Oι συντελεστές του "Into the woods" προειδοποιούν: "Πρόσεχε τι εύχεσαι…"

Με αφορμή την αναβίωση του αριστουργηματικού μιούζικαλ του Στήβεν Σόντχαϊμ, στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, οι συντελεστές του «Into the woods» πιάνονται από την ατάκα "Πρόσεχε τι εύχεσαι…" για να μάς μιλήσουν για τις δικές τους ευχές.

INTO THE WOODS © Βαλέρια Ισάεβα

Το "Into the woods" του Στίβεν Σόντχαϊμ επιστρέφει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ για δεκαεννέα παραστάσεις (14/12-7/1). Το βραβευμένο με Τόνι μιούζικαλ "ζωντανεύει" τους διασημότερους ήρωες των αδελφών Γκριμ, Σαρλ Περό και Ντίσνεϊ σε ένα σκοτεινό παραμύθι ενηλικίωσης, το οποίο σκηνοθετεί ο Δημήτρης Αγιοπετρίτης-Μπογδάνος και διευθύνει ο Στάθης Σούλης. Η Κοκκινοσκουφίτσα, η Σταχτοπούτα, ο Τζακ και η φασολιά του, η Ραπουνζέλ χάνονται στα μυστικά μονοπάτια του δάσους και με τις συναντήσεις τους πλέκουν μια σπονδυλωτή́ ιστορία που ανατρέπει τις γνωστές διαδρομές τους. Με αφορμή την αναβίωση της παραγωγής, οι συντελεστές του "Into the woods" πιάνονται από την ατάκα "Πρόσεχε τι εύχεσαι…", που ακούγεται σαν προειδοποίηση (ή απειλή) στο μιούζικαλ, για να μάς μιλήσουν για τις δικές τους ευχές.

Διαβάστε Επίσης

Δημήτρης Αγιοπετρίτης-Μπογδάνος

(Μετάφραση, Σκηνοθεσία, Μυστηριώδης Άνδρας)

Δημήτρης Αγιοπετρίτης-Μπογδάνος
© Γιώργος Καλκανίδης

"Οι ευχές συμπυκνώνουν την επιθυμία μας για ζωή. Είναι η καθημερινή έκφραση της φυσικής μας ανάγκης για όνειρα. Το ερώτημα που τίθεται στο μαγευτικά γραμμένο "Into the Woods" του Στήβεν Σόντχαϊμ, είναι κατά πόσο αυτές οι ευχές απορρέουν από αληθινά δικά μας θέλω και αν διέπονται από ευστοχία. Μας ικανοποιούν; Μας μετακινούν; Μας εξελίσσουν; Ή μήπως είναι συχνά επιφανειακές και κοινωνικά φορεμένες; Οι ευχές έχουν από μόνες τους κάτι υπερβατικό και αυτό είναι που με γοητεύει σε αυτές. Όταν ο χρονισμός είναι σωστός και επιτυγχάνεται μία τέτοια υπέρβαση σημαίνει ότι μια ευχή έχει εκπληρωθεί και αισθάνομαι τυχερός που σήμερα με ψυχραιμία και εκτίμηση κοιτάω πίσω μου και διακρίνω αυτές τις μαγικές στιγμές. Μία τέτοια το ανέβασμα του "Into the Woods". Ναι μεν, με έντονο κόπο και πολλή δουλειά, αλλά ταυτόχρονα μία πυρηνική ευχή ετών που κάθε φορά που καταφέρνω να το χαζεύω ως εξωτερικός παρατηρητής νιώθω πληρότητα κι ευγνωμοσύνη. Ας είναι αυτή λοιπόν η ευχή για το Νέο Έτος, πληρότητα κι ευγνωμοσύνη!”.

Στάθης Σούλης

(Μουσική διεύθυνση, διδασκαλία)

Στάθης Σούλης
© Γιώργος Καλκανίδης

""Πρόσεχε τι εύχεσαι…", λοιπόν, για το νέο έτος 2024! Λέει μια φράση μέσα στο "Into the Woods": "Μόνο Χαρά, Χαρά, Χαρά…" Πιο επίκαιρη από ποτέ. Εύχομαι να είμαστε Υγιείς, να ανταμώνουμε και να "ξαναγεννιόμαστε" μέσα από τα έργα που μας κρατούν συντροφιά και μας "φροντίζουν",  συμμετέχοντας σε αυτά. "Ευχή…."”.

Λίνα Πηγαδιώτη-Τζήμα

(Σκηνικό, κοστούμια)

Λίνα Πηγαδιώτη-Τζήμα
© Γιώργος Καλκανίδης

"Ευχηηηή! Ευτυχισμένες στιγμές. Υγιείς άνθρωποι. Χαρμόσυνες σκέψεις. Ηλιακό φως. ‘Η αλλιώς το καλόπιασμα που πρέπει να κάνεις στο σύμπαν για να ακούσει αυτό που ιδανικά θέλεις να βιώσεις… η παράκληση, το όνειρο να γίνει πραγματικότητα. Το 2023 η ευχή μου ήταν να παρουσιάσω την καλλιτεχνική μου δουλειά στο ευρύ κοινό μέσα από την τέχνη και το θέατρο έπιασε όχι μία, όχι δύο, ούτε τρεις… αλλά τέσσερις υπέροχες φορές! Για το 2024 εύχομαι να ταξιδέψω ανάλαφρα και άφοβα στη ζωή και στις πέντε ηπείρους”.

Κόστια Κουνέλλας

(Κινησιολογία)

Κόστια Κουνέλλας
© Γιώργος Καλκανίδης

"Καθώς το ρολόι χτυπάει μεσάνυχτα, κλείνω τα μάτια μου και εύχομαι να μάθω να αφήνω πίσω μου ό,τι δεν με εξυπηρετεί πλέον, αλλά και να αφήνομαι στην αλλαγή. Να συνεχίσω να προκαλώ τον εαυτό μου να είναι παρών στη στιγμή και να εκτιμώ το δώρο της κάθε εμπειρίας που έρχεται και με διαπερνάει. Δώδεκα νταν!

Όταν ήμουν μικρός έλεγα πως όταν μεγαλώσω θα γίνω καρτούν. Τα χρόνια περνούσαν και καθώς μεγάλωνα, συνειδητοποίησα ότι αυτή μου η ευχή ήταν μια μη ρεαλιστική φιλοδοξία. Δεν ήξερα ότι το πάθος μου για τα κινούμενα σχέδια θα με οδηγούσε σε ένα διαφορετικό είδος εκπλήρωσης - την ευκαιρία να ζωντανέψω φανταστικούς χαρακτήρες μέσω της μεταγλώττισης. Έχουν περάσει 15 χρόνια από την πρώτη μου φορά στο studio και τελικά μπορώ να πω πως επιτέλους καρτουνοποιήθηκα με τον πιο απροσδόκητο και ικανοποιητικό τρόπο.

Κάθε παραμυθένια ευχή αρχίζει με ένα "μακάρι να.." ή με ένα "ζητώ..". Ανα-ζητούμε τους καλόκαρδους πρίγκιπες, μετά ζητάμε να σκοτώσουν τον κακό δράκο και να σώσουν τις όμορφες πριγκίπισσες. Και μετά ζητάμε κι άλλα, αδιάκοπα. Δεν μας αρκεί το "ζήσαν αυτοί καλά” αλλά παλεύουμε για το "..και μεις καλύτερα..”. Καλύτερα από τι όμως; Τα παραμύθια δεν είναι απλώς ιστορίες και νεραϊδόσκονη, αλλά και μια υπενθύμιση ότι όλα είναι δυνατά με σκληρή δουλειά, αποφασιστικότητα και ίσως λίγη μαγεία. Ο Στίβεν Σόντχαϊμ γράφει πως οι ευχές είναι παιδιά μας, δεν είναι φευγαλέες επιθυμίες, αλλά μάλλον πιθανές ευκαιρίες που πρέπει να καλλιεργηθούν, κι ότι όπως τα παιδιά, απαιτούν αφοσίωση να ωριμάσουν και τελικά να ανθίσουν”.

Νάντια Κοντογεώργη

Νάντια Κοντογεώργη
© Γιώργος Καλκανίδης

"Εύχομαι να προλάβω να με αγαπήσω ολόκληρη και αυτό να καθρεφτίζεται στις σχέσεις και τα δημιουργήματά μου. Άλλωστε αυτό μπορώ να το κάνω και στη ματαίωση και στην πραγμάτωση των επιθυμιών μου. Άρα καλύτερα ας δεσμευτώ απέναντι στον εαυτό μου πως θα είμαι συνειδητή αγάπη. Αυτό είναι στο χέρι μου”.

Χαρά Κεφαλά

Χαρά Κεφαλά
© Γιώργος Καλκανίδης

"Το "Into The Woods" ασχολείται με την ακατανίκητη δύναμη των απωθημένων, που μπορεί να μας στοιχειώνουν σαν κακιές μάγισσες για μία ολόκληρη ζωή αν δεν καταφέρουμε να τα πραγματοποιήσουμε. Πόσοι όμως έχουμε το σθένος να δούμε μία ευχή μας πραγματοποιημένη με σάρκα και οστά; Όταν ευχόμαστε, ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν. Όταν η ευχή πραγματοποιείται, καλούμαστε να τη ζήσουμε στο εδώ και τώρα. Αντέχουμε; H ηρωίδα μου περιπλανιέται στο σκοτεινό δάσος προσπαθώντας να βρει κάτι που θα την φέρει πιο κοντά στην απόκτηση ενός παιδιού. Όλοι θα βγούμε αλλαγμένοι από αυτό το δάσος. Η δική μου ευχή έχει πραγματοποιηθεί και είμαι ευγνώμων. Έχω βρει  τον άνθρωπο μου, το άλλο μου μισό, είμαστε μία τρελή συμμορία και αφήνουμε την ζωή να μας ταξιδέψει όπου…Άλλωστε η ευτυχία είναι επιλογή κ δεν θέλει πολλά”.

Αποστόλης Ψυχράμης

Αποστόλης Ψυχράμης
© Γιώργος Καλκανίδης

"Εύχομαι όλοι μας, τη νέα χρονιά, να βρούμε το θάρρος να μπούμε στο σκοτεινό "δάσος" που απλώνεται γύρω μας και να ξεκινήσουμε ένα νέο ταξίδι. Κι αλλιώτικοι να βγούμε στο τέλος της διαδρομής. (έξτρα ευχή: Εύχομαι να προσέχουμε και να ακούμε τα παιδιά).

Ευχήθηκα κάποτε, όπως ο Φούρναρης με την Φουρνάρισσά του, να αποκτήσω με τον άνθρωπο της ζωή μου ένα υγιές, χαρούμενο παιδί. Και η ευχή μου πραγματοποιήθηκε. Ευχήθηκα στη ζωή μου, όσες φορές ένιωσα την ανάγκη να ταξιδέψει μια βαθιά μου επιθυμία, ως ενέργεια στο σύμπαν. Έξω από μένα, σαν κύμα που γυρεύει να συνδεθεί. Κι όσες φορές συνέβη με καθαρή πρόθεση, αυτό που ευχήθηκα, συνέβη”.

Θάνος Λέκκας

Θάνος Λέκκας
© Γιώργος Καλκανίδης

"Για μένα πλέον η ευχή είναι μια συγκέντρωση ενέργειας απέναντι στο σύμπαν, ας πούμε. Μια συνεχής υπενθύμιση να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά για οτιδήποτε θα σε φέρει πιο κοντά σε αυτό που θες. Από τη χρονιά που πέρασε κρατάω ότι βλέπω πλέον πιο καθαρά "Το Δάσος".  Θα ήθελα φέτος να βρω πιο καθαρά τη θέση μου. Ο κόσμος έχει αλλάξει σε τόσα πολλά επίπεδα. Να τολμήσω αποφάσεις και αλλαγές που δεν πίστευα ότι θα κάνω. Να έρθει κάτι ωραίο και να είμαι έτοιμος να το δω”.

Λυδία Τζανουδάκη

Λυδία Τζανουδάκη
© Γιώργος Καλκανίδης

"Ελπίζω φέτος να είναι η τελευταία χρονιά για κάθε γιγαντιαία δύναμη που καταστρέφει τα σπίτια και τις ζωές των ανθρώπων γύρω μας. Μια ευχή μου που έχει πραγματοποιηθεί είναι να περιβάλλομαι από άτομα που εκτιμώ κι αγαπώ. Προσωπικά θεωρώ ότι "ευχή" είναι η πίστη μας, ότι υπάρχει πιθανότητα να μπορούμε να ζήσουμε μια καλύτερη εκδοχή της πραγματικότητας από αυτή που ήδη ζούμε!”.

Νικόλας Καραγκιαούρης

Νικόλας Καραγκιαούρης
© Γιώργος Καλκανίδης

"Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, η μόνη μου ευχή ήταν να μπει η μουσική στη ζωή μου. Να με μάθει να εκφράζομαι, να σκέφτομαι και να αγαπώ. Είμαι ευγνώμων που η μουσική συνηχεί αρμονικά με τους παλμούς της πορείας μου και που με φέρνει κοντά σε υπέροχους ανθρώπους, όπως τώρα, με την ομάδα του "Into the Woods". Το να εύχεσαι, στα δικά μου μάτια, ισοδυναμεί με το να τολμάς. Να τολμάς να οραματιστείς την ανώτερη εκδοχή του εαυτού σου, του διπλανού σου και ολόκληρου του κόσμου. Και τελικά να τολμάς να κάνεις κάτι για αυτό που εύχεσαι. Εύχομαι ο πλανήτης να γεμίσει με τέτοιους τολμηρούς”.

Δανάη Μουτσοπούλου

Δανάη Μουτσοπούλου
© Γιώργος Καλκανίδης

"Πάντα μου άρεσε να κάνω μια ευχή και ύστερα να κάνω daydreaming μέχρι να βγει - κάτι σαν την Σταχτοπούτα δηλαδή. Έχω ευχηθεί πολύ και συχνά και με πολλή πίστη και... Ω ναι, οι ευχές βγαίνουν αληθινές. Όχι όμως επειδή τις δήλωσες στο μαγικό χαρτί του μυαλού αλλά επειδή άλλες φορές συνειδητά άλλες ασυνείδητα δούλεψες γι' αυτές και τις διεκδίκησες με πάθος και θέρμη! Είναι ωραίο να κάνεις ευχές και να μην στέκεσαι ανήμπορος μπροστά τους περιμένοντας το μαγικό. Η δύναμη σου είναι μαγική, η θέληση, η εργατικότητα και η επιμονή κάνουν μαγικά. Ηθικό δίδαγμα! Κάνε πράξη την ευχή και αυτή θέλει δε θέλει, θα βγει! Για τη νέα χρονιά εύχομαι με μια φράση από την παράστασή μας "Μέσα στο δάσος την ευχή θα κυνηγήσω κι όπου βγεί"”.

Μαρία Γράμψα

Μαρία Γράμψα
© Γιώργος Καλκανίδης

"Κάποτε όλοι ξεκινάμε για το Δάσος, θαρραλέα ή φοβισμένα, με την ελπίδα να βρούμε αυτό που θα μας κάνει ευτυχισμένους. Απαντήσεις στα ερωτήματά μας, και φτερά στα όνειρά μας. Συχνά όμως, όταν μπεις βαθιά στα μονοπάτια, καταλαβαίνεις ότι, αυτά που ονειρευόμουν, μπορεί να μην ήταν τα σωστά για σένα. Μέσα στο Δάσος αποκαλύπτεται ποιοι είμαστε πραγματικά, με τα δώρα και τα ελαττώματά μας. Εύχομαι για όλους. Να έχουμε  θάρρος, ανθρωπιά, σεβασμό κι αλληλεγγύη στις περιπέτειες του Δάσους. Κι ορθάνοιχτα μάτια και καρδιές!”.

Λητώ Μεσσήνη

Λητώ Μεσσήνη
© Γιώργος Καλκανίδης

"Μου αρέσει να κάνω ευχές. Η ευχή συμβαδίζει με την ελπίδα. Και με την αίσθηση ότι τα πάντα μπορούν να γίνουν. Ευχή μου που έχει πραγματοποιηθεί είναι να συμπορεύομαι με ανθρώπους που με εμπνέουν. Ευχή που περιμένω ακόμα να συμβεί, να τρώω πολλά γλυκά χωρίς να παχαίνω. Ευχή-πρόκληση για το νέο έτος είναι να είμαστε ανοιχτοί απέναντι στη διαφορετικότητα, να αφουγκραζόμαστε τους ανθρώπους γύρω μας και να στηρίζουμε αυτούς που έχουν ανάγκη”.

Όλγα Παπακωνσταντίνου

Όλγα Παπακωνσταντίνου
© Γιώργος Καλκανίδης

"Μια ευχή· η επιθυμία μας να πραγματοποιηθεί κάτι καλό, η επιθυμία μας να συμβεί σε κάποιον κάτι καλύτερο. Ποιες από όλες τις ευχές που κάνουμε χρειαζόμαστε πραγματικά; Είναι η ειλικρινής επιθυμία ή η απέλπιδα προσπάθεια να ξεφύγουμε από μια κατάσταση; Μετανιώνουμε αυτό που ευχόμαστε; Η ευχή μου που πραγματοποιήθηκε και ποτέ δε θα μετανιώσω είναι η καινούρια ζωή που ήρθε στον κόσμο και μου μαθαίνει κάθε μέρα πόσο ατελείωτη είναι η αγάπη και να προσπαθώ κάθε μέρα για το καλύτερο. Η ευχή μου- πρόκληση για το νέο έτος, είναι να υπάρχει ειρήνη και υγεία σε όλο τον κόσμο για όλα τα επόμενα έτη”.

Λευτέρης Καλπακτσίδης

Λευτέρης Καλπακτσίδης
© Γιώργος Καλκανίδης

"Το νέο έτος ελπίζω να φέρει αυτά που πραγματικά χρειάζομαι, ακόμη και αν διαφέρουν από αυτά που επιθυμώ! Μια ευχή μου που έχει πραγματοποιηθεί είναι το να μπορώ να κάνω αυτά που αγαπώ σε, ομολογουμένως, δύσκολους καιρούς. Η ευχή είναι κάτι που δεν είμαστε απόλυτα βέβαιοι αν θέλουμε να γίνει ή να το αντέξουμε αν συμβεί, γιατί αλλιώς θα μιλούσαμε για βεβαιότητα! Οι ευχές κρύβουν πάντα μέσα τους την αμφιβολία, παρόλο που δεν το ομολογούμε ούτε στον εαυτό μας...!”.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Into the woods

  • Μιούζικαλ
  • Διάρκεια: 170 '

Το πολυβραβευμένο μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ, ένα σκοτεινό παραμύθι ενηλικίωσης γεμάτο συναρπαστικές μελωδίες, συνεχείς ανατροπές, αφοπλιστικό χιούμορ και υποβλητική ατμόσφαιρα, παρουσιάζεται σε εκδοχή για πιάνο και κρουστά. Η Κοκκινοσκουφίτσα, η Σταχτοπούτα, ο Τζακ και η φασολιά του και η Ραπουνζέλ από τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ και του Σαρλ Περό χάνονται στα μονοπάτια του δάσους όπου παραμονεύει η «κακιά μάγισσα», σε μια σπονδυλωτή́ ιστορία που ανατρέπει τις γνωστές διαδρομές τους και εξελίσσεται με απρόβλεπτο και συναρπαστικό τρόπο.

Εθνική Λυρική Σκηνή - Εναλλακτική Σκηνή

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Matilda The Musical" έρχεται στο Παλλάς τη νέα σεζόν 2024-25 και ετοιμάζει πρώτη ακρόαση για παιδιά

Η Θέμις Μαρσέλλου ετοιμάζει μια νέα υπερπαραγωγή του πολυβραβευμένου μιούζικαλ των Ντένις Κέλι και Τιμ Μίντσιν που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Ρόαλντ Νταλ και ανακοινώνει ακρόαση για κορίτσια και αγόρια 6-13 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

42 θεατρικές παραστάσεις που συνεχίζονται μετά το Πάσχα

Σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, η ελληνική δραματουργία σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, ερευνητικό θέατρο, δικαστικό δράμα και μυστήριο, θέατρο έξω από το θέατρο και ιστορίες αληθινών προσώπων που ενέπνευσαν θεατρικά έργα. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των θεατρικών παραστάσεων που συνεχίζονται μετά το Πάσχα, δίνοντάς μας μια ακόμα ευκαιρία για ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη θεατρική Αθήνα.

"If I can not dance, I will not be a part of your revolution" δηλώνει η Μαρία Κολιοπούλου στο νέο της έργο

Στο νέο της χορογραφικό έργο μεγάλης κλίμακας, το ιδρυτικό μέλος της ομάδας Πρόσχημα συμπράττει με ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων αναζητώντας την βαθιά απόλαυση της στιγμής.

"The last lunch" σερβίρει το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην Ελλάδα

Το Theatre of the No, μετά την επιτυχία της παράστασης "Περιμένοντας τον Γκοντό", παρουσιάζει τη μουσική κωμωδία του Γιόελ Γούλφχαρτ σε σκηνοθεσία του Μάνου Τσότρα.

"Ηλικία και διακρίσεις" είναι το νέο θέμα του κύκλου συζητήσεων του Εθνικού

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που πυροδοτεί τον διάλογο για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, έρχεται μία νέα συζήτηση με ελεύθερη είσοδο, όπου θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η Μαριάννα Κάλμπαρη, η Αλίκη Αλεξανδράκη και ο Θέμης Πάνου.

To 3ο Φεστιβάλ σύγχρονου καλλιτεχνικού καμπαρέ έρχεται στο Red Jasper Cabaret Thatre

Το φεστιβάλ της καμπαρέ θεατρικής σκηνής της Κυψέλης είναι και πάλι εδώ για να προσφέρει στο κοινό δέκα ημέρες με παραστάσεις θεάτρου, χορού, cabaret acts, music performances, aerial acrobatics, drag performances και πολλά ακόμη.

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Οι σύγχρονες σχέσεις και οι ρόλοι των δύο φύλων μέσα σε αυτές απασχολούν το πρώτο θεατρικό έργο του Ιορδανίδη, που κινείται με άνεση στο είδος της δραμεντί και παρουσιάζεται σε ένα φυσικό όσο και προσωπικό ανέβασμα. | Powered by Uber