5 λόγοι για να δείτε το "Μεφίστο"

Μη χάσετε τον μονόλογο που ερμηνεύει για τρίτη χρονιά ο Νικόλας Βαγιονάκης, που βασίζεται στο σπουδαίο μυθιστόρημα του Κλάους Μαν για έναν ηθοποιό που απαρνιέται τα πιστεύω του και συμμαχεί με το κακό.

Μεφίστο Θανάσης Καρατζάς©

Για τρίτη χρονιά, ο Νικόλας Βαγιονάκης ερμηνεύει τον μονόλογο "Μεφίστο", που βασίζεται στο ομότιτλο, σημαντικό βιβλίο του συγγραφέα Κλάους Μαν. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 20/1 στο θέατρο "Μικρός Κεραμεικός" κι εμείς βλέπουμε πέντε λόγους για τους οποίους αξίζει να κλείσουμε ένα εισιτήριο (έως 25/2).

Μεφίστο
Θανάσης Καρατζάς©

#1 Για την υπόθεση

Πρόκειται για την ιστορία του Χέντρικ Χέφγκεν, ενός ηθοποιού που ξεκινάει την καριέρα του από το θέατρο Τέχνης του Αμβούργου και μιλά για ένα ριζοσπαστικό θέατρο, μέχρι που γίνεται το αστέρι του τρίτου Ράιχ και προδίδει όλα τα ιδανικά του προκειμένου να επιβιώσει. Είναι ο άνθρωπος που αποδέχεται να γίνει ο παλιάτσος μιας ανήθικης εξουσίας και να διασκεδάζει δολοφόνους, μετατρέποντας έτσι σταδιακά τον κόσμο των ονείρων σε αληθινό εφιάλτη.

 

#2 Για την ανατρεπτικότητα

Είναι τελικά αυτή η παράσταση μια κωμωδία ή μήπως πρόκειται για δράμα; Μήπως κερδίζει περισσότερο έδαφος η παρουσία μίας -απατηλής- ουτοπίας ή άραγε όλα είναι μια απλή όσο και τραγική παρωδία; Και πώς συνδυάζεται μαζί με όλα αυτά τα στοιχεία ο απόηχος του γερμανικού cabaret; Η απάντηση επί σκηνής.

 

#3 Για τους συντελεστές 

Το μυθιστόρημα πάνω στο οποίο είναι βασισμένος αυτός ο μονόλογος είναι του Κλάους Μαν, γιου του Νομπελίστα συγγραφέα Τόμας Μαν που έγραψε το "Μαγικό βουνό”, αλλά και το "Δόκτωρ Φάουστους” -ο τίτλος, μάλιστα, του έργου, πηγάζει από τον γνωστό στη γερμανική παράδοση δαίμονα Μεφίστο ή Μεφιστοφελή που εμφανίζεται και στον "Φάουστους”. Τη διασκευή του έργου έχει αναλάβει η ικανή συγγραφέας Ειρήνη Δερμιτζάκη ("Trans-port”), ενώ η σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια είναι της (πλέον και σκηνοθέτριας) Εύας Νάθενα.

Μεφίστο

 

#4 Για το όραμα του Νικόλα Βαγιονάκη

Με τα λόγια του καλλιτέχνη: "Στην τέχνη μου προσπαθώ  να προσεγγίσω τα έργα πολυδιάστατα μέσα από το φιλοσοφικό κοινωνικό και πολιτικό τους στίγμα, παντρεύοντας τον κόσμο μου με του εκάστοτε ποιητή και συγγραφέα. Οι τάσεις δεν με αφορούν και για μένα σημασία έχει το προσωπικό και αυθεντικό στίγμα, αλλά και ταυτότητα του κάθε καλλιτέχνη. Αν μέσα από την δουλειά μου κατορθώσω  να αφυπνίσω, να δημιουργήσω ανάταση, προβληματισμό και όνειρα... τότε έχω πετύχει το σκοπό της καλλιτεχνικής μου ύπαρξης".

 

#5 Για την τελευταία σκηνή 

Το φινάλε του έργου -που αποτελεί την αγαπημένη σκηνή του Νικόλα Βαγιονάκη, όπως αποκάλυψε στο "α”- είναι η στιγμή κατά τη οποία ο Χέντρικ Χέφγκεν καταλαβαίνει ότι δεν πρόκειται να μείνει ατιμώρητος ούτε αλώβητος μέσα από την τέχνη του (συχνά επαναλαμβάνει, άλλωστε, ότι εκείνος δεν είναι παρά ένας ηθοποιός). Οι συνέπειες, παρ’ ολ’ αυτά, των επιλογών που έχει κάνει θα καταλήξουν στον όλεθρο…

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μεφίστο

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 75 '

Σε διασκευή της Ειρ. Δερμιτζάκη παρουσιάζεται το ομώνυμο μυθιστόρημα του Κλάους Μαν, η ιστορία του ηθοποιού Χέντρικ Χέφγκεν, από το ξεκίνημά του στο Θέατρο Τέχνης του Αμβούργου το 1926, οραματιζόμενος ένα επαναστατικό ισοδύναμο θέατρο, μέχρι την ανάδειξή του σε αστέρι του Γ΄ Ράιχ μια δεκαετία αργότερα. Η μετάβαση του στο Βερολίνο προκειμένου να καθιερωθεί σαν πρωταγωνιστής στο Θέατρο συμπίπτει με την άνοδο του φασισμού, που εξευτελίζει και χειραγωγεί την ανθρώπινη υπόσταση. Συνάπτει, έτσι, συμφωνία με τον διάβολο, προδίδει τα ιδανικά και τις αξίες του, και στο τέλος μεταμορφώνεται σε μαϊμού της εξουσίας. Ένας παλιάτσος που διασκεδάζει δολοφόνους.

Μικρός Κεραμεικός

Ευμολπιδών 13, Γκάζι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").

"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο "α" οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.