3 σημαντικές παραστάσεις χορού για αυτή την εβδομάδα

Ένα από τα διασημότερα μπαλέτα, ένα λυρικό 3x3 κι ένα χορευτικό αφιέρωμα στον Λέοναρντ Κοέν θα απολαύσει το κοινό τις επόμενες μέρες.

Colors © Γιώργος Καλκανίδης

Ένα τρίπτυχο σύγχρονου χορού στην Εναλλακτική

Τo Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει, μετά τα τρίπτυχα "Human Behaviour" και "Human Nature", το "Colors" (φωτό εξωφύλλου), ένα νέο έργο που συνδυάζει τις χορευτικές φόρμες μικρότερης κλίμακας με τους ρυθμούς της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας. Το δυναμικό παζλ του "Colors", που συνθέτουν οι χορογραφίες "Hole In Space", "W(h)oman" και "Les Nuits d’été", των Ντιέγκο Τορτέλι, Εύας Γεωργιτσοπούλου και Κωνσταντίνου Ρήγου, αντίστοιχα, θα παρουσιαστεί για πέντε παραστάσεις στην Εναλλακτική Σκηνή (12, 14, 16, 17, 18/11).

H λίμνη των κύκνων Christmas Theater

Το μπαλέτο των μπαλέτων στο Christmas Theater

Η "Λίμνη των Κύκνων", το κοσμαγάπητο έργο ρεπερτορίου του Μαριούς Πετιπά με τη διαχρονική σύνθεση του Τσαϊκόφσκι σηματοδοτεί την έναρξη της χορευτικής σεζόν στο Christmas Theater με τρεις παραστάσεις το ερχόμενο σαββατοκύριακο (11-12/11). Οι σολίστ και το corps de ballet του Classical Ballet of Eastern Europe από τη Βάρνα της Βουλγαρίας ταξιδεύουν στην Αθήνα για να αφηγηθούν σε μια παραμυθένια παραγωγή τη διάσημη ιστορία του πρίγκιπα Ζίγκφριντ και της πριγκίπισσας Οντέτ.

"Dance Me" στις μελωδίες του Λέοναρντ Κοέν

Dance me
© Pierre Thobie

Ο θρυλικός Καναδός τραγουδοποιός, ποιητής και συγγραφέας είναι η έμπνευση του "Dance me", που παρουσιάζει η ομάδα σύγχρονου χορού Ballets Jazz Montréal στο Μέγαρο Μουσικής (11-12/11). Η χορογραφία, διά χειρός τριών σημαντικών προσωπικοτήτων της διεθνούς σκηνής –Αντώνης Φωνιαδάκη, Άναμπελ Λόπεζ Οτσόα και Ίσαν Ρούστεμ– και η δραματουργία του Ερίκ Ζαν συνομιλούν με τη μουσική του Κοέν, με στόχο να προσδώσουν νέα διάσταση στο ανθρώπινο όραμα μέσα από την ευθραυστότητά του.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Colors

  • Χορός

Πρόκειται για ένα τρίπτυχο αποτελούμενο από τα έργα “Hole in space”, W(h)oman” και “Les nuits d’été”. Το πρώτο δημιουργήθηκε επί πανδημίας αποκλειστικά μέσω βιντεοκλήσεων μέσω της συναρμολόγησης των ερμηνειών κάθε χορευτή ξεχωριστά, σε κάτι που έμοιαζε με σύνθεση κομματιών ενός καλλιτεχνικού παζλ (που συντέθηκε την προηγούμενη της πρεμιέρας του!). Το δεύτερο, με αφετηρία την κατάσταση ετοιμότητας που βιώνει η σύγχρονη θηλυκότητα, αντλεί έμπνευση από τα σώματα, την κομψότητα, τη δύναμη και τη θηλυκότητα των χορευτών για να μιμηθεί αφηρημένα την έμφυτη ικανότητα των ζώων να ανιχνεύουν και να αντιδρούν στον κίνδυνο. Το τελευταίο βασίζεται στις “Καλοκαιρινές νύχτες” του Εκτόρ Μπερλιόζ και μιλά για τον έρωτα και τη μοναξιά.

H λίμνη των κύκνων

  • Μπαλέτο

Η διαχρονική ιστορία αγάπης του πρίγκιπα Ζίγκφριντ και της πριγκίπισσας Οντέτ με την αριστουργηματική μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, που ενσαρκώνει όλη τη γκάμα των ανθρώπινων συναισθημάτων, από την ελπίδα μέχρι την απόγνωση, από τον τρόμο μέχρι την τρυφερότητα και από τη μελαγχολία μέχρι την έκσταση, ζωντανεύει σε μια παράσταση με σπουδαίους σολίστ και χορευτές από τα πιο γνωστά μπαλέτα της Ανατολικής Ευρώπης. Η ιστορία αφηγείται τις αισθηματικές περιπέτειες ενός νέου πρίγκιπα και μιας όμορφης πριγκίπισσας που ένας κακόβουλος μάγος μεταμορφώνει σε λευκό κύκνο. Έτσι η πριγκίπισσα Οντέτ περνά τη ζωή της παγιδευμένη στη μορφή κύκνου. Τα μάγια μπορεί να λύσει μόνο ο έρωτας, ο οποίος έρχεται με την όψη του ωραίου πρίγκιπα Ζίγκφριντ που ορκίζεται να σώσει την Οντέτ.

Dance Me

  • Χορός
  • Διάρκεια: 80 '

Η διεθνώς sold out παράσταση-φόρος τιμής στον αγαπημένο ποιητή, καλλιτέχνη και τραγουδοποιό από το Μόντρεαλ, Λέοναρντ Κοέν, που αποτυπώνει τους μεγάλους κύκλους της ύπαρξης σε πέντε διαφορετικές εποχές, όπως αυτές περιγράφονται στη στοχαστική ποίηση και μουσική του αξέχαστου δημιουργού. Ο ίδιος ο Κοέν είχε εγκρίνει τη δημιουργία της παράστασης λίγο πριν φύγει από τη ζωή το 2016, η αρχική σύλληψη της οποίας ανήκει στον Λουί Ρομπιτάγι, χορευτή και πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή των Ballets Jazz Montréal. Τη χορογραφία συνυπογράφουν τρεις κορυφαίοι διεθνείς χορογράφοι με διαφορετικές προσωπικότητες, ο «δικός μας» Αντώνης Φωνιαδάκης, η Annabelle Lopez Ochoa [Άνναμπελ Λόπεζ Οτσόα] και ο Ihsan Rustem [Ισάν Ράστεμ], οι οποίοι αποπειράθηκαν ‒και τελικά πέτυχαν‒ να δημιουργήσουν ένα σύμπαν στέρεο και βαθύ που αντανακλά το έργο του εμβληματικού καναδού καλλιτέχνη.

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι

Εθνική Λυρική Σκηνή - Εναλλακτική Σκηνή

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Μουσικής

City Theater (Κλειστό Γήπεδο Γαλατσίου)

Λεωφ. Βεΐκου 139, Γαλάτσι
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

To 3ο Φεστιβάλ σύγχρονου καλλιτεχνικού καμπαρέ έρχεται στο Red Jasper Cabaret Thatre

Το φεστιβάλ της καμπαρέ θεατρικής σκηνής της Κυψέλης είναι και πάλι εδώ για να προσφέρει στο κοινό δέκα ημέρες με παραστάσεις θεάτρου, χορού, cabaret acts, music performances, aerial acrobatics, drag performances και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Οι σύγχρονες σχέσεις και οι ρόλοι των δύο φύλων μέσα σε αυτές απασχολούν το πρώτο θεατρικό έργο του Ιορδανίδη, που κινείται με άνεση στο είδος της δραμεντί και παρουσιάζεται σε ένα φυσικό όσο και προσωπικό ανέβασμα. | Powered by Uber

Η κασέτα

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, και συνολικά της νεοελληνικής δραματουργίας, αποτυπώνει σχεδόν προφητικά, μέσα από μια οικογενειακή ιστορία, την Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο εποχών. Ανεβαίνει από τον Μάνο Καρατζογιάννη σε μία προσεγμένη παράσταση με μερικές πολύ ωραίες ερμηνείες. | Powered by Uber

"Τότε, τώρα, πάντα": Πότε ξεκινά η νέα επιθεώρηση από τον Σταμάτη Φασουλή στο Θέατρο Άλσος

Ο μετρ του είδους θα ξεκαλοκαιριάσει στο Θέατρο Άλσος με νέα επιθεώρηση και ταλαντούχους συνεργάτες.

"The philanthropist": Οι Dirty Granny Tales επιστρέφουν με τη νέα τους παράσταση

Το Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" υποδέχεται ξανά το μουσικοθεατρικό σχήμα που αφηγείται σκοτεινά παραμύθια χρησιμοποιώντας μουσική, χορό, κουκλοθέατρο και animation.

"Ηρακλής Μαινόμενος": Δαδακαρίδης, Γουλιώτη, Γάλλος πρωταγωνιστούν στην σπάνια παιζόμενη τραγωδία του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά

Το πιο σκοτεινό και πιο ανθρώπινο έργο του Ευριπίδη παρουσιάζεται το καλοκαίρι του 2024 σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα από μια σπουδαία ομάδα ηθοποιών και συντελεστών.

"801,5 μ.": Θέατρο ντοκουμέντο για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη στο "Τζένη Καρέζη"

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Χάρης Πεχλιβανίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Δηπεθε Ιωαννίνων, έρχεται για λίγες παραστάσεις από την Ήπειρο στην Αθήνα.