία Αποστόλου μοιάζει να αρθρώνεται ανάμεσα στο συλλογικό και το προσωπικό, το ιδιωτικό και το δημόσιο, την προσδοκία και την απελπισία, ανάμεσα σ’ ένα παρελθόν και ένα παρόν, ένα διαρκές μέσα-έξω όπου το ένα επιδρά στην ουσία του άλλου. Ένα πρόσωπο-σύμβολο μιας προσωπικής/συλλογικής πληγής που προσπαθεί να βρει την ακολουθία της σ’ ένα ασαφές σήμερα.

Ερμηνεύουν οι Σοφία Κορώνη, Νεφέλη Ανανιάδη, Ελένη Παργινού, με τον Κώστα Φραντζή να ερμηνεύει live electronics σε μουσική του ίδιου. Η ψηφιακή σκηνογραφία σχεδιάστηκε από την Αλεξάνδρα Νιάκα και τα φώτα από τον Περικλή Μαθιέλλη.

Ουρανός κατακόκκινος: Χρόνος πριν, χρόνος μετά
© Δήμητρα Παπαγεωργίου

Σκηνοθετικό σημείωμα

Στο έργο "Ουρανός κατακόκκινος" γνωρίζουμε μία από τις (αντι-) ηρωίδες της Λούλας Αναγνωστάκη, την Σοφία Αποστόλου. Στην ιστορία της ηρωίδας αναγνωρίζουμε την προσωπική ματαίωση αλλά και την συλλογική διάψευση. Απορρίπτοντας έναν κόσμο, που την έχει πρώτος απορρίψει, η Σοφία Αποστόλου μέσα από την ιστορία κοινωνικής παρέκκλισης του γιου της, σηκώνει τη σημαία ενός παραστρατημένου που θέτει τον εαυτό του εκτός της "υγιούς" και "καλοκαρδισμένης" κοινωνίας. Σ’ αυτό το "εκτός", η ηρωίδα θα αναγνωρίσει την δική της φύση, την δική της "ροπή προς το κακό" και αυτό το "εκτός" θα γίνει τελικά η φωνή της δικής της επανάστασης. Η μνημονική διαδικασία της ηρωίδας, στην παράστασή μας, αποκτά την λειτουργία σπασμένου καθρέφτη που αντανακλά ανεστραμμένα και θραυσματικά την δική της ιστορία.

Η προπώληση στο more.com θα ανακοινωθεί σύντομα.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Bios

Πειραιώς 84

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Updated | "Κήτος": Ο ανέκδοτος μονόλογος του Βαγγέλη Ρωμνιού στο Θέατρο Τέχνης

Ο Ευάγγελος Βογιατζής φέρνει στη σκηνή και ερμηνεύει τον μονόλογο του συγγραφέα του "Χαρτοπόλεμου", που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και κίνηση Φωκά Ευαγγελινού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

Στο "Underground" ο Γιάννης Τσορτέκης υποδύεται έναν μαυραγορίτη που είναι "πρωτεργάτης, επαναστάτης, σύμβολο"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του θεατρικού όπου πρωταγωνιστεί με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και την Αλεξάνδρα Αϊδίνη, ο ταλαντούχος ηθοποιός που... "μισήσαμε" πέρσι στο Maestro μιλά στο "α" για τα Βαλκάνια, τον Κουστουρίτσα και την Ελλάδα του σήμερα.

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

Ακούστε τα τραγούδια του Φοίβου Δεληβοριά για το "Περλιμπλίν και Μπελίσα"

Ο σημαντικός τραγουδιστής και τραγουδοποιός υπογράφει την πρωτότυπη μουσική της παράστασης του Πορεία, η οποία μόλις κυκλοφόρησε σε ψηφιακή μορφή.

Βίκυ Αδάμου: "Τα αγόρια καταπιέζονται και αυτό τα οδηγεί στο να καταπιέζουν"

Η ηθοποιός, σκηνοθέτρια, δημιουργός του "Κινητήρα" και... φαν του Rupaul's Drag Race μιλά στο "α" για το "Τι είναι αυτό που με κάνει αγόρι;", την performance που ρίχνει μια διεισδυτική ματιά στις όψεις της αρρενωπότητας.

"Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα": Η Γιασεμί Κηλαηδόνη ερμηνεύει το άπαιχτο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη

Στο Θέατρο Μεταξουργείο ο Φώτης Μακρής σκηνοθετεί τη γνωστή ηθοποιό σε μια παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο εμβληματικό μυθιστόρημα που αντλεί από τη νεότερη Ιστορία της Ελλάδας.

"Αίμα στη σκηνή": Μια ανατρεπτική κωμωδία για το ίδιο το θέατρο σκηνοθετεί ο Τάσος Πυργιέρης

Το έργο του Αμερικανού συγγραφέα και ηθοποιού Τσαρλς Λάντλαμ, που ανεβαίνει τον Μάιο, παρακολουθεί τη ζωή ενός οικογενειακού θιάσου τρίτης κατηγορίας που ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον "Άμλετ".