Πέντε θεατρικές ιστορίες μυστηρίου για δυνατούς λύτες

Αυτές τις γιορτές απολαύστε ξεχωριστές βραδιές με πέντε νουάρ θεατρικές παραστάσεις.

Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου

Όσοι δηλώνουν φαν της αστυνομικής λογοτεχνίας μπορούν να απολαύσουν αυτές τις γιορτές πέντε παραστάσεις γεμάτες ένταση, αγωνία και σασπένς που υπηρετούν το νουάρ στυλ με γοητευτικό τρόπο. Ατόφια ψυχαγωγία θα απολαύσετε στην παράσταση "Διάλεξε το θάνατό σου αγάπη μου" που υπογράφει το καλλιτεχνικό δίδυμο των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα, διασκευάζοντας και σκηνοθετώντας το "Διπλό παιχνίδι" του μετρ της αστυνομικής νουάρ λογοτεχνίας Ρομπέρ Τομά. Η Κάτια Δανδουλάκη (3ο βραβείο γυναικείας ερμηνείας στα θεατρικά βραβεία κοινού του "α") υποδύεται για δεύτερη σεζόν την πάμπλουτη κληρονόμο,  Φρανσουάζ, που επιχειρεί να απαλλαγεί όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα από το σύζυγό της, Πολ: έναν καταχρεωμένο από τον τζόγο νεαρό άνδρα, ο οποίος εκτός του προικοθηρικού του χαρακτήρα, σχεδιάζει μάλλον να τη δολοφονήσει. "Μάλλον", μια που τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται σε αυτή την παράσταση με το απρόσμενο φινάλε! Κοραλία Καράντη, Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, Γιώργος Γεροντιδάκης και Πάνος Σταθακόπουλος συμπληρώνουν τον ωραίο θίασο. ("Κάτια Δανδουλάκη")

Τα 39 σκαλοπάτια
©Patroklos_Skafidas
"Τα 39 σκαλοπάτια"

Τα "39 σκαλοπάτια" του Πάτρικ Μπάρλοου ανεβαίνουν με τη σκηνοθετική ματιά του ταλαντούχου ηθοποιού με φοβερό γκελ στην κωμωδία, Μάκη Παπαδημητρίου, σε μια παράσταση που συνδυάζει έξοχα το μυστήριο με το χιούμορ. Η διασκευή του Πάτρικ Μπάρλοου βασίζεται στο μυθιστόρημα του Τζον Μπιούκαν και στην ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ και αφηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια ενός άνδρα που ζει μια μάλλον βαρετή ζωή και ξαφνικά βρίσκεται μπλεγμένος σε ένα πολύπλοκο σχέδιο κατασκοπείας, ρομαντισμού και θανατηφόρων μυστικών. Ο Παπαδημητρίου δημιουργεί μια παράσταση που υμνεί τη μαγεία του θεάτρου και μας καλεί καταφύγουμε στη δύναμη της φαντασίας μας, για να απολαύσουμε μια παράσταση που μεταφέρει την αίσθηση του παιχνιδιού χρησιμοποιώντας  λίγα σκηνικά και τη δύναμη των λέξεων.  Ο ίδιος πρωταγωνιστεί μαζί με τους Γρηγορία Μεθενίτη, Γιάννη Λατουσάκη και Παναγιώτη Γουρζουλίδη στο έργο που μπλέκει κατασκοπεία, ρομαντισμό και θανατηφόρα μυστικά. ("Τζένη Καρέζη")

Πέντε μικρά γουρουνάκια
© Γιώργος Κρίκος
"Επιστροφή στον φόνο"

Η παράσταση "Επιστροφή στον φόνο" είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι "Πέντε μικρά γουρουνάκια"., που διασκεύασε η ίδια για το θέατρο και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Σκηνοθετεί ο Γιώργος Φρατζεσκάκης, που στήνει επί σκηνής ένα κυνηγητό όλο σασπένς και ανατροπές για την εύρεση ενός δολοφόνου. Ο ίδιος πρωταγωνιστεί στην παράσταση μαζί με τους Σαράντο Γεωγλερή, Κωνσταντίνο Λάγκο, Ελένη Μπουκουβάλα κ.ά. (Eliart)  Στο ίδιο θέατρο, ο Φρατζεσκάκης σκηνοθετεί, για δεύτερη χρονιά, το "Αθώος ή Ένοχος", το δικαστικό δράμα του Βρετανού θεατρικού συγγραφέα Τζέφρι Άρτσερ και ζητά από το κοινό να ψηφίσει, ώστε να καθορίσει το φινάλε. Η ιστορία αφορά σε έναν διακεκριμένο γιατρό, που κατηγορείται ότι δολοφόνησε την γυναίκα του για να κληρονομήσει την περιουσία της. Την υπεράσπισή του αναλαμβάνει ο καλύτερος του φίλος, γνωστός ποινικολόγος, όμως τα στοιχεία της ενοχής είναι εξίσου ισχυρά με τα στοιχεία της αθωότητάς του. Οι θεατές καλούνται να γίνουν ένορκοι και να αποφασίσουν για την έκβαση της δίκης. Ερμηνεύουν: Νόνη Ιωαννίδου, Αννέτα Παπαθανασίου, Σαράντος Γεωγλερής κ.ά.

Το στρίψιμο της βίδας Reloaded
Μαρία Γαλάτη - Κατερίνα Σβορώνου©
"Το στρίψιμο της βίδας Reloaded..."

Για δεύτερη σεζόν βλέπουμε και το "Στρίψιμο της βίδας Reloaded...". Η παράσταση βασίζεται στο ψυχολογικό θρίλερ μυστηρίου του Αμερικανού συγγραφέα Χένρι Τζέιμς, που διακρίνεται για το ψυχολογικό βάθος, την πρωτότυπη αφηγηματική μέθοδο και την ανίχνευση των πιο σκοτεινών πλευρών της ανθρώπινης ψυχής, με βασικό άξονά του την απώλεια της παιδικής αθωότητας. Ο Μάριος Ιορδάνου σκηνοθετεί την ιστορία της νέας γυναίκας που προσλαμβάνεται από έναν γοητευτικό άντρα ως γκουβερνάντα για τα δύο του παιδιά και σύντομα βρίσκεται εγκλωβισμένη στον πύργο, όπου διαμένει η ιδιαίτερη οικογένεια. Επί σκηνής ο ίδιος μαζί με τους Σοφία Καζαντζιάν, Βαλεντίνο Βαλάση και Γεωργία Δήμου. (Vault)

Περισσότερες πληροφορίες

Αθώος ή ένοχος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Ένας διακεκριμένος γιατρός κατηγορείται ότι δολοφόνησε την γυναίκα του για να κληρονομήσει την περιουσία της και ο καλύτερος του φίλος, γνωστός ποινικολόγος αναλαμβάνει την υπεράσπισή του. Μια γιατρός, η Τζένιφερ Μίτσελ, ισχυρίζεται ότι είχαν ερωτική σχέση και πως το βράδυ του φόνου ήταν μαζί. Ωστόσο, τα στοιχεία της ενοχής είναι εξίσου ισχυρά με τα στοιχεία της αθωότητάς του. Τότε μπαίνουν στο παιχνίδι μία Πρόεδρος Δικαστηρίου, μία φαρμακοποιός, ένας δημόσιος κατήγορος, ένας Καθηγητής τοξικολογίας, ένας φύλακας και φυσικά οι θεατές, οι οποίοι καλούνται να γίνουν ένορκοι και να βγάλουν την τελική ετυμηγορία. "Αθώος ή ένοχος" τελικά ο Δρ. Σέργουντ;

Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Διασκευή του νουάρ μυστηρίου «Το διπλό παιχνίδι» του Ρομπέρ Τομά. Η Φρανσουάζ Κορμπάν, ζάπλουτη κληρονόμος, ζει στην βίλα της μαζί με τον νεότερο σύζυγό της Πολ και την αφοσιωμένη οικονόμο της Αντέλ. Τα χρέη του Πολ στα χαρτιά και η πίεση που ασκεί στη Φρανσουάζ για την αποπληρωμή τους κορυφώνουν ακραία την ένταση και την τριβή στην σχέση του ζευγαριού. Η ατμόσφαιρα βαραίνει όταν νυχτερινοί θόρυβοι ταράζουν την ηρεμία της βίλας – θόρυβοι μιας παρουσίας που ούτε ο ίδιος ο αστυνομικός διευθυντής δεν μπορεί να εξηγήσει. Η ξαφνική επίσκεψη της Βαρόνης Σαρντονί και αυτά που έχει να πει, μπερδεύουν ακόμη περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση.

Το στρίψιμο της βίδας Reloaded

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 75 '

Μία νέα γυναίκα προσλαμβάνεται από έναν άκρως γοητευτικό άντρα ως γκουβερνάντα για τα δύο του παιδιά. Σύντομα, όμως, η ανυποψίαστη κοπέλα θα βρεθεί εγκλωβισμένη στον πύργο, όπου διαμένει η ιδιαίτερη οικογένεια. Κάθε μέλος της έχει και κάτι το περίεργο. Η μικρή κόρη δε μιλάει ή μήπως οι άλλοι δεν την ακούνε; Ο μεγάλος αδερφός της δε μοιάζει με παιδί ή μήπως η γκουβερνάντα τον βλέπει έτσι; Η μυστηριώδης οικονόμος δεν είναι αυτή που φαίνεται ή μήπως είναι; Είναι ο Πύργος στοιχειωμένος ή απλά αρέσουν στην οικογένεια τα «παράξενα» παιχνίδια; Θα μπορέσει η γυναίκα να ελευθερωθεί πριν... το στρίψιμο της βίδας;

Επιστροφή στον φόνο

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Δεκαπέντε χρόνια πριν, η όμορφη Κάρολαϊν Κρέιλ καταδικάστηκε για τον φόνο του συζύγου της και πέθανε στη φυλακή. Τώρα η κόρη της αναθέτει στον Πουαρό να αποκαταστήσει τη μνήμη της μητέρας της. Υπήρχαν ακόμη πέντε ύποπτοι και όσο το σκέφτεται ο Πουαρό τόσο επανέρχεται στο μυαλό του εκείνο το παιδικό τραγουδάκι με τα πέντε γουρουνάκια - το ένα πήγε στην αγορά, το άλλο στο σπίτι κλείστηκε καλά, και πάει λέγοντας. Κάποιο από τα πέντε γουρουνάκια, όμως, ίσως έκανε έναν φόνο και μένει ακόμη ατιμώρητο. Αν είναι έτσι, όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει, όσα αποδεικτικά στοιχεία κι αν έχουν καταστραφεί, ο δαιμόνιος ντετέκτιβ θα το βρει, βάζοντας τη λογική του να δουλέψει. Η συναρπαστική ιστορία μυστηρίου και συνεχών ανατροπών ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και βασίζεται στο έργο της Αγκάθα Κρίστι «Πέντε μικρά γουρουνάκια».

Τα 39 σκαλοπάτια

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 85 '

Πρόκειται για ένα θρίλερ κατασκοπείας που διαθέτει γενναίες δόσεις χιούμορ στο στυλ των Monty Python. Κεντρικός ήρωάς του είναι ένας άνδρας που έχει μια μάλλον βαρετή ζωή. Ξαφνικά, όμως, βρίσκεται ξαφνικά μπλεγμένος σε ένα πολύπλοκο σχέδιο, μία μίξη κατασκοπείας, ρομαντισμού αλλά και θανατηφόρων μυστικών. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, η ομορφιά αυτού του έργου δεν έγκειται μόνο στις γρήγορες σκηνές καταδίωξης ή στον συναρπαστικό ιστό που υφαίνουν χαρακτήρες και καταστάσεις. Έγκειται στη μαγεία του θεάτρου η οποία μας προκαλεί να επεκτείνουμε τη φαντασία μας. Οι γρήγορες αλλαγές χαρακτήρων, η φυσική κωμωδία και η ανεπιφύλακτη αγάπη για το θέατρο είναι τα βασικά στοιχεία του έργου.

«Τζένη Καρέζη»

Ακαδημίας 3

Eliart

Κωνσταντινουπόλεως 127

Vault

Μελενίκου 26

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.