"Generation Lost": Ένα έργο για τους millennials στο Εθνικό

Η Κατερίνα Γιαννοπούλου σκηνοθετεί το έργο του Γρηγόρη Λιακόπουλου που εξερευνά τις ματαιώσεις και τις δυσκολίες των γεννημένων μεταξύ 1981-1996, μέσα από έρευνα και συνεντεύξεις.

Generation Lost Ελίνα Γιουνανλή©

Το Εθνικό θέατρο (σκηνή "Νίκος Κούρκουλος") παρουσιάζει από τις 28 Μαρτίου το "Generation Lost" του Γρηγόρη Λιακόπουλου, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Γιαννοπούλου. Μια παράσταση για όσους/ες ανήκουν στη γενιά των millennials, αλλά και για όσους/ες ταυτίζονται με τα όνειρα και τις απογοητεύσεις της. Μια παράσταση για όλους τους παγιδευμένους σε σώματα ενηλίκων εφήβους. Τελικά ποιοι είναι οι millennials; Είναι μια εγωκεντρική ή μια χαμένη γενιά; 

Ερμηνεύουν: Δάφνη Δρακοπούλου, Γιώργος Κισσανδράκης, Γωγώ Παπαϊωάννου, Μιχάλης Πητίδης Βασίλης Σαφός.

Οι γεννημένοι/ες μεταξύ 1981-1996 είναι η πρώτη μεταπολεμική γενιά που είναι φτωχότεροι/ες από τους γονείς τους. Δεν έχουν βιώσει πόλεμο, κατοχή ή εξορία, έχουν όμως δει τις ελπίδες τους να συντρίβονται και έχουν οδηγηθεί σε μια υπαρξιακή απογοήτευση, βέβαιοι/ες πως το μέλλον δεν μπορεί παρά να είναι ακόμα χειρότερο. Πέρασαν τα νεανικά τους χρόνια μαθαίνοντας ξένες γλώσσες και συλλέγοντας πτυχία, μόνο και μόνο για να τα δουν να καθίστανται άχρηστα εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων 50 χρόνων. Είναι μια γενιά παγιδευμένη στην εφηβεία της, αιώνιοι/ες έφηβοι/ες που θα νιώθουν για πάντα ξένοι/ες στον κόσμο των ενηλίκων.

Generation Lost
Ελίνα Γιουνανλή©

Generation Lost
Ελίνα Γιουνανλή©

Το "Generation Lost" είναι ένα μελαγχολικό αλλά και γεμάτο χιούμορ ρέκβιεμ για μια γενιά και τα είδωλά της. Ένα έργο που αρνείται να εστιάσει σε μεμονωμένους πρωταγωνιστές και παρουσιάζει μια πολυφωνία εμπειριών και βιωμάτων, συνδυάζοντας μυθοπλασία και τεκμηρίωση, ώστε να παρουσιάσει τη Γενιά Υ σε όλη της την πολυπλοκότητα και ποικιλομορφία.

Το έργο βασίστηκε σε έρευνα και συνεντεύξεις σε έξι ευρωπαϊκές πόλεις και γράφτηκε στο πλαίσιο του προγράμματος New Stages Southeast του Ινστιτούτου Γκαίτε. Βραβεύτηκε στο Όμπερχαουζεν της Γερμανίας ως ένα από τα πέντε καλύτερα έργα που προέκυψαν από το πρόγραμμα αυτό. Μετά την πρεμιέρα στο Εθνικό Θέατρο, θα ανέβει το έργο στο National theater του Μάνχαϊμ.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε η Νίκη Ψυχογιού, η μουσική είναι του Γιάννη Βεσλεμέ και οι φωτισμοί σχεδιάστηκαν από τη Χριστίνα ΘανάσουλαΧειριστής κάμερας επί σκηνής θα είναι ο Κωνσταντίνος Καρδακάρης.

Generation Lost
Ελίνα Γιουνανλή©

Σε συνέντευξή της στο "α" (στο πλαίσιο της έκδοσης του ετήσιου ένθετου θεάτρου), η Κατερίνα Γιαννοπούλου, η πρώτη γυναίκα που έγινε καλλιτεχνική διευθύντρια της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού, είχε δηλώσει: "Μου αρέσει να ανεβάζω στη σκηνή κείμενα και ιστορίες που είτε δεν έχουν ξαναπαιχτεί είτε δεν ανήκουν στο mainstream αφήγημα και νομίζω ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος που ασχολούμαι με τη σκηνοθεσία. Φέτος για πρώτη φορά ανεβάζω ένα κείμενο που προέκυψε και από προσωπικά μου βιώματα, το "Generation lost" του Γρηγόρη Λιακόπουλου, στο οποίο έχουμε κάνει μια μεγάλη έρευνα για τους Έλληνες millennials. Αφορμή γι’ αυτό το πρότζεκτ ήταν η ανάγκη να μιλήσουμε εμείς οι ίδιοι για την εμπειρία μας και να μη χαρακτηριζόμαστε συνεχώς από τρίτους. Βασικό κομμάτι της προσέγγισής μου είναι η έρευνα, ώστε να βρω τα υλικά που αποκαλύπτουν πτυχές του κειμένου τις οποίες δεν θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος απλώς διαβάζοντάς το. Με γοητεύουν πολύ οι πιο underground ιστορίες· ίσως να φταίνε ο Φασμπίντερ και ο Τζάρμους γι’ αυτό, όμως αισθάνομαι πιο οικεία με τις ιστορίες αυτές, παρά με τις πιο clean cut αφηγήσεις".

>> Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Κατερίνας Γιαννοπούλου (καθώς και τις συνεντεύξεις που παραχώρησαν η Λένα Κιτσοπούλου και η Στεφανία Γουλιώτη στο "α"), εδώ:

Διαβάστε Επίσης

Generation Lost
Ελίνα Γιουνανλή©

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η "Βότκα μολότοφ" "σκάει" κι αυτό το καλοκαίρι

Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και με τον Τάσο Χαλκιά ως Τσέχοφ επιστρέφει με καλοκαιρινή περιοδεία σε ανοικτά θέατρα της Αττικής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/05/2024

"Uncanny valley": Οι Rimini Protokoll συμμετέχουν με περφόρμανς στο Athens Digital Arts Festival

Η γερμανική θεατρική ομάδα που δημιούργησε το επιδραστικό θεατρικό κίνημα Reality Trend έρχεται στο Ρεξ, με μια περφόρμανς με πρωταγωνιστή ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ.

"Glorious Epic": Έχεις ξαναδεί σύγχρονο χορό στο Alcatraz Strip Club;

Η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη παρουσιάζει μια "ένδοξη έπικ παράσταση χορού", μια ποιητική αλληγορία για την ομορφιά του αταίριαστου στο πιο φημισμένο στριπ κλαμπ της Αθήνας.

Τα πρώτα residencies του Εθνικού Θεάτρου είναι γεγονός

Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος "Residencies" του Εθνικού ξεκίνησε και τρεις καλλιτέχνες από την Ελλάδα θα ταξιδέψουν σε σημαντικά ευρωπαϊκά θέατρα αλλά και ισάριθμοι από το εξωτερικό θα φιλοξενηθούν από το Εθνικό.

Το 14ο "Off-off Athens" μάς αποκαλύπτει το πρόγραμμά του και μας παροτρύνει να κοιτάξουμε ψηλά

"Κοιτάμε ψηλά" είναι το μότο του φετινού φεστιβάλ του Επί Κολωνώ που αφιερώνεται στη νεανική θεατρική δημιουργικότητα. Ανακαλύψτε τις 30 ομάδες που συμμετέχουν και τις παραστάσεις τους.

Πρεμιέρες: Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 16 ως 22 Μαΐου και ξεχωρίζουν.

"The party": Χορός σαν μαύρη κωμωδία στο Olvio

Η ομάδα χορού Dance Company Μαζί κι η Μαρία Μάργαρη παρουσιάζουν μια παράσταση σύγχρονου χορού εμπνευσμένη από την ομότιτλη ταινία της Σάλι Πότερ, όπου μία μάζωξη παίρνει απροσδόκητη τροπή μετά από κάποιες αποκαλύψεις.