"Koυκλόσπιτο" και "Garamond 12" ανεβαίνουν ξανά στο Θέατρο Πορεία

Με το ιψενικό έργο σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου και το νέο ελληνικό έργο της Μαρίας Δριμή, που ξεπήδησε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής, ανοίγει το φετινό του πρόγραμμα το Θέατρο Πορεία, μετά την επιτυχία της προηγούμενης σεζόν.

Κουκλόσπιτο ©Μαρίζα Καψαμπέλη

Η σεζόν 2023-24 ανοίγει στο Θέατρο Πορεία με την επανάληψη δύο θεατρικών παραστάσεων που ξεχώρισαν την προηγούμενη χρονιά. Το "Κουκλόσπιτο" του Χένρικ Ιψεν, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου Δημήτρη Τάρλοου, επιστρέφει από τις 25 Οκτωβρίου με ανανεωμένη διανομή και τη Λένα Παπαληγούρα στο ρόλο της Νόρας, ενώ από τις 11 Οκτωβρίου θα δούμε ξανά και το "Garamond 12" της Μαρίας Δριμή, σε σκηνοθεσία του Sergei Okunev, ένα νέο ελληνικό έργο που ξεπήδησε από τη Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Πορεία. 

Κουκλόσπιτο Τάρλοου

"Το κουκλόσπιτο"

Το "Κουκλόσπιτο" είναι ένα έργο του 1879 αλλά επίκαιρο ανά πάσα στιγμή, που εξερράγη σαν βόμβα στην εποχή του και πραγματεύεται με τολμηρό τρόπο –ανάμεσα σε άλλα– την τραγική υποκρισία που μπορεί να διαποτίζει έναν γάμο, τα κίβδηλα ιδεώδη, τις συνέπειες της επιπολαιότητας (ακόμη και της αθώας), τα ζωτικά μας ψεύδη, την Αλήθεια που, όπως έχει πει ο Όσκαρ Ουάιλντ, "είναι σπάνια καθαρή και ποτέ απλή". Το διαχρονικό έργο που ξεχώρισε την προηγούμενη σεζόν μέσα από την σύγχρονη και άκρως ατμοσφαιρική σκηνική εκδοχή του Δημήτρη Τάρλοου, επαναλαμβάνεται με τη Λένα Παπαληγούρα να επιστρέφει στο ρόλο της εμβληματικής Νόρας και τον Νικόλα Παπαγιάννη να αναλαμβάνει το ρόλο του συζύγου της Τόρβαλντ Χέλμερ. Μια πλασματική ατμόσφαιρα θαλπωρής και cosy πολυτέλειας κυριεύει τη σκηνή, πλασματική όπως η ευτυχία της συζυγικής και οικογενειακής ζωής της ηρωίδας, η οποία μέσα σε διάστημα λίγων ημερών θα διασχίσει μια μεγάλη διαδρομή αυτογνωσίας και συνειδητοποίησης. Ο σκηνοθέτης προτείνει μια ανάγνωση που δεν στέκεται μόνο στο επίπεδο ενός φεμινιστικού μανιφέστο, αλλά εστιάζει στην ανάγκη προσέγγισης των δύο φύλων, τη φθορά μέσα στο γάμο, την αποξένωση των γονιών από τα παιδιά τους, και τελικά την έλλειψη επικοινωνίας που συντρίβει τη γλυκιά θαλπωρή ενός σπιτικού. Συμπρωταγωνιστούν οι Χρήστος Σαπουντζής, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Κατερίνα Δημάτη και Όλγα Δαλέκου.

Κουκλόσπιτο Τάρλοου

>>Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α" εδώ
 

Διαβάστε Επίσης

Η πρωταγωνίστρια σε συνέντευξή της στο "α", ανέφερε σχετικά με τον ρόλο που υποδύεται ότι "η Νόρα είναι μια γυναίκα που από τα παιδικά της χρόνια έχει μάθει να είναι αυτό που θέλουν οι άλλοι, να ικανοποιεί τις επιθυμίες όλων. Είναι ένα πρόσωπο το οποίο οι άλλοι το χειρίζονται εύκολα, αλλά και η ίδια βρίσκει τον τρόπο να χειρίζεται καταστάσεις για να αποφεύγει τις εντάσεις. Οι άνθρωποι που υφίστανται καταπίεση αναζητούν τρόπους –λάθος πολλές φορές– για να αποφεύγουν τον τρόμο. Γι’ αυτό είναι πολύ ωραίο αυτό που κάνει η Νόρα. Μέσα σε δύο μέρες αποκτά τη διαύγεια να δει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει και το συγκινητικό είναι ότι όχι μόνο το συνειδητοποιεί, αλλά αποφασίζει να αρθρώσει λόγο. Η πράξη της Νόρας είναι επαναστατική". 

Garamond 12
© Χρήστος Συμεωνίδης

"Garamond 12"

Μαρία Ζορμπά, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Χάρης Τζωρτζάκης και Σίλια Μπισιώτη πρωταγωνιστούν για ακόμη μια χρονιά στην παράσταση του σύγχρονου έργου της Μαρίας Δριμή "Garamond 12", που προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία. Ο Sergei Okunev, απόφοιτος της περίφημης σχολής GITIS, υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης που πραγματεύεται τα θέματα της ταυτότητας, του απογαλακτισμού και της δειλίας απέναντι στη ζωή, της υποστηρικτικής και ενίοτε πνιγηρής σχέσης μητέρας-παιδιού, της αποδοχής του εαυτού, της άρνησης παραδοχής της πραγματικότητας, των ζωτικών προτύπων, της έκθεσης του καλλιτέχνη, της αδυναμίας να ακολουθήσουμε έναν "ενδεδειγμένο" τρόπο ζωής, της φιλίας και της ερωτικής επιθυμίας. Κεντρικός ήρωας είναι ο Μαρκ Χάντερ, ένας ταλαντούχος ανερχόμενος συγγραφέας, πάσχει από αγοραφοβία και ζει διαρκώς κλεισμένος στο σπίτι μαζί με την υπερπροστατευτική μητέρα του και προσκολλημένος στην ανάμνηση του πρόωρα χαμένου θείου του. Αν και κάθε μυθιστόρημά του δημιουργεί αίσθηση στους κριτικούς και βρίσκει μεγάλη απήχηση στο κοινό, ο ίδιος αδυνατεί να εκτεθεί ως καλλιτέχνης με του όρους του μάρκετινγκ και των δημοσίων σχέσεων. Όταν η πίεση από τον εκδότη του, τα ΜΜΕ και το κοινό γίνεται αφόρητη, προσλαμβάνει τον Τζέικ, ένα εξωστρεφές alter ego του, για να παρουσιάζεται ως Μαρκ στο κοινό, πλάθοντας έναν "ιδανικό" εαυτό και ένα γοητευτικό αντικείμενο πόθου

Garamond 12
© Χρήστος Συμεωνίδης

Η συγγραφέας έχει δημιουργήσει ένα ωραίο σύμπαν χαρακτήρων και καταστάσεων και εισάγει με επιδεξιότητα στο κάδρο της παράπλευρα μοτίβα και θεματικές, σύμφωνα με την κριτική του "α". Στην ιστορία της μπλέκουν τα φαντάσματα του παρελθόντος και η κομβική σχέση του Μαρκ με τον θείο του, η εμμονή του να γράφει μόνο σε γραμματοσειρά Garamond, ενώ το έργο βρίσκεται σε έναν διαρκή διάλογο με το θεατρική και τη συγγραφική τέχνη, πότε μέσα από τις ενδοθεατρικές αναφορές πότε χάρη στο μοτίβο της ελεγκτικής μητέρας που σκηνοθετεί τη ζωή του γιου της. Κι όλα αυτά χωρίς σοβαροφάνεια ούτε φλυαρία.

>>Διαβάστε αναλυτικότερα την κριτική του "α" εδώ
 

Διαβάστε Επίσης

Η Μαρία Ζορμπά σε συνέντευξη της στο "α" δήλωσε ότι αυτό που την γοήτευσε περισσότερο στο έργο είναι "η διατύπωση της ανάγκης για έναν δεύτερο εαυτό, για "ένα εγώ για τον έξω κόσμο", όπως λέει ο Μαρκ. Πολλές φορές χρειαζόμαστε μια πανοπλία για εκεί έξω. Ένα όστρακο που να προστατεύει τον χώρο όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε το μαργαριτάρι μας. Και επειδή οι πανοπλίες είναι βαριές, και άκαμπτες και ενίοτε ενοχλητικά θορυβώδεις, η ιδέα για κάποιον που μπορεί να σε εκπροσωπεί στην δημόσια σφαίρα, μου φάνηκε πολύ γοητευτική, και μαζί παιγνιώδης".

Προπώληση εισιτηρίων από το more.com
 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Garamond 12

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Ο Μαρκ Χάντερ, ένας ταλαντούχος ανερχόμενος συγγραφέας, πάσχει από αγοραφοβία και ζει διαρκώς κλεισμένος στο σπίτι μαζί με την υπερπροστατευτική μητέρα του και προσκολλημένος στην ανάμνηση του πρόωρα χαμένου θείου του. Αν και κάθε μυθιστόρημά του γίνεται επιτυχία, ο ίδιος αδυνατεί να εκτεθεί ως καλλιτέχνης με του όρους των δημοσίων σχέσεων. Όταν η πίεση γίνεται αφόρητη, προσλαμβάνει τον Τζέικ, ένα εξωστρεφές alter ego του, για να παρουσιάζεται ως Μαρκ στο κοινό, πλάθοντας έναν "ιδανικό" εαυτό και ένα γοητευτικό αντικείμενο πόθου. H εμφάνιση μιας νεαρής επίδοξης συγγραφέως στη ζωή του Τζέικ, φέρνει τον Μαρκ σε αδιέξοδο, αφού είναι θέμα χρόνου να αποκαλυφθεί η πραγματικότητα. Το έργο είναι αποτέλεσμα της Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του «Πορεία».

Κουκλόσπιτο

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Η Νόρα είναι μια παντρεμένη γυναίκα που αποφασίζει να κάνει την επανάστασή της σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο μετά την αποκάλυψη ενός ψέματος που βάζει φωτιά στα θεμέλια του γάμου της.

Πορεία at Victoria

Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Σοφία Μαραθάκη: "Στον κόσμο του "Love and money" του Ντένις Κέλι πρωταγωνιστούν θύματα και θύτες της κατανάλωσης"

Η σκηνοθέτις και ηθοποιός γράφει για το τρομακτικά επίκαιρο έργο του καταξιωμένου Βρετανού συγγραφέα που αποτυπώνει τον ανελέητο ρυθμό της σύγχρονης ζωής, το οποίο μόλις ξεκίνησε να παίζεται στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
08/12/2023

"Ανοιχτή Σκηνή": Επιστήμη και τέχνη συναντώνται (ξανά) στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

Ακολουθούν το δεύτερο και τρίτο μέρος της θεματικής: "Κλιματική κρίση: η ζωή μας αλλάζει".

"Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι": Η Τίλντα Σουίντον στη Στέγη

Η σπουδαία ηθοποιός έρχεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (11-16/12) με μια ξεχωριστή περφόρμανς/ντεφιλέ, στην οποία πρωταγωνιστούν τα αυθεντικά κοστούμια των ταινιών του Πιέρ Πάολο Παζολίνι.

"Νυξ": Ο Γιάννης Νιάρρος έρχεται με "Λος Ιστορίας Περίεργας" στο θέατρο Σημείο

Ένα ξεχωριστό σκηνικό σύμπαν δημιουργεί ο γνωστός ηθοποιός παίζοντας με το κωμικοτραγικό και τη συνείδησή μας.

"Ο πατέρας": Ακυρώνεται η σημερινή παράσταση στο Σύγχρονο Θέατρο

Εκτάκτως δεν θα πραγματοποιηθεί η παράσταση του έργου του Φλοριάν Ζελέρ σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη.

Τελευταίες παραστάσεις για τον "Ταρτούφο" του Μολιέρου στο θέατρο Σταθμός

400 χρόνια μετά τη γέννηση του Μολιέρου, οι "σκοτεινές" λεγόμενες κωμωδίες του εξακολουθούν να διασκεδάζουν το κοινό και να εμπνέουν διαφορετικές γενιές σκηνοθετών για καινούργια και ανατρεπτικά ανεβάσματα.

"Ο αδερφός μου": Ο Περικλής Μουστάκης σκηνοθετεί ένα έργο του Σταύρου Ζουμπουλάκη

Για έξι μόνο παραστάσεις θα παρουσιαστεί στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά το βαθιά παρηγορητικό κείμενο που αφορμάται από τον θάνατο της αδερφής του συγγραφέα. Ερμηνεύουν η Δώρα Στυλιανέση και ο Άλκης Ζούπας.