Τα Μπαλέτα Bejart έρχονται στο Μέγαρο Μουσικής με ένα από τα σημαντικότερα έργα του ρεπερτορίου τους

Δέκα πράγματα που αξίζει να γνωρίζετε για την παράσταση "Le Presbyter - Ballet for Life":

Le Presbyter - Ballet for Life © Gregory Batardon

Τα Μπαλέτα Bejart έρχονται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από 23 έως 26 Νοεμβρίου με ένα από τα σημαντικότερα έργα του ρεπερτορίου τους, το "Le Presbyter - Ballet for Life"

Δέκα πράγματα που αξίζει να γνωρίζετε για την παράσταση

  1. Το "Le Presbyter - Ballet for Life" (1996) είναι ένα μοντέρνο μπαλέτο σε χορογραφία του Maurice Béjart (1927-2007), ενός από τους πιο διάσημους χορογράφους του 20ου αιώνα.
  2. Η χορογραφία είναι πάνω σε μουσική των Queen και Mozart.
  3. Τα κοστούμια σχεδιάστηκαν από τον Gianni Versace.
  4. Το πρώτο γεγονός που συντέλεσε ως καταλύτης για τη δημιουργία του "Le Presbyter - Ballet for Life" από τον Béjart ήταν ο θάνατος του Jorge Donn το 1992, ενός χορευτή που ενσάρκωσε την τέχνη του Béjart. Σχετικά με τον θάνατο του Donn, ο Béjart έγραψε: "Τον σκεφτόμουν συνεχώς. Ακόμη και στις πρόβες, δεν μπορούσα να σταματήσω να σκέφτομαι τη νοσηλεία του Donn. Πέθανε. Κάθε μέρα, πηγαινοερχόμουν μεταξύ του Metropole Theatre και του Cecil Hospital. Τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 1992, ο Donn πέθανε μεταξύ 7:00 και 8:00 εκείνο το βράδυ. Ήταν χειμώνας. Ήταν σκοτεινά. Του κρατούσα το χέρι και πέθανε. Ο Donn φορούσε το δαχτυλίδι αρραβώνων της μητέρας μου στο αριστερό του χέρι. Του το είχα χαρίσει. Ο Donn χάρηκε που το φορούσε... Μπορούσα να τον δω να χορεύει, τον έβλεπα ζωντανό. Ο Donn ήθελε να πεθάνει στη σκηνή. Αλλά πέθανε στο νοσοκομείο." 
    Le Presbyter - Ballet for Life
    © Ilia Chkolnik
  5. Το δεύτερο καταλυτικό γεγονός για τη δημιουργία της χορογραφίας ήταν η συνάντηση με το άλμπουμ των Queen "Made in Heaven" το 1995. Ο Béjart έγραψε: "Ο Freddie Mercury και ο Donn πέθαναν σχεδόν την ίδια χρονιά. Είχαν πολύ διαφορετικές προσωπικότητες, αλλά το κοινό τους σημείο ήταν η έντονη επιθυμία για ζωή και για αυτοέκφραση". 
  6. Το θέμα του "Le Presbyter - Ballet for Life" είναι ο κύκλος της ζωής και του θανάτου. Ο Béjart είπε "ο θάνατος είναι παρών παντού στα μπαλέτα μου. Θα έλεγα ότι υπάρχουν δύο μεγάλα γεγονότα στη ζωή. Η ανακάλυψη της σεξουαλικότητας και η άφιξη του θανάτου. Όλα τα άλλα είναι ασήμαντα." Παρά το γεγονός ότι ήταν συντετριμμένος από τον θάνατο του Donn, ο Béjart είπε: "Ο Donn πέθανε, αλλά η ομάδα μου έπρεπε να ζήσει. Χρησιμοποίησα τη δημιουργία του έργου ως μια δύναμη αντίστασης στον θάνατο. Δημιούργησα για να 'προστατεύσω' τον Donn από το θάνατο. Άκουσα Queen, έφαγα Queen, χόρεψα Queen και δημιούργησα. Αλλά αυτό το μπαλέτο δεν είναι λυπητερό. Αυτό το μπαλέτο συνδέεται με πολλά συναισθήματα που με διατρέχουν ακόμα. Νομίζω ότι είναι ένα χαρούμενο μπαλέτο, όχι σκοτεινό ή απαισιόδοξο. Αν δεν πω στο κοινό ότι αυτό είναι ένα μπαλέτο για το θάνατο ενός ανθρώπου, δεν θα το μάθει. Αυτό το μπαλέτο δεν είναι για το AIDS, είναι για έναν άνθρωπο που πέθανε νέος." 
    Le Presbyter - Ballet for Life
    © Toti Ferrer
  7. Ο επίσημος τίτλος της παράστασης δεν είναι "Ballet for life", όπως συνήθως αναφέρεται. O Béjart έδωσε τον τίτλο "Le Presbytere n 'a rien perdu de son charme, ni le Jardin de son eclat" (Το πρεσβυτέριο δεν έχει χάσει τη γοητεία του, ο κήπος είναι ακόμα τόσο φωτεινός όσο πριν) που είναι στίχος του κλασικού μυθιστορήματος μυστηρίου "Le Mystere de la Chambre jaune". (1907) του Gaston Leroux. Σχετικά με αυτόν τον τίτλο, ο Béjart είπε "ήθελα να δώσω σε αυτό το έργο έναν τίτλο που δεν θα παραπέμπει σε καμία εικόνα".
  8. Η πρώτη παράσταση του "Ballet for Life" πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1996 στο Salle Metropole της Λωζάνης. 
  9. Στην παράσταση στο Theatre National de Chaillot, στο Παρίσι στις 17 Ιανουαρίου 1997 εμφανίστηκαν και έπαιξαν τα μέλη των Queen (Brian May, Roger Taylor, John Deacon) και ο Elton John, που ήταν φίλος του Freddie Mercury.
  10. Στην πρώτη παράσταση οι χορευτές ήταν ο Gregor Metzker  στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Φρέντι, του συμβόλου της ζωής και ο Gil Roman ως σύμβολο του θανάτου. Ο Gil Roman είναι ο διάδοχος του Béjart και ο σημερινός καλλιτεχνικός διευθυντής του Béjart Ballet Lausanne. 

Le Presbyter - Ballet for Life
© Ilia Chkolnik

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

42 θεατρικές παραστάσεις που συνεχίζονται μετά το Πάσχα

Σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, η ελληνική δραματουργία σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, ερευνητικό θέατρο, δικαστικό δράμα και μυστήριο, θέατρο έξω από το θέατρο και ιστορίες αληθινών προσώπων που ενέπνευσαν θεατρικά έργα. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των θεατρικών παραστάσεων που συνεχίζονται μετά το Πάσχα, δίνοντάς μας μια ακόμα ευκαιρία για ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη θεατρική Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
10/05/2024

"If I can not dance, I will not be a part of your revolution" δηλώνει η Μαρία Κολιοπούλου στο νέο της έργο

Στο νέο της χορογραφικό έργο μεγάλης κλίμακας, το ιδρυτικό μέλος της ομάδας Πρόσχημα συμπράττει με ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων αναζητώντας την βαθιά απόλαυση της στιγμής.

"The last lunch" σερβίρει το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην Ελλάδα

Το Theatre of the No, μετά την επιτυχία της παράστασης "Περιμένοντας τον Γκοντό", παρουσιάζει τη μουσική κωμωδία του Γιόελ Γούλφχαρτ σε σκηνοθεσία του Μάνου Τσότρα.

"Ηλικία και διακρίσεις" είναι το νέο θέμα του κύκλου συζητήσεων του Εθνικού

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που πυροδοτεί τον διάλογο για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, έρχεται μία νέα συζήτηση με ελεύθερη είσοδο, όπου θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η Μαριάννα Κάλμπαρη, η Αλίκη Αλεξανδράκη και ο Θέμης Πάνου.

To 3ο Φεστιβάλ σύγχρονου καλλιτεχνικού καμπαρέ έρχεται στο Red Jasper Cabaret Thatre

Το φεστιβάλ της καμπαρέ θεατρικής σκηνής της Κυψέλης είναι και πάλι εδώ για να προσφέρει στο κοινό δέκα ημέρες με παραστάσεις θεάτρου, χορού, cabaret acts, music performances, aerial acrobatics, drag performances και πολλά ακόμη.

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Οι σύγχρονες σχέσεις και οι ρόλοι των δύο φύλων μέσα σε αυτές απασχολούν το πρώτο θεατρικό έργο του Ιορδανίδη, που κινείται με άνεση στο είδος της δραμεντί και παρουσιάζεται σε ένα φυσικό όσο και προσωπικό ανέβασμα. | Powered by Uber

Η κασέτα

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, και συνολικά της νεοελληνικής δραματουργίας, αποτυπώνει σχεδόν προφητικά, μέσα από μια οικογενειακή ιστορία, την Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο εποχών. Ανεβαίνει από τον Μάνο Καρατζογιάννη σε μία προσεγμένη παράσταση με μερικές πολύ ωραίες ερμηνείες. | Powered by Uber