"Βωλάξ": Μια performance video installation εμπνευσμένη από το χωριό της Τήνου στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

H Άννα Τζάκου και η ομάδα Γεωποιητική συνδιαλέγονται ζωντανά με την εικόνα και την ενσώματη εμπειρία του Βώλακα και δημιουργούν ένα δίκτυο εγγύτητας και συγγένειας μεταξύ εαυτών, θεατών και παρούσας στιγμής.

Βωλάξ Γιώργης Νουκάκης©

H Άννα Τζάκου και η ομάδα Γεωποιητική παρουσιάζουν την performance "Βωλάξ", τις Παρασκευές 19, 26 Ιανουαρίου και 2, 9, 16 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων. Τέσσερις καλλιτέχνιδες των παραστατικών τεχνών συνδιαλέγονται ζωντανά με την εικόνα και την ενσώματη εμπειρία του Βώλακα, περιοχή της ενδοχώρας της Τήνου διάσπαρτη από γρανιτένιους ογκόλιθους που προσδίδουν στο τοπίο έναν μοναδικό σεληνιακό χαρακτήρα. Επιχειρώντας μια βιωματική χαρτογράφηση του κυκλαδίτικου τόπου, δημιουργούν ένα δίκτυο εγγύτητας και συγγένειας μεταξύ εαυτών, θεατών και παρούσας στιγμής.

Βώλαξ
Γιώργης Νουκάκης©

Το έργο βασίζεται στη μεθοδολογία του ερευνητικού εργαστηρίου "Σχέδιο Βωλάξ: Προς Αναζήτηση Εδάφους" (ομάδα Γεωποιητική, Τήνος 2021) που διερευνά το κυκλαδίτικο τοπίο ως τρόπο ύπαρξης, οντολογικής διαδικασίας και πρακτικής του "είμαι" και εξετάζει τις διαδικασίες με τις οποίες το βλέπουμε, προβάλλουμε και εκδηλώνουμε το συλλογικό μας ονείρεμα.

Βώλαξ
Γιώργης Νουκάκης©

Η performance δομείται γύρω από μια βίντεο εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας βασισμένη στο οπτικό υλικό της επί τόπου έρευνας. Οι προβολές σε ύψος προσομοιώνουν το τηνιακό γεωλογικό τοπίο με τον ουδέτερο χώρο του ΚΕΤ και αναπαράγουν τον αρχετυπικό χρόνο των Κυκλάδων ως πεδίο αμιγούς εμπειρίας και ανοιχτής επίγνωσης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και σε συνδιαλλαγή και αναστοχασμό μαζί του, οι καλλιτέχνιδες επιτελούν μια ζωντανή δράση και προσκαλούν το κοινό να ανταποκριθούν ενσώματα, χαράσσοντας τη δική τους εσωτερική διαδρομή. Σε ένα υβριδικό "ανάμεσα", μεταξύ ψηφιακού και φυσικού χώρου, εσωτερικές και εξωτερικές τοπιογραφίες υφαίνονται σε ένα πολυμεσικό αφήγημα δημιουργώντας ένα περιβάλλον καταβύθισης προς έναν συλλογικό Εαυτό.

Βώλαξ
Γιώργης Νουκάκης©

Την εικαστική επιμέλεια αλλά και την υπογραφή της βίντεο εγκατάστασης φέρει η Σοφία Σιμάκη, τη μουσική και τον ηχητικό σχεδιασμό επιμελείται η Θάλεια Ιωαννίδου, ενώ την performance παρουσιάζουν οι Δέσποινα Χατζηπαυλίδου και Άννα Τζάκου.

Βώλαξ
Γιώργης Νουκάκης©

Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Βώλαξ, earth and sky and me

  • Performance Installation

Μία performance όπου οι καλλιτέχνιδες συνδιαλέγονται ζωντανά με την εικόνα και την ενσώματη εμπειρία του Βώλακα, περιοχή της ενδοχώρας της Τήνου διάσπαρτη από γρανιτένιους ογκόλιθους που προσδίδουν στο τοπίο έναν μοναδικό σεληνιακό χαρακτήρα. Επιχειρώντας μια βιωματική χαρτογράφηση του κυκλαδίτικου τόπου, δημιουργούν ένα δίκτυο εγγύτητας και συγγένειας μεταξύ εαυτών, θεατών και παρούσας στιγμής. Η performance δομείται γύρω από μια βίντεο εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας βασισμένη στο οπτικό υλικό της επί τόπου έρευνας. Οι προβολές σε ύψος προσομοιώνουν το τηνιακό γεωλογικό τοπίο με τον ουδέτερο χώρο του ΚΕΤ και αναπαράγουν τον αρχετυπικό χρόνο των Κυκλάδων ως πεδίο αμιγούς εμπειρίας και ανοιχτής επίγνωσης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και σε συνδιαλλαγή και αναστοχασμό μαζί του, οι καλλιτέχνιδες επιτελούν μια ζωντανή δράση και προσκαλούν το κοινό να ανταποκριθούν ενσώματα, χαράσσοντας τη δική τους εσωτερική διαδρομή. Το έργο βασίζεται στη μεθοδολογία του ερευνητικού εργαστηρίου “Σχέδιο Βωλάξ: Προς Αναζήτηση Εδάφους”.

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Κύπρου 91Α, Κυψέλη
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.