Το "Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου" μετακομίζει στο Θέατρο Προσκήνιο

Μετά μετά τον πρώτο επιτυχημένο κύκλο της παράστασης, η Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων παρουσιάζει ξανά το αυτοβιογραφικό και βαθιά πολιτικό έργο του Εντουάρ Λουί σε νέο χώρο.

Ποιός σκότωσε τον πατέρα μου - Εντουαρ Λουι

Μετά μετά τον πρώτο επιτυχημένο κύκλο της παράστασης την περσινή θεατρική σεζόν, η Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων παρουσιάζει ξανά το αυτοβιογραφικό και βαθιά πολιτικό έργο του Εντουάρ Λουί "Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου", ως το εναρκτήριο έργο της φετινής θεατρικής περιόδου στο Θέατρο Προσκήνιο, πάντα υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Καραντζά, από 4 Οκτωβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Πέρα από μια προσωπική εξομολόγηση του συγγραφέα προς τον πατέρα του, το έργο αποτελεί μια προσπάθεια κατανόησης των κοινωνικών παραγόντων και πολιτικών αποφάσεων που διαμορφώνουν και αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων εκείνων, για τους οποίους "ορισμένες ζωές, ορισμένες εμπειρίες, ορισμένα όνειρα" είναι απροσπέλαστα. Δύο χρόνια μετά από το "Αντόνιο ή το μήνυμα" της Λούλας Αναγνωστάκη, μια παράσταση που έτυχε μεγάλης αποδοχής, η Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων "μετακομίζει” στο Θέατρο Προσκήνιο με το αιχμηρό έργο του Εντουάρ Λουί, το οποίο ανεβαίνει για δεύτερη σεζόν, σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη.

Το αυτοβιογραφικό "Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου" είναι το τρίτο βιβλίο του Εντουάρ Λουί, το οποίο κυκλοφόρησε το 2018 - στην Ελλάδα το 2020 από τις Εκδόσεις Αντίποδες - και αφηγείται την ιστορία της ζωής του πατέρα του μέσα από την οδυνηρή σχέση μαζί του, σε μια συνθήκη βίαιη και για τους δύο, καθώς "ο πατέρας στερείται τη δυνατότητα να αφηγηθεί την ίδια του τη ζωή και ο γιος θα ήθελε μια απάντηση που δεν θα λάβει ποτέ." Εκτός, όμως, από μια προσωπική και συγκλονιστικά αληθινή εξομολόγηση, μέσα από την οποία ο συγγραφέας προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει, να κατανοήσει και τελικά να συγχωρέσει τονπατέρα του, το έργο είναι ένα αμείλικτο "κατηγορώ" στις κυβερνήσεις και  την κυρίαρχη πολιτική που για τους έχοντες είναι "ζήτημα αισθητικής", ενώ για τους μη έχοντες "ζήτημα ζωής και θανάτου".

Δύο αεικίνητοι ηθοποιοί επί σκηνής, ο Γιώργος Κισσανδράκης και ο Διονύσης (Ντένης)  Μακρής, ξεκινούν την ιστορία στο εδώ και τώρα, δανείζονται τη ματιά ανθρώπων που τη βίωσαν, μπαίνουν μέσα στα περιστατικά και προσπαθούν να ανασυγκροτήσουν τις εικόνες, ταξιδεύοντας σε αναμνήσεις από όσα συνέβησαν, όσα δεν συνέβησαν και όσα θα μπορούσαν να συμβούν. Βουτώντας στις μνήμες, έρχονται αντιμέτωποι με την ανάγκη αποδοχής, με τη σεξουαλικότητα και τη βία, με το ειδικό που γίνεται γενικό, με το προσωπικό που οδηγεί στο κοινωνικό και την πολιτική που μας αφορά προσωπικά.

Διαβάστε την αναλυτική κριτική της παράστασης εδώ

Προπώληση εισιτηρίων: more.com 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ώρα για... επανάληψη στο "Σεμινάριο βλακείας"

Ο Κωνσταντίνος Μπάζας παραδίδει, για 2η χρονοά, ένα θεατρικό "Σεμινάριο βλακείας" σε κείμενο του μοναδικού Σάκη Σερέφα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/08/2026

5 χρόνια στο Θέατρο Μπέλλος οι ιστορίες συνεχίζουν να μας ενώνουν

Στο ρεπερτόριο του Θεάτρου Μπέλλος για τη νέα σεζόν 2026-27 το ελληνικό έργο έχει τον πρώτο λόγο με την υπογραφή των The Young Quill και μια σειρά από δυνατές συνεργασίες με νεότερους και καταξιωμένους δημιουργούς.

Χοροθεατρικός "Οιδίποδας Τύραννος"

Η Ομάδα "Μεταμορφώσεις" του Τάκη Λουκάτου παρουσιάζει τον "Οιδίποδα Τύραννο", συνδέοντας το δράμα, τον χορό και τη μουσική σε μια σύγχρονη πρόταση.

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος στο "Σκοτάδι": Το αυστηρό πρωτόκολλο για τη βιωματική παράσταση

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος σκηνοθετεί το "Σκοτάδι" στο Θέατρο Αργώ, μια βιωματική παράσταση στο απόλυτο σκότος με αυστηρούς κανόνες εισόδου, που επαναπροσδιορίζει τα όρια της θέασης. Μάθετε περισσότερα.

Αποκλειστικό: Το "Να ξέρετε πως αυτό που ακούτε είναι σφύριγμα τρένου" επιστρέφει για 4η σεζόν

Ολοκληρώνοντας τη σύνθεση της ομάδας για τη νέα σεζόν, η παράσταση "Να ξέρετε πως αυτό που ακούτε είναι σφύριγμα τρένου" υποδέχεται τον ταλαντούχο ηθοποιό Πλάτωνα Γιώργο Περλέρο, εμπλουτίζοντας τη δυναμική ερμηνευτική προσέγγιση σε αυτό το δυστοπικό θεατρικό ταξίδι, που θα συνεχίσει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

"Καλύτερα να σου βγει το μάτι" στο θέατρο λένε στο Studio Μαυρομιχάλη

Μετά από μια ξέφρενη νύχτα τα πάντα ανατρέπονται στο σύγχρονο ελληνικό έργο που παρουσιάζει τον Οκτώβριο η ομάδα loopes στο Studio Μαυρομιχάλη.

Οι 3 πρεμιέρες της εβδομάδας (03-07/08)

Ο Αύγουστος του 2026 ξεκινά δυναμικά με τρεις θεατρικές παραστάσεις: τον Γιώργο Κωνσταντίνου σε μια συγκινητική ερμηνεία και ένα must - see διήμερο στην Επίδαυρο με διεθνή αέρα.